29/6/14

Πανικός στη Βουλγαρία

Analyst Team
 Βουλγαρία,-Bank-run
Η δεύτερη επίθεση στις τράπεζες της χώρας, με την επόμενη να κινδυνεύει με χρεοκοπία, οπότε με απώλεια των καταθέσεων, μάλλον συνδέεται με το ρωσικό αγωγό πετρελαίου – ο οποίος απαγορεύθηκε από την Κομισιόν, κατ’ εντολή ίσως των Η.Π.Α.

Διαδόσεις, οι οποίες προωθούνται είτε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είτε με μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα, προειδοποιούν για μεγάλα προβλήματα ρευστότητας στις τράπεζες της Βουλγαρίας – με αποτέλεσμα να προκαλείται πανικός στους καταθέτες, οι οποίοι είναι εξαιρετικά ανήσυχοι μετά τη χρεοκοπία της Corpbank (άρθρο).
Η κεντρική τράπεζα της χώρας αναφέρεται σε «ύπουλες επιθέσεις» εναντίον του τραπεζικού συστήματος συνολικά – χωρίς όμως να καθησυχάζει τους καταθέτες, οι οποίοι δημιούργησαν ουρές έξω από τα υποκαταστήματα της «First Investment Bank». Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη της Βουλγαρίας όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αναλήψεις ξεπέρασαν τα 400 εκ. € μέσα σε λίγες μόνο ώρες (ανάλυση).
Η τράπεζα έκλεισε όλα τα υποκαταστήματα της νωρίς την Παρασκευή, για λόγους «διακίνησης» (logistics), όπως ανακοίνωσε η ίδια – υποσχόμενη ότι θα ανοίξει ξανά τη Δευτέρα και χωρίς να σταματήσει τις διαδικτυακές συναλλαγές.
Σύμφωνα τώρα με την κεντρική τράπεζα, οι οποία παραδέχθηκε τις τραπεζικές επιθέσεις (Bank run), κάποιοι προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν σκόπιμα την οικονομία της χώρας – χρησιμοποιώντας τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, για την παραπληροφόρηση των Πολιτών.
Απείλησε δε με σοβαρές ποινές όσους διαδίδουν τέτοιες ειδήσεις – γεγονός που μας θυμίζει αντίστοιχες ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας, όταν η χώρα μας βάδιζε ολοταχώς προς τη χρεοκοπία (στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα των δύο εκλογικών αναμετρήσεων του 2012).
Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας διαβεβαίωσε πως δεν υφίσταται κανένας λόγος ανησυχίας – θεωρώντας πως οι «ύπουλες επιθέσεις έχουν στόχο τις εκλογικές καμπάνιες που θα ακολουθήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα. Δεν αναφέρθηκε όμως στο γεγονός ότι, η «First Investment Bank» προσπαθούσε να κερδίσει ευρωπαίους καταθέτες, ιδίως Γερμανούς, προσφέροντας σχετικά υψηλά επιτόκια (2,5% έως 3,3%) – ισχυριζόμενη πως οι καταθέσεις είναι ασφαλείς, αφού το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Βουλγαρίας είναι μέλος του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος εγγυήσεων, το οποίο εξασφαλίζει τις καταθέσεις κάτω των 100.000 €.
Βέβαια, παρά την ύπαρξη του ευρωπαϊκού εγγυητικού μηχανισμού, η κάθε χώρα-μέλος οφείλει να εγγυάται πρώτη τις καταθέσεις των Πολιτών της – όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, το βουλγαρικό εγγυητικό σύστημα διαθέτει το ποσόν των 940 εκ. €, όταν το γερμανικό έχει μόλις 840 εκ. € (τέλη του 2012). Εάν όμως επικρατήσει πανικός, τα 940 εκ. € δεν πρόκειται να βοηθήσουν καθόλου – αφού, όπως αναφέραμε παραπάνω, οι αναλήψεις μέσα σε λίγες ώρες, μόνο από μία τράπεζα, ξεπέρασαν τα 400 εκ. €.
Περαιτέρω, ορισμένοι αναλυτές θεωρούν υπερβολικούς τους φόβους κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Βουλγαρίας – άλλοι όμως, όπως της αυστριακής Standard Bank, έχουν την άποψη πως η κατάσταση είναι ίσως πολύ πιο σοβαρή, από όσο αποδέχεται η κεντρική τράπεζα της χώρας.
Οι εξελίξεις βέβαια θυμίζουν την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Βουλγαρίας τη δεκαετία του ’90 – όπου 14 τράπεζες χρεοκόπησαν. Πόσο μάλλον όταν συνδέεται με μία αδύναμη οικονομική ανάπτυξη, με σημαντική υποχώρηση των επενδύσεων, καθώς επίσης με σοβαρά πολιτικά προβλήματα – ενώ η αξιολόγηση της χώρας έχει ήδη υποτιμηθεί από την S&P, ευρισκόμενη μόλις μία θέση πριν από την κατηγορία «σκουπίδια», με αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο (γράφημα).
 .
Βουλγαρία - εμπορικό ισοζύγιο
Βουλγαρία – εμπορικό ισοζύγιο
.
Περαιτέρω, αν και δεν γίνονται επίσημες αναφορές για ευνόητους λόγους, οι επιθέσεις εναντίον των τραπεζών συνδέονται πιθανότατα με τη σχεδιαζόμενο αγωγό South Stream - ο οποίος με τέσσερις παράλληλους «σωλήνες», θα περάσει από το βυθό της Μαύρης Θάλασσας. Μέσω της Βουλγαρίας δε θα κατευθυνθεί στην Αυστρία και την Ιταλία, εφοδιάζοντας την ΕΕ με ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο ενεργειακός πόλεμος

Ο αγωγός είναι μία συνεργασία (Joint Venture) της ρωσικής Gazprom (50%), της ιταλικής Eni (20%), της γαλλικής Edf (15%), καθώς επίσης της γερμανικής Wintershall (15%), συνολικού κόστους 19-24 δις € – αποτελώντας εναλλακτική λύση στους ρωσικούς αγωγούς που διέρχονται από την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, με κατεύθυνση την Ευρώπη (εικόνα).
 .
Ο υποθαλάσσιος αγωγός Ρωσίας-Βουλγαρίας
Ο υπό κατασκευή υποθαλάσσιος αγωγός Ρωσίας-Βουλγαρίας
 .
Οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει το Νοέμβριο του 2013, στη Νότια Ρωσία και στη Σερβία – υλοποιώντας καθυστερημένα τη συμφωνία μεταξύ της ρωσικής Gazprom και της εταιρείας ενέργειας της Βουλγαρίας, η οποία υπογράφηκε το 2009.
Καθυστερημένα επειδή τον Ιούλιο του 2009 η Βουλγαρία πάγωσε ξαφνικά τη συμφωνία, ανακοινώνοντας πως δεν ενδιαφέρεται για τη συνέχιση του σχεδιασμού του συγκεκριμένου αγωγού – αλλά ούτε και για άλλες συνεργασίες με τη Ρωσία, στον ενεργειακό τομέα (κάτι ανάλογο συνέβη και στην Ελλάδα, αποτελώντας ίσως μία από τις αιτίες της πτώσης της κυβέρνησης και της μετέπειτα σκόπιμης χρεοκοπίας της πατρίδας μας, από τον Εφιάλτη του Καστελόριζου – άρθρο).
Η ανακοίνωση δε του Τουρκμενιστάν τότε, σύμφωνα με την οποία θα συμμετείχε σε ήδη υφιστάμενους ιρανικούς αγωγούς ή στο σχεδιαζόμενο αγωγό Nabucco (ανάλυση), ήταν ένα ακόμη πλήγμα για τη Ρωσία – η οποία όμως κατάφερε τελικά να τα αποφύγει, να εμποδίσει δηλαδή την κατασκευή του Nabucco, όπως επίσης να πείσει τη Βουλγαρία να συνεργασθεί μαζί της.
Χωρίς να επεκταθούμε σε παραπάνω λεπτομέρειες, τονίζοντας όμως πως η συμμετοχή της Αυστρίας ήταν αρκετά αποφασιστική (κάτι που ίσως θα έχει αποτελέσματα και στο δικό της τραπεζικό σύστημα), η Κομισιόν, εντελώς ξαφνικά και μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια, απαίτησε πρόσφατα από τη Βουλγαρία να σταματήσει την κατασκευή του αγωγού (πηγή).
Η αιτία, στην οποία στηρίχθηκε η απόφαση ήταν το ότι, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, δεν επιτρέπεται ένας προμηθευτής ενέργειας να συμμετέχει ταυτόχρονα και στους αγωγούς μεταφοράς της – η Gazprom εν προκειμένω. Επί πλέον, η διαδικασία αδειοδότησης σταματάει, μετά την διεθνώς μη αναγνωρισμένη προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.
Η Βουλγαρία βέβαια, η εξάρτηση της οποίας από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι σχεδόν ολοκληρωτική, θεωρεί πως η κατασκευή του αγωγού αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την ίδια, με στόχο την εξασφάλιση των ενεργειακών της αναγκών.
Την ίδια στιγμή οι Η.Π.Α., οι οποίες διαθέτουν πλέον μεγάλες ποσότητες σχιστολιθικής ενέργειας, θεωρούν πως ο μοναδικός τρόπος για να αποφευχθεί η οικονομική τους κατάρρευση είναι η αύξηση των εξαγωγών ενέργειας – όπου ο μεγαλύτερος καταναλωτής είναι προφανώς η Ευρώπη. Εναλλακτικά βέβαια ο πόλεμος – τον οποίο όμως θέλουν προφανώς να αποφύγουν.
Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία είπε τα εξής: «Ζητάμε από την ΕΕ να μπλοκάρει τον South Stream. Η Ουκρανία είναι μία αξιόπιστη χώρα μεταφοράς ενέργειας. Έχουμε τηρήσει πάντοτες τις υποχρεώσεις μας και θα συνεχίσουμε να τις τηρούμε«.
Συνεχίζοντας, μετά από την άρνηση της Κομισιόν, αυτό που απομένει είναι να δει κανείς πως θα αντιδράσουν η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία, οι οποίες συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού - αν και η αμερικανική υπεροχή είναι μάλλον δεδομένη.
Όσον αφορά βέβαια την πάμπτωχη Βουλγαρία, κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει πως ο τραπεζικός της τομέας δεν δέχεται μία ύπουλη αμερικανική επίθεση – με έμμεσο στόχο φυσικά τη Ρωσία, αλλά και τις εξαγωγές πετρελαίου, καθώς επίσης φυσικού αερίου που σχεδιάζει η υπερχρεωμένη υπερδύναμη.
Ας μην ξεχνάμε δε πως οι ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης είναι τεράστιες – γεγονός που εμπεριέχει μεγάλους κινδύνους για τη βιομηχανική παραγωγή της ηπείρου μας, καθώς επίσης για το μέλλον της (γράφημα ενεργειακών αγωγών).
 .
Τα σχέδια των εναλλακτικών ευρασιατικών αγωγών
Τα σχέδια των εναλλακτικών ευρασιατικών αγωγών
.
Ολοκληρώνοντας, είναι ίσως σκόπιμο να αναφέρουμε, επανερχόμενοι στο θέμα των τραπεζών της Βουλγαρίας ότι, σύμφωνα με την ΤτΕ οι ελληνικές τράπεζες στη Βουλγαρία, όπως η Εθνική Τράπεζα, δεν έχουν κανένα πρόβλημα – κάτι που φυσικά αμφισβητούμε, αφού δεν είναι δυνατόν να εξαιρεθούν από τις υπόλοιπες.

© Copyright 2014 — Analyst.gr. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση / αναπαραγωγή περιεχομένων του παρόντος website με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια των εκδοτών.

1 σχόλιο:

  1. Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι πίσω από την επιχείρηση sms - twitter και e-mail που κατέκλυσαν χιλιάδες αποδέκτες με μηνύματα του στύλ "τρέχα και απέσυρε όλα τα λεφτά σου", είναι οι Αμερικανοί.

    Το ίδιο κόλπο παίχτηκε και στην Κένυα πρίν 12 χρόνια όταν ο Ομπάμα έκανε την πρακτική του στην Νέα Τάξη Πραγμάτων αποσταθεροποιώντας την χώρα.

    Το ίδιο έργο ξαναπαίχτηκε και στην Ουκρανία αλλά εκεί χρειάστηκε να συμπληρωθεί με μισθοφόρους επί του πεζοδρομίου και ελεύθερους σκοπευτές από τις ταράτσες.

    Στην Βουλγαρία για αυτή την δουλειά έχουν τον Μπορίσωφ.

    Το ερώτημα είναι, θα έχουμε περίπτωση Ουκρανίας ή περίπτωση Κριμαίας ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.