26/2/14

23 Δεκεμβρίου 2013: Η διαφθορά ασύμμετρη απειλή για την Τουρκία και τον Ερντογάν

H τετράδα της διαφθοράς, οι υπουργοί Τσαγλαγιάν, Μπαγίς, Μπαϊρακτάρ και Γκιουλέρ. Ακολουθούν άλλοι τέσσερις και ο γιος του Ερντογάν!
Του Σάββα Καλεντερίδη
Είναι πολύ δύσκολο για έναν Έλληνα να γράφει για τη διαφθορά που ταλανίζει κυρίως πολιτικά μια άλλη χώρα, τη στιγμή που το ζήτημα αυτό έχει οδηγήσει σε ένα τραγικό οικονομικο-πολιτικό αδιέξοδο την Ελλάδα, αφού έχει εισχωρήσει και έχει οδηγήσει σε προχωρημένη σήψη το πολιτικό σύστημα, το κράτος, τον πνευματικό και επιχειρηματικό κόσμο και μέρος της ίδιας της κοινωνίας.
Όμως, η προσέγγιση που κάναμε στο προχθεσινό μας άρθρο και θα κάνουμε και στο παρόν, δεν είναι ηθικολογικού χαρακτήρα, παρ’ ότι ο Ερντογάν, κάθε τρεις και λίγο, επικαλείται την ισλαμική ηθική για να δικαιολογήσει τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, πράγμα που έκανε και την παρελθούσα Παρασκευή, προσερχόμενος στο τέμενος Hz. Ali Camii, στο Σκούταρι, στην πλευρά της Κωνσταντινούπολης που βρίσκεται στην Ανατολή.
Να πάρουμε, όμως τα πράγματα με τη σειρά.
Κεντρικό πρόσωπο, που λειτούργησε ως διαφθορέας αλλά κια αποσταθεροποιητής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, είναι ο Αζέρος Ριζά Σαράφ, ο οποίος αν και δεν έχει κλείσει ακόμα τα τριάντα του χρόνια, είναι δισεκατομμυριούχος.
Σε ηλικία 24 ετών ασχολήθηκε με την ναυτιλία στην Κωνσταντινούπολη, με την εταιρεία Royal Denizcilik, η οποία σε λίγα χρόνια έγινε Holding και επεκτάθηκε σε δέκα διαφορετικούς τομείς, μεταξύ των οποίων και το εμπόριο χρυσού, φθάνοντας το 2012 να έχει εξάγει από μόνη της το 46% του συνόλου του χρυσού που εξήγαγε η Τουρκία. Σημειωτέον ότι οι εξαγωγές χρυσού της Τουρκίας το 2012 έφθασαν τα 13,3 δις δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση 804,8% σε σχέση με το 2011, από τις οποίες τα 6,5 δις δολάρια στο Ιράν και τα 4,6 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το υλικό των τηλεφωνικών υποκλοπών, προκύπτει ότι ο Σαράφ είχε σχέσεις και με το Αφγανιστάν, απ’ όπου διακινείται η κύρια ποσότητα ηρωίνης που φθάνει στις αγορές της Ευρώπης.
Ο Σαράφ, που έφθασε να διακινεί δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο (σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, οι εταιρείες του Σαράφ διακίνησαν 87 δισεκατομμύρια δολάρια την τριετία 2011-2013), είχε στήσει ένα απίθανο πλυντήριο των χρημάτων αυτών, που δεν προέρχονταν όλα από νόμιμες δραστηριότητες, με την υποστήριξη και προστασία τεσσάρων βασικών υπουργών, οι οποίοι, ακριβώς επειδή ήταν πολύ κοντά και έμπιστοι του πρωθυπουργού Ερντογάν, έδιναν την εντύπωση ότι εκπροσωπούν τον ίδιο και άρα το σύνολο της κυβέρνησης.
Αισθανόταν, μάλιστα, τόσο δυνατός, που ο βοηθός του, Τουργκούτ Χαπάνι, έβγαλε φωτογραφία με στοίβα τα 180 εκατ. δολάρια που μετέφερε παράνομα στη Ρωσία, την οποία, μάλιστα, ανήρτησε στο Face Book.
Αυτό, έδωσε την ευκαιρία αλλά και το πειστήριο που ζητούσαν ορισμένοι από τους αξιωματούχους της Ασφάλειας, οι οποίοι έβλεπαν τη στήριξη που έδινε ο επικεφαλής τους υπουργός Εσωτερικών στον Σαράφ, με το αζημίωτο, βέβαια, και ήθελαν κι αυτοί να έχουν κάτι στα χέρια τους, για να το χρησιμοποιήσουν όταν θα έλθει η στιγμή.
Η φωτογραφία κινητοποίησε και τους εισαγγελείς, οι οποίοι διέταξαν την παρακολούθηση ΟΛΩΝ των κινήσεων και των συνομιλιών του Αζέρου.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι εισαγγελείς να «δέσουν» χειροπόδαρα τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομίας, ΠΕΧΩΔΕ και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ενώ υπάρχουν υπόνοιες ότι έχουν στοιχεία για άλλους τέσσερις υπυοργούς αλλά και για τον γιο του Ερντογάν, Μπιλάλ, ο οποίος, σημειωτέον, έχει πολύ στενές σχέσεις με τον Σαουδάραβα μεγαλοεπιχειρηματία Ελ Καντί, του οποίου από το 2001 μέχρι το 2012 ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ είχαν παγώσει όλους τους λογαριασμούς, επειδή τον θεωρούσαν χρηματοδότη της Αλ Κάιντα.
Εκτός του υπουργού Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ (θεωρείται από τους άμεσα εμπλεκόμενους στη δολοφονία του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ), που άρπαξε πάνω από 9 εκατομμύρια δολάρια, στο σκάνδαλο εμπλέκεται ο στενός φίλος, κοντοχωριανός και συμπέθερος του Ερντογάν, υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Ερντογάν Μπαϋρακτάρ, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, εμπλέκεται και σε άλλο σκάνδαλο, αυτό του μεγαλοκατασκευαστή Αγάογλου, που επίσης συνελήφθη, φίλου και κοντοχωριανού του ιδίου και του πρωθυπουργού Ερντογάν.
Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας, Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, για να διευκολύνει τις διακίνηση χρυσού και κεφαλαίων μέσω των τελωνείων και της κρατικής Halk Bankasi, έλαβε 13.489.000 ευρώ, τα πέντε από αυτά την παραμονή ερώτησης της Αντιπολίτευσης στη βουλή που αφορούσε τον Σαράφ, για να τον υπερασπιστεί με μεγαλύτερο σθένος!!!
Ο Εγεμέν Μπαγίς έλαβε τρία εκατομμύρια δολάρια, για γραφειοκρατικού τύπου διευκολύνσεις (βίζες, άδειες παραμονής κλπ) στους συγγενείς και συνεργάτες του Σαράφ.
Όσα αναφέρουμε παραπάνω, είναι «δεμένα» καλά από τους εισαγγελείς και φαίνεται ότι το πλήγμα που δέχεται ο Ερντογάν και το κόμμα του είναι καθοριστικό, αφού χάνει τη ισλαμικό ηθικό πλεονέκτημα, το οποίο, όπως προείπαμε, επικαλούνταν στα δύσκολα ο πρωθυπουργός, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Η υπόθεση έχει και άλλες διαστάσεις, όπως η επιρροή που πιθανόν άσκησαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ στον Γκιουλέν κι αυτός με τη σειρά του στους εισαγγελείς και τους αστυνομικούς, για να πληγεί η κυβέρνηση.
Όμως κανείς δεν είπε ότι ζούμε σε έναν αγγελικό κόσμο, πολλώ δε μάλλον όταν εμείς οι ίδιοι είμαστε βουτηγμένοι στο βούρκο της διαφθοράς, αφού τότε ούτε ο Μωάμεθ ούτε ο Αλλάχ μπορεί να μας γλιτώσει από τη Νέμεση.

Δημοσιεύθηκε στην "κυριακάτικη δημοκρατία

7 σχόλια:

  1. Σάββα καλημέρα.
    Υπάρχει μία εξαιρετική μελέτη που ανδεικνύει όλη την τουρκική οικονομικη σκήνη.
    Δες εδώ σε παρακαλώ:
    http://combatraining.blogspot.gr/2013/12/blog-post_22.html
    Καλή δύναμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχοντας κατά νού πάντοτε τους proxy μηχανισμούς που μπορεί να έχει στην διάθεση της μια χώρα για να παίξη τα παιχνίδια της, κάτι το οποίο δεν έχουν αντιληφθεί οι εδώ παρακοικούντες την Ιερουσαλημ- εσωτερικη μετακίνηση στην ευρωπαική ένωση, διαβάστε την σχέση ΤΟΥΡΚΙΑς-ΣΟΥΡΙΝΑΜ.
    Ευχαριστώ και πάλι.
    http://combatraining.blogspot.gr/2013/12/blog-post_9633.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άμα είσαι Σαράφης όνομα και πράγμα, γίνεσαι δισεκατομμυριούχος πριν τα 30, ασχολείσαι με ξέπλυμα και εμπορία χρύσου. Δεν δουλεύεις για 700 ευρώ σαν εμάς τους μπουνταλάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ενα πρόβλημα λιγότερο για την Ελλάδα, αφού ισοφαρίστηκε το εξωτερικό ισοζύγιο της διαφθοράς μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας, τώρα μπορούμε να αλληλοευχηθούν οι διαπλεκόμενοι μουσουλμάνοι και χριστιανοί καλή χρονιά.
    Η δε Γκολντμαν σαχ θα αυξήση την φορομπηχτική ικανότητα Ελλήνων και Τούρκων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ !

    http://tourkikanea.gr/2013/12/erd-239/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ αναρωτιέμαι αν θέλουν να τον πλήξουν(τον Ερντογάν)τόσο ώστε να τον ρίξουν ή να τον "κοντύνουν" όσο χρειάζεται ούτως ώστε να καταστεί πολιτικά όμηρος των Κούρδων;

    Πιθανότατα θα χρειαστεί να ξεχάσει και την Προεδρεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι μας νοιάζει εμάς; Όοοοοοοο,τι και να γίνει, γιουσουφάκι αιώνιο και ορκισμένο στην υψηλή πύλη είμαστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.