29/8/14

Ο Πούτιν καλεί τα ουκρανικά στρατεύματα να αποχωρήσουν

Δεν πέρασαν παρά λίγες ώρες από τη συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Πέτρο Ποροσένκο στο Μινσκ και η σύγκληση των απόψεων για να μπει τέλος στο αιματοκύλισμα στην ανατολική Ουκρανία ακυρώθηκε στην πράξη.

Η καταγγελίες του Ουκρανού προέδρου για στρατιωτική δράση Ρώσων στρατιωτών και αρμάτων μάχης εντός ουκρανικού εδάφους, συνοδεύτηκαν από την πτώση της πόλης Νοβοαζόφσκ στα χέρια των φιλορώσων αυτονομιστών, με αποτέλεσμα να καθίσταται ευάλωτη η Μαριούπολη.

Ωστόσο αίσθηση έχει προκαλέσει η ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου, ο οποίος επί της ουσίας καλεί τα ουκρανικά στρατεύματα να αποχωρήσουν από την ανατολική Ουκρανία.

«Καλώ τις δυνάμεις της πολιτοφυλακής να ανοίξουν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τα περικυκλωμένα ουκρανικά στρατεύματα προκειμένου να μην υπάρξουν άσκοπα θύματα και να τους επιτραπεί να εγκαταλείψουν το πεδίο της μάχης χωρίς εμπόδια, για να επανενωθούν με τις οικογένειές τους και για την παροχή επείγουσας ιατρικής βοήθειας σε όσους έχουν τραυματιστεί ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επιχείρησης», ανέφερε η ανακοίνωση του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους της ανατολικής Ουκρανίας, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την πρώτη αυτοκινητοπομπή η οποία μετέφερε ρωσική ανθρωπιστική βοήθειας στα ανατολικά της Ουκρανίας και στη συνέχεια επέστρεψε στη Ρωσία.

Προαναγγέλλουν νέες κυρώσεις

Ο Μπαράκ Ομπάμα σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, και ως εκ τούτου δεν υπάρχει περιθώριο αυτόματης άμυνας της συμμαχίας από πιθανή ρωσική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια.

Ωστόσο σε συνομιλία που είχε αμερικανός πρόεδρος με την Άνγκελα Μέρκελ,επανήλθε η απειλή για περαιτέρω κυρώσεις προς την Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, Ομπάμα και Μέρκελ συμφώνησαν ότι η συμπεριφορά της Ρωσίας στην Ουκρανία «δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες».

«Υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την άφιξη νέων ρωσικών στρατευμάτων και ρωσικού στρατιωτικού υλικού στην ανατολική Ουκρανία» ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Σέιμπερτ.

Η Άνγκελα Μέρκελ «επιβεβαίωσε» προς τον πρόεδρο Ομπάμα ότι η ουκρανική κρίση θα βρεθεί στη ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες το προσεχές Σάββατο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας. Η καγκελάριος διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για μια «διπλωματική λύση» στη σύγκρουση, χωρίς να προσδιορίζει όμως το περίγραμμα, όπως είπε ο Σέιμπερτ.

Από τον Λευκό Οίκο ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι «είναι προφανές σε όλο τον κόσμο» ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στην Ουκρανία, αλλά απέκλεισε επίσης κάθε χρήση βίας «για την επίλυση του ουκρανικού ζητήματος».

Στον Λευκό Οίκο ο Ποροσένκο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο θα ταξιδέψει το Σεπτέμβριο στην Ουάσινγκτον, όπου ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να εκφράσει την «ακλόνητη» υποστήριξη και συνεργασία προς την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Λευκό Οίκο.

Την άφιξη Ποροσένκο στην Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο σχετικά με τις εξελίξεις στο Ιράκ τη Συρία και την Ουκρανία.

Real

4 σχόλια:

  1. Σας θυμίζει κάτι η δήλωση Ομπάμα, ότι δεν μπορεί να υπάρξει αυτόματη απάντηση του ΝΑΤΟ σε πιθανή εισβολή της Ρωσσίας στην Ουκρανία, επειδή αυτή (η Ουκρανία)δεν είναι μέλος της συμμαχία; Κάθε ομοιότης με την περίπτωση της Κύπρου είναι απλώς συμπτωματική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ανατολική Ουκρανία απομακρύνεται από την εξουσία του Κιέβου αργά και σταθερά και το κυριώτερο αυτό γίνεται καθαρά με πολεμικές ενέργειες.

    Το καθεστώς των αχυράνθρωπων που εγκατέστησαν οι Αμερικάνοι και υποστηρίζουν χωρίς αντίδραση οι λοβοτομημένοι ηγέτες της ΕΕ, δεν έχει καμμία απολύτως προοπτική στο χρόνο.

    Η Ουκρανία είναι μία πρόκληση εναντίον της ηγεσίας της Ρωσσίας, υπό το κάλυμμα της δήθεν "ένταξης" στην ΕΕ.

    Η Ρωσσία είναι υποχρεωμένη να ισοπεδώσει το Αμερικανοκίνητο καθεστώς με κάθε κόστος, και αυτό κάνει.

    Η Αμερική είναι πολύ μακρυά, δεν έχει λεφτά και κυρίως δεν έχει σχεδιασμό για το μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αντε σιγα σιγα να προχωραμε και σε ενα παγκοσμιο προσκλητηριο ορθοδοξων, εναντια στα ισλαμικα κοπαδια αλλα και στον σιωνιστικα υποδουλο παπισμο Καιρος να αναλαβει ο Πουτιν αυτην την κορυφαια πρωτοβουλια..Τελικα η ορθοδοξια, πιστευομε δεν πιστευομε, ειναι η μονη δυνατοτητα αντιδρασης στο μακροχρονιο παγκοσμιο παρτυ των λεπρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΗΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΡΧΕΤΑΙ. ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΚΑΚΟ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΥ ΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.