31/10/13

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν σχολιάζει τις δηλώσεις Γλέζου αλλά παίρνει αποστάσεις

Αμηχανία απέναντι στην πρόταση της ΔΗΜΑΡ για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών
Με βαρυθυμία αλλά πάντως χωρίς διάθεση να ανοίξει εσωκομματικό μέτωπο, απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στα όσα ανέφερε την Τετάρτη ο κ. Μαν. Γλέζος, μιλώντας στον ΒΗΜΑ Fm.
Αποστάσεις εξάλλου φαίνεται να τηρεί η αξιωματική αντιπολίτευση και από την πρόταση της ΔΗΜΑΡ για αλλαγή του εκλογικού συστήματος και κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, το οποίο πάντως ο κ. Γλέζος χαρακτήρισε καλπονοθευτικό, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να δηλώσει ότι δεν επιθυμεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία με αυτούς τους όρους.
Ειδικώς σε ό,τι αφορά την επισήμανση του βουλευτή Επικρατείας και ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, πως «η απάντησή μας για το πού θα βρούμε τα λεφτά δεν είναι πειστική και πρέπει να γίνει πιο πειστική», συνεργάτες του κ. Αλ. Τσίπρα απαντούσαν, κατόπιν σχετικών ερωτήσεων: «η κριτική αυτή θεωρούμε ότι είναι καλοπροαίρετη και ότι όλοι μας εργαζόμαστε ώστε να γίνουμε πιο πειστικοί».
Παρά ταύτα, από τις παρεμβάσεις του κ. Γλέζου και τις αντίστοιχες αναφορές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Π. Σκουρλέτης, ο οποίος επίσης μίλησε στον ΒΗΜΑ Fm, κατέστη σαφές πως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε κρίσιμα ζητήματα. Όπως αυτό των συνεργασιών.
Ο μεν κ. Γλέζος είπε απερίφραστα πως το θέμα είναι ανοιχτό και πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος και διατεθειμένος να συνεργαστεί ακόμη και με τους Ανεξάρτητους Ελληνες «εάν συμφωνήσουμε στις βασικές αρχές. Που είναι η ανατροπή όλων των νόμων, των μνημονίων και των σχετικών που έχουν ψηφιστεί και έχουν φέρει το λαό στην τραγική κατάσταση να αυτοκτονεί καθημερινά. Δεύτερον, εναντίον της τρόικα και του συστήματος. Θέλουμε να έρθει ο λαός στην εξουσία. Αν συμφωνήσουν, έχει καλώς. Όποιος θέλει, ας έρθει».
Ο κ. Σκουρλέτης από την πλευρά του απάντησε στο ίδιο ερώτημα ως εξής: «Εμείς έχουμε μια ανοιχτή πρόσκληση σε όλες τις αντιμνημονιακές δυνάμεις οι οποίες μπορούν να βρουν μια γλώσσα κοινή, μια προγραμματική εναλλακτική ως προς το μνημόνιο βάση και είναι διατεθειμένες να σταματήσουν τον κατήφορο και να ακολουθήσουν έναν διαφορετικό δρόμο. Σήμερα λοιπόν, με τις μέχρι τώρα διατυπωμένες θέσεις εκ μέρους του κ. Καμμένου, εγώ δεν θα έβλεπα ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις μιας τέτοιου είδους κυβερνητικής συνεργασίας».
Για το ίδιο θέμα, πάντως, ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Βούτσης δήλωσε (επίσης στον ΒΗΜΑ Fm), εκφράζοντας μία θέση παρεμφερή με εκείνη του κ. Γλέζου: «Πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό να στηρίξουν τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης (σ.σ. του ΣΥΡΙΖΑ) και να συνδράμουν και το ίδιο ισχύει ενδεχομένως και για στελέχη από τους χώρους του ΠαΣοΚ, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και από άλλους. Όπως επίσης μπορεί να υπάρχει και μία ανοχή  για ένα χρονικό διάστημα και από δυνάμεις της παραδοσιακής, φιλελεύθερης παράταξης».
Αποστάσεις από την πρόταση της ΔΗΜΑΡ για τον εκλογικό νόμο
Την ίδια στιγμή και ενώ η ΔΗΜΑΡ καταθέτει πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου, με βασικό στοιχείο την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει μάλλον με αμηχανία το ζήτημα και πάντως τηρεί αποστάσεις αφαλείας από την συζήτηση. Ο κ. Γλέζος εξέφρασε χθες την άποψη ότι η κυβέρνση διαθέτει την δεδηλωμένη μόνο και μόνο λόγω του «καλπονοθευτικού» εκλογικού νόμου και του μπόνους των 50 εδρών και δήλωσε η με κατηγορηματικό τρόπο: «δεν το θέλουμε το μπόνους των 50 εδρών και αν χρειαστεί, θα κάνουμε αμέσως ψηφοφορία για να έρθει το σύστημα της απλής και άδολης αναλογικής και μετά ας έρθει ο κόσμος να αποφασίσει. Το έχουμε πει από καιρό. Θα πούμε ότι αν η εμπιστοσύνη που μας έδωσε ο λαός στηρίζεται σ' αυτές τις 50 έδρες, δεν τη δεχόμαστε».
Σε ανεπίσημο σχόλια, στελέχη της Κουμουνδούρου σημείωναν ότι η πρόταση της ΔΗΜΑΡ είναι αποσπασματική και ότι το ζήτημα του εκλογικού συστήματος αφορά μία συνολικότερη θεσμική συζήτηση. Υπ' αυτήν την έννοια, από πλευράς επίσημου ΣΥΡΙΖA διαφαίνεται πως δεν υπάρχει θέμα συμπαράταξης με την ΔΗΜΑΡ σε αυτό το θέμα και πάντως ότι στους σχεδιασμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης εντάσσεται μία εκλογική αναμέτρηση με το ισχύον εκλογικό σύστημα.
ΒΗΜΑ

6 σχόλια:

  1. Να σχολιάσει και να πεί τι; Ότι δεν έχει ιδέα απο που θα βρεί τα λεφτά που υπόσχεται να σκορπίσει ανέμελα στην Ελληνική οικονομία; Λέγονται αυτά τα πράγματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρήστο,

    Εδώ διάβασε για να δεις πού μπορεί κανείς να βρει λεφτά:

    http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2013/10/blog-post_6172.html#.UnIj4FNjGSo

    Πρόσθεσε και 150 δις, (λίγα λέω) από τα λεφτά που μας χρωστάνε οι Γερμανοί από δάνεια και κλήρινγκ, δηλαδη χωρίς να υπολογίσω αποζημειώσεις

    Πρόσθεσε και έσοδα που θα μπορούσαμε να έχουμε από τα κοιτάσματα πετρελαίου


    πρόσθεσε και έσοδα που θα μπορούσαμε να είχαμε απο εκμετάλευση του ήλιου μας και του ανέμου μας

    και θα δεις μια Ελλάδα που δεν θα μοιάζει με την σημερινή!

    Αυτή η καψούρα, μας δίνουν οι ξένοι γιατί έχουν καλοσύνη πρέπει επιτέλους να σταματήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ange-ta

    Αυτά τα χρήματα,μέχρι να τα πάρουμε,είτε απο τα πετρέλαια είτε απο τους Γερμανούς,θα πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να λειτουργήσει το κράτος μας.

    Εγώ πχ έχω ταχθεί απο καιρό υπέρ της επιστροφής μας στο εθνικό μας νόμισμα,αλλά βλέπεις,ο κόσμος φοβάται για τη σύνταξη του και λόγω αυτού αφήσαμε στην άκρη εθνική ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια και πολλά άλλα απαραίτητα για ένα κράτος της προκοπής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "ο κόσμος φοβάται για τη σύνταξη του"
    Δεν νομίζω ότι ο κόσμος φοβάται για την σύνταξή του. Το ευρώ θα διαλυθεί από μόνο του και αυτό θα είναι το καλύτερο για μας.

    Υπομονή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Κατανομη ποσων συνταξεων. Κοιτα τι πληρωνεις μαλακα επιχειρηματια" (Dr Evil Knievel, https://twitter.com/) :

    Απο @Agissilaos, https://pbs.twimg.com/media/BX7kLytCMAA0QDo.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Χρήστος Χατζησαββίδης

    Όπως κατ' επανάληψη έχω πει (και όχι μόνον εγώ φυσικά), η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα θα ήταν τώρα καταστροφική, διότι δεν υπάρχει παραγωγικός ιστός, συνεπώς δεν θα έχει αντίκρυσμα. Από πού θα βρεις το συνάλλαγμα για να κάνεις εισαγωγές;

    Για να επιστρέψουμε στο εθνικό νόμισμα, πρέπει πρώτα να γίνει πολλή, μα πάρα πολλή δουλειά κι εγώ ομολογώ ότι δεν βλέπω να γίνεται τίποτε προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης.

    Επιπλέον, για να βγει η Ελλάδα από την ΟΝΕ, πρέπει να εγκαταλείψει και την ΕΕ, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την μελλοντική της πορεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.