13/5/14

ΕΕ: Ανησυχία για την επιρροή της Ρωσίας στη Βουλγαρία

Φόβος ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει τη Σόφια για τα συμφέροντά της
Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ προειδοποίησε από το Βερολίνο ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα προσπαθήσει να αποσταθεροποιήσει τη Βουλγαρία και τα Βαλκάνια (REUTERS/Stoyan Nenov)
Οι στενές ενεργειακές σχέσεις της Βουλγαρίας με τη Ρωσία προκαλούν ανησυχία στους ευρωπαίους αξιωματούχους που φοβούνται ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει τη Σόφια ως ανάχωμα για την προώθηση των συμφερόντων της στην ένωση.
Όπως γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, μία σειρά από εσωτερικές εκθέσεις - συμπεριλαμβανομένης μία της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας BND - προειδοποιούν ότι η Μόσχα μπορεί να προσπαθήσει να διευρύνει τις σχέσεις της με τη Βουλγαρία, το πιο φτωχό κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να διασπάσει την ένωση. Η Βουλγαρία είναι εύκολος στόχος για το Κρεμλίνο επειδή η χώρα εξαρτάται σχεδόν εξ' ολοκλήρου από την ενέργεια της Ρωσίας.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Βουλγαρίας - το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών που εκπροσωπεί τη τουρκική μειονότητα - θεωρείται στενά συνδεδεμένη με τη Μόσχα: πρώην μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος, στελέχη της υπηρεσίας πληροφοριών και ολιγάρχες συνεργάζονται με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι σχέσεις είναι τόσο στενές που «η Ρωσία έχει άμεση επιρροή στο βουλγαρικό κοινοβούλιο»αναφέρει το δημοσίευμα του Spiegel. Συγκεκριμένα την περασμένη εβδομάδα, διάφορα μέσα ενημέρωσης έβγαλαν στη δημοσιότητα το περιεχόμενο μίας απόρρητης επιστολής από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό, Gazprom, προς το υπουργείο Οικονομικών της Σόφιας.

Στην επιστολή, η Gazprom, έδινε οδηγίες στους αξιωματούχους του υπουργείου για έναν νόμο που αφορούσε στον αγωγό South Stream, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω της Βουλγαρίας στην Αυστρία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικρίνει τις εργασίες για τον South Stream, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς αντιμονοπωλιακούς κανονισμούς. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, βρίσκεται σε διαρκή ενημέρωση γύρω από τη στρατηγική του Κρεμλίνου στη Βουλγαρία.

Την περασμένη εβδομάδα συνάντησε στο Βερολίνο τον βούλγαρο πρόεδρο Ρόσεν Πλέβνελιεφ, έναν ανεξάρτητο πολιτικό, που μάχεται ανοιχτά την βουλγαρική κυβέρνηση επειδή θέλει να κρατήσει τη Βουλγαρία στο δυτικό στρατόπεδο.

Ο Πλεβνέλιεφ προειδοποίησε για επικίνδυνες εξελίξεις σε όλη την περιφέρεια. Φοβάται ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τη Βουλγαρία και τα Βαλκάνια, προσπαθώντας να εντάξει αυτά τα κράτη στη σφαίρα επιρροής του, και κάλεσε για μία αποφασιστική στάση της ΕΕ προς τη Ρωσία. «Πρόκειται για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών και της ελευθερίας και της ειρήνης στην ήπειρό μας» είπε.
ΒΗΜΑ

9 σχόλια:

  1. Όλα αυτά οι Βούλγαροι τα κάνουν για να πάρουν κατι τις παραπάνω ,η ειναι παιχνίδια προπαγάνδας.Να μη ξεχνάμε ότι παρά την επιθυμία της Ρωσίας και την συμφωνία όλων των υπολοίπων χωρών ήταν η Βουλγαρία αυτή που (κατόπιν αμερικανικού δακτυλου) τορπίλισε τον αγωγό μπουργκας Αλεξανδρούπολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε όλη την παλιά ζώνη επιρροής της, η Μόσχα διατηρεί ισχυρά ερείσματα.

    Διατηρεί ερείσματα στους λαούς, μεγάλο μέρος των οποίων ήταν κομμουνιστές, μα μεγαλύτερο μέρος ήταν φτωχοί που έχουν εξαθλιωθει τελείως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμείς κάποια στιγμή μετά το Β'ΠΠ δημιουργήσαμε, πλουτισαμε. Αυτοί οι λαοί δεν έγιναν πότε πλούσιοι, απλά στο διάστημα εκείνο είχαν τα απαραίτητα. Μετά πάλι χάος.

    Είναι κάτι που στη χώρα μας δεν γίνεται εύκολα κατανοητό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο κατανοητό, πως η γεωπολιτική έχει επιστρέψει για τα καλά! Επίσης γίνεται κατανοητό πως το εθνικό συμφέρον υπερισχύει οποιασδήποτε άλλης ιδεολογίας. Για πολλοστή φορά μπροστά στα μάτια μας εξελίσσεται ένας ανταγωνισμός μεταξύ Αμερικής, Ρωσίας και Γερμανίας!

    Η Γερμανία είναι η χερσαία δύναμη, η οποία χρησιμοποιείται μέσω της και της ΕΕ από την Αμερική, για να αντιπαρατεθεί με τη Ρωσία στην ξηρά ενώ οι Αμερικάνοι αναλαμβάνουν τις θάλασσες. Η Αμερική έχει κηρύξει τον πόλεμο στη Ρωσία σέρνοντας μαζί της τη Γερμανία και τις υπόλοιπες ανίσχυρες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες αυτοπροβάλλονται ως ακτιβιστές της ειρήνης, μια ειρήνη όμως που θα υπάρχει εφόσον κάποιος προσκυνήσει, διαφορετικά ξεκινούν οι απειλές. Η ανηθικότητα των Δυτικών ηγετών, οι οποίοι εκπροσωπούν τον εαυτό τους και μερικά μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, τα οποία και προσκυνούν νυχθημερόν έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο!
    Ελπίζουν πως θα νικήσουν και θα συνεχίσουν να κοροϊδεύουν τον κόσμο και αποτυγχάνουν να δουν πως το ποτάμι που έρχεται δεν αναχαιτίζεται με ευχολόγια, με διαφθορά και ηδονιστική παραλυσία! Οι λαοί της Ευρώπης πρέπει όντως να αφυπνιστούν, αλλά το πρώτο που έχουν να κάνουν είναι να διώξουν πυξ λαξ τους ηγέτες τους!
    Απειλές για αποσταθεροποίηση της Βουλγαρίας από τους ακτιβιστές της ειρήνης, απειλές για αποσταθεροποίηση της Ελλάδος, ακόμα και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό μας, εφόσον δεν επανεκλεγεί η "εκλεκτή" κυβέρνηση, απειλές για αποσταθεροποίηση της Ρωσίας, μέσω των Ισλαμιστών, μνημόνευση του Ερντογάν για το ότι προειδοποίησε την Ευρώπη για τη Ρωσία και μίλησε για αυταρχικό Πούτιν, ο δημοκράτης και μεγαλόκαρδος Ερντογάν, απειλές προς όλους και όλα για υπακοή στους διεφθαρμένους αλαζόνες, που γλεντούν ενόσω η ανεργία καλπάζει. Εκείνο που θα πρέπει να αναλογιστούν είναι η τύχη της Αντουανέτας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο κύριος Πρόεδρος, που μάχεται σθεναρά την κυβέρνηση της χώρας του, βρίσκεται στο στρατηγείο της μαφίας της ΕΕ, ανησυχεί για την επιρροή της Μόσχας στην χώρα του, και κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να περάσει η χώρα του στα χέρια της Δυτικής συμμορίας.

    Λαμπρά κύριε Πρόεδρε.

    Αυτό είναι είδηση ή δελτίο τύπου της μαφίας δια χειρός Ψυχάρη ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΝΟΙΩΘΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ ΤΟΥ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΣΒΕΡΚΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οπως λεει και το ιδρυμα Ronald Berger, το 2030 το 70% της αναπτυξης του παγκοσμιου GDP θα παραγεται στις αναδυομενες χωρες και το 80% των καταναλωτων (μεσαια ταξης) θα ζει εκτος US-Europe. Μπορει να σταθει η παντοδυναμια του δολλαριου? Εσεις τι λετε? Θα το αφησουν οι Αμερικανοι χωρις πολεμο? Ο πολεμος θα ειναι πυρηνικος ναι ή οχι? Σε ποια πλευρα θα πρεπει να ειμαστε??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΕΙΣΤΕ Η ΠΙΟ ΦΤΩΧΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΘΕΛΕΤE ΚΑΙ ΦΤΗΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΤΗΣ ΤΡΙΖΕΤΑΙ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ. ΔΙΑΛΕΞΤΕ "ΦΤΩΧΙΑ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.