30/4/14

Τις «πληγές» της Ε.Ε. προεσεγγίζουν επτά ρεύματα του ευρωσκεπτικισμού

TO BHMA - LE MONDE 
«Πυροβολούν» θεσμούς και πολιτικές της εν όψει των ευρωεκλογών
Μη κυβερνήσιμη, «μερκιαβελική», σπάταλη: επτά προσωπικότητες που εκπροσωπούν επτά μεγάλα ρεύματα του ευρωσκεπτικισμού απευθύνουν μομφές στους θεσμούς της ΕΕ εν όψει των ευρωεκλογών.
1. «Κατασπατάληση ευρωπαϊκού χρήματος»

Ερικ Βεσέλιους, υποψήφιος του ολλανδικού Σοσιαλιστικού Κόμματος
«Ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι πολύ υψηλός και γίνεται κατασπατάληση ευρωπαϊκού χρήματος. Από τη χρηματική βοήθεια προς την Ελλάδα και άλλες χώρες ωφελήθηκαν κυρίως οι γερμανικές ή οι γαλλικές τράπεζες χωρίς να λυθεί το πρόβλημα του χρέους. Πρέπει τα κοινοβούλια να ασκούν μεγαλύτερο έλεγχο στην πολιτική. Η σημερινή Ευρώπη είναι πρωτίστως των πολυεθνικών, των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών. Πρέπει να επανασχεδιαστεί, να εκσυγχρονιστεί, να γίνει πιο ευέλικτη και πιο αποκεντρωμένη».

2. «Η Ευρώπη είναι οικοδομημένη εναντίον των λαών»

Νικολά Ντυπόν-Ενιάν, βουλευτής επικεφαλής του γκολικού ρεύματος της γαλλικής Δεξιάς

«Το παράδοξο της Ευρώπης είναι ότι είναι μια ένωση οικοδομημένη εναντίον των λαών και των εθνών. Οταν μεταφέρονται στις Βρυξέλλες τα τέσσερα στοιχεία της κυριαρχίας - νόμος, προϋπολογισμός, νόμισμα, σύνορα -, μεταφέρονται τα τέσσερα δομικά στοιχεία της δημοκρατίας. Η δημοκρατία είναι πλέον αδύνατη. Τα έθνη έγιναν ακυβέρνητα καράβια, τα κράτη μη κυβερνήσιμα λόγω της ΕΕ. Εφόσον δεν υπάρχει ευρωπαϊκή δημοκρατία ούτε ευρωπαϊκός λαός, δημιουργήσαμε μια μαύρη τρύπα. Διότι ευρωπαϊκή δημοκρατία δεν υπάρχει. Ούτε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης ούτε κοινή γλώσσα ούτε ευρωπαϊκή συνείδηση. Η μοναδική δυνατή Ευρώπη είναι η Ευρώπη των λαών, η γκωλική Ευρώπη».

3. «Με 28 κράτη-μέλη δεν κινείται τίποτε»

Λοράν Βοκιέζ, βουλευτής του γαλλικού UMP (δεξιού κόμματος)

«Το 1945 εγκαταλείψαμε τα κράτη της Κεντρικής Ευρώπης στον σοβιετικό ζυγό. Θελήσαμε να εξιλεωθούμε για το λάθος μας μέσω της γρήγορης ένταξής τους στην ΕΕ. Ως αποτέλεσμα αλλάξαμε τη λειτουργία της ΕΕ. Το 1957 ήμασταν έξι, το 1986 12. Υστερα όλα επιταχύνθηκαν σε μια φρενήρη κούρσα. Καταλήξαμε σε μια Ευρώπη όπου οι μισθολογικές διαφορές κυμαίνονται στο 1 προς 6 ανάμεσα στη Ρουμανία και στη Γερμανία. Η ικανότητά μας να χειριζόμαστε τα ζητήματα για τα οποία μπορούμε να συνεννοηθούμε προκειμένου να καθορίσουμε τις κοινοτικές πολιτικές έχει μειωθεί πολύ. Οταν είμαστε 28 γύρω από το τραπέζι, κανείς δεν θέλει να θίξει κανέναν και τελικά δεν κινείται τίποτε».

4. «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σφετερίζεται την εξουσία της»

Χανς-Βέρνερ Σιν, πρόεδρος του ινστιτούτου οικονομικών ερευνών IFO στο Μόναχο

«Η Ευρώπη δεν οφείλει να σέβεται το γερμανικό Σύνταγμα. Η Γερμανία, ναι. Το Βερολίνο μπορεί να αναγκαστεί να διοργανώσει δημοψήφισμα για τα ευρωπαϊκά ζητήματα αν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν υποκύψει στην απαίτηση του Δικαστηρίου της Καρλσρούης να τροποποιήσει το πρόγραμμα επαναγοράς του δημόσιου χρέους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που κατηγορείται για "σφετερισμό εξουσίας". Αν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κρίνει το πρόγραμμα της ΕΚΤ συμβατό με τις ευρωπαϊκές συνθήκες, το Δικαστήριο της Καρλσρούης θα απαιτήσει τροποποίηση του γερμανικού Συντάγματος. Αν αυτή απορριφθεί από τους Γερμανούς στο δημοψήφισμα, η κυβέρνηση πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί τις ευρωπαϊκές συνθήκες».

5. «Η Ευρώπη φρενάρει την οικονομία μας»

Μαρκ Πρίτσαρντ, βρετανός βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος

«Το κύριο πρόβλημα της Ευρώπης είναι το δημοκρατικό έλλειμμα. Στο δημοψήφισμα του 1975 στη Βρετανία πιστεύαμε ότι θα εντασσόμασταν σε μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών και όχι σε μια πολιτική ένωση. Εφθασε ο καιρός να διοργανωθεί νέο δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της παραμονής στην ΕΕ. Η ΕΕ παράγει διοικητικά βάρη. Στα κοινωνικά ζητήματα, στο περιβάλλον, στον χρόνο εργασίας, όλα είναι πιο βαριά. Η Ευρώπη φρενάρει την οικονομία μας. Περιορίζει την ικανότητά μας να έχουμε μεγαλύτερη οικονομική επιτυχία».

6. «Η Ευρώπη είναι μερκιαβελική»

Ρένα Δούρου, υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ

«Η κρίση αποκάλυψε την εγκαθίδρυση μιας "γερμανικής Ευρώπης", όπως λέει ο κοινωνιολόγος Ούλριχ Μπεκ, που επικρίνει τη "μερκιαβελική" πολιτική της Γερμανίας. Ο "χρυσός κανόνας" του προϋπολογισμού αντικατέστησε τις βασικές αξίες της εργασίας, την αλληλεγγύη, την κοινωνική συνοχή. Οι μηχανισμοί της ΕΕ στρέφονται εναντίον της κοινωνίας, δεν την προστατεύουν πια. Γι' αυτό παρατηρείται η επιστροφή της Ακροδεξιάς, της ξενοφοβίας. Δεν υπάρχει Ευρώπη γενικώς. Υπάρχει η διοικούσα ελίτ που αποφασίζει χωρίς να συμβουλεύεται την κοινωνία και επιβάλλει με αντιδημοκρατικό τρόπο πολιτικές που καταστρέφουν τα κοινωνικά κεκτημένα και το επίπεδο ζωής μεγάλων κοινωνικών στρωμάτων. Ο ελληνικός λαός θυσιάστηκε στο όνομα της δημοσιονομικής ισορροπίας. Πρέπει να αλλάξει αυτό! Παραφράζοντας τον Αντρέ Μαλρό, θα έλεγα ότι η Ευρώπη τού αύριο θα είναι δημοκρατική και αλληλέγγυα ή δεν θα υπάρχει!».

7. «Η ομοσπονδιακή Ευρώπη έχει βλάβη»


Φρανσουά Χάισμπουργκ, από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS) στο Λονδίνο

«Στις ευρωεκλογές δεν υπάρχει πουθενά ούτε μία ομοσπονδιακή πολιτική πρόταση. Κανείς δεν προτείνει μια "ένωση όλο και πιο στενή". Γιατί; Μετά την κρίση κανένας πολιτικός δεν μπορεί να κερδίσει ψήφους δίνοντας περισσότερη εξουσία στις Βρυξέλλες. Το λέω μετά λύπης. Δεν υπάρχει ομοσπονδιακή πρόταση, παρότι είναι απαραίτητη. Η έλλειψη ομοσπονδιακότητας προκαλεί μια διχαστική οικονομική κατάσταση, τελμάτωση, μια περιστροφή γύρω από το ενιαίο νόμισμα που δεν παράγει ούτε ευημερία ούτε σταθερότητα. Αν θέλουμε η Ευρώπη να λειτουργεί σαν δύναμη χρειάζονται θεσμοί: διπλωματία, άμυνα, ευρώ».
ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

  1. ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΩΛΟΕΥΡΩ ΣΑΣ.
    ΜΑΣ ΠΙΝΕΤΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΘΙΚΙΑ ΤΟΥ 4ΟΥ ΡΑΙΧ.
    ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΤΕ.
    ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΠΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΖΗΤΑ ΕΚΔΙΚΗΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.