12/12/13

Μπορούν 3 Eλληνες να συντηρούν άλλους 7;

Επικοινωνιακή στρατηγική για τον εθνικό στόχο, δηλαδή τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος έχουμε και με το παραπάνω. Αντίθετα όμως  για το εθνικό   παγόβουνο,  το ασφαλιστικό, επικρατεί απόλυτη σιγή.


Ο καθηγητής Σ. Ρομπόλης του Ινστιτούτου Εργασίας  της ΓΣΕΕ σε μελέτη του αναφέρει ότι οι περικοπές των συντάξεων και η αύξηση των ορίων ηλικίας  έδωσαν παράταση στο ασφαλιστικό σύστημα έως το 2025. Ωστόσο λόγω της ύφεσης και της ανεργίας το οριακό έτος για το ασφαλιστικό σύστημα έρχεται 10 χρόνια νωρίτερα, δηλαδή  το 2015.  Στη μελέτη αναφέρεται ότι η οριακή ισορροπία εισροών εκροών  κατά το 2014-2015 ανατρέπεται από το τέλος του  2015.

Η ύφεση δηλαδή, ακυρώνει όλη την προσπάθεια που έγινε για τη βιωσιμότητα  του ασφαλιστικού. Επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας η δημογραφική μεταβολή στην Ελλάδα, θέμα το οποίο έθιξαν και οι New York Times. Το 2011, αναφέρεται στο άρθρο της αμερικάνικης εφημερίδας, ήταν η πρώτη χρονιά που μειώθηκε ο πληθυσμός της χώρας μας κατά 4.761 άτομα. Το 2012 η κατάσταση επιδεινώθηκε και οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις  κατά 16.300, ενώ επιπλέον  έφυγαν από τη χώρα και 44.200  άνθρωποι. Οι έλληνες κατά μέσο όρο αποκτούν πλέον 1,4 παιδιά, ενώ απαιτούνται 2,1 για να αναπληρωθεί η προηγούμενη γενιά.

Για ποιες συντάξεις  λοιπόν συζητάμε; Σύμφωνα με τα στοιχεία  του υπουργείου Εργασίας 2,7 εκατομμύρια είναι οι συνταξιούχοι στη χώρα. Μάλιστα οι 900.000 από αυτούς είναι κάτω των 65 ετών. Χρειαζόμαστε περίπου 2 δις. κάθε μήνα για να πληρώνουμε τις συντάξεις.

Κάντε τον λογαριασμό: 1,4 εκατ. είναι επισήμως οι άνεργοι, 3,33 εκατ. είναι ο  μη ενεργός οικονομικά πληθυσμός, 2.7 εκατ. είναι οι συνταξιούχοι. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι απασχολούμενοι  είναι 3.6 εκατ. άτομα. Από αυτούς  περίπου  700.000 εργάζονται στο Δημόσιο. Μπορούν τρείς έλληνες να συντηρούν άλλους επτά; Βγαίνει η εξίσωση;

Πρώτο Θέμα

2 σχόλια:

 1. Γι αυτο πρεπει να γινει αναπτυξη και μια και δεν θα υπαρχουν χερια ελληνικα θα στηριχθουμε σε Μπαγκλαντεσιανοπακιστανους. Τοτε βεβαια θα τους θελει ο ελληνας επειδη θα καιγεται να παρει και κανενα ψιλο απο τη συνταξη για να ζησει. Ειδατε πως αλλοιωνεται πληθυσμιακα ενα εθνος.....Ειναι μεγαλοι παικτες οι ανθρωποι και βλητα οι ψηφιζοντες αυτους και φυσικα θα χασουν τη γη που τους κληροδοτησαν οι γονεις τους. Απλα ειναι τα πραγματα. Αυτη ειναι η στοχευση της τακτικης του σοκ.... Μεγαλος πολιτικος ο ΓΑΠας τελικα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Λάααθοοος!
  Δεν είναι 700.000 οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά κοντά στους 1.000.000 αφού στην περίφημη απογραφή ΠΟΤΕ ΤΩΝ ΠΟΤΩΝ δεν απέγραψαν όλο το δημόσιο αλλά είχαν αφήσει από έξω όλες τις Δ.Ε.ΚΟ.(δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας) καθώς και αλλους δημόσιους οργανισμούς.

  Είσαι και "καθηγητής" ρε Ρομπόλη πανάθεμα σε.Κάνε πρώτα ένα τσεκάρισμα αυτών που γράφεις.Και το λέω γιατί όταν είχε τελειώσει η απογραφή δ.υ. παντού διαβάζαμε ότι ήταν ελλλειπής για τους λόγους που ανέφερα.
  Και 1.000.000 είναι όλοι οι δ.υ. με όλων των ειδών τις συμβάσεις(μόνιμοι,αορίστου,ορισμένου κλπ)

  Άρα η σωστή ανάγνωση του άρθρου είναι 2.5εκατ χαιβάνια του ιδιωτικού τομέα δουλεύουν για να ζουν 500.000 τίμιοι δ.υ. και 500.000 παραπανίσια λαμόγια και βύσματα

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.