27/6/14

STRATFOR: Κοινό μέτωπο Συρίας και Ιράκ με επιπτώσεις

ΠΗΓΗ: STRATFOR ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας
Οι συγκρούσεις στην Συρία και το Ιράκ αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία. Σύνορα πλέον δεν υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών και η εξελισσόμενη κρίση στο Ιράκ έχει άμεσες συνέπειες στον πόλεμο της Συρίας. Ωστόσο, ούτε το συριακό καθεστώς, ούτε οι αντάρτες που το αντιμάχονται, θεωρούν ότι μπορούν να κερδίσουν κάτι θετικό από την επιτυχία του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Λεβαντίνης (ISIL). Όπως έχουν τώρα τα πράγματα, ο μόνος κερδισμένος είναι το ΙSIL και μόνο.

Λόγω του τρόπου με τον οποίο το ISIL κατόρθωσε όσα κατόρθωσε στο Ιράκ, έχει ήδη κερδίσει εκ των πραγμάτων διεθνή αναγνώριση και κύρος ανάμεσα στους ισλαμιστικούς κύκλους, οι οποίοι το θεωρούν ως τη μόνη ισλαμική δύναμη που μπορεί να επιτύχει ένα αποφασιστικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα δικά τους πιστεύω.

Η θεώρηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική και λειτουργεί ως δέλεαρ για πολλούς επίδοξους ισλαμιστές μαχητές, να επιλέξουν το ISIL ως βασικό όχημα πραγματοποίησης της τζιχάντ. Αυτό ισχύει και για πολλούς ισλαμιστές που αυτή τη στιγμή μάχονται στην Συρία.

Το γεγονός επίσης ότι το ISIL διαθέτει πλέον επαρκή βαρύ οπλισμό και οχήματα που κυρίευσε από τον Ιρακινό Στρατό, αλλά και πάνω από 1 δισ. δολάρια που επίσης εισήλθαν στα ταμεία του, από την έναρξη της επίθεσής στο Ιράκ και έπειτα, από σουνίτες χρηματοδότες, αποτελούν έναν ακόμα λόγο να το ακολουθήσουν οι ισλαμιστές μαχητές που σήμερα πολεμούν τον Άσαντ στην Συρία.

Οι άνδρες του ISIL διαθέτουν πλέον σημαντικό αριθμό ακόμα και τεθωρακισμένων, οχημάτων, πυροβολικό, υλικό διαβιβάσεων και χιλιάδες τόνους πυρομαχικών, μέχρι και συστήματα νυκτερινής σκόπευσης και αντιαεροπορικά όπλα. Τα όπλα αυτά ενισχύουν σημαντικά τις δυνατότητες των μαχητών της οργάνωσης και στη Συρία και πράγματι, μέρος του βαρέως οπλισμού της οργάνωσης έχει ήδη μεταφερθεί στην Συρία.

Για το καθεστώς Άσαντ μια αρνητική συνέπεια της ενίσχυσης του ISIL, είναι ότι εγκαταλείπεται από μεγάλο αριθμό σιιτών εθελοντών που πολεμούσαν στο πλευρό του, αλλά τώρα επιστρέφουν στο Ιράκ και στον Λίβανο, για να υπερασπίσουν, στην κυριολεξία, τα σπίτια τους.
Στην πραγματικότητα ήταν αυτοί οι εθελοντές, κυρίως οι μαχητές της Χεζμπολάχ, που το 2012 σταμάτησαν την προέλαση των αντικαθεστωτικών και χάρισαν στο καθεστώς Άσαντ τις πρώτες του νίκες. Ήδη όμως χιλιάδες Ιρακινοί, κυρίως σιίτες, οι οποίοι μάχονταν στις περιοχές της Λατάκιας και της Δαμασκού, επιστρέφουν στο Ιράκ.

Ακόμα και η Χεζμπολάχ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απειλεί να στείλει δυνάμεις της στο Ιράκ. Σημαντικό στοιχείο επίσης είναι ότι το αυξημένο κύρος που απολαμβάνει πλέον το ISΙL του επέτρεψε να προσεταιριστεί το προσκείμενο στην αλ Κάιντα, Μέτωπο αλ Νούσρα, το χαϊδεμένο παιδί της Τουρκίας στη Συρία. Με τον τρόπο όμως αυτό έπαυσαν, σε μεγάλο βαθμό και συγκρούσεις μεταξύ των δύο αυτών τμημάτων που αντιμάχονταν μεν τον Άσαντ, αλλά συχνά πυκνά πολεμούσαν και μεταξύ τους.

Ωστόσο οι ΗΠΑ, αξιολογώντας ως σοβαρή την απειλή του ISIL και φοβούμενες ότι η περαιτέρω ενίσχυση με οπλισμό των αντικαθεστωτικών ανταρτών στην Συρία, θα έχει ως μόνο αποτέλεσμα ο οπλισμός αυτός να βρεθεί στα χέρια των μαχητών του ΙSIL, έχουν αρχίζει να επανεξετάζουν το όλο σκεπτικό τους, επί του προκειμένου, σε μια στιγμή που οι αντικαθεστωτικοί θεωρούσαν ότι είχαν σχεδόν πείσει τις ΗΠΑ να τους παραδώσουν σύγχρονο οπλισμό.

Την ίδια ώρα, το καθεστώς Άσαντ έχει ξεκινήσει τις αεροπορικές προσβολές κατά στόχων του ISIL εντός συριακού εδάφους, αλλά και κατά μήκος των συνόρων με το Ιράκ, ήδη αμέσως μετά την πτώση της Μοσούλης. Με τον τρόπο, αυτό το καθεστώς Άσαντ πετυχαίνει και να πλήξει τους εν δυνάμει αντιπάλους του και να προσφέρει εκδούλευση στους σιίτες συμμάχους του στο Ιράκ, κερδίζοντας επιπλέον συμπάθειες στην Τεχεράνη. 

Με το ISIL να απειλεί πλέον και τη Βαγδάτη και κατά συνέπεια τα συμφέροντα τόσο του Ιράν, όσο και δευτερευόντως της Χεζμπολάχ, το καθεστώς Άσαντ δείχνει βομβαρδίζοντας, ότι πράττει το χρέος του ως μέλος της αυτής συμμαχίας.
Είναι πάντως ξεκάθαρο ότι οι εξελίξεις στο Ιράκ έχουν περιπλέξει ακόμα περισσότερο την ήδη περιπλεγμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μια περιοχή όπου, ο όρος σύνορα, χάνει πλέον την σημασία του.

Για το συριακό θέατρο επιχειρήσεων, οι εξελίξεις στο Ιράκ επιφέρουν μια σειρά πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων στους αντιμαχόμενους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το ISIL θα επηρεάσει τελικά τις εξελίξεις και στη Συρία, μετά το Ιράκ.

DEFENCEPOINT

3 σχόλια:

  1. Αυτό το μπακάλικο σοφίας της Αμερικανής προπαγάνδας έχει κουράσει την πελατεία του, γιατί πουλάει μόνο δύο προιόντα.

    Γλυκά με μπόλικη ζάχαρη για τους Αμερικανόφιλους, και δηλητηριασμένα μήλα για όλους τους άλλους.

    Δεν αγοράζουμε ούτε τα μεν ούτε τα δε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Gia to Dimitri: einai mia endiaferusa prosengisi prepei na peis efxaristo sto infognomonpolitics pou sou edose ti dinatotita na deis pos vrepoun oi alloi to pragmamta. Dimiourgiki kritiki den ekanes gia Γλυκά με μπόλικη ζάχαρη kai alles teties ellinomalakies exo varethei na tis vlepo sinexise na diavazeis to infognomonpolitics giati distixos to sxolio sou xaractirizete gia to agnomon blog ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.