6/3/14

Τάταροι της Κριμαίας: Ένα "εργαλείο" της Δύσης και της Τουρκίας εναντίον της Ρωσίας

Guardian: Οι Τάταροι της Κριμαίας απειλούν τη Ρωσία - Συνιστούν το 13% του πληθυσμού της περιοχής
AP Photo/Berza Simsek 
«Μπορεί η Ρωσία να σφίγγει τα λουριά στην Κριμαία, με μικρή αντίσταση μέχρι τώρα, αλλά δεν έχει έρθει ακόμη αντιμέτωπη με τους Τατάρους» γράφει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian. Στην Κριμαία υπάρχουν 266.000 Τάταροι, οι οποίοι συνιστούν το 13% του πληθυσμού. Είναι σουνίτες Μουσουλμάνοι, παραδοσιακά υπέρ της Ουκρανίας και καλύτερα οργανωμένοι από τους Ουκρανούς που απαρτίζουν το 23% του πληθυσμού.
«Μία σύντομη ματιά στην Ιστορία θα μας εξηγήσει το γιατί: ο Στάλιν απέλασε μαζικά του Τατάρους της Κριμαίας στην Κεντρική Ασία το 1944, και οι μισοί από αυτούς πέθαναν στη διάρκεια ή μετά το ταξίδι. Μπόρεσαν να επιστρέψουν μετά το 1989. Μέχρι τότε τα σπίτια τους είχαν εξαφανιστεί και ο πολιτισμός τους είχε διαγραφεί. Οι Τάταροι της Κριμαίας είναι ακόμη οικονομικά περιθωριοποιημένοι, με διαρκείς εντάσεις για καταλήψεις γης και "αντικανονικές κατασκευές"» γράφει ο Guardian. Ωστόσο η Κριμαία είναι η μοναδική πατρίδα που έχουν.

Στη διάρκεια του περασμένου μήνα σε διαδηλώσεις τους άκουγε κανείς το σύνθημα «Δόξα στην Ουκρανία». Τώρα οι ηγέτες τους, τους συμβουλεύουν να παραμένουν στα σπίτια τους, αλλά υπάρχουν αναφορές ότι σχηματίζουν ομάδες αυτοάμυνας. Πλέον φοβούνται ότι οι Ρώσοι που ελέγχουν την Κριμαία θα καταπνίξουν τις οργανώσεις και τα θεσμικά τους όργανα.

«Αν το πρόβλημα των Τατάρων στην Κριμαία εκραγεί, οι συνέπειες για τη Μόσχα θα είναι τεράστιες. Οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Τουρκία ήδη είναι τεταμένες. Η φήμη της ως φίλης του Ισλάμ στη Μέση Ανατολή θα καταστραφεί. Η Ρωσία έχει και η ίδια εκατομμύρια Μουσουλμάνους, με τη μεγάλη πλειοψηφία να βρίσκεται δίπλα, στον Βόρειο Καύκασο. Ιστορικά, οι Τάταροι της Κριμαίας είχαν στενούς δεσμούς με αυτούς. Και ένας λόγος που ο Πούτιν υποστηρίζει τόσο πολύ το καθεστώς του Άσαντ στη Συρία κατά της σουνιτικής πλειοψηφίας είναι από τον φόβο της σουνιτικής εξέγερσης στο εσωτερικό της Ρωσίας» καταλήγει η βρετανική εφημερίδα.

5 σχόλια:

  1. Ναι καλά.
    Να δω τώρα τους αριστεροφασίστες και κομμουνιστοφασίστες τι θα βρουν για να διαστρεβλώσουν τον στάλιν τους.

    Που αυτός τους είχε διώξει γιατί ήταν συνεργάτες των ναζι στον Β.Π.Π.

    Υποστηρίζουν τους συνεργάτες των ναζί στην ουκρανία;
    Και η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ που είναι κατά αυτών και υπέρ του Πούτιν είναι ναζί ε;

    Ε ρε χαζοί σας ευχαριστούμε που 100% θα είναι 2ο κόμμα η Χ.Α. στις προσεχείς εκλογές και ίσως 1ο.Ίσως γιατί η διαφορά με τον συριζα είναι απειροελάχιστη και ο συριζα συνεχώς πέφτει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ...και πως γίνεται ο πούτιν να στηρίζει τον ασσαντ στη συρία ο οποίος είναι κατά των μουσουλμανωνφασιστών αλλά ταυτόχρονα να στηρίζει και τους ναζιστομουσουλμάνους!!! ε αυτό ξεπερνά τα όρια της γελοιότητας.

    Όχι άλλο κάρβουνο κύριοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γι αυτο η Ιωσηφ Βισαριονοβιτς τους εστειλε απο κει που ρθαν: Στα Αλταια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αριστεροφασίστες και κομμουνιστοφασίστες: o "ποιήτης" μάλλον αρέσκεται σε τραγέλαφούς...Αντέ και στο επομένο στάδιο "ποητικού οιστρού¨να γράφει για "χριστανοβουδιστές"κάθως θα είναι εξίσου "λογικό" με αυτά που έχει γράψει...Αληθεία ο "ποιήτης" μπορεί να μας γράψει ένα "σονέτο" για τις ΑΔΕΛΦΙΚΕΣ σχέσεις που είχε τόσο αυτή οσο και το κύπριακό παραρτήμα της με το σβόντομπα;Σε περιπτώση που δεν τον επισκεφτεί το πνεύμα της Ηγέριας για να τον εμπνεύσει μπορεί να απαντήσει με την γνώστη απάντηση -σήμα κατατέθεν του ιδεολογικού του χώρου:ουγκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΥΓ. "αυτή" εννοιώ την ΣΥΜΜΟΡΙΑ που ακούει στο όνομα χ.α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.