30/5/14

Stratfor : Τι κρύβει το νέο δόγμα Ομπάμα για την εξωτερική πολιτική

Μιλώντας στους απoφοίτους του West Point, ο Ομπάμα έστειλε το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να διαχειριστούν μόνες τους τα προβλήματα του κόσμου. Οι στρατιωτικοί πονοκέφαλοι, οι νέες απειλές και η ανάγκη να αναστηθούν ψυχροπολεμικές συμμαχίες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα άδραξε την ευκαιρία χθες για να περιγράψει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, στην εναρκτήρια ομιλία του στους αποφοίτους του West Point. Από τη δική μας άποψη, ο πρόεδρος προχώρησε σε επιβεβαιώσεις παρά σε αποκαλύψεις στο κεντρικό του μήνυμα: οι ΗΠΑ, ως ο αδιαμφισβήτητος παγκόσμιος ηγεμόνας, ξαναστέκονται στα πόδια τους και δεν σκοπεύουν να διαχειριστούν μόνες τους τα προβλήματα του κόσμου.
Στην ετήσια πρόβλεψή μας για το 2014, είπαμε πως αυτή θα είναι η χρονιά όπου οι ΗΠΑ επιτέλους θα πάρουν ανάσα, έχοντας περάσει μια δεκαετία παραπατώντας μέσα στις δυσεπίλυτες συγκρούσεις στον ισλαμικό κόσμο. Ο Ομπάμα υπογράμμισε αυτήν την πρόβλεψη την Τρίτη όταν ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει στο Αφγανιστάν μια δύναμη 9.800 στρατιωτών φέτος, η οποία θα μειωθεί μέχρι το τέλος του 2016, ώστε να καλύπτει μόνο τις ανάγκες ασφαλείας της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ.
Στην ομιλία της Τετάρτης, πέρασε το μήνυμα ότι οι στρατιωτικοί πονοκέφαλοι που αναμένεται να επιμείνουν στο Αφγανιστάν, θα μπουν στο ίδιο καλάθι με αυτούς στο Μάλι ή της Υεμένης. Με άλλα λόγια, οι ΗΠΑ θα εμπλακούν σε αντιτρομοκρατικές αποστολές σε πιο εκρηκτικές περιοχές του κόσμου, όμως η εμπλοκή αυτή θα είναισυγκρατημένη και ακριβής, αναλόγως των αναγκών.
Για περισσότερα πατήστε Euro2Day

1 σχόλιο:

  1. Σαν λίγο φουσκωμένα δεν μας τα λές ρε μάστορα για τον αδιαμφισβήτητο παγκόσμιο ηγεμόνα που ξαναστέκεται στα πόδια του ;

    Κόψε κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.