28/9/14

Η Βόρεια Κορέα πρότεινε τη λύση του "ενός κράτους, δύο συστημάτων" για την επανένωσή της με τη Νότια

Κατηγόρησε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι διασπείρει "ψεύδη"
Η επανένωση της Βόρειας Κορέας με τη Νότια είναι ο βασικός στόχος των βορειοκορεατικών αρχών οι οποίες προτείνουν μια διευθέτηση «ενός κράτους, δύο συστημάτων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ρι Σου Γιόνγκ κατά τη χθεσινή ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο Ρι χαρακτήρισε την επανένωση «τη μεγαλύτερη επιθυμία ολόκληρου του έθνους», κατά την πρώτη παρέμβαση τόσο υψηλόβαθμου βορειοκορεάτη αξιωματούχου στη Γενική Συνέλευση εδώ και 15 χρόνια.
«Πιστεύουμε ότι η εθνική επανένωση δεν θα πρέπει να γίνει μέσω της αντιπαράθεσης, αλλά μέσω μιας ομοσπονδίας δύο συστημάτων σε μία χώρα», πρόσθεσε.
Εξάλλου ο Ρι κατηγόρησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι διασπείρει «ψεύδη» και ότι έχει «δύο μέτρα και δύο σταθμά» σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ ζήτησε την χωρίς καθυστέρηση μεταρρύθμισή του.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν θα πρέπει πλέον να χρησιμεύει ως ένα φόρουμ για τη διασπορά ψευδών», είπε ο Ρι, κατηγορώντας το ότι «επιδεικνύει ακραία μεροληψία».
«Το Συμβούλιο δεν λαμβάνει υπόψη του τους φόνους παλαιστίνιων πολιτών από το Ισραήλ, το οποίο προστατεύεται από ένα μόνιμο μέλος του (σ.σ. αναφέρεται στις ΗΠΑ), άλλα τιμωρεί επιλεκτικά τη συριακή κυβέρνηση», κατήγγειλε ο βορειοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών.
«Αυτές οι άδικες πρακτικές είναι απαράδεκτες», υπογράμμισε.
«Δεν θα πρέπει να γίνει καμία απόπειρα επέμβασης στην κυριαρχία της Συρίας με το πρόσχημα της μάχης εναντίον της τρομοκρατίας», επεσήμανε ο Ρι.
Ο υπουργός επέκρινε επίσης την απουσία αντίδρασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας όταν φέτος το καλοκαίρι η Πιονγκγιάνγκ διαμαρτυρήθηκε για τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ- Νότιας Κορέας. Τότε η Βόρεια Κορέα είχε ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου, όμως «αυτό γύρισε την πλάτη», παρά τον «επικίνδυνο και επιθετικό» χαρακτήρα των γυμνασίων, πρόσθεσε.
Τέλος, ο Ρι εκτίμησε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας «δεν έχει καμία δικαιοδοσία» ώστε να μπορεί να απαγορεύει στην Πιονγκγιάνγκ να προχωρά σε πυρηνικές ή βαλλιστικές δραστηριότητες υπό την ποινή κυρώσεων. «Ο ΟΗΕ δεν είναι μοναρχία και το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν είναι η γερουσία», κατήγγειλε ζητώντας «την χωρίς καθυστέρηση μεταρρύθμιση του Συμβουλίου».
«Το πυρηνικό ζήτημα αφορά την κυριαρχία» της Βόρειας Κορέας και δεν θα λυθεί παρά μόνο όταν οι ΗΠΑ «τερματίσουν την επιθετική πολιτική τους» εναντίον της, υπογράμμισε.
Πάντως σε ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ εκτίμησε ότι η παρουσία του Ρι Σου Γιόνγκ «είναι σημάδι της δέσμευσης της κυβέρνησης της Βόρειας Κορέας στο πρόγραμμα δράσης των Ηνωμένων Εθνών».
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Γαλλικό πρακτορείο - Γερμανικό πρακτορεί

1 σχόλιο:

  1. 1) "Ο υπουργός επέκρινε επίσης την απουσία αντίδρασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας όταν φέτος το καλοκαίρι η Πιονγκγιάνγκ διαμαρτυρήθηκε για τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ- Νότιας Κορέας"

    2) «Το πυρηνικό ζήτημα αφορά την κυριαρχία» της Βόρειας Κορέας και δεν θα λυθεί παρά μόνο όταν οι ΗΠΑ «τερματίσουν την επιθετική πολιτική τους» εναντίον της, υπογράμμισε.

    Άρα και τα στρατιωτικά γυμνάσια (βλέπε 1) αφορούν την κυριαρχία της Νότιας Κορέας. Ο καθένας αποφασίζει για τη χώρα του.

    Το 1950 ο Βορράς επιτέθηκε πρώτος, 25 Ιουνίου, πριν καν βγει ο ήλιος, 3 και μισή το πρωί, σαν τους ζωοκλέφτες, ύπουλα σε 11 σημεία του χάρτη και μέσα σε δύο ώρες είχαν δημιουργήσει ζώνη εισβολής, βάθους αρκετών χιλιομέτρων.
    Σε λίγες μέρες είχαν κατακτήσει σχεδόν ολόκληρη τη Νότια Κορέα.
    Αυτό ήταν η αρχή ενός σκληρού πολέμου.

    Ο στρατός της Νότιας Κορέας τότε δεν είχε καμία σχέση με τον σημερινό και δεν μπορούσε να αμυνθεί. Μία φορά κάνανε το λάθος να μην έχουν καλά οργανωμένο και εξοπλισμένο στρατό οι Νοτιοκορεάτες.
    Σήμερα ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα θέλανε οι ΕΔ τους να έχουν το μέγεθος και την ποιότητα των ΕΔ της Νότιας Κορέας.

    Το λιγότερο που πρέπει να κάνει η τελευταία είναι να διατηρεί ένα σύγχρονο στράτευμα σε εκπαίδευση, υλικό και δόγμα και να συνεργάζεται με όποια χώρα πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον της. Αυτό κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.