20/5/14

Μπάιντεν: Τα σύνορα της Ευρώπης δεν πρέπει να αλλάζουν υπό την απειλή των όπλων

Μπάιντεν: Τα σύνορα της Ευρώπης δεν πρέπει να αλλάζουν υπό την απειλή των όπλων
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καταδίκασε για άλλη μια φορά σήμερα από το Βουκουρέστι την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας ότι τα σύνορα της Ευρώπης δεν πρέπει να αλλάζουν “υπό την απειλή των όπλων”. Είναι μία δήλωση του Αμερικανού αντιπροέδρου που ΠΡΕΠΕΙ να εκμεταλλευθεί ΑΜΕΣΑ η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

“Τα σύνορα της Ευρώπης δεν πρέπει ποτέ ξανά να αλλάξουν υπό την απειλή των όπλων”, είπε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος στην ομιλία του σε μια αεροπορική βάση κοντά στο Βουκουρέστι, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι παραβίασε αυτήν την αρχή που θεσπίστηκε τον 20ό αιώνα. “Για αυτό το λόγο συνεχίζουμε να καταδικάζουμε την παράνομη κατοχή της Κριμαίας από τη Ρωσία. Όσο συνεχίζονται οι προσπάθειες της Ρωσίας με στόχο την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, εμείς πρέπει να παραμείνουμε αποφασισμένοι και να επιβάλουμε επιπρόσθετο κόστος στη Ρωσία”, πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν πραγματοποιεί επίσκεψη-αστραπή 24 ωρών στη Ρουμανία και οι επαφές που έχει αφορούν την κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς απομένει λιγότερο από μία εβδομάδα για τη διεξαγωγή των κρίσιμων προεδρικών εκλογών στη χώρα αυτή.

“Η επίθεση εναντίον της Κριμαίας, σε απόσταση μικρότερη των 250 μιλίων από το έδαφος της Ρουμανίας και τα σύνορα του ΝΑΤΟ μας υπενθυμίζει γιατί χρειαζόμαστε το ΝΑΤΟ”, υπογράμμισε ο Μπάιντεν στην ομιλία του στη βάση Οτοπένι.

Οι ΗΠΑ θέλουν να καθησυχάσουν τη Ρουμανία, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία, ότι έχει τη στήριξη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Όπως και άλλες πρώην κομμουνιστικές χώρες που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση – για παράδειγμα η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής –, η Ρουμανία ζητά την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη, εκφράζοντας ανησυχίες για τις κινήσεις της Μόσχας στην περιοχή. “Η προσήλωσή μας στο άρθρο 5 (σ.σ. που αφορά τη συλλογική άμυνα των μελών του ΝΑΤΟ) συνιστά μια ιερή δέσμευση. Βρίσκομαι εδώ για να σας πω, εκ μέρους του προέδρου (Μπαράκ Ομπάμα) ότι μπορείτε να βασίζεστε πάνω μας”, τόνισε ο Μπάιντεν.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ υπενθύμισε ότι έχει ήδη ενισχυθεί η στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή και ανακοίνωσε ότι πολεμικά πλοία, μεταξύ των οποίων και το αμερικανικό καταδρομικό Vella Gulf πρόκειται σύντομα να εκτελέσουν αποστολές στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Μπάιντεν συναντήθηκε επίσης με Αμερικανούς και Ρουμάνους στρατιώτες που πραγματοποιούν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια στο πλαίσιο της άσκησης “Άνοιξη των Καρπαθίων”. “Εγώ ήμουν αυτός που πίεσε για την ένταξη της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό”, είπε στους Ρουμάνους στρατιώτες.

ΠΗΓΗ: ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, AFP, ANA-MPA
Photo via White House: The Vice President Biden and Dr. Jill Biden have arrived in Bucharest to meet with political and civil leaders.

5 σχόλια:

  1. Είμαι περίεργος να δω αν υπάρχει περίπτωση να τολμήσει να το εκμεταλλευθεί κανείς, πράγματι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπορεις να μας εξηγησεις με τι προσοντα εβαλες το πιτσιρικα το γιο στο Board της Burisma Holdings του Kolomoisky (ιδιωτικη εταιρεια με εδρα τη Κυπρο) για να νεμεται το αεριο (σχιστολιθικο) απο την ΟΥΚΡΑΝΙΑ??? Αφου δε εισαι ευαισθητος ανθρωπος και δεν θες αλλαγες συνορων, πως ανεχεσαι μια χωρα του ΝΑΤΟ να κατεχει μερος της Κυπριακης Δημοκρατιας??????????????????Και γιατι δεν ειπες τιποτα τωρα που πηγες στην Κυπρο??????????Κυριε μου...δεν πειθεις.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΑ ΛΕΣ ΑΥΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑ ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΟΥΤΕ ΤΑ ΚΟΤΣΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΤΟΝ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟ.
    ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ. ΘΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΜΕ ΤΟΚΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.