31/12/13

Νέος κύκλος ερευνών και ενταλμάτων για τις μίζες

Συνελήφθη ο Δημ. Παπαχρήστος, εκπρόσωπος της γερμανικής Wegmann. Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να απολογηθεί ο επιχειρηματίας Παν. Ευσταθίου, ο οποίος επίσης κατονομάζεται στην απολογία.
Με τη σύλληψη του Δημήτρη Παπαχρήστου, ο οποίος διετέλεσε εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας Wegmann το διάστημα που υπεγράφησαν οι συμβάσεις για την προμήθεια των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με αυτοκινούμενα πυροβόλα της εταιρείας, ανοίγει -μετά την απολογία του πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα- ο νέος κύκλος ερευνών και έκδοσης ενταλμάτων.

Οι δικαστικές αρχές έχουν κινήσει τις διαδικασίες προκειμένου να ανοιχθούν και να ελεγχθούν οι λογαριασμοί όχι μόνο των επιχειρηματιών που υποδεικνύονται από τον κ. Κάντα, αλλά και όλων των ατόμων που έχουν εμπλακεί στις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων τα τελευταία χρόνια.Ο Δημ. Παπαχρήστος διώκεται για δωροδοκία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες. Τα όσα υποστήριξε ο Κάντας στην απολογία του σχετικά με τον Δ. Παπαχρήστο φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται και από το άνοιγμα των λογαριασμών σε Κύπρο και Ελβετία. Από αυτούς προκύπτει η διακίνηση χρήματος, ενώ έχει εντοπιστεί και μια offshore, η οποία, σύμφωνα με την απολογία, χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά μαύρου χρήματος.

Ο Κάντας στη χειμαρρώδη απολογία του στους ανακριτές Διαφθοράς ανέφερε σειρά ονομάτων -κυρίως επιχειρηματιών που εκτελούσαν χρέη αντιπροσώπων ξένων εταιρειών αμυντικών συστημάτων- περιγράφοντας λεπτομερώς πού, πότε και πώς έπαιρνε τις μίζες προκειμένου να μη φέρνει αντιρρήσεις στην υπογραφή συμβάσεων με το ελληνικό Δημόσιο. Πρόκειται για συμβάσεις με κόστος δισεκατομμυρίων ευρώ. Ενα από τα πρόσωπα που κατονόμασε ο Αντ. Κάντας κατά την τετραήμερη απολογία του ήταν και του Δημήτρη Παπαχρήστου.

Η πρώτη συνάντηση
Αναφέρει ο Κάντας στην απολογία του: «Ενα άλλο εξοπλιστικό πρόγραμμα για το οποίο έλαβα προμήθεια ήταν τα αυτοκινούμενα πυροβόλα της γερμανικής εταιρείας Wegmann. Το ΓΕΣ είχε εισηγηθεί στον υπουργό την προμήθεια ενός αριθμού των συγκεκριμένων αυτοκινούμενων πυροβόλων. Εκπρόσωπος της εταιρείας αυτής στην Ελλάδα ήταν ο κ. Δημήτρης Παπαχρήστος. Εκείνη την περίοδο, δηλαδή περί τα μέσα του 2000, εκτελούσα χρέη γενικού διευθυντή λόγω παραίτησης του κ. Σμπώκου μέχρι την τοποθέτηση του νέου γενικού διευθυντή, κ. Κολίρη. Τότε ζήτησε και με επισκέφθηκε στο γραφείο μου ο αντιπρόεδρος της Wegmann Ολαβ Εσλερ, συνοδευόμενος από τον κύριο Παπαχρήστο, τον οποίο συνάντησα τότε για πρώτη φορά. Ο κ. Παπαχρήστος με επισκέφθηκε και άλλες φορές, κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης της προσφοράς της Wegmann από την επιτροπή που συνόδευε τότε τα στελέχη της. Σε κάποια από αυτές τις επισκέψεις στο γραφείο μου ο κ. Παπαχρήστος μου είπε ότι η εταιρεία μού προσφέρει το 0,5% του κόστους της σύμβασης, το οποίο ήταν περίπου 150.000.000 ευρώ. Ο κ. Παπαχρήστος δεν μου είπε σε ποια πρόσωπα της επιτροπής ή της ΓΔΕ ή του στρατού είχε κάνει ανάλογη προσφορά, άφησε όμως να εννοηθεί ότι σε υψηλό επίπεδο είχε αναλάβει η εταιρεία».

Στη συνέχεια, ο Κάντας περιγράφει τον τρόπο για τον οποίο, όπως υποστηρίζει, ο Παπαχρήστος μερίμνησε προκειμένου να λάβει τα συμφωνηθέντα μέσω ξένων τραπεζών και εταιρειών που ήλεγχε. «Θέλω να συμπληρώσω ότι ο κ. Παπαχρήστος μου είπε ότι από τα χρήματα που πήρε, πλήρωσε και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας Wegmann, το οποίο δεν γνωρίζω ποιο είναι» αναφέρεται στην απολογία.

Περιγράφοντας μια διαφωνία που φέρεται να είχε ο Παπαχρήστος με έναν συνέταιρό του, ο Κάντας λέει ότι ο δεύτερος εμπλεκόμενος έφτασε σε σημείο να στείλει εξώδικο στον Κάντα, ζητώντας του να του δώσει μέρος των χρημάτων που είχε λάβει από τον Παπαχρήστο ως μίζα.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_31/12/2013_534186

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.