4/2/14

ΒΙΝΤΕΟ Όλο το χρονικό της τουρκικής πρόκλησης με τη φρεγάτα "Κερασούντα" στο Οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ

Κλιμακώνει τις προκλήσεις της στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας η Τουρκία, ξεσηκώνοντας έντονα διαβήματα. Το βράδυ του Σαββάτου, φρεγάτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού παρενόχλησε νορβηγικό ερευνητικό σκάφος, το οποίο διενεργούσε σεισμογραφικές έρευνες στο οικόπεδο επτά, για λογαριασμό της γαλλικής εταιρείας Total. Το χρονικό της νέας πρόκλησης κατέγραψε ο Μάριος Αδάμου.

Το επεισόδιο με την τουρκική φρεγάτα Giresun, Κερασούντα στα Ελληνικά, φρόντισε να φέρει στη δημοσιότητα με ανακοίνωση του, το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, σε μια σαφή προσπάθεια, σύμφωνα με αναλυτές, να δυναμιτίσει το κλίμα και να θερμάνει τα νερά της Ανατολικής Μεσογείου. 
Σύμφωνα με τα γεγονότα, το ερευνητικό σκάφος Princess, με σημαία Νορβηγίας, το οποίο έχει μισθωθεί από την γαλλική εταιρεία Total για σεισμογραφικές έρευνες στα οικόπεδα έντεκα, δέκα, επτά και έξι στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, απέπλευσε το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου από το λιμάνι της Λάρνακας με νοτιοδυτική κατεύθυνση. 
Αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας και ενώ έπλεε εντός του οικοπέδου επτά, δέχθηκε μήνυμα στον ασύρματο του από τον καπετάνιο της τουρκικής φρεγάτας, με αίτημα να εγκαταλείψει την περιοχή, αφού, σύμφωνα με τους Τούρκους, κινείτο σε περιοχή που έχει δεσμεύσει η Τουρκία για έρευνες από την κρατική εταιρεία πετρελαίου. 
Η φρεγάτα έπλεε σε περιοχή δυτικά της Πάφου, περίπου 25 ναυτικά μίλια από την ακτή, στο πλαίσιο της Επιχείρησης Ασπίδα της Μεσογείου, που η Τουρκία διεξάγει επικαλούμενη δήθεν την προσπάθεια για καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της παράνομης διακίνησης προσώπων και όπλων. 
Στην ίδια περιοχή είχε βρεθεί τις προηγούμενες μέρες το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρόζ, για τις παράνομες έρευνες που διεξάγει στα όρια του οικοπέδου ένα της Κυπριακής ΑΟΖ. 
Οι Τούρκοι ξεπερνώντας κάθε όριο, απείλησαν το ερευνητικό σκάφος με εμβολισμό. 
Ο Νορβηγός καπετάνιος του PRINCESS, ήρθε αμέσως σε επαφή με τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο, να υπάρξει όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι στην ανακοίνωση τους, καταδίωξη από τη φρεγάτα, η οποία βρισκόταν 16 ναυτικά μίλια μακριά από το ερευνητικό σκάφος. 
Το ερευνητικό σκάφος συνέχισε κανονικά την πορεία του προς την περιοχή για πραγματοποίηση της σεισμογραφικής έρευνας. Οι εργασίες του ερευνητικού σκάφους διεξάγονται κανονικά. 
Το πλοίο, όπως ισχυρίζεται στην ανακοίνωση του το Τουρκικό Επιτελείο, εγκατέλειψε την περιοχή λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα, κάτι που η δικής μας πλευρά διαψεύδει κατηγορηματικά. 
Από πλευράς Τουρκικής Κυβέρνησης, ο μόνος σχολιασμός που έγινε προήλθε από τον Υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος προανήγγειλε συνέχιση των ερευνών του Μπαρμπαρόζ σε περιοχές ανατολικά της Κύπρου. 
Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας παραδέχθηκε τα πενιχρά αποτελέσματα που είχαν οι μέχρι τώρα έρευνες σε ξηρά και θάλασσα. 
Εξάλλου, όπως δήλωσε ο νέος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην αυριανή επίσκεψη του στη Γερμανία προτίθεται να θέσει στη συνάντηση του με την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, το ζήτημα του ανοίγματος του κεφαλαίου της ενέργειας. 
Του Πέτρου Μελαϊση
Άμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης στη νέα πρόκληση των Τούρκων. Υπουργός Εξωτερικών και Υπουργός Αμυνας, διαμηνύουν οτι οι νέες προκλήσεις πρέπει να προβληματίσουν έντονα τα Η.Ε και τις ΗΠΑ, αλλά και ότι δεν αποτελούν εμπόδιο στην υλοποίηση των στόχων μας. Παρακάτω και οι αντιδράσεις των κομμάτων. 
Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωαννης Κασουλίδης, χαρακτήρισε απαράδεκτο το περιστατικό και κάλεσε τον γγ του ΟΗΕ, αλλά και τις ΗΠΑ να προβληματιστούν, κατά πόσο μετά και από αυτό το επεισόδιο, θεωρείται κατάλληλο το περιβάλλον για ξεκίνημα διαπραγματεύσεων υπο αυτές τις συνθήκες. 
Η Λευκωσια πάντως, εκτιμα, οτι οι νέες τουρκικές προκλήσεις, δεν ειναι άσχετες με την γνωστοποίηση της κοινης αεροναυτικής άσκησης, Κυπρου και Ισραηλ, εντός Φεβρουαρίου. 
Οι προκλήσεις των Τούρκων δεν αποτελούν εμπόδιο στην υλοποίηση των στόχων μας, διαμύνησε απο πλευράς του, ο υπουργός αμυνας Φωτης Φωτίου. 
Και τα πολιτικά κόμματα αντέδρασαν έντονα στις τουρκικές προκλήσεις. Το ΑΚΕΛ δια του Γενικού του Γραμματέα, υποδεικνύει οτι η πλευρά μας, θα πρέπει να αντιδράσει δυναμικά.  
Πιο δυναμικές παραστάσεις ζητούν ΕΔΕΚ, Ευρωπαικό Κόμμα, και Συμμαχία Πολιτών. 
Κοινη θέση όλων των πολιτικών κομμάτων, ειναι πως τα κυριαρχιακά μας δικαιώματα, δεν ειναι προς διαπραγμάτευση. 
Νωρίτερα. 
Αυστηρη απαντηση στις προκλησεις-αδιαπραγματευτα τα κυριαρχικα δικαιωματα
Οι προκλήσεις της Άγκυρας ουδόλως επηρεάζουν την άσκηση των δικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων είπε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «σχετικά με την παρενόχληση από πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, του ερευνητικού πλοίου το οποίο βρισκόταν εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση αναφέρει τα εξής:
Το ερευνητικό πλοίο απέπλευσε από το λιμάνι της Λάρνακας με νοτιοδυτική κατεύθυνση για διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας βάσει αδείας που του είχε δοθεί από την αρμόδια Αρχή της Δημοκρατίας. 
Την 1η Φεβρουαρίου 2014 και κατά την ώρα 9.45 το βράδυ, τουρκικό πολεμικό πλοίο επικοινώνησε μέσω ασυρμάτου με το ερευνητικό πλοίο και του ανέφερε ότι κινείται δήθεν σε τουρκική περιοχή, ζητώντας του να αποχωρήσει. 
Το ερευνητικό πλοίο συνέχισε κανονικά την πορεία του προς την περιοχή για πραγματοποίηση της σεισμογραφικής έρευνας. Οι εργασίες του ερευνητικού σκάφους διεξάγονται κανονικά. 
Η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί για άλλη μια φορά να τονίσει ότι θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα τα οποία απορρέουν από το διεθνές δίκαιο της Θάλασσας. 
Η προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας ουδόλως επηρεάζει τον προγραμματισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της χώρας μας». 
Σε ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «οι λεκτικές προκλήσεις της Άγκυρας ουδόλως επηρεάζουν την άσκηση των δικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η Κυπριακή Δημοκρατία, με σταθερή αυτοπεποίθηση που της δίνει το διεθνές δίκαιο, θα συνεχίσει τις προσπάθειες εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της».
Πρόσθεσε ότι τα γεγονότα που αφορούν το ερευνητικό πλοίο είναι αυτά τα οποία ο ίδιος ανέφερε και σημείωσε ότι «το τουρκικό πλοίο βρισκόταν 16,5 ναυτικά μίλια μακριά από το ερευνητικό και ως εκ τούτου δεν έχει γίνει καταδίωξη του, όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι». 
Διαβηματα Λευκωσιας για παρενοχληση νορβηγικου πλοιου-συσκεψη στο Προεδρικο
Την παρενόχληση του νορβηγικού σεισμογραφικου σκάφους επιβεβαίωσαν πήγες απο την Εθνική Φρουρά. Εχουν γίνει ηδη και καταγγελίες για την τουρκική πρόκληση εντος της Κυπριακής ΑΟΖ καθως η ενέργεια της Τουρκικης φρεγάτας ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη. 
Η Κυπριακή Κυβέρνηση διερευνά όλα τα δεδομένα και θα προβεί εντός της ημέρας σε ανακοίνωση σε σχέση με το θέμα του νορβηγικού σεισμογραφικού πλοίου το οποίο παρενοχλήθηκε από Τουρκικό πολεμικό στην Κυπριακή ΑΟΖ. Το τουρκικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι το Νορβηγικό ερευνητικό καταδιώχτηκε ωστόσο οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώνονται.
Θα κανουν και αλλες ερευνες για φυσικο αεριο οι Τουρκοι
Τρισδιάστατες έρευνες ανατολικά της Κύπρου σε μια περιοχή 3,500 χιλιομέτρων αρχίζει το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο Μπάρμπαρος Χαϊρετίν Πασά, ενώ συνεχίζονται και οι έρευνες στη στεριά ανατολικά της Κύπρου, σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ.
Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι μπορεί να μην υπάρχουν αποθέματα, συνέστησε ωστόσο υπομονή.
Σε δηλώσεις του στο τουρκικό κανάλι aHaber, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας είπε ότι διεξάγουν σεισμογραφικές έρευνες τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα.
"Στη θάλασσα με το Μπάρμπαρος έχουν ολοκληρωθεί δισδιάστατες έρευνες και τώρα αρχίζουμε τρισδιάστατες έρευνες. Στη στεριά κάναμε έρευνα σε περίπου 700 χιλιόμετρα το 2013. Στα βόρεια και στα ανατολικά κάναμε έρευνα σε 5,500 χιλιόμετρα. Αυτοί είναι σημαντικοί αριθμοί. Το 2014 σχεδιάζουμε έρευνες σε 7400 χιλιόμετρα. Τώρα στα ανατολικά της Κύπρου σε μια περιοχή που έχουμε άδεια θα κάνουμε τρισδιάστατες έρευνα σε 3500 χιλιόμετρα".
O Τούρκος Υπουργός δήλωσε ότι μπορεί να μην υπάρχουν αποθέματα. "Έχουμε κάνει πολλά έξοδα, μακάρι να βρίσκαμε λέμε, αλλά ας είναι", είπε ο Τανέρ Γιλντίζ. 
Για τη γεώτρηση `Turkyurtdu-1` στο χωριό Σύγκραση της Αμμοχώστου, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι δεν είχαν τα αποτελέσματα που ήθελαν και κατέληξαν στο ότι τα αποθέματα δεν είναι αρκετά.
Όπως είπε συνεχίζουν τις έρευνές τους στη θάλασσα αλλά και στη στεριά προς τα ανατολικά της Κύπρου. "Αυτό που λέω είναι ότι πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή", είπε ο Τανέρ Γιλντίζ, προσθέτοντας ότι το Μπάρμπαρος είναι ένα πλοίο με πολλές δυνατότητες.
Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας δήλωσε ακόμη ότι έχουν εκπονήσει master plan ηλεκτρικής ενέργειας που θα καλύπτει ολόκληρη την Κύπρο για 35 χρόνια, σημειώνοντας ότι "είναι μια μεγάλη έρευνα".
Συχνό φαινόμενο οι παρενοχλήσεις από τουρκικά πλοία στην Κυπριακή ΑΟΖ λέει ο Υπουργός Άμυνας .
Το τουρκικό επιτελείο Στρατού ανακοίνωσε ότι το νορβηγικό σεισμογραφικό πλοίο Princess καταδιώχθηκε προχθές το απόγευμα τουρκική φρεγάτα επειδή, μπήκε σε «ύδατα τουρκικής αρμοδιότητας».Ο καπετάνιος του πλοίου διαβεβαίωσε ότι δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο ενώ ο Υπουργός Αμυνας Φώτης Φωτίου δήλωσε ότι πρόκεται γιαπαρενόχληση του Νορβηγικού πλοίου από Τουρκικό πολεμικό και ότι αυτό είναι συχνό φαινόμενο.
Νέα Τουρκικά Τερτίπια
Πρόκειται για το υπό Νορβηγική σημαία σεισμογραφικό Princess, το οποίο διεξάγει τρισδιάστατες έρευνες στο τεμάχιο 9 εντός της κυπριακής ΑΟΖ
Προφανώς στο πλαίσιο ενός νέου επικοινωνιακού τεχνάσματος το Τουρκικό επιτελείο εξέδωσε ανακοίνωση με βάση την οποία την 1η Φεβρουαρίου η  τουρκική φρεγάτα Giresun, η οποία συνοδεύει το ερευνητικό τουρκικό πλοίο Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά καταδιωξε το Νορβηγικό πλοίο
Διερευνά η Κυβέρνηση και "κάνει" Χιουμορ ο Καπετάνιος
Η Κυβερνηση δια του αναπληρωτη εκπροσωπου της Βίκτωρα Ππαδόπουλου ξεκαθάρισεότι δεν έχει διαπραχθεί η καταδίωξη και ότι διερευνά τις ακρβώς έχει συμβεί για να προβεί στα ανάλογα διαβήματα .Είπε επίσης ότι το ΓΕΕΦ έχει επικοινωνήσει με τον κυβερνήτη του σεισμογραφικού ο οποιος διαβεβαιωσε οτι τετοιο επεισοδιο δεν εγινε και το μονο που υπαρχει ειναι τρικυμια.
Η Τουρκική Ανακοίνωση
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, "την 1η Φεβρουαρίου 2014 στις 18.40 το υπό νορβηγική σημαία ερευνητικό πλοίο Princess, το οποίο διεξήγατε τις έρευνές του ανατολικά της νήσου Κύπρος, μπήκε σε θαλάσσια ύδατα που είναι υπό τουρκική αρμοδιότητα. Έπειτα από προειδοποίηση της τουρκικής φρεγάτας Giresun, η οποία βρίσκεται στην περιοχή στο πλαίσιο της Επιχείρησης Ασπίδα Μεσογείου, στις 23. 50 διασφαλίστηκε η αποχώρησή του από τα θαλάσσια ύδατα τα οποία είναι υπό τουρκική αρμοδιότητα".

Πηγή

1 σχόλιο:

  1. "θαλάσσια ύδατα τα οποία είναι υπό τουρκική αρμοδιότητα";

    Μέρος της "Ευρωπαϊκής ΑΟΖ" είναι υπό τουρκική αρμοδιότητα;

    Μπράβο στα παιδιά που μαζεύονται και συζητάνε για Υψηλή Ελληνική Στρατηγική. Πετυχημένη. Πjιότητα. ΜΑΛΤΑ ΓΙΟΚ και ακόμα παραπέρα.

    Από "δεξιά εντός ΝΔ" (χα!)
    στην πατριωτική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ (χα-χα-χα!).
    Τί άλλο θα δούμε... Ήμαρτον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.