25/2/14

Πόντιος τραγουδιστής "γέφυρα" ανάμεσα στις δύο χώρες: Από την Τραπεζούντα στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα

Από την Τραπεζούντα του Πόντου, στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Ο Απόλας (Απόλλων) Λέρμι, με το ελληνικό tattoo στο χέρι, σε δύο μοναδικές συναυλίες, συνοδεία της ποντιακής λύρας.
Ο Απόλας Λέρμι γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τραπεζούντα. Η σχέση του με την μουσική άρχισε στα λυκειακά του χρόνια και εντάθηκε μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο. Από το 2001 και μετά συνεργάστηκε με πολλούς μουσικούς σε διαφορετικά σχήματα και είδη μουσικής. Έχει κάνει πολλές εμφανίσεις στην Τουρκία και στην Ευρώπη. 
Το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο “Καλαντάρ” κυκλοφόρησε το 2011 και έτυχε θερμής υποδοχής από τους ακροατές και θετικής ανταπόκρισης από καλλιτεχνικούς κύκλους.

Η δημιουργία του που προκάλεσε συζητήσεις και τάραξε τα νερά ήταν το “Αντιστάσου Μαύρη Θάλασσα.” Αυτό το τραγούδι στόχευε στο να τραβήξει την προσοχή του κοινού στα κοινωνικά και οικολογικά προβλήματα της Μαύρης Θάλασσας. Επιπλέον ο Απόλας Λέρμι, που ήταν ο πρώτος που έκανε μουσικό κλιπ στην Παναγία Σουμελά με ένα τραγούδι στα ποντιακά, συνέβαλε σημαντικά στο να γίνει περισσότερο γνωστή αυτή η αρχαία γλώσσα σε ολόκληρη την Τουρκία. 

Μεταξύ αυτών,ο Απόλας κατόπιν έρευνας και καταγραφής, πραγματοποίησε διάφορες ηχογραφήσεις και μικρά πρότζεκτ για τους παλιούς λυράρηδες και δημιουργούς που έζησαν στη Μαύρη Θάλασσα. Ερμηνεύοντας παραδοσιακά τραγούδια με το προσωπικό του ύφος συνέβαλε στην περαιτέρω γνωστοποίηση της αυθεντικής Τραπεζουντιακής μουσικής στην Τουρκία.

Το νέο άλμπουμ “Σάντα” και η φιλοσοφία στην οποία στηρίχθηκε αποτελούν συνέχεια και εμβάθυνση της πρώτης του δουλειάς, του “Καλαντάρ.” Αυτό το νέο άλμπουμ αφιερώνεται στην αδελφοσύνη των λαών που κάνουν αγώνα για να ζήσουν μαζί πάνω στα ίδια χώματα.

Ο Απόλας Λέρμι συμβολίζει την ανάγκη των αυτοχθόνων γηγενών κατοίκων της σημερινής Τραπεζούντας να ξαναβρούν τα μουσικά μονοπάτια της Ελληνοφωνίας τους μετά από αιώνες "ιδιώτευσης" με την παραγωγή cd και video clip στην αρχέγονη γλώσσα των Ελλήνων του Πόντου.

Η προσπάθεια αυτή έχει ως σκοπό την αδερφοσύνη μέσα από την κατανόηση των επιμέρους λαοτήτων της Μαύρης Θάλασσας με μουσικές παραδοσιακές και σύγχρονες διασκευές που αγγίζουν και το μη Ποντιακό κοινό σε Ελλάδα και Τουρκία.



Θεσσαλονίκη : 24 και 25 Φεβρουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο Σταυρούπολης (Λαγκαδά 221) στις 20:00.
Πληροφορίες για τη συναυλία 
Αθήνα : 28 Φεβρουαρίου στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο "Καλυψώ" (Γρ.Λαμπράκη & Καλυψούς) στις 20:00.

Στις συναυλίες συμμετέχουν επίσης : 
Συμμετέχουν οι μουσικοί:Filippos Kesapidis-Λύρα
Loukas Metaxas: Κρουστά- Μπάσο
Dimitris Vasiliadis-Κανονάκι
Giorgos Petridis νταούλι
Stella Kampouridou Καβάλ
Dimitris Kotyletes Kehagias Rosicky: Φωνή
Τσακηρίδου Νατάσα: Φωνή
Sakis Sotiriadis: Πλήκτρα-έγχορδα
Γιώργος Κορτσινίδης: Κρουστά
Onur Senturk: Λύρα
Εκτακτη συμμετοχή:Λάζος και Γιώργος Ιωαννίδης,Αλέξης Παρχαρίδης,Θεόφιλος Πουταχίδης 

3 σχόλια:

  1. Μήπως του δημιουργήσουν πρόβλημα οι διεθνιστές σε συνδυασμό με τους κοσμοπολίτες πολιτικούς μας και μήπως δημιουργήσει και προβλήματα ο πρόξενος για τη συναυλία!

    Όπως και να έχει καλή δύναμη στον καλλιτέχνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάποια σημεία του τραγουδιού τα καταλαβαίνω. Είναι κανείς που έχει την καλοσύνη να μεταφράσει τους στοίχους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παρατηρούμε πως κάποια ονόματα είναι γραμμένα με λατινικά, και κάποια με ελληνικά γράμματα. Γιατί γίνεται αυτό; τι σημαίνει;
    _

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.