7/5/14

Οριστικό «όχι» της Γαλλίας στο «μεταλλαγμένο» καλαμπόκι της Monsanto

Σπόρος αραβοσίτου από θερμοκήπιο της Monsanto στο Μιζούρι των ΗΠΑ REUTERS/PETER NEWCOMB
Την τελική έγκριση στο νόμο που απαγορεύει την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου αραβοσίτου στη Γαλλία έδωσε η Γερουσία, με την αιτιολογία ότι συνιστά κίνδυνο για το περιβάλλον.
Η απαγόρευση, που είχε προηγουμένως επικυρωθεί από το ανώτατο δικαστήριο και υιοθετηθεί από την Εθνοσυνέλευση, αφορά την ποικιλία MON810 της Monsanto, όμως ο νόμος θα ισχύει για κάθε ποικιλία που θα εγκριθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στο μέλλον.
«Ο νόμος έχει ως στόχο να ορίσει ένα νομικό πλαίσιο για τη χώρα μας, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή της απαγόρευσης», δήλωσε κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο υπουργός Γεωργίας Στεφάν Λε Φολ. Η απόφαση πάντως δεν θεωρείται έκπληξη με δεδομένο ότι το Παρίσι είχε ήδη επιβάλει προσωρινές απαγορεύσεις στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων καλλιεργιών, το 2011 και πέρυσι.
Η γαλλική ένωση παραγωγών αραβοσίτου είχε ζητήσει τη γνωμοδότηση του συμβουλίου επικρατείας, όμως το αίτημά τους απορρίφθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την ψηφοφορία στη Γερουσία, με την αιτιολογία ότι η προσωρινή απαγόρευση δεν είχε ως αποτέλεσμα να περιέλθουν σε «επείγουσα οικονομική κρίση», όπως οι ίδιοι υποστήριζαν.
Το MON810 είναι η μοναδική γενετικά τροποποιημένη ποικιλία αραβοσίτου ανθεκτικού σε παράσιτα, η οποία επιτρέπεται να καλλιεργείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έγκρισή της βρίσκεται υπό επαναξιολόγηση, στο γενικότερο πλαίσιο της συζήτησης περί χρήσης «μεταλλαγμένων» καλλιεργειών στην Ε.Ε., ωστόσο τα κράτη-μέλη διατηρούν το δικαίωμα επιβολής απαγόρευσης ανεξάρτητα από τις αποφάσεις των Βρυξελλών.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, οι υπουργοί των «28» δεν κατόρωσαν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με μια άλλη ποικιλία καλαμποκιού, το Pioneer 1507 της DuPont και της Dow Chemical, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για αυτόματη έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Γαλλία ασκεί πιέσεις να παρακάμπτονται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στο συγκεκριμένο ζήτημα και οι μελλοντικές αποφάσεις για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς να λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο.
Ναυτεμπορική

2 σχόλια:

  1. "Την τελική έγκριση στο νόμο που απαγορεύει την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου αραβοσίτου στη Γαλλία έδωσε η Γερουσία, με την αιτιολογία ότι συνιστά κίνδυνο για το περιβάλλον.
    Η απαγόρευση, που είχε προηγουμένως επικυρωθεί από το ανώτατο δικαστήριο και υιοθετηθεί από την Εθνοσυνέλευση, αφορά την ποικιλία MON810 της Monsanto, όμως ο νόμος θα ισχύει για κάθε ποικιλία που θα εγκριθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στο μέλλον"

    Είναι μια θετική είδηση αλλά όσοι υποστηρίζουν την απαγόρευση των γενετικά τροποποιημένων πρέπει να προετοιμάζονται για την επόμενη μάχη. Χρειάζεται διαρκής ετοιμότητα.
    Μιλάμε για εταιρείες με μεγάλη οικονομική ισχύ και διασυνδέσεις.
    Οι άνθρωποι τέτοιων εταιρειών βρίσκονται παντού και οι οικονομικές τους προσφορές σε ικανούς επιστήμονες είναι πολύ δελεαστικές.Το μόνο που δίνει την δύναμη για το "ΟΧΙ" είναι αν διαφωνείς με τα γενετικά τροποποιημένα και τη γενικότερη φιλοσοφία τους σε κάποια θέματα.

    Πριν 5 χρόνια περίπου μια εταιρεία μεταλλαγμένων σπόρων πλησίασε με ανθρώπους της Ελληνίδα γεωπόνο(με ειδίκευση σε συγκεκριμένο τομέα) σε συνέδριο σε χώρα του εξωτερικού. Έδιναν με το έγγραφο που της παρουσίασαν κυριολεκτικά ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Υψηλό μισθό, πολλά εξτρά, σπίτι, εξοχικό,, σχολείο για τα παιδιά της, εργασία για τον σύζυγο της στο επιστημονικό του αντικείμενο(σε άλλη εταιρεία καμία σχέση με σπόρους, φυτά κτλ) για να γίνει μέλος του επιστημονικού τους δυναμικού. Ξέρανε τα πάντα γι' αυτήν ώστε η πρόταση τους να τα περιλαμβάνει όλα.

    Η απάντηση ήταν "ΟΧΙ" ιδιαίτερα ευγενικό αλλά και επίμονο.

    Την ίδια πολιτική ακολουθούν μερικές φορές με χρηματοδότηση σπουδών εξειδίκευσης σε νέους επιστήμονες.
    Το να προσφέρεις σε έναν νέο(ηλικιακής κλάσης 20-35 ετων) επιστήμονα 4.000 δολάρια βασικό μισθό, με εξτρά μπόνους, με πληρωμένο το σπίτι εκεί που θα τον στείλουν(πχ Αφρική), ως μέλος ομάδας που θα επιβλέπει πχ την καλλιέργεια ενός νέου υβριδίου κάνοντας μετρήσεις και στέλνοντας ηλεκτρονικά τα δεδομένα στα κεντρικά της εταιρείας.
    Κάπου εκεί αρχίζει μία έντονη πάλη συνείδησης που πρέπει να τη διαχειριστεί και ο άνθρωπος πρέπει να αποφασίσει ποιος θέλει να ναι και ποια πορεία θέλει να ακολουθήσει.
    Όταν θα πει το "ΟΧΙ"
    εκεί που το 90% θα έλεγε "ΝΑΙ" είναι αυτό που του δίνει δύναμη να συνεχίσει ακάθεκτος με ανοιχτούς πομπούς και κλειστούς συγκεκριμένους δέκτες.
    Διότι όλα σε αυτόν τον κόσμο έχουν να κάνουν με τη διαχείριση.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στις 24 Μαΐου 2014, εκατομμύρια ακτιβιστών από όλο τον κόσμο - για άλλη μια φορά - θα κάνουν πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην Monsanto (March Against Monsanto), ζητώντας μόνιμo μποϊκοτάζ των «Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών» (“Genetically Modified Organisms”, GMOs), καθώς και άλλων επιβλαβών αγρο-χημικών.

    Μέχρι στιγμής, έχουν προγραμματιστεί πορείες σε 6 ηπείρους, σε 52 χώρες, με διάφορες σχετικές εκδηλώσεις σε περισσότερες από 400 πόλεις. Στις ΗΠΑ, έχουν καταγραφεί επισήμως "πορείες αλληλεγγύης" ήδη σε 47 πολιτείες.

    O πλήρης κατάλογος αυτών των πορειών στο: www.march-against-monsanto.com

    < h**p://www.march-against-monsanto.com/p/blog-page_5.html >

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.