21/7/14

Κύπρος: Εβδομάδα Αποφάσεων τις Εκποιήσεις Ακίνητης Περιουσίας

Εβδομάδα σημαντικών αποφάσεων για το θέμα των εκποιήσεων ακίνητης περιουσίας στην Κύπρου, σε συνάρτηση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα είναι αυτή που αρχίζει από σήμερα, Δευτέρα 21 Ιουλίου. Μετά τις διαπιστώσεις ότι η Τρόϊκα επιμένει στο άμεσο κλείσιμο της διαδικασίας εκποιήσεων με ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου από την κυπριακή Βουλή, η μπάλα βρίσκεται στα πόδια της κυβέρνησης της Μεγαλονήσου, η οποία εκτός της ετοιμασίας του νομοσχεδίου θα πρέπει να πείσει και τα κόμματα για τους χειρισμούς της.

Αν και αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο κυπριακό nomisma.com.cy ότι ακόμα υπάρχουν περιθώρια διαπραγματεύσεων, φαίνεται ότι η κατάρτιση του σχετικού νομοσχεδίου και η υποβολή του στη Βουλή είναι αναπόφευκτη. Εκείνο που βασικά θα επιδιώξει η κυπριακή κυβέρνηση τις επόμενες 2-3 μέρες είναι να πείσει την Τρόικα για να είναι όσο πιο ήπιες γίνεται οι πρόνοιες του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις περιουσιών.

Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση θέλει αφ'ενός να δώσει την εικόνα ότι διαπραγματεύθηκε έντονα με την Τρόϊκα και αφετέρου να περιορίσει τις όποιες αντιδράσεις των κομμάτων για να εγκρίνουν το σχετικό νομοσχέδιο. Όλα αυτά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, όπου λήγει το χρονοδιάγραμμα που έθεσε η Τρόϊκα στην κυβέρνηση.

Το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του θα κάνει ότι μπορεί προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία στο επίμαχο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις και να τεθεί ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη. Η Τρόικα, άφησε να εννοηθεί ότι η υλοποίηση των δεσμεύσεων στο συγκεκριμένο ζήτημα, αποτελεί προϋπόθεση για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης οικονομικής βοήθειας προς τη Λευκωσία.
Οι συζητήσεις επί του νομοσχεδίου συνεχίστηκαν την Παρασκευή σε τεχνοκρατικό επίπεδο, αλλά οι Τροϊκανοί θα συναντηθούν ξανά με τον υπουργό Οικονομικών.
Το θέμα των εκποιήσεων είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις προσπάθειες κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας Κύπρου. Προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου αναμένεται να παραδώσει η Τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών και στην Κεντρική Τράπεζα μέχρι την Τετάρτη και η τελική διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή.

energia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.