27/9/14

«OXI» του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας σε «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου»

Ηχηρό το ράπισμα στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, με πρωτοστάτη την Αίγυπτο που οι σχέσεις της βρίσκονται στο ναδίρ με την Τουρκία

Η αποφασιστική στάση της Αιγύπτου κι άλλων αραβικών και αφρικανικών χωρών να μην κάνουν αποδεκτή αναφορά σε «τουρκική δημοκρατία βόρειας Κύπρου» που επιθυμούσε η Τουρκία στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, (OIC), είχε σαν αποτέλεσμα η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών που συνεδρίαζε μέχρι χθες στη Νέα Υόρκη να ολοκληρωθεί χωρίς να εκδοθεί ψήφισμα. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως δεν θυμούνται εδώ και αρκετά χρόνια να έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο στον οργανισμό αυτό, με 56 κράτη μέλη, από την Αφρική και την Ασία.

Η περασμένη σύνοδος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, που είχε γίνει με ΓΓ στον οργανισμό τον αποτυχόντα υποψήφιο στις τουρκικές προεδρικές εκλογές κ. Ιχσάνογλου, είχε υιοθετήσει ψήφισμα με προκλητικές αναφορές, καλώντας τα κράτη μέλη να επιδείξουν έμπρακτη αλληλεγγύη στο «τ/κ κράτος».

Αυτή τη φορά, η Αίγυπτος στο κεφάλαιο για το κυπριακό, παρουσίασε θέσεις που εξέφραζαν την υποστήριξη στο κοινό ανακοινωθέν των δύο ηγετών στην Κύπρο, με πολλές αναφορές σε σημεία του ανακοινωθέντος. Κάτι που δεν αποδέχθηκε η Τουρκία. Τις αιγυπτιακές θέσεις υποστήριξαν τα Εμιράτα κι άλλες χώρες.

Πρόκειται για σοβαρή ήττα της Τουρκίας και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές είναι αποτέλεσμα της κρίσης στις σχέσεις της Αγκυρας με το Κάιρο κι άλλα ισλαμικά κράτη, δημιουργώντας προβληματισμό και για το αποτέλεσμα στις εκλογές για το Συμβούλιο Ασφαλείας,

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης έθεσε το θέμα σε όλες τις συναντήσεις που πραγματοποίησε με ομολόγους του Ισλαμικών χωρών, ενώ ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, που παρευρέθηκε στις εργασίες της, προσπάθησε μάταια να αλλάξει το κλίμα, με συναντήσεις με τον ΓΓ της Ισλαμικής Bin Amin Madani (την Τρίτη) και πολλούς υπουργούς Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι ο Ντερβίς Ερογλου συναντάται σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα) με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν γκι-Μουν.

newsit

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.