28/7/14

Η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα



Ειδικού Συνεργάτη
Η πρόσφατη παρουσίαση στο Λονδίνο, των 20 θαλασσίων «οικοπέδων» που θα προκηρυχθούν για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων αποτελεί σημαντικό ορόσημο, τόσο για το έργο που επιτελέσθηκε μέχρι τώρα, όσο και για αυτά που θα ακολουθήσουν. Δεν πρέπει, όμως, να πιστέψουμε ότι τα προβλήματά μας λύθηκαν δια παντός.

Αναμφιβόλως, αισθανόμαστε ότι υπάρχει μια προοπτική που δημιουργεί ελπίδες για το μέλλον, γνωρίζουμε όμως ότι πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά και πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι « είναι όλα κιόλας ξεπουλημένα». Είναι συνεπώς εύλογο να επικρατεί αβεβαιότητα για την ενδεικνυόμενη μακροπρόθεσμη πολιτική στον τομέα των υδρογονανθράκων. Σ΄ αυτόν τον δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας, είναι απαραίτητο να μελετήσουμε τους τρόπους που επέλεξαν άλλες χώρες για να αξιοποιήσουν το πετρέλαιο και το αέριό τους.

Είναι, εξάλλου, σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι η χώρα διέρχεται μια συνεχιζόμενη κρίση δημοσίου χρέους, για την οποία οι δανειστές μας πιστεύουν ακράδαντα ότι φέρουμε την πλήρη ευθύνη. Οποιοδήποτε «στραβοπάτημα» μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Πόσο μάλλον, όταν οι μεγάλες πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρείες είναι στενά συνδεδεμένες με τις κυβερνήσεις των μεγάλων χωρών που διακρατούν ή ελέγχουν το δημόσιο χρέος μας.

Περαιτέρω, δεν πρέπει να υποθέσουμε ότι συντομότατα τα 20 θαλάσσια «οικόπεδα» θα αναληφθούν από ξένες εταιρείες, οι οποίες θα κάνουν τα πάντα για να παραγάγουν γρήγορα πετρέλαιο και αέριο και , έτσι, θα «σωθούμε» εν μια νυκτί από την σημερινή κρίση. Αντιθέτως, η πείρα έχει διδάξει ότι η διαδικασία κατακύρωσης των «οικοπέδων» σε εταιρείες ή κοινοπραξίες εταιρειών είναι χρονοβόρα και μεταξύ των διερευνητικών γεωτρήσεων και της παραγωγής μεσολαβούν αρκετά χρόνια. Ακόμη όμως και όταν αρχίσει η εξόρυξη, προηγείται η απόσβεση των μεγάλων επενδύσεων που απαιτούνται για την εκμετάλλευση των υποθαλασσίων κοιτασμάτων. Εν ολίγοις, το «ελντοράντο» είναι ακόμη πολύ μακριά.

Είναι, λοιπόν, σκόπιμο να χαράξουμε την πολιτική μας με μακροπρόθεσμη πνοή κα να πείσουμε τους διεθνείς πετρελαϊκούς «παίκτες» ότι είμαστε σοβαροί και αξιόπιστοι εταίροι.

Στο πλαίσιο αυτό, επιβάλλεται να αρχίσουν οι διαδικασίες για την ίδρυση και λειτουργία Εθνικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων - όπως το έπραξαν πολλές χώρες πριν από μας – με μετα- σχηματισμό της υπάρχουσας εταιρείας ΕΔΕΥ ΑΕ. Η εταιρεία αυτή θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να συμμετέχει με ένα μικρό ποσοστό, λ.χ. 5%, σε κάθε κοινοπραξία που θα αναλαμβάνει την έρευνα και εκμετάλλευση εκάστου «οικοπέδου». Η χρηματοδότηση της μικρής αυτής συμμετοχής θα εξασφαλίζεται στο πλαίσιο της συνολικής χρηματοδότησης της κοινοπραξίας. Με τον τρόπο αυτό, τα στελέχη της εταιρείας θα συμμετέχουν πλήρως στις διαδικασίες λειτουργίας εκάστης κοινοπραξίας, ούτως ώστε να διασφαλίζουν την εθνική κυριαρχία επί των κοιτασμάτων που θα ανακαλυφθούν και να αποτρέπουν κάθε κίνδυνο αλόγιστων ενεργειών των μελών της κοινοπραξίας.

Σταδιακά, η εταιρεία αυτή θα καταστεί ικανή να εκμεταλλευτεί τα μικρά κοιτάσματα που θα ανακαλυφθούν που κατά κανόνα δεν ενδιαφέρουν τις ξένες εταιρείες. Αυτή, όμως, η δυνατότητα θα έρθει ως αποτέλεσμα ενδελεχούς και μακροχρόνιας εμπλοκής της εταιρείας στο κύκλωμα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων, η οποία, όπως όλοι γνωρίζουμε, σήμερα δεν υπάρχει.

Παράλληλα με τις μακρόχρονες διαδικασίες που προαναφέρθηκαν, είναι σημαντικό να ληφθούν οι πιο σωστές αποφάσεις για την διάθεση των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες. Εκεί θα κριθεί κατά πόσο η χώρα είναι διατεθειμένη να «γυρίσει σελίδα», ή θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται όπως πριν. Κοινωνικές παροχές που δεν θα δικαιολογούνται από την περίσταση δεν θα πρέπει καν να συζητηθούν. Η χώρα έχει ανάγκη από πολλές επενδύσεις, ελληνικές και ξένες, οι οποίες θα δημιουργήσουν και θα διασφαλίσουν νέες θέσεις εργασίας. Οι επενδύσεις, όμως, δεν γίνονται σε υπερχρεωμένες χώρες, όταν μάλιστα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος «πισωγυρισμάτων». Αντίθετα, η δυνατότητα μιας χώρας να εξυπηρετήσει το δημόσιό της χρέος και να το θέσει σε σταθερή πτωτική τροχιά επιτρέπει σε πολλούς επενδυτές να εισέλθουν στην αγορά αυτής της χώρας, εκτιμώντας ότι οι κίνδυνοι για τις επενδύσεις τους είναι, από την πλευρά αυτή, διαχειρίσιμοι.

Κατά συνέπεια, επιβάλλεται όπως ένα μέρος των εσόδων, λ.χ. το 60%, κατευθυνθεί εξαρχής για την αντιμετώπιση του δημοσίου μας χρέους. Η απόφαση αυτή, όσο οδυνηρή και αν φαίνεται, είναι επιβεβλημένη, όχι για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των δανειστών, αλλά διότι θα ωφελήσει πρωτίστως την οικονομία μας. Δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι, ως δια μαγείας, ένα γεωτρύπανο θα αρχίσει αύριο να επιχειρεί στο καθένα από τα 20 «οικόπεδα». Ο δρόμος προς την κατεύθυνση αυτή θα είναι τραχύς και ανηφορικός. Θα είμαστε τυχεροί αν αρχίσουμε με ένα ή δύο γεωτρύπανα. Η αποστολή του ισχυρού μηνύματος ότι τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες θα αξιοποιηθούν για την τακτική πληρωμή του χρέους θα παρακινήσει πολλές πετρελαϊκές εταιρείες - που θα είναι «διστακτικές» να επενδύσουν στην Ελλάδα - να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις τους και να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση των υπολοίπων οικοπέδων. Το ίδιο θα συμβεί και με εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε άλλους τομείς. Θα μπορέσει, έτσι, η οικονομία μας να εισέλθει σε ένα άλλο κύκλο, πλέον βιώσιμο και ελπιδοφόρο, μακριά από τις παλαιές πρακτικές που αμαύρωσαν την εικόνα του Έλληνα στον κόσμο. Συγχρόνως δε, η τακτική και συστηματική πληρωμή του δημοσίου χρέους του παρελθόντος και η μη παραγωγή νέου χρέους θα απελευθερώσουν άλλους πόρους από τον προϋπολογισμό, οι οποίοι θα κατευθυνθούν σε αναπτυξιακές επενδύσεις. Τέλος, ένας προϋπολογισμός απαλλαγμένος από τα βάρη του δημοσίου χρέους και των δημοσίων επενδύσεων θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει ευχερέστερα μια στοχευμένη κοινωνική πολιτική.

10 σχόλια:

  1. "Στο πλαίσιο αυτό, επιβάλλεται να αρχίσουν οι διαδικασίες για την ίδρυση και λειτουργία Εθνικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων - όπως το έπραξαν πολλές χώρες πριν από μας – με μετα- σχηματισμό της υπάρχουσας εταιρείας ΕΔΕΥ ΑΕ.";;;

    Να δεις τί μου θυμίζει...
    Α, ναι!

    "Τρία χρόνια μετά το σ/ν για την ΕΔΕΥ, διάφοροι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ακυρώθηκε στην πράξη ο εθνικός φορέας, ότι αποφάσεις παίρνει μόνο ο υπουργός βάσει του λανθασμένου σχεδίου που εφαρμόζεται επί 5ετία, ότι προετοιμάζεται διαδικασία ανάθεσης της δουλειάς του ανενεργού εθνικού φορέα σε αλλοδαπή εταιρία. Όλα αυτά ήταν γνωστά εδώ και χρόνια.
    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/05/blog-post_3416.html
    http://olympia.gr/2012/01/24/mου-το-αφησε-ο-πελαργος-στην-πορτα-αποκ/
    Περιμένει κανείς από την επιστημονική κοινότητα και τον ειδικό τύπο να "δει το φως το αληθινό" και να δει τους ικανούς; Όχι. Τυρβάζουν αμέρημνοι μέχρι να αναδείξουν "τα δικά τους παιδιά" ή να πάει το καράβι στα βράχια."

    http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2012/03/1974.html?showComment=1406112988076#c2440284897988986082

    Κάποτε έλεγα ότι το παρόν ιστολόγιο είναι manual. Επιβεβαιώνομαι κάθε μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μετά την ήττα Ροζάκη "ανακήρυξη ΑΟΖ με συμφωνία Τουρκίας" (=ΠΟΤΕ) στο debate με Καρυώτη "ανακήρυξη ΑΟΖ μονομερώς ΤΩΡΑ", το video "χάθηκε"...

    Όλοι οι δημοσιογράφοι και οι επιστήμονες που ασχολούνται με εθνικά θέματα έσπευσαν να ζητήσουν το video, σωστά;...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. «Η πρόσφατη παρουσίαση στο Λονδίνο, των 20 θαλασσίων «οικοπέδων»

    Παρουσίαση σημαίνει αναγνώριση ΑΟΖ, χωρίς να αντιδράσει η Τουρκία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Παρουσίαση σημαίνει αναγνώριση ΑΟΖ, χωρίς να αντιδράσει η Τουρκία"

    Αν η παρουσίαση περιελάμβανε τα οικόπεδα (από κάτω προς τα πάνω) 2+5+3 του χάρτη
    http://olympiada.files.wordpress.com/2012/02/shell-akdeniz-arama.jpg
    θα είχες δίκιο.

    Τώρα αυτή η θέση-δήλωση είναι επικίνδυνα λανθασμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νομίζω είχε συναφθεί συμφωνία μεταξύ
    Καραμανλή- Αλβανίας για ΑΟΖ που αργότερα ακυρώθηκε από την παρέμβαση της Τουρκίας και την έλευση Παπανδρέου στην εξουσία

    http://himara.gr/epikairotita/alvanikos-typos/3340-i-ellada-den-sevete-tin-symfonia-aoz-me-tin-alvania

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό που γράφεις για τη συμφωνία με την Αλβανία είναι σωστό, αλλά δεν σχετίζεται με τον Παπανδρέου: υπέγραψε αναρμόδιος Αλβανός υπουργός και με αυτό το πρόσχημα ακυρώθηκε μετά την πίεση της Τουρκίας.

    ΑΟΖ ανακηρύσεις μονομερώς.
    Έμμεσος τρόπος οριοθέτησης υπάρχει, αλλά τέτοιο επιπέδου θέματα δεν είναι για διαδικτυακή συζήτηση.

    Οι Τούρκοι λειτουργούν με εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό και εμείς με προχειρότητα. Η ΜΙΤ έχει ολόκληρη ομάδα αφιερωμένη αποκλειστικά στους υδρογονάνθρακες και εμείς, πατριωτικά και αξιοκρατικά όπως πάντα, με οδηγό στρατηγικές επιπέδου Μάλτα Γιοκ.

    Μη ξεχνάμε ότι η Τουρκία παρκάρει υποβρύχιο στην Αλβανία και εμείς βάλαμε αλλοδαπή εταιρία να κάνει σεισμικές έρευνες χωρίς έλεγχο ποιότητας δεδομένων αλλά με έλεγχο για την προστασία των θαλασσίων θηλαστικών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιατι βάζετε κείμενα που δεν υπογράφονται;
    Πρόσεξε κανείς που ακριβώς βρίσκονται τα οικόπεδα νότια της Κρήτης σε σχέση με την Λιβύη;

    Θ. Καρυώτης

    ΥΓ Γιατί γράφετε:
    "Αυτό το ιστολόγιο δεν επιτρέπει ανώνυμα σχόλια." μια και το παραβιάζετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προχθές στο "ΚΡΗΤΗ TV":

    Ενδιαφέρουσα εκπομπή με τον καθηγητή A.Φώσκολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο σχεδιασμός οικοπέδων έγινε από το ΥΠΕΚΑ, όχι από την ανενεργή ΕΔΕΥ.
    Ο σχεδιασμός οικοπέδων έγινε με βάση τη στρατηγική θεώρηση "ας ξεκινήσουμε από εκεί που δεν υπάρχουν προβλήματα και μετά πάμε αλλού", δλδ ας κατοχυρώσουμε τα συμφέροντα των αλλοδαπών εκεί που δεν τους έχουμε ανάγκη και μετά ας επεκτείνουν τα δικαιώματά τους και αλλού, διαπραγματευόμενοι αντί για εμάς.

    ΥΓ. Είμαι ένας απλός, ταπεινός σχολιαστής. Παραμένω ανώνυμος διότι πιστεύω πως, επιστημολογικά, σημασία έχει το μήνυμα, όχι ο αγγελιοφόρος.
    http://youtu.be/bjaJxs12l44

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Ενώ υπάρχει εδώ και τρία χρόνια –σε αδράνεια όλως τυχαίως...- η ΕΔΕΥ Α.Ε., δηλαδή κρατικός φορέας που θα αναλάβει (υποτίθεται) την προετοιμασία και υλοποίηση του σχεδίου παραχωρήσεων των «οικοπέδων» για έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, η κυβέρνηση δημιουργεί τώρα ένα ακριβώς ίδιο ιδιωτικό φορέα, με συμβούλους επί πληρωμή, για να αναλάβει... την προετοιμασία και υλοποίηση του σχεδίου παραχωρήσεων των «οικοπέδων» για έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων!
    Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) δημιουργήθηκε το 2011 (!), απέκτησε πρόεδρο (κ. Σοφία Σταματάκη) αλλά δεν στελεχώθηκε ποτέ! Αντ' αυτού, το ΥΠΕΚΑ προχώρησε στις 27 Ιουνίου σε προκήρυξη κλειστού διεθνή διαγωνισμού με σκοπό την πρόσληψη συμβουλευτικής εταιρείας η οποία θα αναλάβει τόσο τις παραχωρήσεις, όσο και την στελέχωση της ΕΔΕΥ!

    [...]

    «το πρόβλημα έγκειται στο ότι η κυβέρνηση έχει κρατήσει τον ΕΔΕΥ ΑΕ, τρία χρόνια από την θεσμοθέτησή του, σε αδράνεια και σπεύδει τώρα υποκριτικά, κατά την γνώμη μας, ελλείψει στελεχωμένου Φορέα να αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία συμβούλων την όλη διαδικασία προετοιμασίας και υλοποίησης του γύρου παραχωρήσεων... Όπως αποδεικνύεται, μετά την τρίχρονη αδράνεια, η παράκαμψη του Φορέα και η επιλογή Εργολάβων και άλλων εξωθεσμικών μορφωμάτων για την διαχείριση των υδρογονανθράκων, είναι συνειδητή επιλογή».

    http://www.newsbomb.gr/apokalypseis/story/477727/arhisan-ta-kolpakia-me-ta-petrelaia

    Ας δώσω λοιπόν και ένα... hint:
    Διαβάστε τα βιογραφικά + κυρίως τα συνοδευτικά σημειώματα όσων κατέθεσαν αίτηση για το ΔΣ της ΕΔΕΥ και θα καταλάβετε γιατί παρέμεινε ανενεργή!
    ΟΛΟΙ οι "εκλεκτοί" ήταν -βάσει του ισχύοντος νόμου για την ΕΔΕΥ- πρακτικώς ακατάλληλοι...
    Η εταιρία είναι ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ και αυτοί μιλούσαν για την εμπειρία τους σε άλλα θέματα, από περιφερειακά έως έμμεσα σχετικά ή τελείως άσχετα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.