22/3/14

Ιρανικό Νορούζ: Οικονομία, Πολιτισμός, το Ολοκαύτωμα, τα μείζονα θέματα που εξέτασε ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

L’Orient Le Jour (Λίβανος)          (μτφ. Κριστιάν)
Με την ευκαιρία του νέου έτους
Nog routch, (Νέα Ημέρα) , αρχική μορφή του Νορούζ, ανήκει στη γλώσσα Pahlavi του Ιράν, επίσημη γλώσσα της εποχής των Σασσανιδών. Το Νερούζ γιορτάζεται αδιάκοπα από τότε, ούτε το Ισλάμ ούτε οι Μογγόλοι μπορούσαν να το διακόψουν. 
Τέλος φόρμας
Το Ιράν πρέπει να αντισταθεί στις πιέσεις από τη Δύση και να ενισχύσει την οικονομία του, χωρίς να περιμένει την άρση των κυρώσεων που χτυπάνε τη χώρα, δήλωσε χθες ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, δίνοντας στην κυβέρνηση τις μείζονες πολιτικές του κατευθύνσεις για τους επόμενους μήνες.

Η Τεχεράνη έχει εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με τις μεγάλες δυνάμεις για να επιλύσει μια κρίση δεκαετίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα, για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι κρύβει μια στρατιωτική συνιστώσα και το οποίο οδήγησε σε μια σειρά κυρώσεων από τη Δύση που καταπνίξουν την ιρανική οικονομία.

Κάτω από την ώθηση του νέου Ιρανού προέδρου, Χασάν Ροχανί, τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο μια συμφωνία με την ομάδα 5 +1 (ΗΠΑ, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία). Θα άρει εν μέρει τις κυρώσεις σε αντάλλαγμα από τη Τεχεράνη να παγώσει μέρος του προγράμματός της, ενώ είναι σε εξέλιξη συζητήσειςγια την επίτευξη μόνιμης  συμφωνίας, η οποία αναμένεται έως τις 20 Ιουλίου.

«Μην περιμένετε τους εχθρούς να άρουν τις κυρώσεις. Να πάνε στο διάολο. Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας για την ενίσχυση της εσωτερικής οικονομίας»,  δήλωσε ο Χαμενεΐ σε λόγο του με την ευκαιρία του ιρανικού Νέου Έτους, το οποίο συμπίπτει με την άφιξη της άνοιξης.

Αυτός ο λόγος, παραδοσιακά διοργανώνεται στην ιερή πόλη Μασάντ (Βορειοανατολικά), δίνει κάθε χρόνο το περίγραμμα των οδηγιών από τον οδηγό προς την κυβέρνηση. Το προηγούμενο έτος είχε, για πρώτη φορά, αποδεχτεί την αρχή ενός άμεσου διαλόγου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ιστορικό εχθρό της Ισλαμικής Δημοκρατίας, για την επίλυση της πυρηνικής κρίσης.

Ανήμερα, σε τηλεοπτικό μήνυμα ονόμασε το έτος που ξεκινά «έτος της οικονομίας και του πολιτισμού, της εθνικής αποφασιστικότητας και της συνεχούς προσπάθειας». «Η ισχύ δεν είναι μόνο τα πολεμικά όπλα, υπάρχουν και η οικονομία, ο πολιτισμός και η επιστήμη», επανέλαβε χθες.

«Παρά τις κυρώσεις, έχουμε σημειώσει πρόοδο στον τομέα της νανοτεχνολογίας, των πυρηνικών, των βλαστικών κυττάρων, της αμυντικής βιομηχανίας, στο τομέα της βαλλιστικής και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Γιατί να μη μπορέσουμε να κάνουμε πρόοδο στην οικονομία», αναρωτήθηκε.

Πολιτιστική εισβολή
Η κυβέρνηση πέτυχε ήδη πτώση του πληθωρισμού στο σχεδόν 34% μεταξύ του Μαρτίου 2013 και του Μαρτίου 2014 (έναντι 40% το προηγούμενο έτος), και πέτυχε να σταθεροποιήσει την αξία του Ριάλ, το νόμισμα του Ιράν.

Το Ιράν πρέπει να στηριχτεί στη νεολαία του  -το 55% του ιρανικού πληθυσμού είναι κάτω των 30 ετών-  και στους φυσικούς πόρους του, όπως τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα οποία μαζί «είναι πιο μεγάλα από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου», εξήγησε ο ανώτατος οδηγός.  Προέτρεψε επίσης τον πληθυσμό να καταναλώνει τα προϊόντα που κατασκευάζονται στο Ιράν παρά τα εισαγόμενα προϊόντα.

Ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ προειδοποίησε επίσης ενάντια στην «εισβολή» δυτικών πολιτιστικών αξιών, που απειλούν αυτές της Ισλαμικής Δημοκρατίας. 
Εξήγησε ότι «Ο πολιτισμός είναι ακόμα πιο σημαντικός από την οικονομία. Είναι σαν τον αέρα που αναπνέουμε. Αν είναι καθαρός, έχει μια δεδομένη επίδραση, αν είναι μολυσμένος, το αποτέλεσμα είναι τελείως διαφορετικό».

Υπάρχει το Ολοκαύτωμα;
Ο Ανώτατος ηγέτης του Ιράν καταγγέλλει επίσης τον «ελευθεριακό» πολιτισμό και την δυτική αρχή της ελευθερίας της έκφρασης εκφράζοντας τις αμφιβολίες του σχετικά με την ύπαρξη και το μέγεθος του Ολοκαυτώματος. 
«Στις ευρωπαϊκές χώρες, κανείς δεν τολμά να μιλήσει για το Ολοκαύτωμα (...) για το οποίο κανείς δεν ξέρει αν ήταν πραγματικό ή όχι, και αν υπήρξε, πώς συνέβη».
Συνέχισε: «Το να αμφισβητήσει κανείς το Ολοκαύτωμα θεωρείται μεγάλο λάθος, αποτρέπουν την αμφισβήτηση, συλλαμβάνουν το άτομο, το μηνύουν και ισχυρίζονται ότι είναι ελεύθεροι».

Το Ιράν δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ, και ορισμένοι ιθύνοντες ζητούν τακτικά την εξαφάνισή του. 
Αλλά σε αντίθεση με το προκάτοχό του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο Χασάν Ροχανί καταδίκασε «τη σφαγή των Εβραίων από τους Ναζί».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «απέτυχαν στην Παλαιστίνη, τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράν, και απέτυχαν και πάλι πρόσφατα στην Ευρώπη», δήλωσε ακόμη ο Χαμενεΐ αναφερόμενος στην Ουκρανία, ενώ το πλήθος φώναζε «Θάνατος στην Αμερική» και «Θάνατος στο Ισραήλ».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.