28/11/13

Βουλή: Κυρώθηκε το Μνημόνιο Κατανόησης Ελλάδας - Τουρκίας

Κυρώθηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το οποίο ενθαρρύνει τη συνεργασία στους τομείς των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και των ταχυδρομικών υπηρεσιών μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και τη συνεργασία μεταξύ επιχειρηματικών, ερευνητικών και εκπαιδευτικών φορέων.

Στο κείμενο, που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Υποδομών, ορίζονται 18 τομείς κοινού ενδιαφέροντος για πιθανή συνεργασία, ανάμεσα στους οποίους είναι η ασφάλεια στο διαδίκτυο, η ηλεκτρονική υπογραφή, οι ταχυδρομικές υπηρεσίες, οι δορυφορικές και ασύρματες επικοινωνίες και η πολιτική διαχείρισης φάσματος.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε, ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Παπαδόπουλος εξήγησε ότι πρόκειται για μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και τις ταχυδρομικές υπηρεσίες.

 «Η ανάγκη για το μνημόνιο είναι διαπιστωμένη, δημιουργούμε ειδικό πλαίσιο συνεργασίας για να επιλυθούν βήμα - βήμα χρονίζουσες εκκρεμότητες, ειδικά για το θέμα του ραδιοφάσματος», είπε, επισημαίνοντας ότι «οι δύο χώρες μπορεί να συνεργαστούν πολύ αποτελεσματικά και να έχουν κοινά επιτεύγματα από συνέργιες τόσο σε ειδικά ζητήματα αλλά και στο επενδυτικό σκέλος».

«Δεν υπάρχει κίνδυνος εθνικής ασφάλειας, οι επαφές είναι προσεκτικές και προετοιμασμένες και η συνεργασία θα γίνει στο πλαίσιο διεθνών συμφωνιών» δήλωσε ο ίδιος.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολος Αλεξόπουλος, δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το σχέδιο νόμου, αν και δεν διαφωνεί επί της ουσίας με τέτοιες συνεργασίες.

Όπως παρατήρησε ο βουλευτής, δεν δόθηκαν από την κυβέρνηση επαρκείς απαντήσεις για την πορεία των προγραμμάτων συνεργασίας με την Τουρκία, ειδικά στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα χρήματα που δίνονται πιάνουν τόπο, αλλά και ότι δεν παρουσιάστηκαν προκαταρκτικές μελέτες στις οποίες στηρίχθηκε η αναγκαιότητα του συγκεκριμένου Μνημονίου.

Το σχέδιο νόμου καταψήφισαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Η βουλευτής Ραχήλ Μακρή κατήγγειλε ότι τα κείμενα χαρακτηρίζονται από «προχειρότητα και ασάφεια», ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νότης Μαριάς, τόνισε ότι δεν είναι δυνατό η Βουλή να ψηφίζει τέτοιες συμφωνίες, όταν η Τουρκία διατηρεί το casus beli σε περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει τα δικαιώματα της για την επέκταση των χωρικών της υδάτων.

Ο ίδιος επεσήμανε επίσης, ότι το σχέδιο νόμου έρχεται στη Βουλή λίγες ημέρες μετά την απαράδεκτη δήλωση Ερντογάν, ότι δεν υπάρχει κράτος με το όνομα Κύπρος.

Υπέρ του σχεδίου δήλωσε σήμερα η ΔΗΜΑΡ, που είχε διατυπώσει επιφυλάξεις κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή. Ο Θωμάς Ψύρρας είπε ότι το Μνημόνιο κινείται σε θετική κατεύθυνση και δημιουργεί πλαίσιο συνεργασίας επ’ ωφελεία των δύο χωρών.

Ωστόσο, προσέθεσε ότι υπάρχουν σημεία που χρήζουν διευκρινίσεων, με σημαντικότερη τη διαφάνεια στη λειτουργία της Κοινής Επιτροπής Τεχνολογίας, που θα αναλάβει και το ρόλο εφαρμογής του Μνημονίου αλλά και του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

«Κατά» ψήφισε η Χρυσή Αυγή, με τον Ηλία Παναγιώταρο να κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι ακολουθεί την πολιτική υποτέλειας και παραχωρήσεων του προκατόχου του.

«Για εμάς η Τουρκία ήταν είναι και θα είναι χώρα εχθρική», είπε ο βουλευτής, χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνη» τη συμφωνία. «Υπογράφετε το τζαμί στο Βοτανικό, όταν ο λαός δεν έχει να φάει και όταν η Άγκυρα εγείρει συνεχώς απαιτήσεις» κατηγόρησε την κυβέρνηση.

Κατά του σχεδίου νόμου δήλωσε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, σημειώνοντας ότι στόχος των παρεμβάσεων είναι να ωφεληθούν οι πολυεθνικές. Επανέλαβε άλλωστε τη θέση του κόμματος του για έναν ενιαίο φορέα τηλεπικοινωνιών με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

http://www.sofokleousin.gr/archives/148863.html

1 σχόλιο:

  1. "Υπέρ του σχεδίου δήλωσε σήμερα η ΔΗΜΑΡ"

    Πώς φαίνεται ότι διατάζει η Ρεπούση

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.