28/3/14

460 τεθωρακισμένα και 320 φορτηγά οχήματα για τον Ελληνικό Στρατό

Untitled
Σταδιακά έως τις αρχές του φθινοπώρου αναμένεται να αφιχθούν στην Ελλάδα τα τεθωρακισμένα και φορτηγά οχήματα διαφόρων τύπων που παραχωρούν δωρεάν οι ΗΠΑ ως πλεονάζοντα αμυντικά υλικά (Excess Defense Articles: EDA).

Όπως έγινε γνωστό από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χρίστο Μανωλά κατά την πρώτη του συνάντηση με τους διαπιστευμένους στρατιωτικούς συντάκτες, η αρμόδια επιτροπή του ΓΕΣ που μετέβη στις ΗΠΑ ολοκλήρωσε το έργο της επιτόπιας επιθεώρησης και επιλογής των κύριων οπλικών συστημάτων που παραχωρούνται για την κάλυψη των αναγκών του Ελληνικού Στρατού και τα οποία θα υποβληθούν σε έλεγχο από το 304 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης πριν προωθηθούν στις Μονάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται περί τα 460 τεθωρακισμένα οχήματα που σχεδόν στο σύνολό τους βρίσκονται ήδη στο οπλοστάσιο του ΕΣ και συγκεκριμένα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) Μ113Α2, οχήματα σταθμού διοίκησης M577A2, βελτιωμένα οχήματα αντιαρματικών βλημάτων TOW (ITV) Μ901A2, αυτοκινούμενοι όλμοι M106A2 και οχήματα δημιουργίας προπετάσματος καπνού Μ1059.

Παράλληλα, έχει δρομολογηθεί η επιλογή 320 φορτηγών οχημάτων HEMTT (Heavy Expanded Mobility Tactical Truck) της Oshkosh (γενικής χρήσης M977 και M985, μεταφοράς καυσίμων M978P1 κ.ά) για την κάλυψη των κατεπειγουσών αναγκών του ΕΣ ενώ «προχωρά» η απόκτηση των 10 μεταχειρισμένων ελικοπτέρων CH-47D Chinook.

Σημειώνεται πως το κόστος μεταφοράς των οχημάτων ύψους €4 εκατ. εξασφαλίστηκε από αδιάθετα υπόλοιπα παλαιότερων διακρατικών συμφωνιών ενώ το κόστος επιθεώρησης και δυνητικών επισκευών θα καλυφθεί από ήδη δεσμευμένα κονδύλια. Η σχετική επιστολή ενδιαφέροντος (Letter of Request: LoR) είχε αποσταλεί στις αρμόδιες αμερικανικές αρχές από το Σεπτέμβριο του 2010 ενώ η τελική έγκριση αποδοχής του πλεονάζοντος αμυντικού υλικού ελήφθη από το ΚΥΣΕΑ το Mάιο του 2013.
e-Amyna

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.