22/2/14

Παγίδα ή ευκαιρία στο Κυπριακό; Η συμμαχία με Ισραήλ εξελίσσεται σε φιάσκο;

Του Σάββα Καλεντερίδη
Δεν είναι λίγες οι φορές που εξετάσαμε τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της εκμετάλλευσης των ενεργειακών υποθαλάσσιων αποθεμάτων, καθώς και τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις στις σχέσεις της Κύπρου με τις χώρες στις οποίες ανήκουν οι εταιρείες που έλαβαν άδεια εκμεταλλεύσεις οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ.
Μάλιστα είχαμε εντοπίσει και επισημάνει ότι για πρώτη φορά μετά το 1973-74, που κορυφώθηκε η τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και την Κύπρο, ο «διεθνής παράγων», και εννοούμε τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ, όχι μόνο δεν υποστήριζε αλλά ήταν απέναντι στις τουρκικές θέσεις, σύμφωνα με τις οποίες δεν υπάρχει κράτος που λέγεται Κύπρος και άρα δεν έχει κανένα δικαίωμα να ορίζει ΑΟΖ, να υπογράφει συμφωνίες και να προχωρεί στην εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων. Για να γίνει δε πιο πειστική η Τουρκία, είχε διακηρύξει δια στόματος των υπουργών εξωτερικών, άμυνας και ενέργειας ότι διατηρεί το δικαίωμα να επέμβει και με τα όπλα, σε περίπτωση που οι ξένες εταιρείες δεν υπακούσουν στα κελεύσματα της Άγκυρας.
Μπροστά στις απροκάλυπτες και απαράδεκτες απειλές της Άγκυρας, η Λευκωσία, σε συνεννόηση με την Αθήνα, προχώρησε σε υπογραφή συμφωνιών που αφορούν τους τομείς άμυνας και ασφάλειας με το Ισραήλ, ως συνέπεια των οποίων υπήρξε η πρόσφατη μεγάλης κλίμακας αεροναυτική άσκηση “Ονήσιλος* Γεδεών” στην κυπριακή ΑΟΖ και στο «Οικόπεδο 12». Υπογραμμίζεται ότι η αντίδραση της Τουρκίας στην εν λόγω άσκηση ήταν μηδενική, που σημαίνει ότι οι απειλές της Τουρκίας για το συγκεκριμένο θέμα αποδείχτηκαν πολύ απλά λεονταρισμοί!
Μέχρι εδώ όλα καλά. Από τούδε και στο εξής, όμως, αρχίζουν τα δύσκολα, γιατί η στήριξη του γεωπολιτικού παράγοντα στις ελληνικές (κυπριακές και ελλαδίτικες) θέσεις και προσδοκίες φαίνεται ότι είχε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και όρια. Τι εννοούμε.
Τα θεμέλια της λεγόμενης στρατηγικής σχέσης Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ τέθηκαν κατά την επίσκεψη του αλήστου μνήμης Γιώργου Παπανδρέου στο Ισραήλ, την ημέρα που συμπίπτει με την εισβολή στην Κύπρο, τις 20 Ιουλίου 2010 και κατά την ανταποδοτική επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ Νετανιάχου, που έγινε στις 16 Αυγούστου 2010, υπό τη συνοδεία υψηλόβαθμων στελεχών της Μοσσάντ, λόγω καθολικής απεργίας των διπλωματικών υπαλλήλων του ισραηλινού ΥΠΕΞ.
Μετά από τις εν λόγω επισκέψεις, ακολούθησαν η υπογραφή των συμφωνιών, κοινές ασκήσεις της πολεμικής αεροπορίας Ελλάδος και Ισραήλ, επισκέψεις των αρχηγών της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού και πόσα άλλα που δεν είναι γνωστά.
Πάντως, αυτό που εισέπραξε ο ελληνικός λαός σε Κύπρο και Ελλάδα είναι το εξής: στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ σημαίνει ασφαλής εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ, ασφαλής υγροποίησή τους σε σταθμό στην Κύπρο και μεταφορά του φυσικού αερίου με αγωγό που θα περνά από Κρήτη-Πελοπόννησο-Ηπειρωτική Ελλάδα και εκείθεν μέσω Ιταλίας θα κατευθύνεται στην Ευρώπη.
Όλο αυτό το διάστημα που Κύπρος και Ελλάδα δεθήκαμε χειροπόδαρα με την υποτιθέμενη στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ, οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ ήταν στο χειρότερο επίπεδό τους από ίδρυσης του ισραηλινού κράτους, λόγω του περίφημου «One Minute» του Ερντογάν στο Νταβός (Ιαν. 2009), όπου πρόσβαλε βάναυσα τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, και λόγω της επίθεσης των ισραηλινών κομάντος στο Μαβί Μαρμαρά (Μάιος 2010), όπου έχασαν τη ζωή τους εννιά άοπλοι Τούρκοι πολίτες.
Επειδή, όμως, οι σχέσεις μεταξύ των κρατών είναι δυναμικές και καθόλου στατικές, όταν εξετάζαμε τις πτυχές της στρατηγικής σχέσης Κύπρου-Ελλάδος-Ισραήλ, αναζητούσαμε πάντα την απάντηση στο ερώτημα: Πώς θα επηρεαστεί αυτή η σχέση και οι συμφωνίες που υπέγραψε η Λευκωσία και η Αθήνα με το Τελ Αβίβ, όταν κάποια στιγμή πάρουν το δρόμο της εξομάλυνσης οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ;
Και επειδή υπήρχαν κάποιοι υπέρμαχοι αυτής της τριπλής συμμαχίας, όποτε τους θέταμε το συγκεκριμένο ερώτημα, η απάντηση ήταν πάντα ταυτόσημη: «Ό,τι και να γίνει, οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ δεν πρόκειται να επανέλθουν ποτέ στο σημείο που ήταν πριν τις δυο προαναφερθείσες κρίσεις».
Δεν γνωρίζουμε αν η επιδείνωση στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ χρησιμοποιήθηκε ως «δόλωμα» για να πέσει Κύπρος και Ελλάδα στην παγίδα που φαίνεται να στήνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, που αντί να αποτελέσει τη σανίδα σωτηρίας, ίσως αποτελέσει την πιο δεινή στρατηγικού χαρακτήρα ήττα για τον Ελληνισμό μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Τα υπόλοιπα στο άρθρο μας της Κυριακής.
δημοκρατία

46 σχόλια:

  1. φιάσκο ήταν από την αρχή.. είναι δυνατόν να υπάρξει φιλία μεταξύ ανταγωνιστών στην ίδια περιοχή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό και αν είναι θεωρία συνωμοσίας δηλαδή ότι επιδείνωση στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ χρησιμοποιήθηκε ως «δόλωμα» για να πέσει Κύπρος και Ελλάδα στην παγίδα. Μπορεί τελευταία το Ισραήλ και Τουρκία συμφωνούν τυπικά σε αναθέρμανση σχέσεων αλλά αυτό γίνεται τυπικά και εξαιτίας αφόρητων πιέσεων εξ Αμερικής . Δεν θα υπάρξει πραγματική συνεργασία γιατί το Ισραήλ δεν θα παραδεχτεί ποτέ την Τουρκία ως μια περιφερική δύναμη όπως κάνουμε εμείς. Αλλά από την άλλη μεριά το Ισραήλ δεν εμπιστεύεται την Ελλάδα που κωλυσιεργεί και με ανερχόμενες πολιτικές Δυνάμεις Σύριζα και ΧΑ που κάνουν μια συνεργασία αδύνατη. Όταν η Κύπρος υπέγραφε συμφωνίες με της Noble δεν σκέφτηκε να βάλει όρους για το πώς θα υγροποιείται/μεταφέρεται το πετρέλαιο της? Αν δεν το έκανε αυτό τότε φταίει η απύθμενη βλακεία των διαπραγματευτών Κύπρου/Ελλάδας όχι το Ισραήλ. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Ακόμα και τώρα γιατί δεν βγαίνε η Ελλάδα και Κύπρος να απαιτήσουν καθαρά αγωγό μέσω Ελλάδας? Εδώ η Κύπρος και Αναστασιάδης ετοιμάζονται να παραδώσουν την Κύπρο στην Τουρκία – τι περιμένεις να κάνει το Ισραήλ σε τέτοια περίπτωση? Έχεις σκεφτεί πότε πως βλέπουν πιθανοί σύμμαχοι/εχθροί το φοβικό σύνδρομο της Ελλάδας και Κύπρου έναντι Τουρκίας και πόσο φερέγγυους μας θεωρούν? Η εναλλακτική είναι να πάμε με Ρωσία. τότε στην καλλίτερη περίπτωση θα μείνουμε αμανάτι όπως η Κύπρος η στην χειρότερη θα γίνουμε Ουκρανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ας αφήσουμε την Τουρκία να διαλυθεί από μόνη της. Μέχρι τότε η παρελκυστική τακτική είναι από μέρους μας η καλύτερη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. δεν βρισκω ουτε μια λεξη λαθος απο τον Pan Karas.επισης,o κυριος Καλεντεριδης πρεπει να μας πει κατι πολυ πιο συγκεκριμενο απο την γενικη φοβικοτητα βασισμενη σε γεγονοτα αλλων εποχων.οταν ο Νετανιαχου και οι διπλωματικες αποστολες του Ισραηλ εδω και 2,3 χρονια σε διεθνη φορα καταδικαζαν τις πρακτικες του καθεστωτος της κατεχομενης Βορειας Κυπρου και την τουρκικη επιθετικοτητα στο Αιγαιο οι δικοι μας αναλυσεις μενουν στο Γιομ Κιπουρ και την εισβολη του 74.χρειαζεται ενος ειδους συγχρονισμος με την πραγματικοτητα.και στην τελικη,οτι ζωτικα συμφεροντα κι αν εχει το ισραηλ,μηπως εχουμε καταντησει τοσο που θελουμε να πολεμησει αυτο εναν δικο μας πολεμο για να βγουμε εμεις στην Κερυνεια παλι?δεν γινονται αυτα παιδια.ειπαμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σήμερα η τουρκία παρέλαβε το πρώτο AWACs.
    Για να δούμε την Ελληνική αντίδραση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η τριπλή συμμαχία Ελλαδος-Κύπρου-Ισραήλ ήταν και είναι, κατά την γνώμη μου, η μόνη δυνατή και λογική για την χώρα μας, αφού το Ισραήλ είναι το μόνο κράτος δυτικού τύπου στην περιοχή.

    Αν όμως η Ελλάδα είναι ένα κράτος καραγκιόζ-μπερντές, διεφθαρμένο, ανίκανο και αδιάφορο να καταρτίσει σοβαρή εξωτερική στρατηγική (αυτό φαίνεται να είναι και δεν νομίζω ότι θα αλλάξει τίποτε απ' εδώ κι εμπρός), τότε δεν του φταίει το Ισραήλ, που η συνεργασία έχει βαλτώσει.

    Πώς να μην βαλτώσει, όταν οι κυβερνώντες τον άμοιρο τούτο τόπο, δεν σκέφτονται τίποτε άλλο από τι θα φάνε, τι θα πιούνε και τι θ' αρπάξει το ... χέρι τους;

    Ενδεικτικά, ακούστε τούτο εδώ το βίντεο. Λέει κάτι που δεν είναι αληθινό;

    Όσον αφορά στην αποκατάσταση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας, είναι βέβαιο ότι είναι ανέφικτη, όσον η Τουρκία ονειρεύεται νεκρανάσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με όχημα το Ισλάμ και εξακολουθεί να το παίζει προστάτης των απανταχού μουσουλμάνων, άρα και των Παλαιστινίων.

    Τα περί "παγίδας" ανήκουν μάλλον στην σφαίρα της συνωμοσιολογίας και δεν τα σχολιάζω.

    Αν ο αρθρογράφος έχει να προτείνει κάτι καλύτερο για την Ελλάδα, από το τρίγωνο Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, ας το κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ίσως ακουστεί πολύ τραβηγμένο, αλλά μήπως και η «αποφασιστική και υπερήφανη» στάση του απελθόντος Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1974, με την υποτιθέμενη .... αποχώρησή της Ελλάδος από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ για να ικανοποιηθεί δήθεν το προσβεβλημένο Ελληνικό πατριωτικό αίσθημα ….., μήπως λέγω, .... ανήκε στην σταθερή επιθυμία των μεγαααάλων συμμάχων μας για την δημιουργία ενός διεθνοποιημένου Αιγαίου, χωρίς σύνορα, διαχειριζόμενου από αυτούς και υπό την υψηλή τους εποπτεία ;

    Όσον αφορά την διάλυση της Τουρκίας ...., αυτήν την διάλυση την ακούω εδώ και πολλά χρόνια, αλλά ..... έως τώρα δεν την βλέπω να πραγματοποιείται!

    Κάθε άλλο, βλέπω την Τουρκία να γίνεται μέρα με την ημέρα μια ισχυρότερη και ακόμη πιο επικίνδυνη περιφερειακή δύναμη!

    Αν κάποια χώρα διαλύεται, αυτή μάλλον είναι η δική μας χώρα, καθώς η συνεχής φαγωμάρα μεταξύ των πολλών πολιτικών σωτήρων μας οι οποίοι παραμένουν πάντα οι ίδιοι προστάτες των κομματικών και προσωπικών συμφερόντων τους, αλλά δεν μπορούν να χωρίσουν «δυό γαϊδάρων άχυρα» την διαλύει!


    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευγε Pan Karas, Nativist!

    Ειναι δυνατον να περνει κανεις στα σοβαρα την κοινωνια Παπανδρελο που υποστηριζει Ανανιστες και ΤσυριζοΚΚαμμενους Χρυσαβγητες;

    Εχει κοστος η πολιτικη ασταθεια, και η ξεφτιλα.

    "... η αξία μιας συμμαχίας για ένα της μέλος καθορίζεται από το ειδικό βάρος του τελευταίου μέσα στο σύνολο της συμμαχίας. Πιο λιανά: οι σύμμαχοι αξίζουν για σένα τόσο, όσο αξίζεις εσύ γι’ αυτούς. ... Πράγματι, το σημερινό δίλημμα είναι αντικειμενικά τρομακτικό και ψυχολογικά αφόρητο: η ειρήνη σημαίνει για την Ελλάδα δορυφοροποίηση και ο πόλεμος σημαίνει συντριβή. Η υπέρβαση του διλήμματος αυτού, η ανατροπή των σημερινών γεωπολιτικών και στρατηγικών συσχετισμών απαιτεί ούτε λίγο ούτε πολύ την επιτέλεση ενός ηράκλειου άθλου, για τον όποιο η ελληνική κοινωνία, έτσι όπως είναι, δεν διαθέτει τα κότσια.
    Οι μετριότητες που συναπαρτίζουν τον ελληνικό πολιτικό και παραπολιτικό κόσμο, δεν έχουν το ανάστημα να θέσουν και να λύσουν ιστορικά προβλήματα τέτοιας έκτασης. Ουσιαστικά βρισκόμαστε σε συλλογική αναζήτηση της ιστορικής ευθανασίας, υπό τον ορό να σκηνοθετηθούν έτσι τα πράγματα, ώστε κανείς να μην έχει την άμεση ευθύνη, και επίσης υπό τον ορό να τεχνουργηθούν ανακουφιστικές εκλογικεύσεις («ελληνοκεντρικές» ή «εξευρωπαϊστικές», αδιάφορο). ..."

    (Π. Κονδυλης 1997)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. O Κυπριακός λαός πρέπει να ξυπνήσει ! Παίζει με το μέλλον του και την ειρήνη του.Οι εποχές της φαιδράς πορτοκαλέας και του υλιστικού ευδαιμονισμού λήγουν με ένα κουμπάκι.Οι επόμενες γενεές κληρονομούν κράτη και εθνική Τιμή.Όχι καταθέσεις.Το είδατε αδερφοί Κύπριοι.Το είδαμε και εμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φαντασου φαντασια μου να φανταστεις φανταρο φαντασμα.

    Ο Λεωνιδας στις Θερμοπυλες δυσανασχετει για την πιθανη συμπεριφορα του Θεμιστοκλη του Αθηναιου.
    Λεει λοιπον στους 300, ας παμε με το μερος των Περσων.
    Εχουν χρημα ειναι καλα εξοπλισμενοι με πιο μεγαλο στολο.
    Οι Αθηναιοι ειναι "ρουφιανοι και θελουν τον φυσικο πλουτο μας".

    Ποιο αγαλμα θα δεσπωζε στις Θερμοπυλες σημερα ?

    Θα υπηρχε ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ εις τους Αιωνας ?

    Ηταν αραγε "ΨΙΘΥΡΙΣΤΗΣ" Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ????????????????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  11. ASTERIOS είπε,

    Αγαπητέ Nativist, απλώς προς ενημέρωσή σου:
    Στο Βίντεο που παραπέμπεις, ο πομπός του μηνύματος Jean Coen είναι Ισραηλινός πατριώτης, εκπαιδευθείς σε Κιμπούτζ και υπηρετήσας και υπηρετών την Πατρίδα του από πολλών δεκαετιών και διαφόρων θέσεων και ιδιοτήτων στην Ελλάδα.
    Είναι ασφαλώς αξιοπρόσεκτα όσα λέγει -και εδώ- αλλά πρέπει να
    ακούγονται με γνώσιν της πηγής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τα πράγματα είναι απλά.
    Συμφωνίες, όπως τίς εννοεί η Ελληνική πλευρά με το ΙΣΡΑΉΛ δεν μπορούν να γίνουν.
    Για να το καταλάβουμε αυτό αρκεί να δούμε την Ισραηλινή εξωτερική πολιτική και διπλωματία ειδικα στο αμυντικό σκέλος αυτής.
    Οι ισραηλινοί ασχέτως αν διατηρούν καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, δεν έχουν καμία αμυντική συμφωνία με αυτές και ο λόγος είναι απλός.
    Οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία παραδίδει την άμυνα μας και την στρατηγική μας στα χέρια των ΗΠΑ.
    -θέλουμε να μας υποστηρίζουν και
    όχι να μας αντικαταστήσουν τόνιζε ο αείμνηστος Γιτζακ Ράμπιν.
    Οι στρατιωτικές ασκησεις Ελλαδος Ισραήλ, απέδειξαν ακριβώς ότι η Ελλαδα αναζητά αντικαταστάτη και όχι συνεργάτη στην αμυντική της ικανότητα.
    Διαφορετικά κάθε πτήση ισραηλινού μαχητικού πάνω απο την Κύπρο έπρεπε να συνοδεύεται και απο αντιστοιχο Ελληνικό για να βλέπαμε τότε πια θα ήταν η τουρκική αντίδραση και ποιά η ημέτερη αποτρεπτική ικανότητα.
    Δεν γίνεται να διεκδικέις ΑΟΖ στην μεση της Ανατολικής μεσογείου και τα αεροπλάνα και πλοία σου να μήν ξεπερνάνε σε παρουσια την Ρόδο...και πολύ είπα.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ενδεχομένως η Κύπρος να γίνει σάντουιτς ανάμεσα σε Τουρκικά και Ισραηλινά συμφέροντα πάντα υπήρχε αυτός ο παράγοντας (έτσι διαφαίνεται να οδηγείται το όλων ζήτημα της Αν. Μεσόγειου). Το θέμα είναι τι πράττει ο Ελληνισμός σε παγκόσμια κλίμακα δια να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
    Όμως στο παραπάνω κείμενο αναφέρεται και ο ΓΑΠ. Ο οποίος έπραξε τα παπαρια μου(τα παπάκια του θέλω να πω) έ όταν στην Jerusalem Post υποδείκνυαν τον αλήστου μνήμης ΑνδρεοΠαπανδρεικης φιλίας μετά του Καντάφι και της ατέρμονης συμπαραστάσεως στους παλαιστινίους. Θου κύριε. Άρα ο ΓΑΠ είχε βεβαρυμμένο ιστορικό δια τους Ισραηλινούς.
    Όσο αναφορά, διεθνή πολιτική δεν κανείς με την ΧΑ , η ΧΑ θα φέρει ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ τόσο από πλευράς ΕΕ όσο και από ΗΠΑ ενδεχόμενος και Ρωσίας. Μόνο δια της μετεξέλιξης της ΧΑ σε καποδιστριακό κόμμα προσκείμενο στον Ευρασιανισμο (που κάποιοι φοβούνται ότι μπορεί να μετεξελιχτεί δια αυτό σπεύδουν να την βγάλουν έκτος νόμου αργε ; ΝΑΙ δια τούτων ) θα πρόκυψη ουσιαστική Υψηλή Διεθνής Διπλωματία από το Νεότευκτο Ελληνικό Κρατίδιο.
    Όταν κάνεις συμμαχίες με Δράκους (ελπίζω να μην αρχίσουμε με θρησκευτικό φανατισμό τα περί αντίχριστου με θρησκευτικές αγκυλώσεις ) πρέπει τουλάχιστον να πλήρεις κάποια κριτήρια.
    Μας φτύνουν διεθνώς μας αποκαλούν Σλάβους και μας χλευάζουν ότι είμαστε απόγονοι των αλβανών δια του Jakob Philipp Fallmerayer , ΑΡΑΓΕ να έχουν δίκιο οι γερμανοί που μας αποκαλούν σκουπίδια και όχι γνήσιους συνεχιστές της αρχαιοελληνικής (κλασικής) Ελλάδας.
    Ας αποδείξουν κάποιοι πόσο συνεχιστές της κλασικής Ελλάδας είναι ή πόσο Αλβανο -Τουρκο-σπόροι είναι.
    Κάντε ένα ΕΥΡΑΣΙΑΝΙΣΤΙΚΟ κόμμα , να υπάρχει και σοβαρή διεθνείς αντίδραση
    Όταν παίζεις με μια Τριανδρία Ευρατλαντικο με Ευρασιανιστικο και Μεσανατολικό μπλοκ (ΗΠΑ- Σ. Αραβια , καταρ, Αιγυπτο Ισραηλ , Ρωσια και Κινα ) τότε πρέπει να είσαι προσέχτηκες (να έχεις κακαλα να σταθείς) και όχι να λες τα πετρέλαια ναι μεν θα τα βγάλουν ΟΙ κακοί Εβραίοι (που πάντα θέλουν το κακό μας) δια της σκεπής του Άστρου του Δαβίδ αλλά πρέπει να διασφαλίσεις από αυτήν την συνεργασία και τα συμφέροντα σου . Το έπραξε κάνεις (να διασφαλίσει έστω κάποια συμφέροντα από την συνεργασία με το Ισραήλ ; ρητορικό το ερώτημα) ή μονό ότι υπαγορεύεται από την πέρα όχθη του ατλαντικού γίνεται :
    Εν πάση περιπτώσει ένα συγγνώμη καλό θα ήταν. Τι μέλλει γενέσθαι;
    Ας αποφασίσει και ο Νεοέλληνας τι θέλει να είναι Αλβανοτουρκος ή Έλληνας (με την ρομαντική έννοια του όρου Έλληνας δια να μην παρεξηγηθουμε και εκ των αριστερων ως χρυσαυγήτης και εκ δεξιών ως τρομοκράτης .
    Ιδού η Ρόδος, λοιπόν…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φυσικά ο Ευρασιανισμός μπορεί να είναι επικίνδυνος φέρνοντας την Ουκρανία στην Ελλάδα , αλλά αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο που αν προκύψει κάποτε το αναλύουμε …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Είπα να κάνουμε υπομονή μέχρι την Κυριακή.
    Επειδή όμως κάποιοι είναι ανυπόμονοι, να πούμε το εξής:
    Αν το Κυπριακό λυθεί με τρόπο που πλήττει τα συμφέροντα του Ελληνισμού και την ίδια ώρα ο αγωγός πάει κατά Τουρκία μεριά, τότε μιλάμε για τον ορισμό του φιάσκου, όσον αφορά την ελληνοϊσραηλινή συμμαχία.
    Και μην επιρρίψει κανείς τις ευθύνες στην ελληνική πλευρά για μια τέτοια εξέλιξη.
    Φτωχοι, ανοργάνωτοι και αδύναμοι μπορεί να είμαστε, βλάκες δεν είμαστε.
    Πολύ απλά, ο εβραϊκός παράγοντας χρησιμοποίησε την ελληνοϊσραηλινή συμμαχία, για να θορυβήσει και να πάρει αυτά που θέλει από την Τουρκία.
    Διαβάστε με προσοχή όσα είπα παραπάνω και δεκτό κάθε σχόλιο και αντίρρηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μια ερώτηση:
    Για ποιό αγωγό/ους μιλάμε, διότι η ΧΟΥΡΙΈΤ δημοσιεύει ένα εξαιρετικό δημοσίευμα:
    http://www.hurriyet.com.tr/english/finance/9460948.asp?scr=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δεν μπορώ να διανοηθώ πως κάποιος μπορεί να θεωρήσει το Ισραήλ σαν σύμμαχο της Ελλάδος και της Κύπρου. Είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν θεωρεί κάποιον σύμμαχό της εκτός και αν έχει να πάρει κάτι από αυτόν χωρίς να δώσει κάτι. Το ίδιο ισχύει και για τις σχέσεις του Ισραήλ με τις ΗΠΑ φυσικά. Θα κοιτάξουν ΜΟΝΟ το συμφέρον τους χωρίς συναισθηματισμούς. Κάποιος που πριν θεωρούνταν σύμμαχος, όταν τα δεδομένα αλλάξουν θα ξεχαστεί και θα μείνει στο περιθώριο. Δεν μπορώ επίσης να κατανοήσω για ποιον λόγο μονίμως ψάχνουμε για σωτήρες και νταβατζίδες. Υπογράψαμε κάποιες συμφωνίες με το Ισραήλ. Ε και? Θα πολεμήσουν για εμάς ή μήπως θα υπερασπιστούν τα δικαιώματά μας την ίδια στιγμή που εμείς κοιμόμαστε? Αν το συμφέρον τους είναι με την Τουρκία εμείς και η Κύπρος θα πάμε στο περιθώριο. Στο χέρι μας είναι να κάνουμε πραγματικότητα την ένωση Ελλάδας Κύπρου με τον υποθαλάσσιο αγωγό-καλώδιο. Αν γίνει τότε το Ισραήλ θα μείνει στην "συμμαχία". Αν όχι τότε η Τουρκία θα αποτελέσει τον επόμενο οικονομικό και στρατιωτικό σύμμαχο του Ισραήλ. Μόνο εμείς θα σώσουμε το τομάρι μας. Μην το ξεχνάμε αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. A lot of ink has been wasted on supporting the Greek - Israeli ¨alliance¨ ignoring a few fundamental things:

    1. The Israel - Turkey axis was forged in the US and as far as we know the US still needs Turkey.

    2. Israel cannot survive without a friendly empire. Jewish people know very well how to infiltrate elites, control decision makers and have others fight for their interests(Ottaman, British, Soviet, German, American, etc).

    3. You don´t enter negotiations without an agenda. Greece has requested NOTHING from Israel. We have given them Cyprus and Crete and most of Greece without getting anything in return.

    4. Read the Torrah. If not, you will never fully understand Israeli foreign policy

    Being governed by amateurs, traitors and military airheads (how else can you explain our eagerness to demonstrate our airforce capabilities to the enemy) have walked us directly to a trap...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και σχόλια, θα προσπαθήσω να προσεγγισω το θέμα λίγο διαφορετικά. Το Ισραήλ θέλει να εξάγει το φυσικό αέριο με το μεγαλύτερο δυνατό οικονομικό όφελος και με τρόπο τέτοιο ώστε να μην κινδυνεύει να πέφτει θύμα εκβιασμών. Η Τουρκία θέλει να γίνει ενεργειακός κόμβος και η Αμερική θέλει αφενός το αέριο να πάει στην Ευρώπη και αφετέρου να μειωθεί η επιρροή της Ρωσίας τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη, αλλά και με τέτοιον τρόπο ώστε να μην θέσει το Ισραήλ σε κίνδυνο.
    Το Ισραήλ έχει δυο δρόμους να διοχετεύσει το αέριο την Τουρκία μέσω Κύπρου ή την Ελλάδα μέσω Κύπρου. Η οικονομικότερη επιλογή σύμφωνα με τις αναλύσεις είναι η Τουρκία, ωστόσο εμπεριέχει πολύ μεγάλο πολιτικό κόστος, επιπλέον είναι αδύνατη επιλογή με βάση τα σημερινά δεδομένα. Το Ισραήλ αν υποθέσουμε πως οθ εταιρίες έχουν επιλέξει την Τουρκία, το συμφέρει να περάσει ο αγωγός από μια Ελληνική και όχι Τουρκική Κύπρο, γιατί μια τουρκική Κύπρος θα σημάνει το τέλος του Ισραήλ όπως το ξέρουμε σήμερα και θα θέσει την Τουρκία σε νεο-οθωμανική τροχιά. Αυτό όμως δεν είναι καλό σχέδιο ούτε για την Αμερική, γιατί στελνε τους γύρω λαούς στις αγκάλες της Ρωσίας. Άρα λοιπόν η λύση για όλους είναι ισχυρή Ελλάδα, που σημαίνει Ελληνικό Αιγαίο, σε συνδυασμό με Ελληνική Κύπρο. Έτσι διασφαλίζεται το Ισραήλ, η Ρωσία χάνει επιρροή στην περιοχή, η Τουρκία παραμένει σημαντική όντας ενεργειακός κόμβος, αλλά σε μια κατάσταση γενικότερης ισορροπίας μη αποτελώντας απειλή για κανέναν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ελπίζω οι ισραηλινοί να είναι σε θέση να διακρίνουν σε ποιόν μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη και σε ποιόν όχι.
    (Είναι και η υπόθεση με τους πράκτορες της Mossad που "έδωσε" η Τουρκία, αλλα και γενικά η όλη στάση της)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Εγώ προσωπικά άκουσα τον Μιχαλιολιάκο της ΧΑ το 2011 σε συνέντευξή του να αναλύει με επιχειρήματα τους λόγους για τους οποίους το Ισραήλ ΠΟΤΕ δεν πρόκειται να βοηθήσει τον Ελληνισμό και να τεκμηριώνει και ιστορικά αυτή την "αντιπαλότητα", το 2011 !!!!! Αν αυτή η συνέντευξη είχε προβληθεί περισσότερο και είχαν αναλυθεί τα δεδομένα που εγώ πρώτη φορά άκουσα τότε ίσως να μην είχε χαθεί τόση ενέργεια και χρόνος......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @skal
    Οι άοπλοι δεν είναι πάντα φιλικοί, ούτε συνεργάσιμοι.
    Και το "άοπλοι" θέλει συζήτηση.
    http://www.youtube.com/watch?v=0LulDJh4fWI
    Τα θύματα δεν ήταν παρα ισλαμιστές που άν ζούσαν πιΘανότατα θα πολεμούσαν στην Συρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ελπίζω οι ισραηλινοί να είναι σε θέση να διακρίνουν σε ποιόν μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη και σε ποιόν όχι.
    (Είναι και η υπόθεση με τους πράκτορες της Mossad που "έδωσε" η Τουρκία, Νταβούτογλού:"το Ισραήλ δεν έχει δικαίωμα ύπαρξης", αλλα και γενικά η όλη στάση της).
    Σε μια τόσο ρευστή περιοχή η λέξη εμπιστοσύνη (και σταθερότητα) αποκτούν την αξία τους.
    Οι τούρκοι αξιωματούχοι (έστω και μετά Ερντογάν, που δεν το βλέπω, μεγειρεύει για το απο ποιά θέση θα κινεί πάλι τα νήματα) πρέπει να δώσουν πολλά καλά δείγματα γραφής για να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των ισραηλινών.
    Δεν τους έχω και τόσο αφελείς.
    Η "αναθέρμανση" έτσι κι αλλιώς δεν θα στουλήσει λόγω υπαιτιότητας των τούρκων.
    Να μου το θυμηθείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @Αγαπητέ Σκαλ. Μα ο Ίδιος ο Αναστασιάδης και άλλοι Νταβατζιδες θεωρούν τον αγωγό προς Τουρκία ΛΥΣΗ το δήλωσε άλλωστε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας …

    Τι άλλο πρέπει να πούμε ;

    Πιστεύω ακράδαντα ότι ένας τέτοιος αγωγός εξυπηρετεί τα Αμερικανικά συμφέροντα και μόνο.
    Δένει χειροπόδαρα τη ενεργειακή πολίτικη Κύπρου και Ισραήλ (συμμετέχει και στην πίτα της Αν. Μεσόγειου η Τουρκία και όλα καλά για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ) χωρίς να αφήνει διέξοδο προς την Κίνα και αλλού BRICS.

    Έχουμε και τα Γερμανικά συμφέροντα μην ξεχνάμε σαρώνουν οι Γερμανοί πράκτορες την Μεσανατολη δια δικό τους όφελος κ.α...

    Επίσης να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι εγχώριοι νατβατζηδες δεν διανοούνται να ανοίξουν το κεφάλαιο ενέργεια στην Ελλάδα μόνο και μόνο από ιδιοτελή συμφέροντα…

    Εξ ου και το σχόλιο περί Τσιφλικάδων, και Φαλμεραυερ…κτλ

    Τέλος ξαναλέω

    Ιδου η Ρόδος για όλους μας …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Λεβιάθαν Ισαάκ
    αν το Κυπριακό λυθεί κατά πώς θέλουμε εμείς και μπουν υποθήκες για διευθέτηση και άλλων ζητημάτων, όπως η Ελληνική ΑΟΖ και το Αιγαίο, τότε μπορεί να πάει ο αγωγός από Τουρκία.
    Με άλλα λόγια, αν είναι να χρησιμοποιηθεί το ενεργειακό ως εργαλείο για πραγματική επίλυση και όχι ξεπούλημα των εθνικών μας θεμάτων, αυτό είναι άλλης τάξης ζήτημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Οποιαδήποτε στρατηγική συμμαχία προϋποθέτει να έχουν στρατηγική και οι δύο σύμμαχοι. Ειδάλλως ο ένας υιοθετεί τη στρατηγική τού άλλου.

    Η Ελλάδα ουδέποτε είχε εθνική στρατηγική.

    Η Ελλάδα ουδέποτε είχε μηχανισμό παραγωγής εθνικής στρατηγικής.

    Ο υπερκομματικός μηχανισμός στρατηγικής υποστήριξης, ο οποίος είχε προταθεί από εμάς, κόπηκε από πολιτικούς -και όχι μόνο- 'ειδικούς' που θέλουν ευελιξία.

    Η ευελιξία είδαμε πού οδηγεί.
    Το καταλαβαίνει και ο πιο ανενημέρωτος στο τελευταίο, πιο απομακρυσμένο χωριό.

    Η τραγική κατάσταση της Ελλάδας ως χώρα και των Ελλήνων ως ποσότητα και ποιότητα πληθυσμού αποδεικνύει ότι οι 'ειδικοί' δεν τα κατάφεραν. Δεν μπορούν μεν, δεν θέλουν να χάσουν το δικαίωμα ελέγχου τού μικρόκοσμου.

    Στο τέλος η πίτα θα μικρύνει τόσο πολύ που θα τσακώνονται για τη φλύδα αμυγδάλου που έμεινε στο χάρτινο πιάτο - και αυτό μέχρι να ενημερωθούν ότι δεν έχουν ρόλο. Όταν ενημέρωνα για μικτά κλιμάκια σε αστυνομία, στρατό, δικαστήρια, κτλ κάποιοι χλεύαζαν. Τώρα άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι είναι ante portas - και πάλι δε θέλουν να το πιστέψουν.

    Δεν φταίει το Ισραήλ αν η Ελλάδα δεν έχει στρατηγική.
    Δεν φταίει το Ισραήλ αν οι γτπ θεωρίες de facto αναγνώρισης των Τουρκικών γκρίζων ζωνών είναι εντός των εφαρμοζόμενων σχεδίων από το ΥΠΕΚΑ και παραπάνω.
    Δεν φταίει το Ισραήλ αν τα έσοδα από τούς υδρογονάνθρακες πάνε κατευθείαν στους πιστωτές αλλά κάποιοι λένε ψέμματα στους πολιτικούς και σε όποιον άλλο βρουν μπροστά τους.
    Δεν φταίει το Ισραήλ αν κάποιοι δέχονται υπάλληλο τού Υπ.Εσωτερικών της Τουρκίας ως Project Director σε έργο προσδιορισμού τεχνικών προδιαγραφών τού εξοπλισμού της FRONTEX, την οποία βάζουμε να μάς φυλάει τα σύνορα.
    Δεν φταίει το Ισραήλ που δεν υλοποιήθηκε ένα υψίστης εθνικής σημασίας έργο πρακτικής οριοθέτησης της ΑΟΖ.
    Η Ελλάδα φταίει.

    Τα υπόλοιπα είναι φτηνές δικαιολογίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Όπως μού είπε μόλις και ένας καλός φίλος, "οι καιροί είναι πονηροί".

    Χρειάζεται συνεργασία και δράση, όχι "στρατηγική αναμονή" και εκ τού ασφαλούς πορισματολογία.

    Χρειάζεται εθνική ομοψυχία.

    Έμπρακτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αν ανατρέξομε σε παλαιότερες ειδήσεις θα ανακαλύψομε στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ, στο 47ο Τεύχος του ότι αναφέρεται πως, αντιγράφω: “Η Science Applications International Corporation" γνωστή σε εμάς και από τον ΑΘΗΝΑΙ 2004 ..."SAIC", εξεπόνησε το 1996 για λογαριασμό του Αμερικανικού Πενταγώνου τρία σενάρια πολέμου.

    - Στο διάστημα μεταξύ 1997- 2012, ξεσπά ελληνοτουρκικός πόλεμος με αφορμή νέα απόβαση των Τούρκων στην Κύπρο. Η Ελλάς βομβαρδίζει στόχους στα παράλια της Τουρκίας, αλλά παρεμβαίνουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ και δεν γίνεται ολοκληρωτικός πόλεμος. Αργότερα ξεσπούν κουρδικές βομβιστικές επιθέσεις σ’ όλη την Τουρκία, η οποία σε συνεργασία με το Ισραήλ εισβάλει στην Συρία. Η Ελλάς εκμεταλλεύεται την ευκαιρία και βομβαρδίζει τα τουρκικά παράλια, οπότε η Τουρκία εισβάλει στην ηπειρωτική Ελλάδα και στο Αιγαίο μαίνεται αεροναυτική σύγκρουση.

    Το Ισραήλ συμμετέχει ενεργά με την Τουρκία και η Αεροπορία του καταρρίπτει Ελληνικά αεροσκάφη. Η Ελλάς ηττάται και η Τουρκία με το Ισραήλ καταλαμβάνουν την Συρία. Στο Ιράκ διοργανώνεται πραξικόπημα από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ και η χώρα μετά από εμφύλιο πόλεμο τριχοτομείται.

    - Εκρήγνυται Ρωσσοτουρκικός πόλεμος, η Τουρκία ηττάται και διαμελίζεται χάνοντας μεγάλο μέρος των εδαφών της καθώς και τα Στενά και την Κωνσταντινούπολη που τίθενται υπό διεθνή έλεγχο. Δημιουργείται ανεξέρτητο Κουρδικό κράτος. Η Ελλάς καταλαμβάνει την Σμύρνη αλλά υποχρεώνεται να αποχωρήσει από διότι δεν υπάρχει πλέον Ελληνικός πληθυσμός εκεί.

    - Υπάρχουν και άλλα δύο σενάρια της SAIC τα οποία όμως δεν αφορούν ευθέως την Ελλάδα.

    Εκείνο που βρήκα τότε ως πολύ ενδιαφέρον είναι ότι το Ισραήλ, συμμαχεί με την Τουρκία και καταστρέφει την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία μας.

    Αυτά βέβαια ίσχυαν τότε, πριν ο υπερφίαλος Ταγίπ, ο καταγόμενος από Πόντιους Έλληνες Χριστιανούς εξωμότες οι οποίοι αλλαξοπίστησαν γενόμενοι μουσουλμάνοι, τα «σπάσει» με τους Ισραηλινούς, τόσο στην συνέντευξη με το Πέρες στην Ελβετία, όσο και με την επίθεση των Ισραηλινών καταδρομέων κατά του Μάβη Μαραμαρά!

    Φοβούμαι ότι ορθώς οφείλουμε να κρατούμε κάποιες επιφυλάξεις όσον αυτό γίνεται ακόμη δυνατόν από το διαλυμένο, από τον Ανδρέα Παπανδρέου και τους επιγόνους του, κράτος μας!

    Δυστυχώς ο Κωστάκης ο … «παχουλός», - ο Καθηγητής κ. Γιανναράς τον αποκαλεί Καραμανλή τον «Βραχύ» -, δεν στάθηκε στο ύψος του, αφ’ ενός δεν κυβέρνησε αλλά «απλά προέδρευε» και αφ’ ετέρου, όταν έσφιξαν τα πράγματα, φυγομάχησε. Έσπευσε να προκηρύξει εκλογές και να αποποιηθεί των ευθυνών του, παρ’ ότι γνώριζε τι θα επακολουθούσε με την έλευση του όντως «αλήστου μνήμης» Γιωργάκη και της συμμορίας του.


    Φιλικά

    Ευμένης Καρδιανός

    Υ.Γ. Αναμένομε με μεγάλο ενδιαφέρον το άρθρο της Κυριακής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Κύριε Καρδιανέ δεν είναι ακριβώς όπως τα περιγράφεται.
    Η κυβέρνηση Καραμανλή ήρθε σε σκληρή ρήξη για δυο εξαιρετικής σημασίας ζητήματα και έδειξε απεριόριστο ενδιαφέρον για ένα τρίτο το οποίο είναι σε πλήρη γνώση της κυριας Μπακογιάννη και του κυριου Χαβιάρα οι οποίοι προς τιμή τους το διαχειρίσθηκαν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.
    Το πρώτο ήταν o χάρτης που παρουσίαζε την Βορειο Ελλάδα(μακεδονία, υπο ...Ελληνική κατοχή!!)
    http://combatraining.blogspot.gr/2014/01/blog-post_8143.html
    -Για το περιστατικό το οποίο διαχειρίσθηκαν τόσο η κ. Μπακογιαννη όσο και ο κ.Χαβιάρας.
    Κατα την διάρκεια της προετοιμάσιας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες η Αθήνα βρέθηκε μπροστά σε μια σοβαρή απείλη.
    Για όσους θυμούνται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού υπήρχαν 4 τον αριθμό αεροσκάφη, τα λεγόμενα Τζαμπο 747.
    Τα αεροσκάφη αυτά απο κατασκευής, έφεραν απο 800 κιλα έκαστο απενεργοποιημένο ουράνιο το γνωστο ως DU.
    Το υλικο αυτό ηταν τοποθετημένο κυρίως στο πίσω τμήμα του αεροπλάνου και επαιζε τον ρόλο του αντίβαρου.
    Counterbalance weights, όπως ονομάζονται στην αεροπορική ορολογία.
    Για όσους γνωρίζουν το DU είναι ακρως διαχειρισιμο υλικό αρκεί να μην εκτεθεί σε φλόγα.
    Η νουκλεαρ μεταλ, μια απο τις μεγαλύτερες εταρείες του κόσμου στον τομέα διαχείρισης πυρηνικών αποβλήτων κατασκευάζει τεράστια ποικιλία εργαλείων και εξαρτημάτων απο DU, διότι έχει εξαιρετικές μηαχανουργικές ιδιότητες και κυρίως το ειδικό του βάρος είναι 2.5 μεγαλύτερο του σιδήρου.
    Τελευταία με πρώτη την Γαλλικη αιρμπας, αντικατασταθηκε το DU ΜΕ ΤΟΥΝΓΚΣΤΕΝΙΟ το οποίο τουλάχιστον δέν είναι ραδιενεργό.
    Οπως καταλαβαινεται η Αθήνα καθονταν σε μια βρώμικη βόμβα όπως λέγεται 3.200 κιλών, η οποία προς τιμή των ανωτέρω δύο πολιτικών δεν έσκασε ποτέ!
    Σήμερα υπάρχει μόνο 1 τζαμπο στο Ελληνικό ¨καθαρό¨και μουσειακής χρήσης με φροντίδα του προσωπικού της πολιτικής αεροπορίας.
    Αναφέρω τα ονόματα διότι ο γράφων ασχολήθηκε προσωπικα με αυτό το ζήτημα και το έφερε σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας η οποία έδρασε αστραπιαία!
    Αυτά σε πολύ γενικές γραμμές διότι δεν είναι του παρόντος ανάπτυξη παρασκηνίου σε πολλά άλλα ζητήματα τα οποία η κυβέρνηση Καραμανλή αλλά και Σημίτη δεχθηκαν απίστευτες πιέσεις και εκβιασμούς.
    Ευχαριστώ για τον χρόνο σας!






    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Εγώ λοιπόν θα υπερτονισω αυτό που γράφει ο κύριος Καλεντερίδης. Δεν γίνεται η Τουρκία να είναι και ανεξάρτητη ενεργειακά, παραγωγός φυσικού αερίου και πετρελαίου και να έχει και πυρηνικά εργοστάσια και να είναι και διαμετακομιστικό ενεργειακό κέντρο. Εκτός και αν ο Ομπάμα είναι Τούρκος!
    Αν η Κύπρος είναι ανανικη και άρα υπό πλήρη τουρκικό έλεγχο είναι αυτοκτονία να περάσει από εκεί ο αγωγός για τους ισραηλινούς ρο ίδιο και αν είναι διχοτομημενο το νησί, αν όμως είναι ελληνικό το νησί αν οι δυο αοζ ενώνονται τοτε είναι WIN WIN για όλους και ο αγωγός μπορεί να περνάει από Τουρκία για όλους και να ενώνεται με αυτόν από το Αζερμπαϊτζάν. Ενώ για μας οτι παράγεται αλλού και μακριά από εκείνη την περιοχή θα μπορεί να φτιαχτεί δίκτυο εντός Ελλάδος.
    Ολοι έτσι είναι εξασφαλισμενοι και υπάρχει στην περιοχή ισορροπία! Και εξυπηρετούνται και τα αμερικανικά συμφέροντα από τρεις συμμάχους, χωρίς κίνδυνο παρεκτροπης από κανέναν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. win-win στρατηγικές σε zero-sum-game παίζουν μόνο με perception management.

    Ο Ινφογνώμονας δεν είναι κέντρο κατήχησης τού Mr. ΜΑΛΤΑ ΓΙΟΚ.
    Εδώ δεν περνάει δούλεμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @ Asterios Toxotis

    Ευχαριστώ για την πληροφορία, αλλά γνωρίζω πολύ καλά ποιος είναι ο Ζ. Κοέν. Όμως, ουδέποτε κρίνω τα λεγόμενα/γραφόμενα από τον λέγοντα/γράφοντα, αλλά από το περιεχόμενό τους και μόνον αυτό. Στο συγκεκριμένο, έθεσα το ερώτημα: "Λέει κάτι που δεν είναι αληθινό;"

    @ GeorgeTS Ptol

    Αν είναι δυνατόν! Τόση αφέλεια πια;
    Δηλαδή, όλοι οι άλλοι, πλην των Ισραηλινών, τηρούν την φιλία και την αγάπη και τον σεβασμό. Είναι με δυο λόγια παιδιά του κατηχητικού, ενώ οι Οβραίοι είναι οξαποδώδες!....

    @ Anaconda (11:11 π.μ. + 11:19 π.μ.)

    Ακριβώς. Δυστυχώς, θυμηθήκαμε το Ισραήλ πολύ αργά και είμαστε μάλλον ανίκανοι για ο,τιδήποτε. Πολύ φοβούμαι ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη πια και ειδικά όσο διαρκεί το μεταπολιτευτικό κατεστημένο.

    @ Δημοκριτο

    Σωστό το κείμενο του Κονδύλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Nativisτ, προφανώς και δεν κατάλαβες το πνεύμα του κειμένου που δημοσίευσα. Διάβασέ το πάλι και αν δεν το κατανοείς πες μου να σου το αναλύσω πιο επισταμένα. Λέξη κλειδί "συμμαχία".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @Anaconda
    Τους συμπαθώ πολύ αυτούς εγώ έχεις δίκιο.
    Καταρχάς πες μου τι από αυτά που γράφω έχει ειπωθεί από την τουρκική πλευρά, κατά δεύτερον πες μου που διαφωνείς οαι κατά τρίτον τι προτείνεις, γιατί η μεμψιμοιρία και οι κατηγορίες είναι εύκολες και οι αφορμές άπειρες, αλλά με αυτούς πορευόμαστε δυστυχώς και δε φαίνεται να αλλάζει κάτι άμεσα, οπότε κι εγώ προσπαθώ ξα προτείνω κάτι από το να κάθομαι να κράζω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Alexandros, με αγάπη θα ήθελα να σού πω ότι η καλή πρόθεση δεν αρκεί για να υιοθετείς θέσεις στρατηγικής ως βέλτιστες ή, κατ'ελάχιστον προφανείς και, ως εκ τούτου, προτιμητέες.

    Χρειάζεται ρεαλισμός βάσει της επίγνωσης της κατάστασης.
    Αν θεωρούσα ότι δεν είσαι υγιές στοιχείο, δεν θα σού μίλαγα έτσι.
    Φιλική συμβουλή: κάνε ερωτήσεις, μην απαντάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ δεν έχω πρόθεση να έρθω σε σύγκρουση, αλλά να ωφεληθω από τη συζήτηση μαζί σου. Τι μη ρεαλιστικό έχει η πρότασή μου; Εκτός και αν εννοείς πως οι υπάρχοντες πολιτικοί είναι αδύνατο να ακολουθήσουν τέτοια πολιτική. Αν εννοείς αυτό μήπως πρέπει να βρούμε τρόπους να τους πιέσουμε;

      Διαγραφή
  36. Γράφει ο Anaconda:
    Η τραγική κατάσταση της Ελλάδας ως χώρα και των Ελλήνων ως ποσότητα και ποιότητα πληθυσμού αποδεικνύει ότι οι “ειδικοί” δεν τα κατάφεραν. Δεν μπορούν μεν, δεν θέλουν να χάσουν το δικαίωμα ελέγχου τού μικρόκοσμου.

    Η Ελλάδα ουδέποτε είχε εθνική στρατηγική.

    Η Ελλάδα ουδέποτε είχε μηχανισμό παραγωγής εθνικής στρατηγικής.

    Ο υπερκομματικός μηχανισμός στρατηγικής υποστήριξης, ο οποίος είχε προταθεί από εμάς, κόπηκε από πολιτικούς - και όχι μόνο - 'ειδικούς' που θέλουν ευελιξία.


    Μα και βέβαια απέτυχαν, αλλά αυτό δεν έπρεπε να μας εκπλήσσει. Άνθρωποι που δέχθηκαν να υπογράψουν το διαβόητο μνημόνιο με το οποίο αναλάμβαναν να «κλείσουν» το Κυπριακό (το απεκάλυψε η έγκριτη εφημερίδα Πατρών «ΝΕΟΛΟΓΟΣ» την οποία μετά την έκλεισαν!), προκειμένου να αναλάβουν την διακυβέρνηση της χώρας, θα είχαν ποτέ επιδείξει την επιθυμία να … «πετύχουν», να υπάρξει «Εθνική Στρατηγική» ή να υπάρχει «Μηχανισμός Παραγωγής Εθνικής Στρατηγικής»

    Όσον αφορά το Δημογραφικό Πρόβλημα της Πατρίδας μας, εκεί είναι που φάνηκε η ασχετοσύνη τους, που πανηγύριζαν επειδή εδέχοντο ως μετανάστες οι Γερμανοί, οι Αυστραλοί και οι άλλοι, όλο τον παραγωγικό ανθό της Ελληνικής Νεολαίας (από 18 ετών έως 35) που πεινούσε στην Ελλάδα, που αυτοί διατηρούσαν λόγω κακότητος σε επίπεδα πείνας?

    Αν δεχθούμε ότι το διαβόητο μνημόνιο για το κλείσιμο του Κυπριακού προβλήματος που είχε αποκαλύψει ο «ΝΕΟΛΟΓΟΣ» το είχε υπογράψει εν πλήρη επιγνώση του τι έπραξε τότε, ίσως μπορούμε να αναθεωρήσουμε την εκδοχή του λάθους το οποίο υποτίθεται πως έκανε, όταν το 1974 απεχώρησε από το ΝΑΤΟ, – υποτίθεται απεχώρησε, διότι όταν αποχωρείς από το ΝΑΤΟ τότε κλείνεις όλες τις βάσεις του την χώρα σου και αποσύρεις όλες σου τις ένοπλες δυνάμεις από αυτό, πράγμα που δεν έκανε -, και να δεχθούμε ότι το έπραξε συνειδητά κατόπιν εντολών που έλαβε από τους εντολοδότες του..!!!

    Διότι από τότε το Αιγαίο μας παραχωρείται στην δικαιοδοσία των Νατοϊκών Τούρκων και αρχίζουν να μην υφίστανται σύνορα στο Αιγαίο μας, μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

    Οι ίδιοι πολιτικοί μας ταγοί αποκαλύπτουν το ποιόν τους.

    Πρόσφατα, ένας εξ’ αυτών δήλωσε στην τηλεόραση ότι κατά την διάρκεια της Κατοχής και του μεγάλου λιμού είχε, - ο αθεόφοβος το είπε επί λέξει, ίσως επειδή έχει γεράσει πολύ, ίσως επειδή «μας γράφει» -, ΤΡΙΑ Δελτία Τροφίμων όταν η οικογένειά μου είχε μόνο ένα!!!

    Άντε να δούμε που θα μας βγάλουν όλα αυτά και η παραπληροφόρηση, desinformatsia, που μας «ταϊζουν» καθημερινά οι σωτήρες μας!

    Περιμένω να διαβάσω το άρθρο του κ. SKAL.


    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Αγαπητέ Κωνσταντινουπολίτη,
    Ο πατέρας μου, γεννήθηκε και αυτός στην Κωνσταντινούπολη. Το 1911-12 (?), προκειμένου να αποφύγει την στράτευσή του στον τουρκικό στρατό προσεχώρησε στα «ταβάν ταμπουρού» ήτοι στα «τάγματα των ταβανιών», δηλαδή σε αυτούς που κρυβόντουσαν στα ταβάνια για να μην τους βρούν οι Τούρκοι ζαπιέδες. Αργότερα διέφυγε στην Ελλάδα και κατετάγη στον Ελληνικό Στρατό. Ένας συμμαθητής του ονόματι Φλωρίδης (νομίζω ότι είχε κυλινδρόμυλους στην Δράμα, αείμνηστος τώρα!) που στρατολογήθηκε, πολέμησε στην Μεσοποταμία, έφθασε στον βαθμό του Λοχαγού του τουρκικού στρατού και συνελήφθη αιχμάλωτος από τους Άγγλους.

    Ομολογώ ότι δεν γνώριζα πως στα τζάμπο τζετς 747 έβαζαν ως έρμα (αντίβαρο) DU (depleted uranium) απεμπλουτισμένο ουράνιο.

    Τέτοιο πράγμα δεν θα μπορούσα να ονειρευτώ ούτε στους εφιάλτες μου!!!

    Διότι όπως γνωρίζεις, κατά την Καταιγίδα της Ερήμου του 1999, πάρα πολλοί αμερικανοί βετεράνοι μολύνθηκαν, αρρώστησαν και πέθαναν από το DU που υπήρχε στα βλήματα των αρμάτων μάχης τα οποία είχαν κονιορτοποιηθεί μετά την βολή και από τους πληγωμένους θώρακές τους που ήσαν ενισχυμένοι με DU.

    Για φαντάσου, αν έπεφτε δηλαδή ένα 747 στο οποίο είχε τοποθετηθή ένα Counterbalance weight από DU, θα διαχέοντο 800 κιλά DU στο περιβάλλον και θα το δηλητηρίαζαν! Μα τι άνθρωποι, αν μπορεί να τους αποκαλέσει κανείς αυτούς ανθρώπους, είναι αυτοί? Δεν γνώριζαν τότε τι έγκλημα έκαμναν?

    Τώρα, όσον αφορά την αναφορά Σου στην κ. Μπακογιάννη και τον κ. Χαβιάρα, τον τελευταίο δεν τον έχω ακουστά, και την άποψή Σου, την σέβομαι!

    Γενικά, όμως είμαι πολύ δυσαρεστημένος με τον εαυτό μου, διότι χρόνια τώρα ψηφίζω όλο λάνθασμένα πολιτικούς, οι οποίοι δεν κάμνουν το καθήκον τους.

    Ειδικά, για τον Καραμανλή τον Βραχύ, ο οποίος ήρθε υποσχόμενος πολλά αλλά έφυγε τρέχοντας, νομίζω ότι ήταν μία … φούσκα. Τόσο αυτός όσο και οι συνεργάτες του εφήρμοσαν μια πολιτική ΠΑΣΟΚ, ρημάζοντας τα δημόσια ταμεία και ακολουθώντας αλλά Μισελ Λιαπή καθά άλλο παρά σεμνή και ταπεινή πολιτεία!

    Φιλικά

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. @ GeorgeTS Ptol

    Εξαρτάται από το πώς εννοείς την λήξη "συμμαχία". Οι συμμαχίες είναι όπως τις περιγράφεις: "Θα κοιτάξουν ΜΟΝΟ το συμφέρον τους χωρίς συναισθηματισμούς. Κάποιος που πριν θεωρούνταν σύμμαχος, όταν τα δεδομένα αλλάξουν θα ξεχαστεί και θα μείνει στο περιθώριο." Αυτό το κάνουν, όμως, ΟΛΟΙ, όχι μόνον οι Ισραηλινοί.(*)

    Όταν αντιληφθούν ότι δεν αξίζουμε για σύμμαχοι (προτιμώ την λέξη εταίροι, ή συνεργάτες), θα μάς παρατήσουν και καλά θα κάνουν. Πώς θέλεις να μάς σεβαστεί και να μάς υπολογίσει κανείς, όταν εμείς δεν σεβόμαστε τον ίδιο μας τον εαυτό;

    Εκεί είναι η ένστασή μου και, ενδεχομένως, η παρανόησή μου, αν δεν σε κατάλαβα καλά.

    (*)"Είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν θεωρεί κάποιον σύμμαχό της εκτός και αν έχει να πάρει κάτι από αυτόν χωρίς να δώσει κάτι"

    Η παραπάνω φράση δεν αφήνει πολλά περιθώρια παρανοήσεως εκ μέρους μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Επίσης να σε ενημερώσω οτι η Μαργαρίτα Παπανδρέου κατάφερε μετά τον πολεμο του 1991, να πέισει τους αμερικανούς να απομακρύνουν πυρομαχικά απο DU, ένα φορτίο περίπου 400 τοννων το οποίο έιχε παραπεταχθεί σε περιοχή της Βασόρας και ..έπαιζαν τα παιδιά με αυτά το υλικό!
    Η υπόυεση με το DU αναδείχθηκε για πρώτη φορά με το ατύχημα ενος 747, δεν θυμάμαια την ακριβη χρονολογία στο αεροδρομιό του Αμστερνταμ-Ολλανδία.
    Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τεραστιο πρόβλημα με τα υλικα απο DU και μάλιστα η ΝΟΥΚΛΕΑΡ ΜΕΤΑΛ που μετέπειτα ονομάσθηκ ΣΤΑΡ-ΜΕΤΑΛ, θεωρείται απο τις πλέον κερδοφόρες εταρείες στο κόσμο αφού έχει σχεδόν το μονοπώλιο στην εκμετάλλευση των 500.000 τονων DU που υπάρχει στς ΗΠΑ.
    Πιό απλά αξιότιμε κύριε να σκεφτείται ενα τέτο αεροσκάφος να έπαιρνε φωτιά ...σκόπιμα και οι καπνοί και οι στάχτες να διαχέονταν στην γύρω περιοχή.
    Δυστυχώς υπάρχουν και πολλά άλλα βρώμικα παιχνίδια, αλλά δέν έιναι και τόσο εύκολο να γραφτούν!
    Σκοτώνουμε με χαρακτηριστική ευκολία κάποιον που μπορεί να έχει αντίθετη πολιτική άποψη απο έμας αλλα κανείς δεν κουνιέται όταν κινδυνεύει απο τέτοιες απειλές.
    Φταίει η παιδεία μας,ή άγνοια, έιναι μοιραλατρικό, ηττοπάθεια ;
    δεν γνωρίζω μα πάντως δεν είναι ΕΛΛΗΝΙΚΌ ΦΑΙΝΌΜΕΝΟ!
    Η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει μπροστά με πολιτικούς καριέρας.
    Χρειάζεται πολιτικούς του πεζοδρομίου και τέτοιους δεν διαθέτει πλέον.
    Να σας θυμίσω ενα εδάφιο απο το βιβλίο ...Η ΤΟΥΡΚΙΚΉ ΜΑΦΙΑ:
    Οζαλ..οι λαθρέμποροι θέλουν άδειες για να ασχοληθούν με το εμπόριο.
    Τους ξερουμε , τους έχουμε φακελωμενους και τελικά είναι οι μόνοι που γνωρίζουν απο εξωτερικό εμπόριο!!!!!!!!!
    Τους χαιρετισμούς μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. κ. Καρδιανέ,
    Boeing has never used DU on either the 757 or the 767, and we no longer use it on the 747,” Leslie M. Nichols, product spokesperson for Boeing’s 767, told AFP. “Sometime ago, we switched to tungsten, because it is heavier, more readily available and more cost effective.
    Απο την ιστοσελίδα:
    http://www.americanfreepress.net/html/depleted_uranium.html
    Κάποια στιγμή μέσα στην βδομάδα θα ανεβάσω όλα τα στοιχεία στο blog μου διότι παρατήρησα ότι πολλά απο αυτά έχουν αποσυρθεί απο το διαδίκτυο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Nativist, αυτό που δεν μπόρεσες να κατανοήσεις, ίσως και από τον τρόπο με τον οποίο γράφω, είναι ότι σε μία συμμαχία - συμφωνία όλα τα μέλη έχουν κάτι να κερδίσουν. Αυτό είναι γενικός κανόνας. Δίνεις και παίρνεις. Άλλες φορές, ανάλογα από την δύναμη του κάθε κράτους, αυτά που δίνεις είναι λιγότερα από αυτά που παίρνεις και άλλες φορές το ανάποδο. Αυτό ισχύει ΠΑΝΤΟΎ εκτός από μία συμμαχία - συμφωνία με το Ισραήλ. Εκεί να είσαι σίγουρος ότι μόνο δίνεις και ποτέ δεν παίρνεις. Αυτή είναι η διαφορά μίας συμμαχίας - συμφωνίας με ένα οποιοδήποτε άλλο κράτος και με το Ισραήλ. Και η Ελλάδα δεν το κατανόησε ακόμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. " Αυτό ισχύει ΠΑΝΤΟΎ εκτός από μία συμμαχία - συμφωνία με το Ισραήλ. Εκεί να είσαι σίγουρος ότι μόνο δίνεις και ποτέ δεν παίρνεις. Αυτή είναι η διαφορά μίας συμμαχίας - συμφωνίας με ένα οποιοδήποτε άλλο κράτος και με το Ισραήλ. Και η Ελλάδα δεν το κατανόησε ακόμη."

    Βλέπω ότι κατάλαβα άριστα τι θέλεις να πεις και ότι καλώς απήντησα. Ο καθένας με τις ιδεοληψίες του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. αυτα τα ξεραν ολοι δεν ειναι μονο αυτοι που το λεγαν οι εξυπνοι.. η ιδια δυναμη μπορει να παει μαζι σου η εναντιον σου αν χασεις αυτα που μπορεις να δωσεις(αυτα που τη βολευουν)

    και αυτο που τους βολευει κατ εμενα ειναι οτι ειμαστε στην ε.ε. και ο αγωγος μεσω ελλαδας.. τωρα αν μπορουν να το πραξουν μεσω τουρκιας τοτε το ολο πραγμα καπως αλλαζει και παλι πρεπει να σκευτει καποιος σ αυτη τη περιπτωση τι παιζει.. το να λεω σας το λεγα οτι ειναι παγιδα ειναι απλο και ανουσιο..

    η ευκαιρια ομως υπαρχει και το τι θα γινει ειναι εν μερει και στο χερι μας σαν ενας παιχτης που μπαινει στο γηπεδο μπορει να παει καλα η οχι αλλα το να του λεει καποιος απο πριν τι θα γινει ειναι ηλιθιο ακομα και αν στο τελος γινει ακριβως αυτο που ειπε.. παντως για να αλλαζουν θεση σημαινει πως χανουν την πιστη τους η πως κατι κανουμε λαθος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.