31/7/14

Μην κλάψεις για την Αργεντινή Αλέξη...

Του Κώστα Στούπα
Η δεύτερη χρεοκοπία της Αργεντινής αποτελεί μάθημα για εμάς τους Έλληνες πως η στάση πληρωμών δεν συνιστά πανάκεια, όπως νομίζουν ή διαφημίζουν στην Ελλάδα διάφοροι αριστεροί και δεξιοί δημαγωγοί.
Περίπου αυτό που μας έλεγαν στην Ελλάδα οι αντιμνημονιακοί δημαγωγοί, ήταν πως αρκεί να πούμε «στάση πληρωμών» και το χρέος θα διαγραφόταν ως δια μαγείας, το κοντέρ θα μηδενιζόταν και οι «τρισκατάρατες» αγορές θα συνέχιζαν να τροφοδοτούν την ευημερία μα δανεικά. 
Η δεύτερη χρεοκοπία της Αργεντινής σε 13 χρόνια αποδεικνύει πως οι συνέπειες μιας στάσης πληρωμών συνεχίζουν να βασανίζουν μια χώρα για δεκαετίες.
 «Μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή», τόλμησε να αναφωνήσει, από άγνοια ίσως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα στη Βουλή. Η άγνοια στην πολιτική και την οικονομία όμως συνήθως έχει δυσβάστακτο κόστος.

Οι συνέπειες μιας στάσης πληρωμών για την Ελλάδα το 2010  θα ήταν πολύ χειρότερες από αυτές της Αργεντινής, γιατί η Ελλάδα ήταν και είναι μια χώρα που δεν έχει να εξάγει τις πρώτες ύλες που εξάγει η Αργεντινή. Η Αργεντινή είναι ο μεγαλύτερο παραγωγός σόγιας στον κόσμο, ενώ το εμπορικό ισοζύγιο τροφίμων είναι θετικό. Κι όμως η Αργεντινή με θετικό εμπορικό  ισοζύγιο στα τρόφιμα πείνασε. Τι θα πάθαινε η Ελλάδα με αρνητικό ισοζύγιο τροφίμων και καύσιμων αν είχε κηρύξει στάση πληρωμών το 2010;
Οι εξελίξεις στην Αργεντινή υποχρεώνουν, όσους έχουν πολιτική αξιοπρέπεια και τιμή να ζητήσουν έστω και εκ των υστέρων συγνώμη για την άγνοιά τους. 

Το πρόβλημα 
H Αργεντινή χρεοκοπεί για δεύτερη φορά σε 13 χρόνια. Η αλήθεια είναι πως η Αργεντινή δεν εξήλθε ποτέ από την κατάσταση χρεοκοπίας των άρχων του 2000. 
Η χρεοκοπία της Αργεντινής ξεκίνησε το 1998-99 όταν οι τιμές των πρώτων υλών έπεσαν πολύ χαμηλά. 
Η στάση πληρωμών το 2001 εν μέσω χειροκροτημάτων στο Κοινοβούλιο προκάλεσε ένα σοκ στην κοινωνία με τις ελλείψεις στα ράφια και την «εξάτμιση» των καταθέσεων των φτωχών, αλλά στη συνέχεια η ραγδαία άνοδος των τιμών των πρώτων υλών εξομάλυνε την κατάσταση. 


Η εξομάλυνση αυτή θεωρήθηκε σαν αποτέλεσμα της  αριστερής πολιτικής των κυβερνήσεων των λαϊκιστών που ακολούθησαν. Μετά 12 χρόνια ενώ οι τιμές της σόγιας και του πετρελαίου παραμένουν στα ύψη η Αργεντινή έχει καταφέρει να έχει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, πληθωρισμό «επίσημο» κοντά στο 10% ενώ ανεπίσημα υπολογίζεται σε 20-40%. 




Τι σημαίνει επίσημος πληθωρισμός 10% και ανεπίσημος 20-40%; Είναι απλό, σημαίνει πως ο συνταξιούχος ή ο  μισθωτός χάνουν  κάθε χρόνο όσα έχασαν οι Έλληνες σε τέσσερα χρονιά χρεοκοπίας.  Κάθε χρόνο απώλεια εισοδήματος σημαίνει εκμηδενισμό της αξίας της σύνταξης και του μισθού σε 3-5 χρόνια. 
Ο μισθωτός και ο συνταξιούχος συνέχισαν να εισπράττουν «τούβλα» από χαρτονομίσματα  από Πέσος με αριθμούς με πολλά μηδενικά, αλλά με αγοραστική αξία που μειώνεται διαρκώς. 
Η Αργεντινή έχει υψηλή φορολογία και έλεγχο συναλλάγματος. Παρά την υψηλή φορολογία εν ονόματι της αναδιανομής εισοδήματος υπέρ των φτωχότερων, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ζει σε συνθήκες εξαθλίωσης. Παρά την υψηλή φορολογία ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού ζει σε συνθήκες χλιδής. 
Η υψηλή φορολογία φέρνει υψηλή φοροδιαφυγή από την οποία πλουτίζουν και οι κρατικοί και οι κομματικοί υπάλληλοι.  Σε καμιά περίπτωση δεν έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Ο έλεγχος του συναλλάγματος (που ονειρεύονται εδώ και οι ΛαφαζανοΣτρατούληδες) έχει σαν συνέπεια την άνθιση της μαύρης αγοράς δολαρίων.  Αποτέλεσμα είναι να ευνοείται μια μερίδα κρατικών υπαλλήλων και μαυραγοριτών σε βάρος των ανθρώπων της εργασίας και του υγιούς επιχειρείν. 
Η Αργεντινή στις αρχές του περασμένου αιώνα ήταν μεταξύ των 5 πλουσιότερων χωρών του πλανήτη. Σήμερα δεν είναι. Είναι όμως μεταξύ των πλέον διεφθαρμένων, κρατικοδίαιτων και αριστερών προκαταλήψεων σε ό,τι έχει σχέση με την πρόοδο και την ευημερία. 
Η Αργεντινή μόνο παράδειγμα προς μίμηση δεν είναι. Είναι παράδειγμα προς αποφυγήν...


Πηγή: www.capital.gr

10 σχόλια:

  1. Το selective default απέχει αρκετά από την χρεοκοπία,κύριε αρθρογράφε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν διάβασα το Αρθρο, γιατι μου ανακατεύει τα έντερα. Δηλαδή χαιρόμαστε που χρεοκοπεί η Αργεντινή, προκειμένου να αιτιολογήσουμε το ελληνικό έγκλημα!

    Τι σόϊ άνθρωποι είναι αυτοί που γράφουν τέτοια αρθρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το «Μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή» του Τσίπρα είναι ισάξιο με το «λεφτά υπάρχουν» του ΓΑΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αλίμονο και φυσικά δεν χαιρόμαστε - απλώς προσπαθούμε να μάθουμε από τα λάθη αλλων (βλέπε Αργεντινή) και από τις δικές μας λάθος επιλογές (βλέπε Τσίπρας) …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Pan Karas,

    κάνε τον κόπο και διάβασε το Αρθρο του Βασίλη Βιλιάρδου περί Αργεντινής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εξαιρετικά αποκαλυπτικά τα γεγονότα με την μάχη των διεθνών τοκογλύφων να γονατίσουν την Αργεντινή, και την αναμενόμενη σφαλιάρα που έλαβαν.

    Η λύσσα των κορακιών έχει γεννήσει και πολλά βοθρολύματα, όπως το συγκεκριμένο, που αναμασούν μετά μανίας αλλά άνευ πειστικότητος, ότι η Αργεντινή χρεωκόπησε.

    Λοιπόν, η Αργεντινή δεν έχει χρεωκοπήσει γιατί έχει τα απαραίτητα κεφάλαια (και όχι μόνον) για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

    Απλά επειδή εκεί φοράνε παντελόνια αποφάσισαν ότι δεν θα πληρώσουν υπέρογκους τοκογλυφικούς τόκους σε δύο Αμερικάνικα κοράκια.

    Οι μόνοι που τρέμουν αυτή την στιγμή είναι κυρίως οι ξεπουλημένοι Τσολάκογλου των Αθηνών γιατί αποδεικνύεται το μέγεθος της προδοσίας τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. δείτε χρεοκόπησαν και αυξήθηκε η φορολογία και η φοροδιαφυγή ενώ στη δόλια χώρα μας
    ΔΕΝ ΑΥΞΗΘΗΚΕ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ !
    ΔΕΝ ΣΑΡΩΝΕΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΘΗΝΟ ΧΡΗΜΑ
    ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΕ ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΆΛΛΑΓΜΑ !!!
    ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΖΟΥΝ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ

    ρε φίλε αρθρογράφε ή κάτι πίνεις και δε μας δίνεις
    ή
    κάτι παίρνεις και κάτι δίνεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  8. @ έλληνα φορολογούμενε
    >κάτι παίρνεις και κάτι δίνεις<
    μπορεί να πήρε μεταγραφή για την Αργεντινή, πακέτο με το Βενιζέλο...

    Έχουν και οι δυο το "know how".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στρατευμένη γραφή λίγα έχει να προσφέρει την ώρα που δυτικά μέσα ενημέρωσης είναι πολύ πιο φειδωλά. Σε κάθε περίπτωση τα λαμπρά οικονομικά μυαλά των δύο κύριων πολιτικών χώρων της Ελλάδας βρήκαν ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης. Είναι γνωστό πως στου κασίδη του κεφάλι όλοι κάνουν τον μπαρμπέρη εκ του ασφαλούς.

    Φυσικά ούτε λέξη ο Κος Στούπας το πώς Δεξιές Ελίτ και ΗΠΑ υπονομευσαν και την Αργεντινή, δεν είναι ώρα τώρα για τέτοια αφηγήματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γρέγος Ακρίτας είπε...Φυσικά ούτε λέξη ο Κος Στούπας το πώς Δεξιές Ελίτ και ΗΠΑ υπονομευσαν και την Αργεντινή, δεν είναι ώρα τώρα για τέτοια αφηγήματα????????

    Kai na po oti exei kausona sto Yunanistan??

    Pes mas ti pineis kai den mas dineis..??? Are athanate Tsyrpistan sovietiko apolithoma.
    Filoi den yparxoune re xamene alla symferonta. Vale tin rota sou kai proxora mprosta kai oxi piso Tsirizoepnastati tou Armani kai Burberry.


    Sou exo pei polles fores digeni akrita demek epanastati tou fredou kopse tin proini Augi kai apogeumatino rizospasti. Oso gia tous kseroles edo mesa an to Elliniko kratos eixe nomiki kyriarxia kai kakkala kai mazeue oles tis apodeiksis mono apo tis ompreles kathe kyriaki se Mykono, kerkyra, Leukada, kai vale tha eixate kai apo ena Abraam tanks kathe evdomada gia tin amyna sas i Xarti ygeias se ola ta Nosokomeia tis Xoras. Alla esy tsiprovaremene kai oi ypoloipoi XA kai demek epanastates tou fredou kai tou kanape perastika stin epanastasisas. Oute enas apo esas stin Alvaniki presveia den itane gia tous ellines tis Voreias Ipeirou. Kseftiles. Mono stin Gaza eiste antres stin Mosouli kai Syria kai Alvania katheste prosoxi..Giati ta memmetia dagonoune fainete..
    Digeni akrita malon, I soultana pou exeis kai sto site sou tha einai to idalmasou...fainete.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.