29/11/13

Το πρόσωπο του σύγχρονου ρωσικού κομμουνισμού

 Πάνω από είκοσι χρόνια μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ οι Ρώσοι κομμουνιστές ελπίζουν ότι θα επιστρέψουν στην εξουσία
Ελένα Μπάζινα
Οι κομμουνιστές που κυβερνούσαν τη Ρωσία πάνω από 70 χρόνιαεξακολουθούν να είναι η δεύτερη πιο ισχυρή πολιτική δύναμη στη χώρα.Υπόσχονται έναν κινεζικού τύπου σοσιαλισμό, ενώ η δημοτικότητα και η επιρροή τους συνεχώς μειώνονται. Παράλληλα εμφανίζονται νέακομμουνιστικά κόμματαπου κηρύσσουν τον «αληθινό κομμουνισμό» και καταγγέλλουν τη διεφθαρμένη παλιά φρουρά.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ)είναι η δεύτερη πιο ισχυρή πολιτική δύναμη στη σύγχρονη Ρωσία, ενώ αυτοπροσδιορίζεται ως ο διάδοχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης (ΚΚΣΕ).
Στις τελευταίες εκλογές για την Κρατική Δούμα, που κερδήθηκαν από τηνΕνωμένη Ρωσία με ποσοστό 64,30%, το ΚΚΡΟ έλαβε το 11,57των ψήφωνΟ υποψήφιός του κόμματος για την προεδρία, Γκενάντι Ζιουγκάνοφήρθε δεύτερος μετά τον Βλαντιμίρ Πούτιν με πάνω από δώδεκα εκατομμύριαψήφους (σχεδόν το 17του συνόλου των ψήφων) το 2012. Το κόμμα εκπροσωπήθηκε σε 81 Περιφέρειες της χώρας με 156.528 μέλη.
Σήμερα, το πρώην κυβερνών κόμμα κατατάσσει τον εαυτό του στις ομάδες αντιπολίτευσης, με δηλωμένο στόχο την καθιέρωση του σοσιαλισμού στη Ρωσία. Στους άμεσους στόχους του ΚΚΡΟ περιλαμβάνονται η εθνικοποίηση των φυσικών πόρων, της γεωργίας και των μεγάλων βιομηχανιών, στο πλαίσιο μιας μικτής οικονομίας, που επιτρέπει την ανάπτυξη των ιδιωτικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Τα 2 «νέα» κομμουνιστικά κόμματα
Ωστόσο, όλοι όσοι έχουν κομμουνιστικές απόψεις δεν φαίνεται να συμφωνούν με την πολιτική του ΚΚΡΟΜέσα στο 2012 δημιουργήθηκαν δύο εναλλακτικά κομμουνιστικά κόμματα: Οι Κομμουνιστές της Ρωσίας και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Οι Κομμουνιστές της Ρωσίας πρωτοεμφανίστηκαν ως οργάνωση το 2009. Η κύρια διαφορά μεταξύ του ΚΚΡΟ και των άλλων κομμάτων έγκειται στη στάση τους απέναντι στη θρησκεία. Το ΚΚΡΟ δείχνει μια σημαντική επαναπροσέγγιση με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, καθώς επικεφαλής του κόμματος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ ανακοίνωσε ότι ένα στα τρία μέλη του κόμματος είναι θρησκευόμενοι, ενώ στη Σοβιετική Ένωση ήταν απαγορευμένα όλα τα θρησκευτικά δόγματαΑπό την άλλη, και τα δύο «νέα» κόμματα επιμένουν ότι οι «πραγματικοί» κομμουνιστές πρέπει να είναι άθεοι, όπως ήταν στην πρώην Σοβιετική Ένωση.
«Πρέπει να παραδεχτούμε ότι ένα μέρος της κοινωνίας μας νοσταλγεί το σοβιετικό παρελθόνΗ πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων συνδέουν το ΚΚΡΟ με το προηγούμενο κομμουνιστικό κόμμαΈτσιο κύριος στόχος των άλλων αναδυόμενωνκομμάτων είναι να αποδείξουν στο εκλογικό σώμα ότι αυτοί είναι η συνέχεια και να πλήξουν τη φήμη του ΚΚΡΟ», υποστηρίζει ο πολιτικός επιστήμονας Κονσταντίν Τρουέβτσεφ.
Επίσης, πολύ δημοφιλής στην ρωσική κοινωνία είναι η άποψη ότι όλα τα σύγχρονα κομμουνιστικά κόμματα πρόδωσαν τις πραγματικές αξίες του κομμουνισμού Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι έχουν απογοητευτεί από το γεγονός ότι το κόμμα καθόριζε την κρατική πολιτική για εβδομήντα χρόνια και ότι απέτυχε.
Παρόλο που τα πολιτικά προγράμματα όλων των κομμουνιστικών κομμάτων είναι παρόμοια, ο ένας αμφισβητεί τον άλλον. Ο Ζιουγκάνοφ κατηγορεί τα «νέα» κόμματα για συνεργασία με το Κρεμλίνο και αυτοί από την πλευρά τους λένε ότι το πρόγραμμα του ΚΚΡΟ είναι ξεπερασμένο και πως αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που δεν θα μπορέσει να έρθει ποτέ στην εξουσία. Τα «νέα» κόμματα αποτελούνται κυρίως από πρώην μέλη του ΚΚΡΟ, τα οποία είχαν ζητήσει την παραίτηση του Ζιουγκάνοφ.
Οργανώσεις της νεολαίας 
Η επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κοινωνικής ΔικαιοσύνηςΓιούρι Μοροζοφ ήταν μέλος του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη ΡωσίαΤο γεγονός αυτό έδωσε λαβή στους αντιπάλους του οι οποίοι τον κατηγορούν για σχέσεις με τον Πούτιν.
«Όλα αυτά ταψευδοκομμουνιστικά κόμματα είναι δημιουργήματα της εξουσίας, επειδή το Κρεμλίνο μας φοβάται.Θέλουν να δελεάσουντους ψηφοφόρους μας με αυτά τα «πλαστά»κομμουνιστικά κόμματα, με στόχο να τους ελέγξουν και να μειώσουν τη δική μας επιρροή», δηλώνει ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής για τις Διεθνείς Σχέσεις του ΚΚΡΟ Λεονίντ Καλάσνικοφ.
Από την άλλη το κόμμα των Κομμουνιστών της Ρωσίας εμφανίζεται ως κόμμα της νεολαίας, αντιμετωπίζοντας έντονο ανταγωνισμό από την Ένωση της Κομμουνιστικής Νεολαίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που ανήκει στο ΚΚΡΟ. Υπάρχουν επίσης κάποιες άλλες κομμουνιστικές οργανώσεις της νεολαίας, όπως ο Συνασπισμός της Ρωσικής Κομμουνιστικής Νεολαίας, η Ένωση Λενινιστών Νέων Κομμουνιστών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η Επαναστατική Κομμουνιστική Νεολαία, Η Πρωτοπορία της Κόκκινης Νεολαίας, ηγέτης της οποίας είναι ο Σεργκέι Ουνταλτσοφ, μία από τις πιο αξιοσημείωτες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης. Όλες αυτές οι οργανώσεις επηρεάζονται από το ΚΚΡΟ.
Κομμουνιστές εναντίον Σιλβέστερ Σταλόνε
Ωστόσοσε περιφερειακό επίπεδο τα κόμματα αυτά συνεργάζονται. Πιθανότατα, στην πιο γνωστή ρωσική κομμουνιστική οργάνωση:Κομμουνιστές της Αγίας Πετρούπολης και του της Περιφέρειας Λένινγκραντ, περιλαμβάνονται μέλη όλων των κομμουνιστικών κομμάτων, καθώς και ακομμάτιστων πολιτών. Αυτή η οργάνωση είναι διάσημη για τομποϊκοτάζ που πραγματοποίησε στην έκθεση ζωγραφικής του Σιλβέστερ Σταλόνε στην Αγία Πετρούπολη τον Οκτώβριοαποκαλώντας τον«προσωποποίηση της αμερικανικής στρατιωτικής μηχανής». Πριν από λίγα χρόνια είχαν ζητήσει τη σύλληψη του σκηνοθέτη του «Avatar» Τζέιμς Κάμερον, διότι κατ΄αυτούς «λεηλάτησε την επιστημονική φαντασία της Σοβιετικής Ένωσης».
Πάντως, οι ειδικοί εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με τις πιθανότητες να έρθει στην εξουσία το κομμουνιστικό κόμμα.
«Με την πίεση των κομμουνιστικών κομμάτων από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης τα ρωσικά δεν καταβάλλουν προσπάθεια να προσαρμοστούν στις πιεστικές ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίαςΑκόμη και για το ΚΚΡΟ, πουέχει να επιδείξει καλά αποτελέσματα στις τελευταίες εκλογές είναι αμφίβολοεάν θα κυβερνήσει τη ΡωσίαΕπιπλέοντα κομμουνιστικά κόμματα στη Ρωσία καθίστανται ολοένα και περισσότερο ένα χαρακτηριστικό του παρελθόντος »υποστηρίζει ο Τρούεβτσεφ.
Η Ρωσία Τώρα

2 σχόλια:

  1. ΤΟ ΆΛΛΟ ΜΕ ΤΟΥς ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΥΣ ΘΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΕΙΤΕ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν παντως το συγκρινεις με την σημερινη νεουορκεζικη εκδοχη του κομμουνισμου ειναι σαφως προτιμοτερο, χωρις να ειναι επιθυμητο. τωρα θα μου πεις απο την ιδια μητρα προερχονται.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.