10/2/14

Το υπό κατασκευή τουρκικό αεροπλανοφόρο, το Ισραήλ, η Κύπρος και το Αιγαίο...

Το υπό κατασκευή τουρκικό αεροπλανοφόρο είναι ίδιο με το εικονιζόμενο του Ισπανικού Πολεμικού Ναυτικού
Σχετικό άρθρο: Στην Αν. Μεσόγειο κρίνεται η τύχη ΚΑΙ του Αιγαίου
του Σάββα Καλεντερίδη
Στο άρθρο μας της Παρασκευής αναφερθήκαμε στις κινήσεις που -προσπαθεί να- κάνει η Τουρκία, ως απάντηση στις έρευνες της TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ, και στην επικείμενη μεγάλη αεροναυτική άσκηση που θα πραγματοποιήσουν στα μέσα Φεβρουαρίου η Κύπρος και το Ισραήλ, αναδεικνύοντας τον ρόλο που θα παίξουν η πολιτική, οι διεθνείς συμμαχίες και η γεωπολιτική συγκυρία στην ισχυροποίηση της διεθνούς ταυτότητας και θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και στην πορεία επίλυσης του Κυπριακού.
Ενώ γράφαμε τις γραμμές του προαναφερθέντος άρθρου, είδαμε σοβαρούς Τούρκους αναλυτές, που συνήθως εκφράζουν τις μύχιες σκέψεις του τουρκικού κράτους, να προβληματίζονται σοβαρά όχι μόνο για την κοινή άσκηση Κύπρου - Ισραήλ, αλλά και για το γεγονός ότι για πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια αξιωματούχος των ΗΠΑ μεταβαίνει σε Αθήνα και Λευκωσία χωρίς να κάνει στάση και στην Αγκυρα. Φυσικά αναφερόμαστε στο ταξίδι της υφυπουργού εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, η οποία προφανώς «συνέβαλε» στο να εκδοθεί το κοινό ανακοινωθέν Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για την επίλυση του Κυπριακού, με τις επίσης «καλές υπηρεσίες» του πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία Τζον Κένιγκ.

Ενδεικτικό της στάσης που τηρεί η Ουάσινγκτον στο όλο θέμα είναι η δήλωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρμεντ Τζένιφερ Ψάκι, η οποία καταδίκασε την παρενόχληση της τουρκικής φρεγάτας «Κερασούντα» στο νορβηγικό ερευνητικό σκάφος «Princess» που έκανε έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ επ’ ωφελεία της γαλλικής TOTAL, λέγοντας ότι «υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου για έρευνες ανοικτά των ακτών της. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του νησιού θα πρέπει να μοιραστούν δίκαια ανάμεσα στις δύο κοινότητες στο πλαίσιο μιας συμφωνίας».

Ενώ λοιπόν είναι σε εξέλιξη μια σειρά από διεθνείς και κρατικο-ιδιωτικές συμφωνίες που ισχυροποιούν τη θέση της Κύπρου και εξουδετερώνουν τα όποια ερείσματα επικαλείται η Τουρκία, για να εμπλακεί στην περιοχή και στις διαδικασίες εκμετάλλευσης των ενεργειακών αποθεμάτων της κυπριακής ΑΟΖ, η ίδια η τουρκική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια έκανε ακριβώς αυτό που θα την απέκλειε και από τις εφαπτόμενες περιοχές - και εννοούμε την αλλοπρόσαλλη και παράλογη πολιτική έναντι της Αιγύπτου, του Ισραήλ, του Λιβάνου και της Συρίας!

Αποκλεισμένη λοιπόν από την ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, η Τουρκία προσπαθεί να ανατρέψει τις ισορροπίες και να εκβιάσει καταστάσεις μέσα από ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα που είναι δυνατόν να τινάξει στον αέρα την ισορροπία και την ασφάλεια αυτής της εξαιρετικά ευαίσθητης και στρατηγικής σημασίας ΚΑΙ για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης περιοχής.

Πέραν των αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης, το πρώτο από τα οποία το παρέλαβε πριν από λίγες ημέρες, τα πυραυλικά συστήματα κινεζικής παραγωγής και τεχνολογίας, που ήδη ανατρέπουν την ισορροπία, τα πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς, σε συμπαραγωγή με τους Κινέζους, τον μεγάλο αριθμό αεροσκαφών F-16, τη συμμετοχή στο πρόγραμμα παραγωγής του αεροσκάφους πέμπτης γενιάς F-35 που είναι σε εξέλιξη, τη ναυπήγηση μεγάλου αριθμού πολεμικών σκαφών και πλοίων κάθε είδους, η Τουρκία κάνει ένα... άλμα φιλοδοξώντας να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στην ανατολική Μεσόγειο.

Το άλμα αυτό είναι η ναυπήγηση σε τουρκικά ναυπηγεία ενός αεροπλανοφόρου - ελικοπτεροφόρου αποβατικού σκάφους, πανομοιότυπο με το «LHD Juan Carlos I» (L-61) του ισπανικού πολεμικού ναυτικού, το οποίο, πέραν του 900μελούς πληρώματός του, μπορεί να μεταφέρει αποβατική δύναμη 1.200 ανδρών, με 150 άρματα, πυροβόλα και οχήματα μάχης και μεταφοράς, οκτώ αεροσκάφη τύπου Harrier, τέσσερα μεταφορικά ελικόπτερα CH-47 Chinook και άλλα παρελκόμενα.

Με την κίνησή αυτή η Τουρκία δείχνει την αποφασιστικότητά της να έχει ενεργό και ουσιώδη παρουσία στις ανοικτές θάλασσες, αλλάζοντας ποιοτικά την απειλή απόβασης πέραν των νησιών του Αιγαίου ΚΑΙ στην Κύπρο, κίνηση που, επαναλαμβάνουμε, γίνεται για να ισοσκελιστεί το κενό που έχει προκύψει από τα πολιτικά λάθη της Αγκυρας και από τη διαφοροποίηση του διεθνούς παράγοντα στο ζήτημα της Κύπρου!

Δεν θα αναφερθούμε στους -υπαρκτούς- κινδύνους από ένα νέο Σχέδιο Ανάν. Στο χέρι των πολιτικών Κύπρου και Ελλάδος είναι να χρησιμοποιήσουν το υπερόπλο που λέγεται πολιτική, για να περάσουμε με επιτυχία κι αυτόν τον σκόπελο. Απλά θα κλείσουμε την ανάλυσή μας λέγοντας ότι η εδραίωση του δικαιώματος της Κύπρου να διεξάγει έρευνες στη δική της ΑΟΖ, με την άδεια και τη βούλα της διεθνούς κοινότητας, σε συνδυασμό με τις διαδικασίες εκμετάλλευσης των ενεργειακών αποθεμάτων στο Ιόνιο και στα νότια της Κρήτης, που είναι σε εξέλιξη, και την ενδεχόμενη θετική έκβαση των κινήσεων που γίνονται για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με Αλβανία, Λιβύη και Αίγυπτο θα καθορίσουν και την τύχη της οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Τουρκία στο Αιγαίο.

Για μας φυσικά ΚΑΙ το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου ανήκει στο Αιγαίο.

Ο νοών νοείτω!

κυριακάτικη δημοκρατία

9 σχόλια:

  1. Η Τουρκία του Ερντογάν έπεσε θύμα του μαγαλοϊδεατισμού της, (μάλλον ο Νταβούτογλου πήρε στον λαιμό του τον Ερντογάν) οπου ήθελε να ηγηθεί στον μουσουλμανικό κόσμο.
    Εξού και η αλλοπρόσαλη πολιτική της απέναντι στις χώρες που αναφέρθηκαν.
    Τα F35 έχουν παραγγελθεί χρόνια πρίν, όπως και τα Α/ΦΗ έγκαιρης προειδοποίησης.
    Τα Α/Α ήταν αναγκαία, η Τουρκία είναι κυριολεκτικά γυμνή απο σοβαρή αεράμυνα, επειδή όλα αυτά τα χρόνια έριχνε το βάρος σε επιθετικά όπλα.
    Οτι και να κάνει το παιχνίδι το έχει χάσει, δεν δικαιούται σχδον τίποτα απο την Α. Μεσόγειο, το Αιγαίο ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΕΙ.
    Δεν μπορεί να κάνει επιθετική κίνηση ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΕΙ.
    Παράλληλα το κόστος του στρατού της θα γίνεται όλο και πιο δυσβάσταχτο, και λόγο όγκου, και λόγω της οικονομίας της.
    Φρόνιμο λοιπόν θα ήταν να επικεντρωθεί στο σχιστολιθικό αέριο, και να αφήσει τους τσαμπουκάδες, μην βρεί κανέναν μπελά.
    Ολοι την κοιτούν πλέον με μισό μάτι.............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Skal
    Μετά το αυτογκόλ αυτού που σε κομματική βάση εξελέγη πρόεδρος της Κύπρου η Τουρκία μας έκανε «τρίπλα». Εάν η ΚΔ καταλυθεί ή αντίστοιχα εισέλθει σε μια μεταβατική ρευστή κατάσταση όσον αφορά την κρατική της υπόσταση οι συσχετισμοί θα αλλάξουν με καταιγιστικό ρυθμό. Όλοι θα πάρουν το μήνυμα ότι τον γεωστρατηγικό και γεωοικονομικό χώρο της Κύπρου τον ελέγχει η Τουρκία ο οποίος θα καταστεί ο συνομιλητής στις στρατηγικές ανακατατάξεις. Με την Αθήνα να κοιμάται πολιτικά ο κατήφορος άρχισε. Η εικόνα που έχουμε είναι ότι κανείς δεν βλέπει, δεν ακούει, δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει και κανείς δεν σκέφτεται στρατηγικά. Η αρχή του τέλους της ΚΔ είναι και η αρχή του τέλους του νεοελληνικού κράτους.

    Το άρθρο γράφει: «Στο χέρι των πολιτικών Κύπρου και Ελλάδος είναι να χρησιμοποιήσουν το υπερόπλο που λέγεται πολιτική, για να περάσουμε με επιτυχία κι αυτόν τον σκόπελο.». Το υπερόπλο αυτό το χρησιμοποιήσαμε αυτοκτονικά και ονομάζεται «κοινό ανακοινωθέν» που επιδεινώνει την πολιτική και διαπραγματευτική μας θέση αφάνταστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Target practice for IDF/GDF.
    Στοχος σκοποβολης για Ισραηλ/Ελλαδα.
    Εκτος και αν το θελουν για δικο τους στοχο οι ΗΠΑ, για να ρεγουλαρει την ακριβεια των οπλων του ο 6ος Στολος.
    Μηπως τρελαθηκαν οι συμπεθεροι της Ισπανιας ? Πηγαν στην Κων/πολη με το
    Juan Carlos 1 για να ασκησουν πιεση κατα της Ελλαδας για επιστροφη του Κω/κη. Τραλαθηκαν τα αγαδακια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://strategyreports.wordpress.com/2014/02/07/δύο-ταυτόχρονα-δημοψηφίσματα-για-το-kυ/#comments

    http://www.defence-point.gr/news/?p=95438

    Ανεβάζω δυο συνδέσμους, μιας συζήτησης που είχα όλο το Σαββατοκύριακο στο strategyreports και μιας ανάρτησης στο defencepoint σήμερα, συν όλα αυτά που γραφει και ο Κύριος Ηφαιστός, είναι αυτά που εκφράζουν απολύτως την άποψη μου για αυτό που γίνεται τώρα.


    Δεν επιτρέπεται να προχωρήσουμε σε μια τέτοιου είδους διαπραγμάτευση, στα πλαίσια που ορίζει το έκτρωμα που λέγεται κοινό ανακοινωθέν!

    Θα είναι η οριστική ταφόπλακα του Ελληνισμού στο νησί, αλλα φοβάμαι και η οριστική ταφόπλακα του Ελλαδικού κράτους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το άρθρο του δευτερου συνδέσμου έχει ήδη ανεβεί στον ιστοχώρο, μόλις το είδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σουν Τζου: «Εάν γνωρίζεις τον εχθρό και τον εαυτό σου, δεν έχεις ανάγκη να φοβάσαι για το αποτέλεσμα ακόμα κι εκατό μαχών.»
    Εγώ εκτιμώ ότι γνωρίζω καλά τον «εαυτό» μου. Γιαυτό και φοβάμαι πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΤΙ ΩΡΑΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΒΥΘΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ! ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΦΟΡΤΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αναρωτιέμαι καθώς δεν τα πολύ γνωρίζω
    Αυτοί που έδειχναν ότι η Τουρκία δεν θέλουν να μπει στην ΕΕ παρά μόνο να ενταχθεί σε ένα συγκεκριμένο καθεστώς γιατί την βάζουν από την πίσω πόρτα μέσω αυτού του φληναφήματος (όρος επιεικής) που πάνε να περάσουν με τις ευλογίες κάποιων Ελλήνων ….Γιατί αυτό θα γίνει και μάλιστα αναίμακτα και δε πάει η Αθήνα και κάποια δήθεν κράτη να αρνούνται και επιφανειακά να κοπανιούνται.

    Η Αθήνα τι περιμένει για να αντιδράσει ή να πω καλύτερα να δείξει για τα μάτια του κόσμου ότι νοιάζεται για τα χωρικά μας ύδατα (μιας και σε μικροπράγματα τύπου Εθνικής κυριαρχίας κάποιος όταν του αναφέρθηκε η μείωση δεν άλλαξε ούτε χρώμα) …πόσω δε μάλλον να αντιδράσει τι είπα τώρα ….:
    1) να τεθεί θέμα αντίστοιχο στη Θράκη που ήδη γίνεται ο κακός χαμός από το εγκάθετο μουσουλμανικό στοιχείο μαζί με τους κιτρινόπτερους γκρίζους λύκους άντε και αλεπούδες;
    2) Να δημιουργηθεί ‘’γκρίζο επεισόδιο’’ στο Καστελόριζο για να μπορέσει
    α) η Τουρκία να έχει ΑΟΖ από το τίποτα
    β) να μην είναι πλέον σύνορο της Ελλάδος το νησί, καθότι δεν θυμάμαι αν αντέδρασε κάποιος όταν ο Μεμέτ Αγά Νταβούτ είπε το 2011 ότι το Καστελόριζο ανήκει στην Μεσόγειο και όχι στο Αιγαίο αλλά το νησί είναι Ελληνικό (χμ)…
    3) Να Ρίξουμε στάχτη στα μάτια του κόσμου για το παρασκήνιο που αφορά τα επόμενα βήματα για το μοίρασμα του Αιγαίου και όχι μόνο …
    Βέβαια ξέχασα ότι κάποιος έλληνας ( σε πιο τομέα πάνω άραγε) υιοθέτησε την φρασεολογία περί δυο κοινοτήτων ..Καλά λέει ένας γνωστός μου και στην ‘’φουφού του καστανά στάχτη να γίνεις Σ@@@@α’’

    Αναζητήσεις ρητορικές γιατί οι απαντήσεις είναι μπροστά στα μάτια μας…καθώς πολλοί μαζί και η κα …της Αμερικανικής ‘’Άμυνας’’ (Δεν λέω υπουργείο γιατί αυτοί ακόμα και τα υπουργεία τους μπλεγμένα τα έχουν) το είπε όταν οι Ρώσσοι υπέκλεψαν την συνομιλία της …για τα περί Ευρώπης
    Η Τουρκία ήταν είναι και θα είναι ένας εν δυνάμει σύμμαχος και ‘’εχθρός’’ των Αμερικάνων και άρα των Ισραηλινών αναλόγως των συμφερόντων της εποχής… Ταυτόχρονα ιστορικά σύμμαχος των Γερμανών και άρα κρίκος είτε για πίεση είτε για αποσυμπίεση …Τέλος ένα καλό παράδειγμα τι παθαίνει κάποιος που σηκώνει το κεφάλι ψηλά και απαιτεί πολλά. Π.χ συγκρούσεις και εσωτερικές μικρές επαναστάσεις.. Σε όλο αυτό ας μη ξεχνάμε και το θέμα Κούρδοι…


    Καλημέρα Επώνυμε Καλή εβδομάδα
    Οτι και να κάνει το παιχνίδι το έχει χάσει, δεν δικαιούται σχεδόν τίποτα από την Α. Μεσόγειο, το Αιγαίο ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΕΙ.
    Δεν μπορεί να κάνει επιθετική κίνηση ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΕΙ.

    Γιατί το λες ; Μάλλον πως το λες που το βασίζεις ;
    Εγώ πάλι λέω ότι το παιχνίδι είναι στημένο και απ αρχής ξεπουλημένο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.