25/2/14

Είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κάστρο παρανομίας και φόβου;


Ποιοι εκφοβίζουν τους καθηγητές και ποιοι τους οργανώνουν να το κάνουν. Τι δεν πάει καλά και τι πρέπει να γίνει.

Προοίμιο
Λίγα χρόνια πριν το Πολυτεχνείο δεν ήταν έτσι. Παρά τις ενοχλήσεις και παρεμβάσεις από τους δύο κύριους εχθρούς του (τις αριστερές εν γένει δυνάμεις και κόμματα και το Υπ. Παιδείας), το Ίδρυμα διέπρεπε διεθνώς (πρώτο στην Ευρώπη σε ορισμένους τομείς) και εθνικώς (αδιαμφισβήτητος εθνικός τεχνολογικός  πρωταθλητής). Τεκμηριώνω τα όσα λέω, παραπέμποντας σε σχετικό κείμενό μου [1].
Ειδικά και αναφορικά με τη λειτουργία του Ιδρύματος ως Κέντρου Τεχνολογίας, τονίζω ότι η αξία των έργων παροχής υπηρεσιών του ΕΜΠ προς την «Παραγωγή» ήταν το 50% του συνόλου (όλων των Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων περιλαμβανομένων) της χώρας! 
Ως εκ τούτου το ΕΜΠ είναι ιδιαίτερα πολύτιμο για την ανάπτυξη της χώρας, που  δεν πρόκειται να γίνει με  τα παράγωγα της ελιάς και τα χαμηλά μεροκάματα.
Κάποιοι όμως καθηγητές (απαράτσικ  αριστερών κομμάτων και ομάδων) εμποδίζουν εσκεμμένα το Ίδρυμα να λειτουργήσει κανονικά και ενθαρρύνουν την οιαδήποτε «αριστερή» παρανομία. Φθάσαμε έτσι στο σημείο οι «αριστεροί» σπουδαστές όχι μόνο να μη σέβονται αλλά και να καθυβρίζουν κατά βούληση τους καθηγητές, χωρίς άλλωστε να προβλέπεται ουδεμία πειθαρχική κύρωση γι’ αυτό από τον επίσημο εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Ιδρύματος! 

Ταξικός και πρωτοφανούς κακογουστιάς  πόλεμος από καλοζωισμένα μπουρζουαδάκια ενάντια σε ομάδα χαμηλόμισθων αν και διεθνώς  αναγνωρισμένων, ικανότατων τεχνολόγων ακαδημαϊκών. Με τις εκάστοτε(έντρομες) Διοικήσεις να ποιούν τη νήσσα! Ο πόλεμος επεκτείνεται και ενάντια στους νέους ερευνητές και μεταπτυχιακούς υπότροφους τη μισθοδοσία των οποίων διακόπτουν οι «αριστεροί» όποτε «καταλάβουν» τον Ειδικό Λογαριασμό.
Έχοντας συμφέρον, ως συνταξιούχος του Δημοσίου, να μη καταρρεύσει η χώρα  αλλά και συνταγματική επιταγή ως πολίτης να αποκαλύψω και καταδικάσω τις παραπάνω παρανομίες (άσε που έχω περάσει ολόκληρη τη ζωή μου στο Πολυτεχνείο και το αγαπάω σφόδρα), θα κάνω μια σειρά παρεμβάσεις με σκοπό τη σωστή και απαραίτητη για τη χώρα  επαναλειτουργία του Ιδρύματος. Εδώ πρέπει να τονίσω ότι χειρότερος τόπος διαπαιδαγώγησης του άνθους της Ελληνικής νεολαίας σε θέματα αγωγής του δημοκρατικού πολίτη από τα εντόπια ΑΕΙ και ΑΤΕΙ δεν υπάρχει!
 Άλλη μια ζοφερή πρωτιά  της παρακμασμένης χώρας. Τι το χειρότερο θα μπορούσε να συμβαίνει σένα πανεπιστήμιο από το να εμποδίζουν δια της βίας συνδικαλιστές σπουδαστές την καθολική ψήφο των υπόλοιπων και αυτοί να τους……κάθονται( και η Διοίκηση και το Υπουργείο)! Όπως άλλωστε τους κάθονται αντίστοιχα και οι καθηγητές! Δεν είναι τα παραπάνω ειδεχθή πολιτικά –και όχι μόνο-αδικήματα; Τι είναι μια κυβέρνηση που τα παραδέχεται στη σχετική νομοθεσία;

Δεν θα προσπαθήσω να δημοσιεύσω στον τύπο τις παρεμβάσεις αυτές. Θα τις αποτείνω προς τη Διοίκηση και τα μέλη ΔΕΠ του ΕΜΠ καθώς και τους πρυτάνεις των λοιπών ΑΕΙ και τους προέδρους των ΑΤΕΙ. Παράλληλα, θα διοχετεύσω τα στοιχεία προς τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας , τα κόμματα και επιλεγμένους δημοσιογράφους,προς όλες δηλαδή τις «εξουσίες». Μήπως και το σοβαρότατο αυτό θέμα έρθει κάποτε στη Βουλή.
Εάν τώρα  τα μεν στοιχεία μου δε διαψευστούν,  οι  δε αρμόδιοι συνεχίσουν να αγνοούν την πραγματικότητα του φόβου και της παρανομίας σ’ ένα Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, θα προσπαθήσω να  προωθήσω τις αποκαλύψεις μου στην Ε.Ε. και στο διεθνή τύπο, μαζί με τα ονόματα των (αν)αρμόδιων.

Η σημερινή (έντρομη) λειτουργία του Πολυτεχνείου.
Το Ίδρυμα, κατά την άποψή μου, λειτουργεί σήμερα όπως περίπου διατύπωσε ο συνάδελφος και μέλος του Συμβουλίου του Ιδρύματος (ΣΙ) καθ. Κ. Χατζημπίρος [2].Επί του προκείμενου όμως η Διοίκηση έχει και ορισμένα ελαφρυντικά, που σχετίζονται δυστυχώς με την ιδρυματική τρομοκρατία. Σχετικά, παλαιό μέλος ΔΕΠ μου δήλωσε ότι «η περιρρέουσα ατμόσφαιρα θυμίζει το 1973»!
Η «κατάσταση» λειτουργίας του ΕΜΠ διατυπώνεται  σαφέστατα σε πρόσφατο μήνυμα  του Συμβουλίου Ιδρύματος(ΣΙ) προς την Πολυτεχνειακή Κοινότητα (5.1.14, [3]), όπου όμως παραλείπεται η αδυναμία του σώματος να συνεδριάσει……εντός  Ιδρύματος!
Η δική μου άποψη είναι ότι η περιγραφή αστικών και ποινικών αδικημάτων δεν πρέπει να εξωραΐζεται ως «κατάσταση». Για να είμαι δε σαφής ζήτησα από έγκριτο ποινικολόγο δικηγόρο (και φίλο μου) μια νομική περιγραφή [4] του τι σημαίνει ότι στο ΕΜΠ «τα όργανα του Ιδρύματος πρέπει να συνεδριάζουν με τη νόμιμη σύνδεσή τους, ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται χωρίς εξωθεσμικές πιέσεις», όπως διαπιστώνει το ΣΙ.

Το γεγονός ότι στο ΕΜΠ, εδώ και πολλά χρόνια, τα συλλογικά όργανα δε συνεδριάζουν εν γένει με τη νόμιμη σύνθεσή τους, παρότι όλοι γνωρίζουν (ή  οφείλουν να γνωρίζουν) το μέγεθος της διατελούμενης παρανομίας, αρχίζει να δικαιολογεί τον τίτλο της πρώτης αυτής παρέμβασης.
Προφανώς επίσης, το ότι οι Διοικήσεις του Ιδρύματος (αλλά και η Πολιτεία που είναι πλήρως ενήμερη) επιτρέπουν σε βίαιες περιθωριακές μειοψηφίες να νέμονται αποκλειστικά και επί σειρά ετών (δεκαετίες;) δημόσιους χώρους σε φόβο οφείλεται. Τι λέει γι αυτό ο Ποινικός Κώδικας;
Τέλος, το ότι επιτρέπεται (από Διοίκηση και Πολιτεία) σε απεργούς ή «καταληψίες» να εμποδίζουν τη λειτουργία του Ιδρύματος και να παρεμποδίζουν βίαια τους καθηγητές και λοιπούς εργαζόμενους να εισέλθουν στο ΕΜΠ για να εργαστούν, αδίκημα δεν είναι;
Στα παραπάνω που διαπιστώνει το ΣΙ θα προσθέσω τα εξής:
α) Ανέκαθεν για τους καθηγητές και από το 1997 για το λοιπό προσωπικό δεν απαιτείται δήλωση των ημερών απεργίας. «Τζάμπα μάγκες» δηλαδή!
β) Η κατάσταση λειτουργίας των δημόσιων φοιτητικών εστιών είναι στην πράξη από κακή έως κάκιστη. Αντί για σπουδαστές μπορεί να στεγάζονται ……φρικιά. Ή μπορεί να γίνεται….υπενοικίαση. Μου αναφέρθηκε ότι ένας ταξιτζής διαμένει τώρα εκεί.
γ) Στις αρκετές περιπτώσεις κλοπής  σημαντικής αξίας δημόσιας περιουσίας, ουδεμία προσπάθεια προσδιορισμού των δραστών γίνεται (για να μην πω τα χειρότερα).
Mήπως είναι και αυτά αδικήματα;
Έχω γράψει πολλές δεκάδες άρθρα στο «ΒΗΜΑ» καταγγέλλοντας τα παραπάνω από το 1985 ( όταν ένας πρύτανης «εξαφάνιζε» τα συμβόλαια ερευνητικών έργων της ΕΕ σύμφωνα με κομματικές επιταγές/για σκεφτείτε το αυτό ως πολίτης της Ευρώπης) με πενιχρά αποτελέσματα.

Τώρα όμως που οι παρανομίες είναι επίσημα διαπιστωμένες από το Συμβούλιο Ιδρύματος, πάλι θα αδρανήσουν οι αρμόδιοι;

Το ότι τα 40 τελευταία χρόνια με τις αμέτρητες «απεργίες» ποτέ δεν σταμάτησε η μισθοδοσία των «απεργών» καθηγητών, δε θα πρέπει να συγκινήσει τα όργανα οικονομικού ελέγχου; 
Πρόσφατα δεν είχαμε τετράμηνη απεργία, με όσους καθηγητές απέργησαν να αμείβονται ξεδιάντροπα  κανονικά και  τους μεταπτυχιακούς υπότροφους και τους νέους ερευνητές να μένουν απλήρωτοι;
Ελπίζω το κείμενο αυτό να διαβαστεί ευρέως και για να ελαφρύνω το κλίμα θα διηγηθώ ένα προ περίπου 15ετίας συμβάν.
 Τότε που μια ομάδα φ-αριστερών σπουδαστών, με την υποστήριξη(από ότι θυμάμαι) σημερινού καθηγητή, «ποιμένα» τώρα των απεργών Διοικητικών Υπαλλήλων (μαζί με το Μάκη), κλείδωσε βράδυ στο γραφείο του (κανονικό) αριστερό καθηγητή και κατέβασε το διακόπτη, γιατί δεν έφευγε, όπως τον είχαν διατάξει. Τηλεφώνησε αυτός σε κακή κατάσταση στον αντιπρύτανη, απειλώντας ότι θα βγει …… από το παράθυρο. Μετά την απελευθέρωσή του καθηγητή, ο πρύτανης έφερε το θέμα στη Σύγκλητο, η οποία επέπληξε τους δράστες! Πήγαν όμως οι επιπληγμένοι και έκαναν το γραφείο του αντιπρύτανη θερινό. Οπότε το θέμα επανήλθε στη Σύγκλητο, η οποία ….. αναίρεσε την επίπληξη. Αυτά επί πρυτανείας στελέχους της Δεξιάς, το οποίο και μας έστελνε κομουνιστικά μανιφέστα, τα οποία ο Χαρίλαος (που μόλις εγκατέλειψε το Πολυτεχνείο της Αθήνας για το Πολυτεχνείο της Κοπεγχάγης με επταπλάσιες αποδοχές) του επέστρεφε ως απαράδεκτα!

Είναι τώρα να μην φοβάσαι ; Τι είδους «ΙΔΡΥΜΑ» είναι αυτό; Και δεν αξίζει ένα μεγάλο εύγε στους χαλκέντερους καθηγητές που συνεχίζουν να παράγουν επιστήμη και τεχνολογία και να εκπαιδεύουν(όσους το επιθυμούν) τους νέους σε τέτοιο περιβάλλον;
Και ποιοι θα θέσουν υποψηφιότητα στις επόμενες πρυτανικές εκλογές; Οι «προσκυνημένοι», που έχουν αποδεχτεί τα παραπάνω απαράδεκτα, ή αξιόλογοι ακαδημαϊκοί από το εξωτερικό, που θα δελεαστούν από την μηνιαία αμοιβή των λιγότερο από 2000€ που έχει ο πρύτανης, τα 2/3 δηλαδή της αμοιβής του θαλαμηπόλου σε πλοίο ακτοπλοΐας(σοβαρά το λέω). Άσε που θα πρέπει να έχουν και (τουλάχιστο) καφέ ζώνη και τρία νταν για να μπουν στο Ίδρυμα.

Θόδωρος Λουκάκης
Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ

ΥΓ1 Κύκλοι του Υπ. Παιδείας μου λένε ότι η «κατάσταση» στο ΕΜΠ είναι …. ανώδυνη μπροστά στα όσα συμβαίνουν εν γένει στα Ελληνικά ΑΕΙ και ιδιαίτερα στα ΑΤΕΙ! Τι λένε οι Σύνοδοι των Πρυτάνεων και των Προέδρων επί του προκείμενου;


ΥΓ2  Διάβασα το από 30.1.14 νέο μήνυμα του ΣΙ και διαπίστωσα ότι τους διαφεύγει(παρότι είναι καθ’ύλη αρμόδιοι) το μέγιστο οικονομικό ατόπημα στην οικονομική λειτουργία του ΕΜΠ! Η αποκλειστική δηλαδή νομή του συγκροτήματος της Πατησίων, χωρίς παράλληλη εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων προς όφελος του Ιδρύματος, από τα 81 μέλη ΔΕΠ της Σχολής Αρχιτεκτόνων. Εκεί που παλιά είμαστε 500! Ποιός φοβάται να αποτιμήσει  την οικονομική ζημιά; Τι έχει να πει η συνάδελφος ευρωβουλευτής Θεανώ Φωτίου, που συμμετέχει στη μεγάλη αυτή σπατάλη του δημόσιου χρήματος;

ΥΓ3 Πραγματικά περιμένει το Υπ. Παιδείας  να λειτουργήσει το μεγαλύτερο Τεχνολογικό Ίδρυμα της χώρας με 220(από 550) διοικητικούς υπάλληλους και ελάχιστους τεχνίτες για τα 120 Εργαστήρια; Κούνια πού το κούναγε! Το γεγονός είναι ότι το ( πανάσχετο  περί αυτά Υπουργείο) «έκλεισε» το ΕΜΠ ως Ερευνητικό Πανεπιστήμιο και Κέντρο  Τεχνολογίας. Τι κρίμα. Το αντιλαμβάνεται αυτό  ο πρωθυπουργός; Να του πω εγώ τι κάνουν (ανέκαθεν) η Αγγλία ή η Γαλλία με τους εθνικούς πρωταθλητές;

ΥΓ4 Πως και δεν απασχολεί το Σύλλογο ΔΕΠ το γεγονός ότι το εχθρικό Υπουργείο, μετά το τσεκούρεμα  των αποδοχών τους, αύξησε τις υποχρεωτικές ώρες διδασκαλίας κατά 30%! Δεν έχει έρθει ακόμα η κομματική ντιρεκτίβα στους απαράτσικ; Μόνο απεργίες θα κηρύσσει;

ΥΓ5 Τι φρονούν επί του θέματος οι δια(γ)νοούμενοι στοχαστές  της αριστεράς;

Θόδωρος Λουκάκης
Ομότιμος Καθ. ΕΜΠ

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ
[1] ΤΟ ΕΜΠ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Είναι αναρτημένο στο σύνδεσμο:
[2] Μήνυμα καθ. Κ. Χατζημπίτρου (συνημμένο)
[3] Μήνυμα ΣΙ, 5.1.14 (συνημμένο)
[4] Ανοιχτές Συνεδριάσεις Συγκλήτου (συνημμένο)

Επισυναπτόμενα:

Παρέμβαση του Ομότιμου Καθηγητή Θόδωρου Λουκάκη



2 σχόλια:

  1. Ποῦ θὰ πάῃ; Θὰ γίνῃ κάποτε ἡ συνταγματικὴ τροποποίησις γιὰ τὰ Α.Ε.Ι., τότε θὰ τὰ ξαναποῦμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λίγα χρόνια πριν....

    You mean when Papadopoulos was in power. It was a time the school was among the top 40 in the world, now all the way to the left of the scale....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.