28/5/14

"Κλειδώνει" αύριο ο ανασχηματισμός - Τα νέα πρόσωπα

«ΚΛΕΙΔΩΝΟΥΝ» ΑΥΡΙΟ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Το εύρος του ανασχηματισμού, αλλά και κάποια από τα πρόσωπα που θα μπουν στη νέα κυβέρνηση, θα συζητήσουν αύριο οι Αντ. Σαμαράς και Ευάγγ. Βενιζέλος

Το εύρος του ανασχηματισμού, αλλά και κάποια από τα πρόσωπα που θα μπουν στη νέα κυβέρνηση, θα συζητήσουν αύριο οι Αντ. Σαμαράς και Ευάγγ. Βενιζέλος
Του Δημήτρη Τσιούφου
Ζήτημα χρόνου είναι, όπως όλα δείχνουν, ένας ευρύς και σαρωτικός ανασχηματισμός της κυβέρνησης, καθώς σε αυτό συμφωνούν εκ προοιμίου οι Αντ. Σαμαράς και Ευάγγ. Βενιζέλος, ενώ πρόθεση και των δύο είναι οι αλλαγές αυτές να σηματοδοτήσουν όχι μόνο την επανεκκίνηση της κυβερνητικής προσπάθειας, αλλά και αλλαγή πολιτικών, καθώς η «ανάγνωση» του εκλογικού αποτελέσματος επιβάλλει πολιτικές στήριξης των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων και την αποκατάσταση αδικιών του παρελθόντος.
Το εύρος του ανασχηματισμού αλλά και ο χρόνος πραγματοποίησής του θα συζητηθούν αύριο το απόγευμα στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης (μια πρώτη κουβέντα έκαναν και χθες εν πτήσει προς τις Βρυξέλλες, αλλά δεν επεκτάθηκε καθώς ήταν παρόντες και κάποιοι συνεργάτες τους), καθώς και οι δύο επείγονται να δώσουν μία νέα ώθηση στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά και να επιχειρήσουν μια φιλολαϊκή στροφή, την οποία θα σηματοδοτήσουν και αρκετά νέα πρόσωπα, κάποια εκ των οποίων θα είναι εξωκοινοβουλευτικά από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς.
Ο Αντ. Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει σύντομα τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου να μη βαλτώσει το κυβερνητικό έργο εν αναμονή του ανασχηματισμού, φαίνεται όμως ότι υπάρχουν κάποια αντικειμενικά προβλήματα που σχετίζονται με άσκηση της ελληνικής προεδρίας, γεγονός που ενδέχεται να τον μεταθέσει για μετά το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου.
Σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου έως τις αρχές Ιουνίου είναι προγραμματισμένες κάποιες υπουργικές σύνοδοι με συγκεκριμένες ατζέντες τις οποίες έχουν προετοιμάσει οι Ελληνες υπουργοί και ως εκ τούτου είναι δύσκολη (και άκομψη) η πραγματοποίηση αλλαγών έως τότε.
Το θέμα, ωστόσο, θα συζητηθεί αύριο στη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά και του Ευάγγ. Βενιζέλου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει και μια πρώτη συζήτηση για τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο νέο κυβερνητικό σχήμα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να συνδέσει το αίτημά του για αναθεώρηση της προγραμματικής συμφωνίας, με την ισχυρότερη παρουσία του ΠΑΣΟΚ και της Κεντροαριστεράς γενικότερα στη νέα κυβέρνηση, προκειμένου να υλοποιηθούν πολιτικές που θέτει ως προτεραιότητα (χρονοδιάγραμμα μείωσης της φορολογίας, ενίσχυση χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, πρόγραμμα στήριξης ανέργων κ.λπ.) και θα ζητήσει να ενταχθούν στη νέα προγραμματική συμφωνία.
Ο κ. Βενιζέλος θα επιδιώξει, σύμφωνα με πληροφορίες, να μπουν στην κυβέρνηση όχι μόνο κάποια πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και πρόσωπα από την «Ελιά» και τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, προκειμένου να ενισχυθεί, όπως λέει, ο προοδευτικός πόλος της κυβέρνησης και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η φημολογούμενη συμμετοχή του Ανδ. Λοβέρδου στην κυβέρνηση.
Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι σκέψεις του Αντ. Σαμαρά, καθώς ο θέλει και μέσω του ανασχηματισμού να επιχειρήσει «ανοίγματα» προς ευρύτερες δυνάμεις της Δεξιάς και της Κεντροδεξιάς, ενταγμένες ή όχι σε άλλους πολιτικούς χώρους.
Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός φέρεται διατεθειμένος να επιχειρήσει προσπάθεια διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας απευθύνοντας κάλεσμα προς κάποιους ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από τη ΝΔ ή και βουλευτές των ΑΝΕΛ να στηρίξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης, ενώ στις προθέσεις του είναι να βάλει στην κυβέρνηση και κάποιους υποψήφιους στις αυτοδιοικητικές εκλογές που δεν κατάφεραν να εκλεγούν, όπως ο Γ. Κουμουτσάκος, ο Στ. Καλαφάτης και ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος.
Πρόθεση, τέλος, τόσο του Αντ. Σαμαρά όσο και του Ευάγγ. Βενιζέλου, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, είναι να απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής ή στήριξης και προς τη ΔΗΜΑΡ ή προς μεμονωμένους βουλευτές της, αν ο Φ. Κουβέλης επιμείνει στις σημερινές του θέσεις.
Ημερησία

1 σχόλιο:

  1. Δεν φταίει κανένας άλλος πλήν των πράσινων φιλοτομαριστών που έδωσαν το δικαίωμα στον αυτιστικό Παπαρ..όγο(με 8%) να ζητάει κι΄αλλα υπουργεία ενώ οι Μογγόλοι έφτασαν στο Τουρκολίμανο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.