27/2/14

Forbes: Η προπώληση φυσικού αερίου επιλογή για την Κύπρο

Υπό τον τίτλο «Μήπως η Κύπρος προσβλέπει σε προπώληση φυσικού αερίου για να κλείσει το κενό χρηματοδότησης», το αμερικανικό επιχειρηματικό περιοδικό Forbes, αναφέρεται σε ανάλυση του στη δυνατότητα προπώλησης του φυσικού πλούτου της Κύπρου, για χρηματοδότηση της αναγκαίας υποδομής.
Όπως αναφέρει στην ανάλυσή του ο αρθρογράφος Christofer Coats, ενώ ο Πρόεδρος Ανασατσιάδης υποστήριζε προεκλογικά δημιουργία ενός ξεχωριστού ταμείου υδρογονανθράκων που να μην συνδέεται με το χρέος της Κύπρου και υποστήριζε ότι η προπώληση φυσικού αερίου θα εξασφάλιζε πολύ χαμηλές τιμές, ένα χρόνο μετά το πραγματικό κόστος για την υποδομή, την εκμετάλλευση και την εξαγωγή των αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας έγινε σαφές, Αυτό προσθέτει ανάγκασε κυβερνητικούς αξιωματούχους να προτείνουν την προπώληση, για να καλύψουν σημαντικές επενδυτικές ανάγκες της χώρας

Την περασμένη εβδομάδα, αναφέρεται, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, μιλώντας με Κύπριο αρχηγό κόμματος, του ανέφερε ότι η προπώληση φυσικού αερίου αποτελεί προϋπόθεση για την χρηματοδότηση έργων υποδομής.

Στο άρθρο σημειώνεται ότι με βάση τα αποθέματα τα οποία εκτιμώνται στα 50 με 60 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου και 1,7 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου, μπορούν υπάρξουν έσοδα 400 δισ. δολάρια στην κυπριακή οικονομία τα επόμενα χρόνια, αν τύχουν σωστής εκμετάλλευσης.

Ωστόσο αναφέρεται,  η εκμετάλλευση και εξαγωγή του αερίου θα χρειαστεί σημαντικές υποδομές, περιλαμβανομένης συμμετοχής και ξένων εταιρειών, κάτι που έγινε πιο δύσκολο για την Κύπρο λόγω της περσινής οικονομικής κατάρρευσης της χώρας και της ανακοίνωσης των πιο συντηρητικών εκτιμήσεων της Noble για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Αναφέρεται επίσης ότι με τις τελευταίες εκτιμήσεις η δημιουργία τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο, καθίσταται λιγότερο ελκυστική από επενδυτές.

«Παρόλο που κάτι τέτοιο είναι ακριβό», προστίθεται « η δημιουργία τερματικού υγροποιημένου αερίου στην Κύπρο, επιτρέπει στην χώρα περισσότερη ευελιξία στην εξαγωγής του φυσικού της αερίου, απ’ ότι ένα αγωγός, ενώ αυξάνει τις πιθανότητες το Ισραήλ να χρησιμοποιήσει το τερματικό για εξαγωγή του δικού του φυσικού αερίου. Περαιτέρω, μειώνει την πιθανότητα η Κύπρος να στραφεί στην λύση του αγωγού με την Τουρκία».
Σημερινή, ΚΥΠΕ

4 σχόλια:

  1. Γαφ , Γαφ ,Γαφ … μου αρέσει και η Φώτο του Σκύλου σε προηγούμενη ανάρτηση σε σημαία του Ισραήλ.
    Υπάρχει λίγο υποδόριος αντισημιτισμός.

    Όμως, απλά μπορούμε να μάθουμε αφού ακούσουμε πρώτα και μετά να πατάξουμε από το Κράτος του Ισραήλ.

    Η Κύπρος έχει πετρέλαιο τα λέει και ο Κασινης … αν και επιμένω όπως είπα και εxτες ότι :

    Κλίνοντας για να αντιληφθείτε το Μέγεθος της Διαφθοράς σας παραθέτω ένα Ντοκουμέντο ( Για να μην λέει και ο πραγματικά Αγαπητός Σαββας Καλεντεριδης δια τον Αγωγό της Τουρκίας : http://www.youtube.com/watch?v=nFwIeQtl7hM https://www.facebook.com/SymmaxiaPoliton

    "Ο πρώην πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ Κ.Χαράλαμπος Έλληνας μιλά για το φυσικό αέριο και το τερματικό και είναι πολύ αποκαλυπτικός. Όπως αποκαλύπτει έχει σχεδόν ναυαγήσει η κατασκευή του τερματικού διότι το Ισραήλ και οι εταιρείες δεν μας παίρνουν πλέον στα σοβαρά, λόγω της δικής μας ολιγωρίας και αναποφασιστικότητας και άρχισαν να κάνουν άλλες επιλογές.Η Κύπρος έχει χάσει τις αγορές της Άπω Ανατολής και μόνο στην Ευρώπη θα μπορεί να κάνει εξαγωγές και σε πολύ χαμηλότερες τιμές και με πολύ μικρότερα κέρδη. Λόγω της μη κατασκευής του τερματικού δεν θα είναι συμφέρον ούτε καν η κατασκευή αγωγού για να φέρει το φυσικό αέριο για την δική μας χρήση" )

    Αντιλαμβάνεται κανείς σε πόσο υπέρτατο βαθμό οι αγκυλώσεις και Νταβατζιδηκες νοοτροπίες κρατούν σε ομηρία το (προσέξτε όχι το Γεωπολιτικό) Γεωστρατηγικό βάθος της κακομοίρης τούτης χώρας.

    Καλή Συνέχεια

    http://www.youtube.com/watch?v=cIOufzUmP4Y

    Ο Διγενής (Ριζίτικο) - Ν. Ξυλούρης, Γ. Μαρκόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω μεγάλη απορία τελικά ποιος είναι ο Διγενής και ποιος ο Δράκοντας ; Η πορεία θα δήξει…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λέο
    αυτή η καραμέλα με τον αντισημιστισμό πολύ ρατσιστική μου ακούγεται.
    Όσο καταδικαστέος είναι ο αντισημιτισμός, άλλο τόσο καταδικαστέος ο ανθελληνισμό, ο αντιβουλγαρισμός, ο αντιτουρκισμός κλπ.
    Να πάψουμε να είμαστε ρατσιστές, όμως αυτό θα πρέπει να το κάνουμε όλοι.
    Δεν υπάρχει εκλεκτός λαός, εκτός κι αν υπάρχει και δεν το ξέρω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καημένη Ελληνα ραγια δεν ξέρεις από επενδύσεις...

    Γιαυτό μάθε πως γίνονται...

    Μέχρι να μάθεις θα στο πάρει η Ευρώπη τσάμπα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.