30/10/13

Ενας Γερμανός, πολλοί αγωγοί!

Στην Αθήνα θα βρίσκεται αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Ενέργειας Γκ. Ετινγκερ.
Ενας Γερμανός, πολλοί αγωγοί!
Ο Γερμανός στην καταγωγή (και στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών της Α. Μέρκελ) επίτροπος επισκέπτεται την Ελλάδα εν όψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου του 2014...
Αποκρατικοποιήσεις
Αύριο το απόγευμα ο Γερμανός επίτροπος θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, ενώ νωρίτερα το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον υπουργό ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη και τον υφυπουργό Μ. Παπαγεωργίου.

Το πρωί της Παρασκευής θα μιλήσει ενώπιον της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου.
Πέρα από την προετοιμασία της ελληνικής προεδρίας, το ερώτημα που τίθεται είναι τι μπορεί να έχει στη «βαλίτσα» του ο Ετινγκερ.
Σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ενεργειακά θέματα, το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εστιάζεται στις αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, στο χρονοδιάγραμμα της πορείας των έργων για την κατασκευή του αγωγού TAP, καθώς και στις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή...

«Φρένο» στην Gazprom
Σημειώνεται επίσης ότι ο Ευρωπαίος επίτροπος στο παρελθόν, όταν η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία και την Αλβανία διεκδικούσαν τη διέλευση του αζέρικου αερίου για την ΕΕ μέσω του αγωγού TAP, είχε πάρει θέση υπέρ του ανταγωνιστικού διαδρόμου του West Nabucco. Τελικά επιλέχθηκε ο TAP.
Επιπλέον ο Γκ. Ετινγκερ, όταν ήταν σε εξέλιξη η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ με έκδηλο το ενδιαφέρον της ρωσικής Gazprom, φρόντιζε με κάθε ευκαιρία να τονίζει την ανάγκη να αποτραπεί η περαιτέρω διείσδυση του ρωσικού κολοσσού στην ΕΕ. Και όντως η Gazprom δεν εμφανίστηκε...

Κινήσεις στην... ενεργειακή σκακιέρα
Βέβαια, ο Γκ. Ετινγκερ διασκεδάζει αυτές τις εντυπώσεις, καθώς έρχεται στην Αθήνα έχοντας ανακοινώσει προ δεκαπενθημέρου 12 ελληνικά μεγάλα ενεργειακά έργα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.
Ανάμεσά τους ο αγωγός αερίου TAP, ο ελληνοβουλγαρικός, ο αγωγός Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας, καθώς και ο ελληνοϊταλικός αγωγός.
Το γεγονός ότι η επίσκεψη του Ευρωπαίου επιτρόπου ακολουθεί εκείνη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ στην Αθήνα έχει τη σημασία του για την ενεργειακή σκακιέρα της περιοχής, αν και οι Ρώσοι δηλώνουν ουσιαστικά απρόθυμοι για να παίξουν σε αυτόν τον τομέα στη χώρα μας. Προς το παρόν, τουλάχιστον...

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63910614

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.