27/2/14

Η ρώσικη αρκούδα βρυχάται στην Κριμαία - Ενοπλοι έχουν καταλάβει την τοπική Βουλή

Σε κατάσταση μεγίστης ετοιμότητας 150.000 ρώσοι στρατιώτες, 880 τανκς και 90 μαχητικά αεροσκάφη - Με σθεναρό τρόπο θα προστατεύσουμε τους ρώσικους πληθυσμούς δηλώνει η Μόσχα - Θα προστατευτούν με κάθε μέσο οι πολίτες διαμηνύει το Κίεβο - Ανησυχεί η Ευρώπη, ΝΑΤΟ καλεί Ρωσία να «μην κλιμακώσει»
 Η ρώσικη αρκούδα βρυχάται στην Κριμαία - Ενοπλοι έχουν καταλάβει την τοπική Βουλή
Η ρώσικη σημαία υψώνεται έξω από κυβερνητικό κτίριο στην Κριμαία ( Πηγή: Reuters)
Με τις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας να βράζουν μετά την πτώση του Γιανουκόβιτς, η Κριμαία έχει γίνει θέατρο έντασης: 
Ένοπλοι κατέλαβαν το κτίριο της τοπικής Βουλής, χωρίς ακόμη να είναι σαφές για ποιους πρόκειται, ενώ οι αναφορές μιλούν για κατάληψη και στο κτίριο της τοπικής κυβέρνησης.

Η ουκρανική αστυνομία τέθηκε σε υψηλό συναγερμό ενώπιον της κατάληψης του Κοινοβουλίου στην Κριμαία, όπως ανέφερε το υπουργείου Εσωτερικών, ενώ το Κίεβο τους έδωσε εντολή να προστατεύσουν του πολίτες με κάθε τρόπο. Επίσης προειδοποίησαν ότι οποιαδήποτε κίνηση ρώσικών σκαφών από την ναυτική βάση της Κριμαίας θα θεωρηθεί επιθετική ενέργεια και θα αντιμετωπιστεί αναλόγως.

Λίγο πέραν των συνόρων, υπενθυμίζεται, η Ρωσία έχει θέσει σε επιφυλακή δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην πιο ισχυρή κίνησή της κατά τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης. Επισήμως, η Μόσχα αναφέρει ότι η μέχρι πρότινος μη ανακοινωθείσα άσκηση κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία δεν σχετίζεται με τις εξελίξεις στη χώρα. Εγινε γνωστό ότι οι ρώσικές δυνάμεις που είναι σε επιφυλακή αποτελούνται από 150.000 άνδρες, 880 τανκς και 90 μαχητικά αεροπλάνα.

Γύρω στις 10:00 το πρωί της Πέμπτης τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν ότι τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού και μεγίστης ετοιμότητας τα μαχητικά αεροσκάφη της Ρωσίας. Επίσης η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα προστατεύσει με σθεναρό και ανυποχώρητο τρόπο τους ρωσικους πληθυσμούς της Ουκρανίας, αφήνοντας ανοιχτή οποιαδήποτε κίνηση, ακόμα και της επέμβασης.

Το πρωί της Πέμπτης, το ρωσικό Interfax ανέφερε ότι ομάδα ενόπλων κατέλαβε στο κτίριο της τοπικής Βουλής και της περιφερειακής κυβέρνησης της Κριμαίας στην Συμφερόπολη, πρωτεύουσα της επαρχίας. 

Το ρωσικό πρακτορείο επικαλέστηκε την αναφορά τοπικού τατάρου ηγέτη, του Ρεφάτ Τσουμπάροφ, στο διαδίκτυο πως τα κτίρια «καταλήφθηκαν από ενόπλους που δεν φορούν διακριτικά». «Μέχρι στιγμής δεν έχουν διατυπώσει αιτήματα» ανέφερε ο Τσουμπάροφ.

Η περιοχή γύρω από το κοινοβούλιο στη Συμφερόπολη είχε γίνει πεδίο έντασης την προηγούμενη ημέρα, με συγκρούσεις διαδηλωτών και αντιδιαδηλωτών -οι μεν υποστηρικτές της ανατροπής του Γιανουκόβιτς με ουκρανικές σημαίες, οι δε αντιτιθέμενοι στη «συμμορία του Κιέβου» με ρωσικές.

Ανησυχεί η Ευρώπη, ΝΑΤΟ καλεί Ρωσία να «μην κλιμακώσει»


Οι ισορροπίες στην Κριμαία, όπου το κτίριο της τοπικής Βουλής και της περιφερειακής κυβέρνησης έχουν καταληφθεί ενώ οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δίνουν όλο και περισσότερα «σημάδια ετοιμότητας» στα σύνορα, ανησυχούν σοβαρά τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. «Το σημαντικότερο είναι να μην διασπαστεί η Ουκρανία» λέει το Βερολίνο, για «πολύ επικίνδυνο παιχνίδι» μιλά η Πολωνία. 

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ κάλεσε τη Ρωσία να «μην προχωρήσει σε κινήσεις που θα κλιμακώσουν την κατάσταση ή θα δημιουργήσουν παρεξηγήσεις», όπως ανέφερε ο γγ τουΆντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ρ.Σικόρσκι χαρακτήρισε τις καταλήψεις στη Συμφερόπολη «δραστικό βήμα». «Προειδοποιώ αυτούς που το έκαναν και αυτούς που τους το επέτρεψαν, έτσι ξεκινούν οι περιφερειακές συγκρούσεις» είπε, λέγοντας πως «είναι πολύ επικίνδυνο παιχνίδι».

Η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν υπογράμμισε την έντονη ανησυχία του Βερολίνου και σημείωσε πως «το πιο σημαντικό είναι να αποφευχθεί διάσπαση της χώρας».
ΒΗΜΑ

2 σχόλια:

  1. Κάποτε, Γερμανία καὶ Γαλλία ἔθεσαν βέτο (δικαίωμα ἀρνησικυρίας) κατὰ τῆς ἐντάξεως Οὐκρανίας, Γεωργίας στὸ ΝΑΤΟ, λόγῳ ἐδαφικοῦ.
    Πῶς θὰ πορευθοῦν αἱ Η.Π.Α. χωρὶς τοὺς συμμάχους των; Μᾶλλον τὴν κρίσιμη στιγμὴ θὰ κάνουν τὴν πάπια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Έλληνες ομογενείς της Ουκρανίας διαψεύδουν ότι δέχθηκαν επιθέσεις

    'Οποιαδήποτε αναφορά που κάνει λόγο για επιθέσεις σε βάρους του ελληνισμού είναι κακόβουλη και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και δεν καταλαβαίνουμε γιατί λέγονται τέτοια ανυπόστατα πράγματα. '

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.