28/5/14

Γ. Στουρνάρας: «Δεν θα γίνω σάκος του μποξ, δεν επιτρέπω σε κανέναν να αμφισβητεί το έργο μου»

Τσώλης Ζώης
Ο υπουργός Οικονομικών φέρεται ενοχλημένος από την άδικη κριτική και γίνεται το πρόσωπο «κλειδί» για τις κυβερνητικές αλλαγές - Μπορεί και κομματικό στέλεχος να διαπραγματευτεί τώρα το χρέος
«Δεν θα γίνω σάκος του μποξ, δεν επιτρέπω σε κανέναν να αμφισβητεί το έργο μου» φέρεται να τονίζει σε συνεργάτες του στην πλατεία Συντάγματος ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας με αφορμή το κύμα κριτικής που εκτοξεύεται τις τελευταίας δύο ημέρες εναντίον του αποδίδοντας του σε μεγάλο βαθμό τις εκλογικές απώλειες της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Στουρνάρας ο οποίος κατά κοινή ομολογία σήκωσε το βάρος της υλοποίησης της  οικονομικής πολιτικής την τελευταία διετία και το κυριότερο των σκληρών διαπραγματεύσεων με την τρόικα, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, είναι έντονα ενοχλημένος.
Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν εν όψει του  επικείμενου ανασχηματισμού ότι ο κ. Στουρνάρας υπό αυτές τις συνθήκες της άδικης κριτικής από τα κομματικά στελέχη της ΝΔ δεν είναι δυνατόν να αναλάβει εκ νέου το βάρος και να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του προγράμματος της οικονομικής πολιτικής που είχε τα αποτελέσματα στα οποία στηρίχθηκαν προεκλογικά τόσο η ΝΔ όσο και το ΠαΣοΚ, αλλά το κυριότερο δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτό το κύμα αμφισβήτησης τις διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση του χρέους.
Υπό αυτές τις συνθήκες η μετακίνηση του στην Τράπεζα της Ελλάδος ίσως αποτελεί μια διέξοδο, καθώς από τη θέση αυτή μπορεί να συμμετέχει συμβουλευτικά στις τελικές αποφάσεις για το χρέος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποδέχεται προσωρινές λύσεις καθώς τα ζητήματα που εκκρεμούν είναι σοβαρά και απαιτούν 100% στήριξη του κάθε υπουργού για να φέρει σε πέρας τις διαπραγματεύσεις που έρχονται με τους δανειστές.

Με αυτά τα δεδομένα ο κ. Στουρνάρας είναι πλέον το πρόσωπο «κλειδί» για τις κυβερνητικές αλλαγές που συζητούν ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.
Κατά ορισμένες πληροφορίες, ολόκληρο το οικονομικό επιτελείο - στην πλατεία Συντάγματος, Καραγεώργη Σερβίας, ακόμη και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους - αισθάνεται ότι θα βρεθεί αντιμέτωπο με αλλαγές που θα αποφασίσει το Μαξίμου και η Χαριλάου Τρικούπη.

Κατόπιν τούτων είναι προφανές ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι καθώς το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών και οι επιλογές υπουργών για το οικονομικό επιτελείο δίνουν τουλάχιστον προς το εξωτερικό και το νέο στίγμα για την πορεία της οικονομικής πολιτικής και των θέσεων της κυβέρνησης.
Πρόν το παρόν οι ξένοι παρακολουθούν τις εξελίξεις, μιλούν για την εμφάνιση «πολιτικού κενού» στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, και ανησυχούν δεδομένου ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικά ζητήματα όπως η έγκριση της βοήθειας από το ΔΝΤ (συνεδριάζει την Παρασκευή) η υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων για την ολοκλήρωση του προγράμματος και οι συζητήσεις για τη ρύθμιση του χρέους.

Ο κ. Στουρνάρας αναμένεται αύριο να κάνει απολογισμό του έργου του και να δώσει το στίγμα του μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ.

Ετσι φεύγει, μπορεί και κομματικός το χρέος

Μετά το ρεπορτάζ του vima.gr, πηγές του υπουργείου Οικονομικών μετέδιδαν ότι ο Γιάννης Στουρνάρας είναι τόσο ενοχλημένος, σε σημείο που να μην επιθυμεί την παραμονή του στο υπουργεία Οικονομικών, υπό αυτές τις συνθήκες.

Αλλωστε, συνεργάτες του υπενθυμίζουν ότι «τον κ. Στουρνάρα τον κάλεσαν, στα πρόθυρα της κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας, τρία διαφορετικά κόμματα της συγκυβέρνησης προκειμένου να εφαρμόσει μια δύσκολη πολιτική για τα αποτελέσματα της οποίας υφίσταται τώρα άδικη κριτική και καταβάλλεται προσπάθεια καταλογισμού ευθυνών».

Όπως τονίζουν συνεργάτες του κ. Στουρνάρα οι διαπραγματεύσεις για την διευθέτηση του χρέους, βρίσκονται σε προχωρημένο σημείο, γεγονός που επιτρέπει τον χειρισμό του και από άλλο πρόσωπο και όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, «ακόμα και από ένα κομματικό στέλεχος».
BHMA

6 σχόλια:

  1. Την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια κι αυτός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η έκφραση "σάκκος του μπόξ" είναι ολίγον παραπλανητική.

    Καλύτερα ταιριάζει το "λεκάνη αποχωρητηρίου" όπου ο καθένας νομίζει ότι μπορεί να χέ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ένας ένας με τη σειρά του και όταν θα έρθει η ώρα του αφού επιτελέσει το ανατεθεί εθνοσωτηριο έργο του...
    Εν τω μεταξύ έπεσε στα ψιλά η πρόταση για διορισμό στην ΤεΕ ξένου διοικητού ( Σαχινίδης).....

    Κάποτε μας στέλνανε βασιλείς τωρα θα στέλνουν διοικητές,πρωθυπουργούς, φοροειςπρακτορες κλπ,στα πλαίσια της γερμανικής θεώρησης ότι οι έλληνες ειναι έθνος περιορισμένης ευθύνης και συνείδησης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ἀλήθεια τί ἄλλο περίμενε;
    Εἶναι ἐνδιαφέρον νὰ μάθουμε πῶς ὁ ἴδιος θεωρεῖ τὶς πράξεις του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αφού φωνάξαμε το βοθρατζή καθώς το @#ατό είχε φτάσει στον ανεμιστήρα, τώρα θυμηθήκαμε ότι μας βρωμάει.Ας κάναν και οι εκλεγμένοι υπουργοί τη δουλειά τους(όχι κάτι παραπάνω) κι ας κρεμάγαν τον Στουρνάρα στο Σύνταγμα.Υποκριτές μέχρι τέλους.

    Ανδρέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.