24/2/14

H συμμαχία Κύπρου-Ελλάδος-Ισραήλ από όραμα μετατρέπεται σε εφιάλτη;

Ο αγωγός που προτάθηκε (ως δόλωμα;) από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μ. Νετανιάχου στην ελληνική πλευρά, για την σύμπηξη της ελληνοϊσραηλινής συμμαχίας. Τώρα οι εταιρείες κατευθύνουν τον αγωγό προς την Τουρκία!!!
Του Σάββα Καλεντερίδη
Στο άρθρο μας της Παρασκευής αναφερθήκαμε στο ιστορικό της σύμπηξης της τριπλής συμμαχίας Κύπρου-Ελλάδος-Ισραήλ και στο ενδεχόμενο αυτή το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να καταστεί παγίδα για τον Ελληνισμό, αφού αντί να εξασφαλίσει πλεονεκτήματα σε Λευκωσία και Αθήνα, που είναι βασική αιτία σύναψης κάθε συμμαχίας, είναι δυνατόν να λειτουργήσει ως ένα ιδιότυπο γεωπολιτικό "κεφαλοκλείδωμα", με ανυπολόγιστες συνέπειες για Κύπρο και Ελλάδα.
Η αντίστροφη μέτρηση για να μετατραπεί το όραμα ελληνοϊσραηλινής συμμαχίας σε εφιάλτη άρχισε με το τηλεφώνημα που έκανε ο Νετανιάχου στον Ερντογάν, το Μάρτιο του 2013, όταν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός φέρεται να πιέστηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, να ζητήσει συγνώμη, πράξη αδιανόητη -μέχρι τότε- για έναν πρωθυπουργό του Ισραήλ. Και η αντίστροφη μέτρηση φαίνεται ότι θα τελειώσει το 2104 ή το πολύ το 2015.
Ακριβώς επειδή έχουν αρχίσει να λειτουργούν τα χρονοδιαγράμματα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ, ο διεθνής παράγων και οι εταιρείες που εμπλέκονται στην εκμετάλλευσή τους, επιζητούν την άμεση επίλυση του Κυπριακού, για να εξαλειφθεί κάθε πιθανό εμπόδιο που θα μπορούσε να εμφανιστεί στο μέλλον και να διαταράξει την ασφαλή εξόρυξη και μεταφορά του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές. Εκτός αυτού, επιζητούν και τη φθηνότερη λύση που θα επιτρέψει τη μεταφορά του στην ενεργοβόρο αγορά της Ευρώπης.
Εδώ ακριβώς αρχίζει ο εφιάλτης.
Είχαμε γράψει πριν από μήνες ότι τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα εξισλαμισμένων εβραίων της Τουρκίας είναι σε επαφή με ενεργειακούς κολοσσούς στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ και διαπραγματεύονται την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του Ισραήλ και της Κύπρου στην Τουρκία, όπου ένα μέρος θα καταναλώνεται και το υπόλοιπο θα μεταφέρεται στην Ευρώπη.
Τώρα βλέπουμε ότι εκπρόσωποι των εταιρειών Noble Energy και Delek, που έχουν την άδεια εκμετάλλευσης του Οικοπέδου "Αφροδίτη", μετέβησαν πριν λίγες ημέρες στην Κωνσταντινούπολη, για επαφές με στελέχη των εταιρειών *Zorlu Holding, Enka Holding, TurcasPetrol AS και CalikHolding. Σκοπός της συνάντησης είναι η διερεύνηση της δυνατότητας μεταφοράς του ισραηλινού αερίου στην Ε.Ε. μέσω ενός αγωγού από το Ισραήλ στην Τουρκία.
Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, με απόφαση που εξέδωσε τον παρελθόντα Οκτώβριο, έδωσε την άδεια για εξαγωγή του 40% των αποθεμάτων της χώρας σε φυσικό αέριο, απόφαση που χαιρέτισαν οι εταιρείες Noble Energy, Delek Drilling και Avner Oil and Gas, οι οποίες εκμεταλλεύονται τα κοιτάσματα Ταμάρ και Λεβιάθαν του Ισραήλ. Να σημειωθεί ότι το Λεβιάθαν είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα που έχει ανακαλυφθεί στη Μεσόγειο.
Με βάση τα παραπάνω, για όσους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, μπορούμε να καταλήξουμε στο εξής: Ότι από τη μια πλευρά έχει στηθεί σκηνικό "επίλυσης" του Κυπριακού, με την υφυπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ να επισκέπτεται Αθήνα και Λευκωσία και όχι Άγκυρα και να επιβάλλει την αποδοχή του λεγόμενου κοινού ανακοινωθέντος, που αποτελεί εναρκτήριο διαδικασία των επαφών και των συνομιλιών για την εξεύρεση λύσης, και από την άλλη πλευρά οι ενεργειακοί κολοσσοί που ελέγχουν το κοίτασμα της Αφροδίτης, βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της κατασκευής του αγωγού που θα μεταφέρει ΚΑΙ το κυπριακό αέριο στην Τουρκία, καθιστώντας ενεργειακό κόμβο την Τουρκία, όμηρο την Κύπρο και χώρα παρία την Ελλάδα.
Έχουμε επισημάνει στα άρθρα μας της προηγούμενης εβδομάδος ότι το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ε.Ε. και το ευρωπαϊκό κεκτημένο ισχύει για το σύνολο της κυπριακής επικράτειας, και το ενεργειακό, αποτελούν δυο ισχυρά χαρτιά για τη Λευκωσία και την Αθήνα, που πρέπει να χρησιμοποιηθούν με επιδεξιότητα και σωφροσύνη, για να έχει αίσιο τέλος το εθνικό μας ζήτημα.
Οι δυο διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει εν παραλλήλω, λες και διευθύνονται από το ίδιο κέντρο, δεν αποτελούν καλό οιωνό και είναι ορατός ο κίνδυνος τα πλεονεκτήματα να μετατραπούν σε μειονεκτήματα και το όραμα σε εφιάλτη.
Κι αυτό γιατί πολύ απλά ο επιχειρηματικός παράγοντας, δηλαδή οι επιχειρηματικοί κολοσσοί που εμπλέκονται στην προαναφερθείσα διαδικασία, έχουν τέτοια δύναμη, που μπορούν να καθορίσουν τις αποφάσεις ακόμα και πανίσχυρων κυβερνήσεων.
Αν τελικώς με βάση τα παραπάνω το Κυπριακό λυθεί με τρόπο που πλήττει τα συμφέροντα του Ελληνισμού και την ίδια ώρα ο αγωγός πάει κατά Τουρκία μεριά, τότε μιλάμε για τον ορισμό του φιάσκου, όσον αφορά την ελληνοϊσραηλινή συμμαχία.
Και μπορούμε αβίαστα να υποθέσουμε ότι η κατοχή του 40% της Κύπρου και οι (υπαρκτές) τουρκικές απειλές, σε συνδυασμό με την (υπαρκτή) κρίση στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις, και ο αγωγός Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα-Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν ως άλλοθι και ως δόλωμα για την σύμπηξη της ελληνοϊσραηλινής συμμαχία, και στη συνέχεια ο εβραϊκός παράγοντας χρησιμοποίησε την ελληνοϊσραηλινή συμμαχία, για να θορυβήσει την Άγκυρα και να πάρει αυτά που θέλει από την Τουρκία.
Κλείνοντας, να υπογραμμίσουμε ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου και ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να ζητήσει συγνώμη από τον Ερντογάν και να αποδεχτεί τη λύση του αγωγού μέσω Τουρκίας  υποκύπτοντας στις πιέσεις αυτών συμφερόντων.

Αυτό θα πρέπει να το έχουν υπ' όψιν τους οι Αναστασιάδης και Σαμαράς, αλλά και όλοι πολιτικοί ηγέτες σε Κύπρο και Ελλάδα, γιατί το διπλωματικό και πολιτικό μπραντεφέρ που θα ακολουθήσει θα είναι σκληρό και θα λυγίζει ακόμα και ...σίδερα.

*Οι πανίσχυροι επιχειρηματικοί όμιλοι Zorlu HoldingEnka Holding ανήκουν στις οικογένειες Ζορλού και Τάρα, που είναι εξισλαμισμένοι εβραίοι καταγόμενοι από τη Θεσσαλονική και τα Σκόπια.
Δημοσιεύθηκε στην "κυριακάτικη δημοκρατία"

19 σχόλια:

  1. Πολύ μπροστά το άρθρο.Να προσέξουν οι λαμβάνοντες τις στρατηγικές αποφάσεις μη μείνουμε λαικιστί μπουκάλα.Και κερατάδες και δαρμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Τούρκοι σε μεγάλο βαθμό ελέγχονται από τούς ντονμέδες (εξισλαμισμένοι εβραίοι)
    Έτσι λοιπόν από την αρχή της προσέγγισης Ελλάδας Ισραήλ, πολλοί είχαν τους ενδοιασμούς
    Κατά πόσο αυτή η συμμαχία είναι ευκαιριακη η μονόδρομος γιά την ανάσχεση τών επεκτατικών φιλοδοξιών της Τουρκίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για οσους δεν διαβαζουν τα σημεια των καιρων, ενα θα τους προτεινω. Ηρεμειστε. Οτι εχει προβλεφθει οτι θα γινει ( απο τους προφητες μας ) ειτε το θελουμε ειτε οχι, θα γινει. Διοτι οι προφητειες ειπωθηκαν με καποιο στοχο. Αρα ; Δυστυχώς ο νεο Έλληνας δεν ξύπνησε ακόμη. Είναι μπερδεμένος. Πολύ μπερδεμένος. Σε 4 χρόνια από την απόλυτη ευδαιμονία ήρθαμε τούμπα. Τι να κανουμε παιδια ; Αυτη ειναι η ζωη. Ολα τα καλα καποτε τελειωνουν. Τωρα προσευχουλα για τους Ορθοδοξους και . . . . ενημερωση για τους αδαεις. ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ! ! ! ! !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ορθότατες επισημάνσεις βαίνουμε προς ομοσπονδιακή κυπριακή δημοκρατία η οποία διοικητικά θα διαιρείτε σε δυο ομοσπονδιακά υποκείμενα… τα οποία θα είναι ομαδοποιημένα σε ένα διαμέρισμα αυτήν της Κυπριακής Ομοσπονδίας.

    Επίσης σε ομοσπονδία οδεύει και η Τουρκία … η οποία θα διήκετε από μια ομοσπονδία τριών ομοσπονδιακών υποκειμένων της Αιγιακής Τουρκίας – Αλεβίτικης Τουρκίας και Κουρδικής Τουρκιάς…

    Οι ντονμεδες θα παίξουν καθοριστικό παράγοντα στην Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δηλαδή η Τουρκία θα έχει τρία ομοσπονδιακά υποκείμενα τα οποία θα ομαδοποιούνται σε ένα διοικητικό διαμέρισμα αυτό της ομόσπονδης Τουρκιάς.

    Βλ. Ομόσπονδη Υεμένη Υεμένη: Τη μετατροπή της χώρας σε ομοσπονδία ανακοίνωσε ο πρόεδρος h.tp://www.902.gr/eidisi/diethni/37082/yemeni-ti-metatropi-tis-horas-se-omospondia-anakoinose-o-proedros

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το mavi marmara δεν ήταν προσχεδιασμένο ούτε και η διαμάχη Τουρκίας-Ισραήλ που ακλούθησε ήταν προσχεδιασμένη. Η Τουρκία δεν θα συνωμοτούσε για τον φόνο ενεά Τούρκων (πρακτόρων της) ούτε το Ισραήλ θα συνωμοτούσε για τον αυτοεξευτελισμο του μόνο και μόνο για χάρη της Κύπρου. Η Κύπρος είναι δυστυχώς ήδη παγιδευμένη και απομονωμένη ακόμα και από τους Ελλαδατες και επομένως δεν χρειάζεται μια διεθνής συνωμοσία Ισραήλ-Τουρκίας για να πιεστεί. Αν ο απώτερος σκεπός της ‘συνωμοσίας’ των Ισραηλινών ήταν ο αγωγός να πάει μέσω Τουρκίας τότε θα μπορούσαν να το κάνουν κάλλιστα χωρίς να χρειάζονται την άδεια των Κυπρίων. Και μετά να ανακοινώσουν στους Κύπριους ότι αυτή είναι ο μόνη εναλλακτική λύση σε περίπτωση που σας επιτρέψουμε να εξορύξετε πετρέλαιο. Πρέπει να είμαστε πολύ καχύποπτοι αλλά καθόλου προκατειλημμένοι. Επίσης δεν χρειάζονται εξισλαμισμένοι Τούρκοι για να αποτρέψουν συμμαχία (και αγωγό) Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας είναι υπεραρκετά για κάτι τέτοιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παν. Καρά
    μην τσιμπάς. Κανένας δεν μίλησε για συνομωσία.
    Απλά, χρησιμοποιήθηκαν οι καταστάσεις που προέκυψαν, για να μπούμε στο "ζυγό".
    Όσο για τους τουρκοεβραίους, αναφέρεται ως γεγονός, για να ξέρουν οι αναγνώστες.
    Αυτά για τις προκαταλήψεις προτιμώ να μην τα σχολιάσω.
    Πρέπει να είμαστε ευγενείς και να μην προσβάλλουμε τους άλλους.
    Τουλάχιστον ακόμα διατηρούμε το δικαίωμα να κάνουμε κριτική όπου και σε όποιον θεωρούμε ότι αντιστρατεύεται τα εθνικά μας συμφέροντα.
    Ή κάνω λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σωστά σε πάρα πολλά παίρνω πίσω τις ‘προκαταλήψεις’ δεν το εννοούσα με τέτοιον τρόπο ήθελα να πω ‘εμμονές’ …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το άρθρο επισημαίνει πολυ σωστά πολλά ζητήματα. Ωστόσο παρά την αναμφισβήτητη δύναμη που έχουν οι εταιρείες υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα δεδομένα. Το Ισραήλ δε θέλει να είναι έρμαιο της Τουρκίας μόνο και μόνο για μερικά κερδισμένα χρήματα από έναν αγωγό και δεύτερον όπως είναι τα πράγματα τώρα δεν μπορεί να περάσει κανένας αγωγός!
    Εννοείται πως το Ισραήλ χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερα είτε από την Τουρκία είτε από μας και το ίδιο πρέπει να κάνουμε και εμείς. Εμείς λοιπόν πρέπει να μην πάμε ούτε με τους ισραηλινούς ούτε με τιυς Τούρκους ουτε με τους αμερικανούς ούτε με τους Ρώσους ουτε με τους κινέζους, για αλλαγή πρέπει να πάμε με εμά! Αναρτήθηκε ενα άρθρο στο ιστολόγιο που μιλάει για βυζαντινή αυτοκρατορία, δεν το έχω διαβάσει ακόμα, υποψιάζομαι τι λέει και διαφωνώ εκ προοιμίου! Δεν μιλάω για νεκρανάσταση αυτοκρατοριών, μιλάω για γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας μας και της Κύπρου μας των δυο Ελληνικών κρατών του σύγχρονου Ελληνισμού, δε χρειαζόμαστε παραμύθια, αλλά ρεαλισμό. Για να το θέσω ακόμα πιο ευθέως, αντί για ολον αυτόν τον χαμό που έχει γίνει στη Μέση Ανατολή ώστε οι Ρώσοι να χάσουν μεγάλο μέρος της επιρροής τους αρκούσε αυτή η αναβάθμιση και όχι τα παραμύθια του Νταβούτογλου. Την αναβάθμιση αυτή δεν τη θέλει ούτε η Ευρώπη ουτε η Ρωσία ουτε η Τουρκία, θα έπρεπε όμως να την θέλει και η Αμερική και η Κίνα και Εμείς....
    Επίσης, μας εχουν πείσει οτι είμαστε λίγοι, αδύναμοι και τα λοιπά, ε λοιπόν δεν είμαστε, είμαστε υπέρ αρκετοί και εν τέλει κανείς δε μας εμπόδιζει να γίνουμε περισσότεροι και το δημογραφικό είναι ενας ζήτημα πιυ μπορεί να άλλαξει γρήγορα... Το πιο σημαντικό είναι να αποβάλουμε τον ραγιαδισμό και την κακομοιριά στη σκέψη, να γίνουμε Έλληνες με λίγα λόγια πραγματικοί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν ξερω να χορευω και το λεω.
    Αν ομως χρειαστει να χωρεψω, το κανω με ολη την ψυχη μου και κερδιζω (κλεβω) την παρασταση.
    "Ηγουμαι, ακολουθω η βγαινω απο τη μεση"
    Διαλεξε και μην δικαιολογεισαι ατοπως !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Time to get tough on Turkey's Erdogan, US foreign policy experts tell Obama

    http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Time-to-get-tough-on-Erdogan-US-foreign-policy-experts-tell-Obama-342287

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Να υπενθυμίσουμε ότι παρόμοιο συνέδριο για τον αγωγό στην Τουρκία είχαν κάνει και στην Πάφο πέρσι οι ποιο πάνω εταιρείες το οποίο πέρασε στα ψηλά.

    Κομβικό σημείο για την πραγμάτωση ενός MEDpipeline είναι και η Αίγυπτος ,επίσης κομβικό γεωστρατηγικό και γεωοικονομικό στοιχείο είναι η Κρήτη(σημαντικότατος παράγων η Κρήτη). Αν προσδεθεί η Ελλάδα {στην οποία ιδιοτελή συμφέροντα (Λάτσης κ.α μιζαδόροι δημόσιοι λειτουργοί Υπουργείων ) την κρατούν μακριά από το Ενεργειακό παιχνίδι στην Αν. Μεσόγειο} μέσω Κρήτης στον MEDpipeline τότε μιλάμε για πλεόνασμα Φ.Α προς την Γερμανία από τον οποίο( MEDpipeline) απορρέουν τεράστια Γερμανικά και ΝΑΤΟΙΚΑ συμφέροντα.

    Τα ενεργειακά της Κρήτης θα παίξουν καθοριστικό γεωοικονομικό μέσω αναδεικνύοντας τον γεωστρατηγικό ρόλο (όχι γεωπολιτικό αλλά καθαρά γεωστρατηγικό εργαλείο) της Κρήτης όσο αναφορά στο να προτιμηθεί τελικά προκρινόμενος ένας αγωγός MEDpipeline όπου ο Μπαροζο το θέλει ανφανδόν και συμπλέει και ο Μπιμπι, ελπίζω και η Μερκελ.

    Ωστόσο είναι και η Κίνα μέσα στο παιχνίδι πέρα της Ρωσίας (η οποία Ρωσία ήδη έχει μερίσματα στο Ισραήλ όπου σημαντικό παράγοντα έπαιξε ο Λιμπερμαν)

    Το παίγνιο βρίσκεται στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Ελλάδας στην οποία σημαντικό παράγοντα θα παίξει και η Τουρκική Ομοσπονδία ως το πώς θα διαμοιραστεί ή πως τελικά θα καθοριστεί η Ελληνική ΑΟΖ με την Αιγιακή Τουρκία.

    Αυτό είναι το πλαίσιο που κινούνται τα γεωπολιτικά (συμφέροντα) δρώμενα όσο αναφορά την ελληνική πλευρά (η έστω αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος) στην περιοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν δικαιολογείται καμία ελπίδα περί καλής 'λύσης' του κυπριακού. Οι συνομιλίες πρέπει να τερματιστούν πριν είναι πολύ αργά, πριν οι γραβατοφόροι επιβάλουν την αναβάθμιση του κατοχικού μορφώματος με τα λεγόμενα 'Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης' της 'σιωπηρής διπλωματίας' του Κασουλίδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ναι,σωστά,αν θέλουν οι ΗΠΑ θα σκοντάψουν στα συμφέροντα του Λάτση και του κάθε Λάτση.

    Η γνώμη μου είναι ότι η επικρατούσα κάστα ανθρώπων στις ΗΠΑ,η οποία κάστα πολύ συχνά συγκρούεται με τα συμφέροντα της σημερινής Ισραηλινής ηγεσίας,θεωρεί την Τουρκία πάρα πολύ χρήσιμη,είναι πάρα πολύ προσεκτικοί μαζί της και ασφαλώς αναμένουν πολλά απο την Τουρκική ηγεσία.

    Η σκέψη και μόνο να περάσει ο αγωγός μέσα απο την Τουρκία ωφελεί την Ουάσινγκτον διότι προσθέτει στη διπλωματική της φαρέτρα πολύτιμα εφόδια.

    Δυστυχώς,αν και κατά το παρελθόν δεν μας άρεσε ούτε να το λέμε,φαίνεται ότι τόσο η Ελληνική ΑΟΖ όσο και οι αγωγοί μπορεί να συνδέονται ακόμη και με το Κουρδικό,το Συριακό κλπ κλπ. Πιθανότατα θα επιχειρηθεί (ή επιβληθεί;) μια συνολική λύση πολλών προβλημάτων με επίκεντρο σχεδόν πάντα την προβληματοποιό Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Άραγε, οι ντονμέδες θα είναι σε θέση να πείσουν το Ισραήλ να άρει το αποκλεισμό της Γάζας, ώστε να τα "ξαναβρεί" με την Τουρκία; Ή θα πείσουν την Τουρκία (τον Ερντογάν προσωπικά), να μην αξιώνει κάτι τέτοιο;

    Ο Ερντογάν τίναξε στον αέρα την προσέγγιση με το Ισραήλ – Εθεσε όρους για τον αποκλεισμό της Γάζας

    Και υπάρχει ακόμη κι εκείνο το "προβληματάκι" με τους κατασκόπους του Ισραήλ στο Ιράν, που η Τουρκία έδωσε στο τελευταίο εν ψυχρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Nativist
    στα μαθηματικά και στην εκτίμηση της καταστάσεως, λέγαμε το εξής: Δεν μαχόμαστε τα δεδομένα.
    Και τα δεδομένα είναι ότι είναι σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεις για τον αγωγό μέσω Τουρκίας, ενώ μας παρουσιάστηκε στην ελληνική πλευρά (Κύπρο-Ελλάδα) ο αγωγός τρανσμεντ ως η λύση που θα υποστηριχτεί από το Ισραήλ.
    Εκεί να επικεντρωθούμε.
    Τα άλλα προβλήματα ασφαλώς και υπάρχουν, όμως η γεωπολιτική αξία της Τουρκίας για ΗΠΑ, Αγγλία, Εβραϊκό παράγοντα και Ισραήλ είναι τόσο μεγάλη, που δεν εξαντλείται στο όριο ζωής του Ερντογάν.
    Τι σημαίνει αυτό;
    Ότι και ο αγωγός θα πάει από Τουρκία και η Τουρκία θα συνεχίσει να ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τη Δύση.
    Το θέμα είναι αν έχουμε σχέδιο, σθένος και βούληση να διαπραγματευτούμε αυτά που έχουμε, δηλαδή το κράτος, την πλειονότητα στον πληθυσμό, τα κοιτάσματα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, για να πετύχουμε μια αξιοπρεπή λύση στο Κυπριακό.
    Όσο για τη συμφωνία με το Ισραήλ, πρέπει να μας γίνει δίδαγμα, όταν υπογράφουμε με τον οποιονδήποτε να βάζουμε ρήτρες, για να μην αποδεικνύονται οι συμφωνίες ετεροβαρείς ή και παγίδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σάββα,

    Δεν ξέρω κατά πόσον είναι δεδομένα, αυτά που εσύ εκλαμβάνεις ως τέτοια.
    Ασφαλώς η διαφορά των δύο κρατών "δεν εξαντλείται στο όριο ζωής του Ερντογάν", όπως σωστά λες.

    Όμως, είναι πρόθυμοι οι Ισραηλινοί να δεσμεύσουν τον αγωγό περνώντας τον μέσα από την Τουρκία, η οποία, ως απεδείχθη, μπορεί ανά πάσα στιγμή να τούς δημιουργήσει προβλήματα;

    Γράφεις ότι "Τουρκία θα συνεχίσει να ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τη Δύση", αλλά αρκεί αυτό; Ξέρεις καλύτερα από μένα ότι η Τουρκία δεν είναι Ελλάδα και "ελέγχεται" είναι πολύ σχετικό.

    >Το θέμα είναι αν έχουμε σχέδιο, σθένος και βούληση να διαπραγματευτούμε αυτά που έχουμε<

    Κατά την γνώμη μου, όχι. Τίποτε απ' αυτά δεν έχομε κι αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αρχιτεκτων της προσεγγισεως με τοισραηλ ξταν ο ΓΑΠας. Αυτο δεν σας εβαλε σε σκεψεις? Πιστευετε οτι το εκανε απο μονος του ή του το ειπαν? Και τι θα γινοταν οταν το ισραηλ τα ξαναβρισκε με την τουρκια που ειναι μεγαλη δυναμη στην περιοχή? Η Ελλαδα απλα χρησιμοποιηθηκε....Οπως βλεπετε οι αφρονες κινησεις που εγιναν αποδεκνθουν οτι ΔΕΝ ειμαστε ολοι πατριωτες (αυτη τη μπαρουφα την ελεγε ο Σημιτης).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κάποιες σκέψεις για το σημαντικό αυτό θέμα ,που προέκυψαν και απο τις τοποθετήσεις όλων των αγαπητών συνομιλητών.
    1.
    Καμία καινούργια εγκατάσταση δέν υπάρχει στο Τσειχάν για να υποδεχτεί τον αγωγό απο το κοίτασμα Λεβιάθαν.
    Τεράστιες ποσότητες Ιρακινού πετρελαίου βρίσκονται αυτή την στιγμή στο Τσειχάν βαλτωμένες!!!!
    Υπάρχει μόνο η πρόταση της Τουρκικής εταρείας ZORLU, γιαυτό το ζήτημα.
    Σχετική αναφορά εδώ:
    http://combatraining.blogspot.gr/2014/02/blog-post_5563.html
    Πέραν αυτού, το Τσειχάν έιναι σε ευθεία γραμμή με το Ισραηλινό κοίτασμα και δεν χρειάζεται η Κύπρος για την κατασκευή του.
    Μοναδικό εμπόδιο είναι η Συριακή θαλάσσια επικράτεια η οποία μέχρι στιγμής και όσο διαρκεί ο εμφύλιος είναι απαγορευτική.
    Σε κανένα πετρελαικό φόρουμ δεν υπάρχει αναφορά για παράκαμψη μεσω της Κύπρου.
    2.
    Το Ισραήλ έχει συμφώνήσει ήδη με την Ιορδανία να της παρεχει φυσικό αέριο απο τα κοιτάσματα της Μεσόγείου κάτι το οποίο ενδιαφέρει περισσότερο απο τον όποιο αγωγό με την Τουρκία.
    3.
    Ενα τεράστιο κοίτασμα όπως είναιτο Λεβιάθαν δεν δεσμεύεται απο ένα και μόνο αγωγό!!!
    Επομένως εκείνο το οποίο ενδιαφέρει την Ελληνική πλευρά, αν την ενδιαφέρει, είναι μια διακλάδωση του αγωγού να κατευθύνεται προς την Ελληνική επικράτεια.
    Αλλά και πάλι....γιατί μας ενδιαφέρει που θα πάει ο Ισραηλινός αγωγός και δεν έχουμε ήδη σχεδιασμό για τον Ελληνικό αγωγό/ους απο τα Ελληνικά και αν θέλεται Ελληνοκυπριακά κοιτάσματα;;;;;;
    4.
    Δεν υπάρχει μέχρι αυτή την στιγμή Ελληνική πρόταση για Ελληνικούς αγωγούς και φυσικά τΕρματικές μονάδες αποθήκευσης και επεξεργασίας αν θέλεται,βλέπε Πρίνος-Καρβάλη, όταν η Τουρκική πλευρά έχει καταθέσει ολοκληρωμένο φάκελο.ZORLU.
    ΝΑ ΘΥΜΙΣΩ ΕΔΩ την τεράστια αντιδραSη για τον λιμένα εμπορευματοκιβωτίων στην Νοτιο Κρήτη και την θυελλώδη αντίδραση των κρητικών στην κατασκευή του!
    ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
    Η Ελλαδα δεν έχει καμία διάθεση να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα της και οι λόγοι είναι πολλαπλοί.
    Ενας απο αυτούς είναι η πλήρης αποβιομηχάνιση της χώρας και άρα οι λιγοστές απαιτήσεις σε ενέργεια.
    Οι ενεργειακές απαιτήσεις καλύπτονται απο το μέχρι σήμερα εισαγωγικό μοντέλο που υφίσταται εδώ και δεκαετίες.
    Ενας 2ος λόγος είναι η στρατιωτική αδυναμία να διατηρήσει τέτοιας σπουδαιότητας οικονομικούς πόρους ασφαλείς.
    Ενας τρίτος, είναι η ενεργειακή μας εξάρτηση απο τον αραβικό κόσμο.
    Ενας τέταρτος, είναι η πολιτική ασυνέχεια της χώρας, σε οικονομικά και αμυντικά ζητήματα.
    Αυτά τα ολίγα ως προσωπικές σκέψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.