15/2/14

Μια άλλη τουρκική φωνή για την Κύπρο, θέτει το κομβικό ερώτημα: Θα αποσυρθούν τα στρατεύματα κατοχής;

Του Σάββα Καλεντερίδη
Στα δυο προηγούμενα άρθρα μας αναφερθήκαμε στα ενεργειακά της Κύπρου και στις γεωπολιτικές εξελίξεις που εκτυλίσσονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Μάλιστα, κλείναμε το άρθρο μας της Κυριακής με την εξής πρόταση: «Δεν θα αναφερθούμε στους -υπαρκτούς- κινδύνους από ένα νέο Σχέδιο Ανάν. Στο χέρι των πολιτικών Κύπρου και Ελλάδος είναι να χρησιμοποιήσουν το υπερόπλο που λέγεται πολιτική, για να περάσουμε με επιτυχία κι αυτόν τον σκόπελο
Μια μέρα μετά τη δημοσίευση του παραπάνω άρθρου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου, συμφώνησαν στο λεγόμενο κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων και στο οποίο γίνεται και πάλι αναφορά στην τραγέλαφο που λέγεται «διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία», στα πλαίσια της οποίας ανατρέπονται ακόμα και οι φυσικοί νόμοι και οι νόμοι της αριθμητικής, με το 20% να εξισούται με το 80%!
Στο άρθρο μας της Κυριακής θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια «συνοπτική εκτίμηση καταστάσεως» για το Κυπριακό, προσπαθώντας κι εμείς από την πλευρά μας να συμβάλουμε στον προβληματισμό που θα αναπτυχθεί αυτό το διάστημα, για το πιο σημαντικό εθνικό μας θέμα, που είναι η παράνομη εισβολή και κατοχή του 40% της Κύπρου.
Μέχρι τότε, σας αφήνουμε να προβληματιστείτε με το σκεπτικό που αναπτύσσει ο Τούρκος αρθρογράφος Ενγκίν Αρντίτς σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην φιλοκυβερνητική Σαμπάχ (14-2-2014), που πουλάει 330 χιλιάδες φύλλα, με τίτλο «Ένα διαφορετικό άρθρο για την Κύπρο»:
«Άραγε οι κυβερνώντες την παλαιά Τουρκία είχαν αντιληφθεί ότι όταν άρχιζαν την κατά τον Ετσεβίτ «Επιχείρηση Ειρήνης» στην Κύπρο, θα έπαιρναν στην πλάτη τους μια καμπούρα για σαράντα χρόνια;
Η «Επιχείρηση Ειρήνης» ήταν ένα άδειο πουκάμισο του Ετσεβίτ. Στην ουσία, πολιτικοί, κρατικοί αξιωματούχοι, αξιωματικοί και λαός, την επιχείρηση της Κύπρου την είδαν ως μια «κατάκτηση». Κανείς, όμως δεν μπόρεσε να δει ότι στην πραγματικότητα αυτό που πήραμε ήταν «σοβαρά προβλήματα».
Γιατί όλοι θεωρούσαν ότι μετά από τόσα χρόνια, παίρναμε πίσω για πρώτη φορά εδάφη που χάσαμε επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας!
Γι’ αυτό υπήρχε όλη αυτή η εθνική ανάταση το 1975, ήταν η Οθωμανική εκδίκηση. Κανείς δεν λυπήθηκε τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους.
Πάντα κατηγορούμε τους Έλληνοκύπριους, όμως δεν θέλουμε να δούμε τις δικές μας ευθύνες για το γεγονός ότι το Κυπριακό παραμένει άλυτο επί σαράντα χρόνια. Επειδή θεωρούμε ότι την «κατακτήσαμε», δεν βρίσκει κανείς πολιτικός το θάρρος να λύσει το Κυπριακό, για να μην κατηγορηθεί ότι «παραδίδει» την Κύπρο!
Παρά τα όσα γράφτηκαν για το θέμα, κανείς στον κόσμο δεν πίστεψε ότι «πήγαμε τη δημοκρατία στην Κύπρο». Το κρατίδιο που δημιουργήσαμε και προσπαθούν να το ενσωματώσουν στην Τουρκία οι τουρκοκύπριοι εθνικιστές, δεν το αναγνώρισε κανείς. Κανείς δεν πίστεψε τις διαβεβαιώσεις που δώσαμε ότι «θα αποσύρουμε τα στρατεύματά μας, όταν εξασφαλιστεί η ειρήνη». Έτσι η Κύπρος από κάθε άποψη έγινε ένα μεγάλο πρόβλημα για την Τουρκία.
Αν δεν επεμβαίναμε στην Κύπρο, δεν θα είχαμε υποστεί το εμπάργκο, ούτε η Ελλάδα θα είχε βγει από το ΝΑΤΟ, που για την επιστροφή της, ζήσαμε τη Χούντα του 1980, αφού προηγουμένως προκλήθηκε σκοπίμως ένας εμφύλιος με πέντε χιλιάδες νεκρούς. Αν ληφθούν υπ’ όψιν όλα αυτά, θα υπάρχει κανείς που θα χαρεί που «καταλάβαμε» την Κύπρο;
Τώρα έρχονται αισιόδοξες ειδήσεις και αναλύσεις: φθάσαμε κοντά σε λύση στην Κύπρο. Επειδή αυτό το έχω ακούσει πολλές φορές επί σαράντα χρόνια, δεν ενθουσιάζομαι. Οι νέοι ας ενθουσιαστούν: ο Έρογλου και ο Αναστασιάδης είναι έτοιμοι να συμφωνήσουν για την ίδρυση μιας δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με ενιαία διεθνή ταυτότητα, που θα απαρτίζεται από δυο ισότιμες κοινότητες.
Οι τουρκοκύπριοι θα απαλλαγούν από το ζυγό των Ελληνοκυπρίων και το σημαντικότερο και από το ζυγό της Τουρκίας! Άσε που θα βρεθούν αυτομάτως στην Ε.Ε., τι άλλο θέλουν;
Τώρα, όμως, ήλθαμε στο τελευταίο και το πιο καυτό θέμα: Ο τουρκικός στρατός θα αποσυρθεί από το νησί;
Μπορεί κάποιοι να πουν «σε μια τέτοια περίπτωση και βέβαια θα αποσυρθεί», όμως το ερώτημα παραμένει: Οι αξιωματούχοι του τουρκικού κράτους θα δεχτούν κάτι τέτοιο;
Μήπως κάποιοι θα θελήσουν να παίξουν τα χαρτί της μη λύσης και ετοιμάζονται να κατηγορήσουν τον Ερντογάν ότι “συνεργάζεται με τους εχθρούς μας”;»

 δημοκρατία

9 σχόλια:

  1. Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΚΑΔΡΟ ΚΑΙ Η ΕΝΤΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΗΣ: "ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ"
    Ο Κυπριακός Ελληνισμός μπαίνει στο κάδρο με τρόπο δραματικό, με την εθνική του υπόσταση να αποτελεί πυρακτωμένο θέατρο στους σύγχρονους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, και η εντολή είναι σαφής...

    του Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

    Τσακίστε τους… Τσακίστε πρώτα την ελληνική τους ψυχή και αμέσως μετά την Ελληνική γεωπολιτική τους υπόσταση.

    Στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο, οι δυο κοινωνίες συναγωνιζόμενες η μία την άλλη σε ηλιθιότητα, ανέθεσαν τα κλειδιά της πολιτικής διαχείρισης σε επικίνδυνες και δωσίλογες πολιτικές συμμορίες, πρόθυμες να υπηρετήσουν τα νεοταξίτικα συμφέροντα σε βάρος των ίδιων τους των λαών. Το τίμημα αυτής της αφέλειας...
    δεν τολμά σκεφτόμενος άνθρωπος να το διανοηθεί...

    Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ>>> http://ellinikoforoum.blogspot.gr/2014/02/blog-post_7692.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι κατοχικες δυναμεις ειναι στην καρδια της χωρας, στο κοινοβουλιο. Εκει μεσα βρισκονται οι πρακτορες και οι νενεκοι, οι δοσιλογοι, που μισουν καθε ελληνικη πλευρα. Εκει ειναι οι κουκουλοφοροι χωρις κουκουλες. Εξω απο τη χωρα ειναι οι εχθροι, αλλα μεσα ειναι οι απολυτοι εχθροι. Το δραμα ειναι οτι θα ξαναβαλουν τις κουκουλες τους πριν τις εκλογες, για να ξαναπαρουν την ψηφο των ραγιαδων. Αισχος μας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ερώτημα που προκύπτει σε μένα είναι πως ένας Τούρκος αναρωτιέται για το τι θα γίνουν τα στρατεύματα και αν the φύγουν, αλλα ο Αναστασιάδης δεν το έχει ακόμα καν βάλει στο τραπέζι ενώ μιλάει εντελώς αυθαίρετα για επιστροφή της Αμμοχώστου, κάτι που μάλλον ισχύει μόνον στο μυαλό του, γιατί οι από εκεί το αρνούνται! και επαναλαμβάνω πως οποιες συνομιλίες γίνουν δεν μπορούν να είναι ούτε κατεπίφαση μακριά από επιρροές όταν υπαρχουν τα στρατεύματα στο νησί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα το κυπριακό πάντα αποτελείτο από 2 προβλήματα και όχι 1. Πρόκειται δηλ για "κυπριακά"(πληθυντικός) και όχι "κυπριακό"(ενικός).
    Το 1ο (και κυριότερο) είναι ο Αττίλας και ό,τι αυτό συνεπάγεται (πολεμικές αποζημιώσεις-επανορθώσεις, αγνοούμενοι, έποικοι) και το 2ο είναι η αρμονική συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων σε ένα ενιαίο κράτος (που λύνεται σε κανά 6μηνο αν αφήσεις ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους να συνομιλήσουν χωρίς...κεχαγιάδες πάνω από το κεφάλι τους).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μα το κυπριακό πάντα αποτελείτο από 2 προβλήματα και όχι 1. Πρόκειται δηλ για "κυπριακά"(πληθυντικός) και όχι "κυπριακό"(ενικός).
    Το 1ο (και κυριότερο) είναι ο Αττίλας και ό,τι αυτό συνεπάγεται (πολεμικές αποζημιώσεις-επανορθώσεις, αγνοούμενοι, έποικοι) και το 2ο είναι η αρμονική συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων σε ένα ενιαίο κράτος (που λύνεται σε κανά 6μηνο αν αφήσεις ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους να συνομιλήσουν χωρίς...κεχαγιάδες πάνω από το κεφάλι τους).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν θα πρέπει να μας απασχολεί ΜΟΝΟ το θέμα των δυνάμεων κατοχής αλλά και ο μεγάλος αριθμός εποίκων που κατοικούν στο νησί από το ΄74 όπως περίτεχνα αποκρύπτει ο Τούρκος συγγραφέας. Τι θα γίνει με αυτούς? Θα δεχτούν μετά από 40 χρόνια να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους και το έδαφος που οι νεότεροι γνώρισαν σαν πατρίδα τους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Tουρκική μπαμπεσιά!!
    Γράφει ο γείτονας δημοσιογράφος :
    ¨Οι τουρκοκύπριοι θα απαλλαγούν από το ζυγό των Ελληνοκυπρίων και το σημαντικότερο και από το ζυγό της Τουρκίας! Άσε που θα βρεθούν αυτομάτως στην Ε.Ε., τι άλλο θέλουν;...,
    ακολουθώντας πιστά το δημοσιογραφικό ΘΕΏΡΗΜΑ:
    Δημοσιογραφική υποχρέωση είναι η τροποποίηση της αλήθειας και η ενασχοληση με ότι δεν γνωρίζουν.
    Ποιοι είναι τελικά οι Τουρκοκύπριοι;;
    Μην είναι οι απόγονοι και οι ίδιοι οι στρατιωτικοί της εισβολής;
    Μήν είναι οι χιλιάδες Τουρκοι αγρότες και κτηνοτρόφοι που μεταφέρθηκαν στο νησί;
    Οι ανωτέρω και όχι μόνο έχουν κάθε συμφέρον απογαλακτισμού απο την μητέρα Τουρκία και την ανάδειξη τους σε μικροΟθωμανικό πριγκιπάτο.
    Ποιοί είναι οι Τουρκοκύπριοι σήμερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ένα ερώτημα με το οποίο είναι ΕΓΚΛΗΜΑ να αγνοείται είναι το εξής: Ποιά η θέση της Εθνικής Φρουράς σε μια Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και ποιός θα αναλάβει την ασφάλεια του ομοσπονδιακού ελληνοτουρκικό εκτρώματος;

    Καταρχήν η ΕΘνική Φρουρά θα ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ εφόσον η διατήρηση της ΔΕΝ συνάδει με την ΔΔΟ. ΔΔΟ σημαίνει τουρκοσυνεταιρισμός και σ' έναν συνεταιρισμό δεν γίνεται να διατηρούνται αντίπαλα στρατεύματα ή ένα στράτευμα για τον ένα συνέταιρο.

    Την ασφάλεια του ομοσπονδιακού εκτρώματος θα την αναλάβει ένας μικτός στρατού ή το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. ή ένας συνδυασμός των δύο.
    Άποψη του Αναστασιάδη είναι να δημιουργηθεί μικτός στρατός 'ελληνοκυπριακών' και 'τουρκοκυπριακών' επαγγελματικών δυνάμεων.

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ
    ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.