23/8/14

Ιρακινοκουρδικές τριβές στο επανακτημένο φράγμα της Μοσούλης

Πεσμαργκά όρθιοι σε θωρακισμένο όχημα με τη κουρδική σημαία στο φράγμα του Τίγρη, κοντά στη Μοσούλη. Η σημαία του Χαλιφάτου που κυμάτιζε στο φράγμα αφαιρέθηκε αλλά δεν υψώθηκε άλλη.
Samuel Forey (Ειδικός ανταποκριτής του Φιγκαρό Γαλλίας στην Αρμπίλ)     (μτφ. Κριστιάν)
Η επίθεση των Πεσμαργκά επέτρεψε την επανάκτηση του φράγματος της Μοσούλης που είχε πέσει στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Αλλά η όρεξη των Κούρδων ανησυχεί την ιρακινή κεντρική κυβέρνηση.

Η μάχη του φράγματος της Μοσούλης τελείωσε. Ήταν η πρώτη πραγματική κοινή επιχείρηση μεταξύ των Κούρδων, του ιρακινού στρατού και του αμερικανικού στρατού, ο οποίος παρείχε αεροπορική στήριξη. 
«Ήμασταν 500 Πεσμαργκα, χωρισμένοι σε τρία μέτωπα, με τη βοήθεια 170 στρατιωτών των ιρακινών ειδικών δυνάμεων», δήλωσε ο Μασρούρ Μπαρζανί, διοικητής υπεύθυνος για την επιχείρηση απελευθέρωσης του φράγματος της Μοσούλης.

Εκείνη την ημέρα, με άψογη στολή και αστραφτερό Dragonov  -ένα τουφέκι ελεύθερου σκοπευτή ακριβείας-, μας δέχεται σύντομα σε ένα μεγάλο πύργο στη μέση του φράγματος. 
Από την ιρακινή πλευρά ήταν παρόντες οι ειδικές δυνάμεις. Ο Στρατηγός Jalil Fadhil al-Barwari, ο διοικητής τους, είναι βετεράνος της Μάχης της Βασόρας, το 2008, μια σκληρή επιχείρηση εναντίον των πολιτοφυλακών των Σιιτών. Ο Στρατηγός al-Barwari ήδη γνώριζε τους τζιχαντιστές: τους αντιμετώπισε, μεταξύ άλλων τον Ιανουάριο στη Φαλούτζα, σήμερα στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους . Όσο για τους Αμερικανούς, επικέντρωσαν γύρω από το φράγμα περισσότερες από τις μισές από τις περίπου εβδομήντα αεροπορικές επιδρομές από τότε που ο Μπαράκ Ομπάμα επέτρεψε στρατιωτική δράση στο Ιράκ , στις περασμένες 8 Αυγούστου. Το εύθραυστο φράγμα της Μοσούλης, ήταν προτεραιότητα για τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Αυτή η επίθεση, η σημαντικότερη που διεξάχθηκε από τότε που οι τζιχαντιστές κατέλαβαν τη Μοσούλη το περασμένο Ιούνιο, δεν τελείωσε. Μετά τις κατακτήσεις αστραπή του Ισλαμικού Κράτους, η άμυνας αναδιοργανώνεται. Δύσκολα. Ιδρύθηκε μια κοινή Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Ερμπίλ, αλλά στο έδαφος, είναι οι ιρακινές ειδικές δυνάμεις που διεξήγαγαν την άμεση επίθεση, ενώ οι Πεσμαργκά αρκέστηκαν στο να εξασφαλίσουν τα γύρω χωριά, λένε στο ιρακινό επιτελείο.


Η όρεξη των Κούρδων ανησυχεί την ιρακινή κεντρική κυβέρνηση
Στη κουρδική πλευρά, αυτό απορρίπτεται. 
«Οι δυνάμεις μας προχώρησαν χάρη στα αμερικανικά αεροπορικά κτυπήματα. Η επίθεση είναι μια επιτυχία των Πεσμαργκά. Οι τελευταίοι ελέγχουν το φράγμα τώρα», υπενθυμίζει ένας σύμβουλος εγγύς της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν , ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία. 
Φέρεται ότι υπήρξε καυγάς πάνω στο φράγμα, οι Κούρδοι εμποδίζοντας τους Ιρακινούς στρατιώτες να σηκώσου την εθνική σημαία του Ιράκ στις εγκαταστάσεις. Η Λε Φιγκαρό (Le Figaro), η οποία ανέβηκε στο φράγμα την Πέμπτη, παρατήρησε ότι μόνο η σημαία του ιρακινού Κουρδιστάν κυμάτιζε... αλλά σε οχήματα, όχι επάνω στο φράγμα.

 «Το πρόβλημα των πόρων και των αμφισβητούμενων εδαφών είναι βασικό. Το φράγμα και πολλά άλλα μέρη είναι αραβικά εδάφη. Αν οι Κούρδοι ωθούν το πλεονέκτημά τους πάρα πολύ, θα πρέπει να αναμένουν πολλά προβλήματα. 
Προς το παρόν, τους βοηθάνε. Αλλά κάνουν ένα πολύ επικίνδυνο στοίχημα αρπάζοντας αυτά τα εδάφη», εξηγεί η Denise Natali του Ινστιτούτου Εθνικών Στρατηγικών Μελετών στην Ουάσιγκτον. 
Αυτή η κουρδική όρεξη ανησυχεί την ιρακινή κεντρική κυβέρνηση, η οποία θέλει να παρακολουθεί από κοντά τα όπλα που παρέχονται στους Κούρδους. 

Αλλά τα πράγματα έχουν προχωρήσει σε τουλάχιστον ένα σημείο μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Βαγδάτης : τα μαχητικά αεροπλάνα του στρατού των ΗΠΑ μπορούν πλέον να επιχειρήσουν από τις ιρακινές βάσεις. 
Ευκαιρία για μια επιθετική ώθηση στη Συρία , όπως το πρότεινε χθες ο Martin Dempsey , αρχηγός του επιτελείου των αμερικανικών στρατευμάτων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.