28/5/14

Επιχείρηση «Τανάλια» στις… Κυκλάδες: Τι μας ‘λένε’ οι Τούρκοι

Τέτοια τουρκική ναυτική δραστηριότητα στις Κυκλάδες έχουμε να δούμε από την εποχή των… Ορλοφικών, τη δράση του Λάμπρου Κατσώνη και της επανάστασης του 1821.

Του Δρ. Γεωργίου Κ. Φίλη
Χωρίς τίτλους εντυπωσιασμού με πολύ λίγα λόγια ανέφερε το «defence-point.gr» τις κινήσεις του τουρκικού Στόλου στο κέντρο των Κυκλάδων και ενημέρωσε με ψυχραιμία για την… κίνηση «τανάλια» των μονάδων του στόλου της γείτονος η οποία μόνο τυχαία με την πολιτική συγκυρία στις δύο χώρες δεν είναι.

Η συγκεκριμένη ενέργεια των Τούρκων, όσο και να θέλουμε να ανατρέξουμε στο σύγχρονο παρελθόν και σε καιρό ειρήνης – δηλαδή από την εποχή που χώρα μας αποτελεί ανεξάρτητο κράτος – αδυνατούμε να βρούμε κάτι ανάλογο σε έκταση και προκλητικότητα. Αρκεί να λάβει κάποιος υπόψη του, ότι οι κινήσεις του Οθωμανικού Στόλου κατά τους Βαλκανικούς πολέμους – πέραν μίας μεμονωμένης περίπτωσης – περιορίστηκαν στην περιοχή των Στενών, ενώ και στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο, το κατά τα άλλα τεράστιο Ναυτικό του Μουσολίνι περιορίστηκε στην Αδριατική και στα Δωδεκάνησα τα οποία τότε ήταν κτίση της Ιταλίας.

Η κίνηση του τουρκικού στόλου στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων θα αντιμετωπιστεί από τις ελληνικές αρχές, και ειδικά από το υπουργείο Εξωτερικών με την «Ολύμπια ψυχραιμία» («στρατηγική ψυχραιμία» θα λέγαμε) με την οποία αντιμετωπίζει τέτοιου είδους δραστηριότητα τα τελευταία έτη.
Το να αναφερθούμε στο αναμενόμενο – υποθέτουμε – διάβημα δεν είναι άξιο λόγου, αφού η τακτική – εάν μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε έτσι – του «κατευνασμού», έναντι κάθε κόστους είναι σίγουρο ότι θα φέρει σε λίγο καιρό τον τουρκικό στόλο στα στενά της Σαλαμίνας και στον… Πατραϊκό.
Αυτό λοιπόν που έχει ενδιαφέρον να δούμε είναι το «μήνυμα» που μπορεί να περνάει η τουρκική πλευρά προς τη χώρα μας: Σε καθαρά επιχειρησιακό πλαίσιο το κυρίαρχο – κατά την άποψή μας – μήνυμα που η Τουρκία θέλει να περάσει είναι το εξής:

«Είμαστε σε θέση να χτυπήσουμε ΠΑΝΤΟΥ ακόμα και στην καρδία της χώρας σας ακόμα και σε περιοχές του ηπειρωτικού κορμού».

Προσοχή τώρα! Το «είμαστε σε θέση» δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι η Άγκυρα μπορεί σε καθαρά στρατιωτικό επίπεδο να απειλήσει για παράδειγμα τη… Μύκονο, ΑΛΛΑ είναι προφανές ότι σε περίπτωση κρίσης, ένας αντιπερισπασμός ακόμα και σε ένα νησί στο δυτικό και νότιο Αιγαίο ή ακόμα και σε ηπειρωτικό έδαφος το οποίο θα μπορούσε να «απομονωθεί» για λίγες ώρες από τον εθνικό κορμό ίσως να μην είναι ένα σενάριο «επιστημονικής φαντασίας».

Υπερβολικό; Οι αεροναυτικές δυνατότητες της Τουρκίας, σε συνδυασμό με τις ελληνικές εγγενείς αδυναμίες της συγκεκριμένης περιόδου, δίνουν μία αίσθηση αλαζονείας και σιγουριάς τουλάχιστον σε μία μερίδα της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της γειτονικής χώρας. Αυτό βέβαια είναι μια μεγάλη και αξιοποιήσιμη για μας παγίδα…

Το πρόβλημά μας λοιπόν δεν είναι εάν και κατά πόσο οι Τούρκοι μπορούν να δημιουργήσουν «προγεφύρωμα» στον… Βόλο αλλά το κατά πόσο το… «attitude»(υπό την έννοια της συνολικότερης στάσης και προδιάθεσης) που έχουν αναπτύξει λόγω της δικής μας πολιτικής ανεπάρκειας και της δικής τους πλύσης εγκεφάλου για το μεγαλείο που… κρύβουν μέσα τους – είτε είναι Κεμαλικοί είτε νεοθωμανοί – θα τους οδηγήσει ενδεχομένως σε μία τέτοια κίνηση κατά τη διάρκεια μίας θερμής κρίσης.

Επειδή λοιπόν ο Τούρκος ΠΟΤΕ – στην σύγχρονη ιστορία του – δεν έχει προβεί σε μία ενέργεια εναντίον της χώρας μας χωρίς να έχει κάποιο σχέδιο ή να θέλει να περάσει κάποιο μήνυμα, η πιθανότητα να αξιοποίησε την επομένη των εκλογών – στις οποίες γνώριζε ότι θα ξεκινήσει μία διαδικασία εσωτερικής «ομφαλοσκόπησης» – για να μας στείλει το μήνυμα, «ξεχάστε το Ανατολικό Αιγαίο, διότι θα χάσετε και το… δυτικό», είναι αρκετά πιθανή.

Πηγή

7 σχόλια:

  1. Δοθέντων όλων αυτών των προειδοποιήσεων ποιές είναι οι ευθύνες της στρατιωτικής ηγεσίας; Ας τις απαριθμήσει κάποιος διότι για πολιτικούς άνδρες δεν γίνεται λόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σου λέει πως τώρα που αναδείχθηκε ο σύριζα πρώτο κόμμα και έχουμε πλέον δεδομένο με δαύτους το μισό Αιγαίο, όχι ότι δεν το είχαν δεδομένο με τους προηγούμενους αλλά που και που ήσαν αντιρρηξίες(που λέει και ο Ζήκος) και πέταγαν κάτι χαριτωμένα για 12 ν.μ. κύρηξη ΑΟΖ κλπ, κάτσε να ξεκινήσουμε και θέμα με το άλλο μισό και σιγά-σιγά θα φτάσουμε και στο Ιόνιο αφού θα αρχίσει ο σύριζα την επίθεση φιλίας μαζί με τον ολοκληρωτικό αφοπλισμό της Ελλάδος( το 'χει πει ο μπαλάφας δεν το λέω εγώ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Doctor, with thinkers like you the lake of Giannena will be the only body of water belonging to Greece!

    ¨....για να μας στείλει το μήνυμα, «ξεχάστε το Ανατολικό Αιγαίο, διότι θα χάσετε και το… δυτικό», είναι αρκετά πιθανή....¨

    It´s like you are telling us, forget Cyprus to save Mykonos!!!
    If we want Mykonos we need Cyprus, Kastellorizo and the Black Sea.

    Poutin hints to the legitimacy of Greeks in the region and we choose to seal our ears with wax!

    An aero-naval base in Krimaia is the only way to keep Greece intact.

    Read Alkibiades advice to the Spartans on how to win the war and you might get an idea.

    Infognomon, please stop publishing articles of people who have accepted defeat without at least a gunshot....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. o στρατιωτικός κόσμος αγαπητέ αρθρογράφε δεν κάνει ομφαλοσκοπήσεις ούτε πριν ούτε μετά τις εκλογές οπότε οι τούρκοι στρατιωτικοί γνωρίζουν πως είναι καλύτερα να μην κάνουν βλακείες σε εποχή που οι στρατηγοί έχουν εν λευκώ το τιμόνι μήπως και βρεθούν προ εκπλήξεων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οσο και άν η οικονομική κατάσταση μας δημιουργεί τεράστιες δυσκολίες και μόνο η ύπαρξη των Μ2000 με τους exocet δεν τους αφήνει περιθώριο να έχουν αυταπάτες.Μόνο κινήσεις ψυχολογικού πολέμου μπορούν να κάνουν με σιγουριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 1) "Προσοχή τώρα! Το «είμαστε σε θέση» δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι η Άγκυρα μπορεί σε καθαρά στρατιωτικό επίπεδο να απειλήσει για παράδειγμα τη… Μύκονο"

    Ε όχι και τη Μύκονο! Εκεί ακόμα και το ΥΠΕΞ θα προτάξει τα στήθη του :)

    2) "...για να μας στείλει το μήνυμα, «ξεχάστε το Ανατολικό Αιγαίο, διότι θα χάσετε και το… δυτικό», είναι αρκετά πιθανή.

    Κατά τη ταπεινή μου γνώμη τους Τούρκους η πιθανότητα της παραμικρή αποτυχίας τους τρομάζει πιο πολύ στη σκέψη τους. Αν από Ελληνική ικανότητα ή τύχη ή συνδυασμό ικανότητας και τύχης κάτι δεν πάει καλά για τους Τούρκους αυτό θα είναι μη αποδεκτό στη χώρα τους. Θα γίνει "σεισμός".

    Το μόνο έδαφος που μπορούν να απειλήσουν με σχεδόν ανύπαρκτο ρίσκο (και "σίγουρα" αποτελέσματα) οι Τούρκοι είναι μικρές νησίδες με μικρές φρουρές. Το κλειδί της επιτυχίας είναι να επιτευχθεί αθόρυβη διείσδυση(μάλλον με βατραχανθρώπους) και εξουδετέρωση των επικοινωνιών.Αν μπουν αθόρυβα και καταστρέψουν τις επικοινωνίες, χωρίς να τους εντοπίσει τις πρώτες ώρες το σύστημα επιτήρησης και ελέγχου της χώρας, οι Τούρκοι θα πετύχουν.

    Βασικοί στόχοι:

    α) Σταθμός επικοινωνιών(κεντρικό φυλάκιο) της μικρής φρουράς.

    β)Αν υπάρχει μικρός σταθμός επικοινωνιών του ΟΤΕ τότε επίσης είναι στόχος.

    γ) Για τα κινητά τηλέφωνα των φαντάρων σε τέτοιες αποστάσεις μακριά από τον ηπειρωτικό κορμό ή μακριά από μεγάλα νησιά θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τουρκικές κεραίες κινητής τηλεφωνίας για να ειδοποιήσουν με ότι συνεπάγεται αυτό. Οι Τούρκοι θα μπορούν να το μπλοκάρουν.

    δ) Διερεύνηση της πιθανότητας οι ασύρματοι των μικρών φυλακίων(στα διάφορα σημεία της νησίδας) της μικρής(πχ επιπέδου μισού λόχου) Ελληνικής φρουράς να ΜΗΝ έχουν εμβέλεια σήματος μέχρι τουλάχιστον γειτονική Ελληνική νησίδα με φρουρά.

    Αν υπάρχουν οι 4 αυτές προϋποθέσεις, οι ενισχύσεις πχ 2-4 μεταφορικά ελικόπτερα(δεν θα έχουν να φοβηθούν επέμβαση της ΠΑ) σε οριακό ύψος πάνω από τη θάλασσα από "νεκρό" τομέα στο ραντάρ με στόχο το κεντρικό φυλάκιο-κέντρο επικοινωνιών στο οποίο θα βρίσκονται οι βατραχάνθρωποι (έχοντας εξουδετερώσει τις επικοινωνίες).

    Η πτήση των τουρκικών ελικοπτέρων θα δημιουργήσει παράλληλα αντιπερισπασμό(ακριβώς όπως στα Ίμια μόνο που εδώ θα είναι σε λίγο μεγαλύτερη κλίμακα, οι αντιπερισπασμοί αρέσουν στους Τούρκους) στα περιφερειακά μικρά φυλάκια πράγμα το οποίο θα εκμεταλλευτεί το τρίτο τουρκικό "κύμα" με φουσκωτές βάρκες υψηλής ταχύτητας αποβιβαζόμενο ακριβώς από την αντίθετη κατεύθυνση. Παράλληλα ζεύγος ελικοπτέρων cobra κάνει την εμφάνιση του και με βολές δημιουργεί μεγάλες απώλειες και πανικό.

    Ότι ξεκίνησε αθόρυβα με λίγους βατραχανθρωπους ως πρώτο κύμα (και πάρα πολύ αθόρυβο) έχει μετατραπεί σε κανονική μάχη στην οποία η μικρή φρουρά πρώτον υστερεί αριθμητικά σε επίπεδο 4:1 ή 3:1 και δεύτερον η φρουρά απομονωμένη σε μικρούς θύλακες-μικρά φυλάκια επιτήρησης ουσιαστικά θα έχει 3 επιλογές:

    α) Προσπάθεια του κάθε θύλακα να συναντηθεί με άλλον ώστε να αυξηθεί η ισχύς πυρός και η ικανότητα άμυνας(δύσκολο με τα δύο τουρκικά επιθετικά ελικόπτερα να "γαζώνουν" από πάνω ωστόσο μπορεί ταχύτατα με ψυχραιμία να επιχειρηθεί(ειδικά αν η φρουρά έχει stinger).

    β) Επί τόπου άμυνα στα μικρά φυλάκια-παρατηρητήρια(σίγουρος θάνατος).

    γ) Παράδοση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πρακτικά σε ένα τέτοιο σενάριο η μικρή φρουρά χωρίς να μπορεί να περιμένει ενισχύσεις(λόγω εξουδετέρωσης των επικοινωνιών)
    είναι καταδικασμένη. Το μόνο που μπορεί να ελπίζει είναι:

    α) Παρά τις τρομακτικές απώλειες της(50-80%) τα υπολείμματα της να "κρατήσουν" οριακά σε κάποιο σημείο μέχρι να έρθει η ώρα πρωϊνής τυπικής επικοινωνίας με τη διοίκηση και να καταλάβουν από τα "κεντρικά" ότι κάτι τρέχει εκεί αφού δεν επικοινώνησαν κανονικά.

    β) Το Ελληνικό σύστημα επιτήρησης ραντάρ και αισθητήρων να "πιάσει" κάτι(παρά το χαμηλό ύψος πτήσης των τουρκικών ελικοπτέρων, της ταχύτητας των βαρκών και των πιθανών κακών καιρικών συνθηκών) κάποια στιγμή και να επέμβει έγκαιρα η ΠΑ από τη πρώτη στιγμή (με κινητοποίηση μέσα σε 2-4 ώρες των υπόλοιπων...ειδικών για τη περίπτωση).

    γ) Να υπάρχει έγκαιρη ειδοποίηση από τις υπηρεσίες πληροφοριών πριν καν οι Τούρκοι το ξεκινήσουν.

    Στα Ίμια χάσαμε τρεις Έλληνες αξιωματικούς ελικοπτέρου επειδή σε πρώτη φάση αποτύχαμε λόγω εχθρικού αντιπερισπασμού με ελικόπτερα να εντοπίσουμε τους Τούρκους κομμάντος την ώρα που με φουσκωτή βάρκα βγαίνανε στη βραχονησίδα αθόρυβα χωρίς να πέσει τουφεκιά. Τους στείλαμε "κατόπιν γιορτής" να εντοπίσουν με το ελικόπτερο τους Τούρκους.

    Κάποιοι λένε ότι η ΕΥΠ ήξερε αλλά δεν την δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσει.

    Το συμπέρασμα είναι ότι οι Τούρκοι πέτυχαν:

    α) Σε τακτικό επίπεδο λόγω του αντιπερισπασμού με τα ελικόπτερα ενώ η φουσκωτή βάρκα τους αποβίβαζε.

    β) Έλλειψη ενημέρωσης από άλλες πηγές(είτε δεν υπήρχε είτε κάποιοι δεν ήθελαν να ακούσουν).

    γ) Έλλειψη επικοινωνίας πολιτικής με στρατιωτική ηγεσία.

    Τελικό συμπέρασμα:

    Οι πύραυλοι exocet, το ναυτικό, η αεροπορία, οι ειδικές δυνάμεις είναι όλα απαραίτητα σε ένα Αρχιπέλαγος. Το μεγάλο στοίχημα όμως είναι ο έγκαιρος εντοπισμός του αντιπάλου πριν επιφέρει το πλήγμα.

    Στους Τούρκους αρέσουν τα "σίγουρα" αποτελέσματα με πρακτικά ανύπαρκτη πιθανότητα αποτυχίας.

    Μελετάνε καλά πριν κάνουν κίνηση.

    Συνήθως χτυπάνε με αντιπερισπασμό. Επίσης το ελικόπτερο είναι βασικό συστατικό κάθε "μαγειρικής" συνταγής τους. Από Αιγαίο μέχρι Νοτιοανατολική Τουρκία.

    Χτυπάνε σε σημείο που θα τους βοηθήσει σίγουρα να κάνουν το επόμενο βήμα στις διεκδικήσεις τους. Αυτά τα σημεία δεν είναι ένα ή δύο αλλά δεν είναι και δύσκολο να εντοπιστούν εγκαίρως σε επίπεδο χάρτη αναλύοντας το Αιγαίο.

    Συνδυάζουν αέρα με θάλασσα και ποτέ μόνο από θάλασσα ή μόνο από αέρα. Πάντα όμως το ελικόπτερο δεν λείπει από τη "συνταγή". Είναι το αλάτι τους.

    Χτυπάνε καταδρομικά για να επιτύχουν αιφνιδιασμό ώστε να διατηρηθεί το "μεγαλείο" τους και η σιγουριά για τις ΕΔ τους. Οι φίλιες απώλειες τους ενδιαφέρουν όσο και αν πιστεύουν(τουλάχιστον κάποιοι εξ αυτών) ότι αποκλείεται να αποτύχουν.

    Έχουν την ικανότητα στο χάρτη να εντοπίζουν το ευαίσθητο σημείο της αμυντικής διάταξης του αντιπάλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.