4/8/14

Αρθρο του Ευ. Βενιζέλου για τα διδάγματα της Αργεντινής και τις ελληνικές διάφορες

Το ταγκό θέλει δύο: Κατανόηση της αλήθειας και εθνική συναίνεση
Οι νέες περιπέτειες της Αργεντινής σε σχέση με το δημόσιο χρέος φέρνουν στην επιφάνεια ένα από τα μεγαλύτερα διεθνοπολιτικά προβλήματα που είναι η προκλητική και προσβλητική συρρίκνωση της κρατικής κυριαρχίας έναντι των αγορών.
Εφόσον τα κράτη δανείζονται από τις αγορές και μάλιστα από φορείς ακραία κερδοσκοπικούς, αναγκάζονται να υποταχθούν στη λογική και τους θεσμούς της αγοράς. Το κράτος ως θεμελιώδης θεσμός ταυτισμένος με την έννοια της κυριαρχίας, μεταβάλλεται στον ίδιο τον πυρήνα του καθώς διεθνοποιείται, ιδιωτικοποιείται και αποπολιτικοποιείται με ασύμμετρο και αδιαφανή τρόπο μέσω της διεθνούς αγοράς κεφαλαίων. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να καταστεί από ένα σημείο και μετά  ανεξέλεγκτο, όταν η κρίση καθιστά το κράτος αιχμάλωτο απροκάλυπτα κερδοσκοπικών επιδιώξεων.

Αυτό αφορά εν δυνάμει όλα ανεξαιρέτως τα κράτη που κινδυνεύουν να χάσουν τον έλεγχο των δημοσιονομικών τους δεδομένων. Πρόκειται για ένα κλασικό και παλιό ζήτημα που το νέο ελληνικό κράτος το γνωρίζει εκ γενετής λόγω των «δανείων της ανεξαρτησίας», αλλά και λόγω της σχέσης που υπάρχει ανάμεσα στην κρίση του οθωμανικού χρέους και τη διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Η περιπέτεια της Αργεντινής προσφέρεται συνεπώς για ποικίλες συγκρίσεις και θυμίζει πολλά κρίσιμα στοιχεία :

Πρώτον, θυμίζει τα όρια των μονομερών κινήσεων σε σχέση με τη διαχείριση του δημοσίου χρέους οποιασδήποτε χώρας. Όλοι οι λαοί έχουν αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας, το ζήτημα είναι αυτό να μετουσιώνεται σε χειρισμούς ασφαλείς που οδηγούν στην οριστική έξοδο από την κρίση και όχι στην ανακύκλωσή της. Οι μονομερείς κινήσεις, καλώς ή κακώς, τιμωρούνται. Σχέδιο Β δεν υπάρχει. Μας το θυμίζει και η κυπριακή εμπειρία.

Αναδεικνύει, δεύτερον, τη σημασία της συμμετοχής σε μια ισχυρή περιφερειακή ένωση, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδίως η Ευρωζώνη ως νομισματική ένωση  που είναι πρόθυμη - παρά τις δυσκολίες και τους σκληρούς ή μυωπικούς όρους - να επενδύσει πάρα πολλά κεφάλαια στη διάσωση ενός Κράτους - μέλους της από τη χρεοκοπία και την επιθετική κερδοσκοπία των αγορών.

BHMA

2 σχόλια:

  1. Με αρκετη προσπαθεια, να μεινω ψυχραιμος απο τον ποταμο των συναισθηματων που μου δημιουργει
    η εικονα σας και μονο. Θα προσπαθησω να πω δυο λεξεις για το εμμετικο σας κειμενο.
    Κατ'αρχην ειστε ενοχος στην συνειδηση των πολιτων, διοτι του πηρατε τα αποθεματα απο τα ασφαλιστικα του ταμεια,
    και του κλεψατε τα ομολογα με την εγγυηση του ελληνικου δημοσιου αλλα και διοτι καθε σας εγκληματικη ενεργεια, δημιουργουσε απερνατη ικανοποιηση μη δυναμενη να κρυφτει, στο δυσμορφο προσωπο σας. Ειστε ενοχος διοτι αποκρυψατε και αλλοιωσατε την λιστα λαγκαρντ. Η παραμονη σας στην θεση που βρισκεστε δειχνει με τον πιο γλαφυρο τροπο, τι ειδους κυβερνηση ειναι αυτη. Δεν υπαρχει πλεον καμια αμφιβολια και στον τελευταιο πολιτη, οτι η ελληνικη κυβερνηση σκυλευετε απο μια συμμορια κακοποιων. Αυτο που προσπαθειτε να στειλετε σαν μηνυμα μεσα απο το βρωμερο σας κειμενο, ειναι η βεβαιοτητα οτι η κυριαρχια μειωνεται λογω του ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟΥ εξωτερικου δανεισμου απο τις διεθνεις αγορες των κερδοσκοπων κλπ κλπ Εγω ρωταω γιατι ειναι απαραιτητος ο εξωτερικος δανεισμος μιας χωρας? Η "χουντα" οπως ονομαστηκε η πραξικοπηματικη κυβερνηση παπαδοπουλου, (κατι που δεν συνεβη με την πραξικοπηματικη κυβερνηση παπαδημου), οταν την ριξανε οι δυναμεις του συνταγματικου τοξου (sic),
    αφησε δημοσιο χρεος ΜΗΔΕΝ, μια γιγαντιαια κλωστουφαντουργια, μια γιγαντιαια φαρμακοβιομηχανια,
    ναυπηγεια, μεταλλεια, μεταποιηση, γεωργια και κτηνοτροφια. Η Ελλαδα στα χρονια της επαρατης χουντας
    ειχε ρυθμους αναπτυξης 7%! πρωτη παγκοσμιως!! Ειστε πολυ νεωτερος (ισως σε αυτο να οφειλετε και αναιδεια σας) και δεν θα θυμαστε τον δισκο του
    Λογοθετη (ενα παραδειγμα),
    o δισκος αυτος εν ολιγοις σατυριζε την ταση να ξεφυτρωνουν παντου βιοτεχνιες ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ με την καταληξη "εξ". Φτηνη βρωμοδουλεια του ανοητου λογοθετη ο οποιος πηγε να κανει αρπαχτη,
    σε κατι πρωτογνωρο για την χωρα! Γιατι λοιπον μια χωρα πρεπει να πεσει στα εξωτερικα δανεια???? Διοτι μεσω των δανειων η χωρα παραδιδετε στους κερδοσκοπους, οι οποιοι εχουν και ονομα και επιθετο. Οι γενικως και αοριστως διεθνεις αγορες, ελεγχονται απο τα σιωνιστικα funds και τους σιωνιστικους οικους αξιολογησης. Με την μεθοδο αυτη κυριαρχουν στον πλανητη. Φυσικα για να γινει ο εξωτερικος δανεισμος χρειζονται ανδρεικελα στις κυβερνησεις των χωρων, οπως εσεις και η κυβερνηση στην οποια συμμετεχετε.
    Τωρα ομως η Ρωσια η Κινα η Βραζιλια η Ινδια και η νοτια αφρικη, σηκωσαν μπαϊρακι. Νομιζω οτι πολυ συντομα θα ακολουθησουν πολλες αλλες χωρες (Αργεντινη, βενεζουελα, ακομη και η γερμανια). Αυτο σημαινει οτι η μουλωχτη δικτατορια των σιωνιστων καταρρεει, αυτο τους τρελλαινει
    και θελουν πολεμο εδω και τωρα! Εγω να ευχηθω γρηγορο πολιτικο και οικονομικο θανατο (οχι φυσικο, διοτι δεν ειμαι τερας να εχω τετοιες επιθυμιες) στους εμπορους των εθνων και των παρακατιανων αβανταδορων τους, σαν ελογου σας, πριν κανουν ολοκληρη την ανθρωποτητα Γαζα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μὴ βάζετε τὴν φωτογραφία του,σᾶς παρακαλῶ.
    Δὲν ἀντέχεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.