30/10/14

Μεσολόγγι, Γκουέρνικα και Κομπάνι

Γ. ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
Πτώση του Κομπάνι στα χέρια των τζιχαντιστών και πολύ περισσότερο εικόνες φρίκης με αποκεφαλισμούς είναι ένα κόστος που ο Ομπάμα και οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αντέξουν. Η πτώση της πόλης θα καταγραφεί ως σκληρή ήττα για την Ουάσιγκτον και ως θρίαμβος της ISIS. Πτώση του Κομπάνι σημαίνει τέλος της κουρδικής οντότητας στη βορειοανατολική Συρία, ενώ σωτηρία της πόλης σημαίνει εδραίωση ενός δεύτερου, μετά το βόρειο Ιράκ, ντε φάκτο ανεξάρτητου Κουρδιστάν με προϊστορία αλλά και προϊόν ρήξης με την Τουρκία.

Πρώτα το Κομπάνι γίνεται σύμβολο πολιορκημένης πόλης, ένας συμβολισμός που διαχρονικά προκαλεί θαυμασμό και αλληλεγγύη, από το Μεσολόγγι το 1826 στην Γκουέρνικα το 1938 και τη Βαρσοβία το 1944. Στη συνέχεια οι ΗΠΑ ασκούν ασφυκτική πίεση στην Τουρκία να επιτρέψει την αποστολή ενισχύσεων. Ο Ερντογάν με την κάθετη άρνησή του καταγράφεται και σε επικοινωνιακό επίπεδο ως ντε φάκτο σύμμαχος των τζιχαντιστών ενώ οι Κούρδοι κατοχυρώνουν τον ρόλο της εμπροσθοφυλακής στον πόλεμο εναντίον τους. 

Πιο ευέλικτος ο ηγέτης της κουρδικής οντότητας του βόρειου Ιράκ, Μπαρζανί, παρά την αντιπαλότητα δεκαετιών που τον χωρίζει με το ΡΚΚ-ΡΥD (Κούρδοι της Συρίας), αποφασίζει να στείλει ενισχύσεις στο Κομπάνι, μια κίνηση που υποχρεώνει τον Ερντογάν να μην την παρεμποδίσει. Η δυναμική πλέον είναι μη αντιστρέψιμη καθώς οι Κούρδοι από το ΡΥD της Συρίας, τις δυνάμεις του ΡΚΚ Σ και την υπό τον Μπαρζανί κουρδική οντότητα με έδρα το Αρμπίλ είναι οι μόνες δυνάμεις που στηρίζουν πλήρως και χωρίς επιφυλάξεις την επέμβαση των ΗΠΑ. 

Αν η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ και τη Δύση ήταν εχθρική σε χερσαία εμπλοκή σε Ιράκ-Συρία, η σωτηρία των Κούρδων σήμερα στο Κομπάνι, αύριο κάπου αλλού, θα είναι ο παράγων "αλλαγής του παιχνιδιού" ("Game Changer") που χρειάζεται ο Λευκός Οίκος για να στείλει επιτόπου χερσαίες δυνάμεις. Το σύνδρομο της Σρεμπρένιτσα, που νομιμοποίησε την επέμβαση των ΗΠΑ στη Βοσνία και στο Κόσοβο το 1995 και το 1999, λειτουργεί σήμερα υπέρ των Κούρδων. 

Το PYD κατάφερε όχι απλώς να προβάλει ως σύμμαχος των ΗΠΑ, να αποδαιμονοποιήσει το ΡΚΚ και να συμπαρασύρει τον Μπαρζανί, αλλά και να προωθήσει στην Ουάσιγκτον την πεποίθηση ότι ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν θα είναι για τις ΗΠΑ και τη Δύση ένα δεύτερο Ισραήλ στη Μέση Ανατολή.

ΕΘΝΟΣ kapopoulos@pegasus.gr

2 σχόλια:

  1. Καπόπουλε του "ETHNOS" ή είσαι "μειωμένης" ή το παριστάνεις. Όπως και να χει είσαι λίγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σύνδρομο της Σρεμπρένιτσας;;
    Δλδ οι αμερικανοί και οι σύμμαχοι τους ευαισθητοποιήθηκαν απο το μετραυματικό στρές στο οποίο είχαν υποπέσει οι διασωθέντες καιοι συγγενείς των νεκρών της Σρεμπρένιτσας και αποφάσισαν να επέμβουν στην περιοχή!!!!!!
    Έλεος με την μυθοπλασία!!!
    Η χρήση επιστημονικών όρων πρέπει να γίνεται μεφειδώ και κατόπιν σχολαστικής μελέτης για το τί χρησιμοποιούμε σε τι το χρησιμοποιούμε!
    Έλεος!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.