28/10/14

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ του ΥΠΕΘΑ για την ΕΠΕΤΕΙΟ του ΟΧΙ

 Σε μια ελάχιστη ένδειξη σεβασμού και τιμής για τη μεγάλη επέτειο, δημοσιεύουμε την ημερήσια διαταγή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και το προσωπικό:
Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Ναύτες, Σμηνίτες και Πολιτικό Προσωπικό,

Στη μακραίωνη και ένδοξη ιστορία μας, ξεχωριστή θέση κατέχει η 28η Οκτωβρίου 1940. Είναι ημέρα εθνικής μνήμης και ανάτασης για τον απανταχού Ελληνισμό και για αυτό την εορτάζουμε με υπερηφάνεια και εθνική ομοψυχία.

Το «ΟΧΙ» του 1940, ενσαρκώνει την συλλογική αντίσταση του λαού μας, στις πλέον κρίσιμες ιστορικές στιγμές του, και με συναρπαστικό τρόπο προβάλλει την ακλόνητη απόφαση του Ελληνικού Έθνους για την υπεράσπιση της ελευθερίας και των υψηλών αξιών του πολιτισμένου κόσμου.
Η μικρή σε αριθμούς αλλά μεγάλη σε αξίες Ελλάς, γι’ άλλη μια φορά, ύψωσε το ανάστημά της, στάθηκε όρθια ενάντια στο φασισμό, στη βαρβαρότητα και την αλαζονεία. Δέχθηκε τα συντονισμένα πυρά δύο υπερδυνάμεων, που έδειξαν απροκάλυπτα το πρόσωπο της επιθετικότητας εν ονόματι της διεκδίκησης ζωτικού χώρου, και βυθίστηκε στη καταστροφή, τη δυστυχία και την ανέχεια για αρκετό καιρό, αλλά άντεξε. Το όραμα της ελεύθερης και αδούλωτης πατρίδας δεν έσβησε ούτε στιγμή από τις ψυχές των Ελλήνων.
Ημέρα δόξας και τιμής, η σημερινή, για όλους εκείνους τους άξιους μαχητές που με τον ηρωικό τους αγώνα έγραψαν το «έπος του ‘40», δοξάζοντας, για μια ακόμη φορά, τα ελληνικά όπλα και κρατώντας ψηλά τη σημαία της Ελευθερίας και της εθνικής αξιοπρέπειας της Πατρίδας μας. Αυτό, όμως, προϋποθέτει πίστη σε ιδανικά, που ποτέ δεν έλειψαν από την ελληνική ζωή μας.
Τιμούμε, λοιπόν, σήμερα αυτή την αυτοθυσία των προγόνων μας, αλλά πάνω από όλα τιμούμε την παρακαταθήκη που μας άφησαν. Και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το Έπος του ΄40 είναι ένα Έπος κυρίως των αφανών.
Τιμούμε το πνεύμα ενότητας, γιατί ενωμένοι έχουμε πετύχει όλα τα θαύματα της ιστορίας μας, ενωμένοι νικήσαμε το 1940 και ενωμένοι πρέπει να είμαστε αυτές τις δύσκολες ώρες για τον τόπο και το λαό μας.
Τιμούμε την πίστη στην ελευθερία και τη δημοκρατία, γιατί η Ελλάς είναι ταυτόσημη με τέτοιες εμπνευσμένες στιγμές της ανθρωπότητας, είναι ταυτισμένη με παραδόσεις πανανθρώπινες. Η Ελλάς είναι η γη του ανθρώπου, δεν είναι κτήμα κανενός κατακτητή.
Τέτοιες ένδοξες στιγμές προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, προβάλλουν και χαρακτηρίζουν τη χώρα μας διεθνώς και αποτελούν ανεξίτηλη υπογραφή της διεθνούς μας ταυτότητας. Η Ελλάς δεν επρόδωσε σύμμαχο ποτέ, όσο και εάν της κόστισε τούτο. Για αυτό και σήμερα, με την επέτειο αυτή, τιμούμε φίλους και συμμάχους. Τιμούμε όλους όσοι αγωνίστηκαν μαζί μας, ενάντια στη βαρβαρότητα και τη μισαλλοδοξία. Από κοινού ανοίξαμε το δρόμο για τη μεγάλη νίκη των συμμάχων, μια νίκη που εγκαινίασε μια μακρά περίοδο ειρήνης και έθεσε τα θεμέλια της νέας μεγάλης Ευρώπης.
Η Ελλάς, σήμερα, εξακολουθεί να αποτελεί έναν αξιόπιστο και σταθερό σύμμαχο των φιλελεύθερων δυνάμεων ανά τον κόσμο, εξακολουθεί να προωθεί τη στενή συνεργασία με όλους τους γείτονες για μια πραγματική Ευρωπαϊκή γειτονιά ασφάλειας και δημιουργίας.
Όπως και τότε η χώρα μας πρωτοστάτησε, με δυσανάλογα βαρύ τίμημα, κατά του πολιτικού αμοραλισμού και του αιμοδιψή στρατιωτικού επεκτατισμού, έτσι και σήμερα, που επικρατεί απαισιοδοξία για το μέλλον της Ευρώπης, θεωρεί καθήκον της να εργαστεί από κοινού για την αναζωογόνηση της πίστης στο ευρωπαϊκό όραμα, αγνοώντας τις επικίνδυνες σειρήνες του ευρωσκεπτικισμού, του λαϊκισμού και του εθνικισμού.
Και έχει μεγάλη σημασία να στεκόμαστε με ετοιμότητα και πνευματική αγρύπνια στην ανήσυχη Ευρώπη που ζούμε, που ο φασισμός και ο εθνικισμός δεν έχει πάψει να απειλεί τους λαούς, πίσω από μάσκες δημοκρατίας, προόδου και δήθεν πατριωτισμού.
Πατριωτισμός σημαίνει ότι αγαπώ την πατρίδα μου, εθνικισμός όμως σημαίνει ότι εχθρεύομαι την πατρίδα του άλλου.
Άνδρες και Γυναίκες των Ενόπλων μας Δυνάμεων,
Τιμή και δόξα σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για να μην «μικρύνει» η Πατρίδα μας. Δημόσιος έπαινος σε όλους όσοι υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, σε όλους εσάς που έχετε αφιερώσει τη ζωή σας στην υπηρεσία της πατρίδος και την εκτέλεση του καθήκοντος.
Με τη διάθεση προσφοράς και την αυταπάρνηση που επιδεικνύετε καθημερινά, δικαιούστε το σεβασμό, την αγάπη και την εμπιστοσύνη, με τα οποία σας περιβάλλει ο Ελληνικός λαός.
Θέλω να γνωρίζετε ότι το χρονικό διάστημα των δυο θητειών μου στις τάξεις της μεγάλης οικογένειας των Ενόπλων Δυνάμεων αισθάνθηκα τη στήριξη και την εμπιστοσύνη, από όλους σας, από όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας, και με τιμή και υπερηφάνεια σας διαβεβαιώνω ότι θα στέκομαι στο πλευρό σας, στη συλλογική προσπάθεια να κρατήσουμε το εθνικό μας αμυντικό σύστημα στο ύψος που οι ελπίδες και οι θυσίες των Ελλήνων αλλά και το εθνικό μας χρέος επιβάλλει.
Και σαν έρθει η σύντομη τούτη ώρα που θα ξεπεραστούν οι δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας θα είναι στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων, έτσι ώστε όλα τα κενά, που άφησε η δημοσιονομική συγκυρία, να καλυφθούν.
Η σημερινή επέτειος αποτελεί μια ευκαιρία για ν’ αποκτήσουμε ξανά εμπιστοσύνη, δύναμη και προσδοκία, να σταθούμε με ετοιμότητα και πνευματική αγρύπνια, με την ψυχολογία του στρατιώτη πριν την αυριανή μάχη και να ξαναδώσουμε στην Ελλάδα μας την προοπτική, το κύρος και τον δυναμισμό που της αξίζει και δικαιούται.
Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940.
Ζήτω οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Ζήτω το Έθνος.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας
Δημήτριος Λ. Αβραμόπουλος

DEFENCEPOINT

3 σχόλια:

  1. Αυτός που έχει γράψει το κείμενο είναι ένα τελείως γελοίο άτομο και δεν μπορεί να έχει σχέση με την εικοστή όγδοη Οκτωβρίου, παρα μονο με τους λίγους που έβλεπαν σαν πιθανότητα την παράδοση! Πολύ λυπάμαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο πατριωτισμος μου και ο εθνικισμος μου ειναι ενα και το αυτο.
    Ελλας ειναι το υψιστο ιδανικο , η ευρωπη ερχεται δευτερη.
    Ζητω η ημερα του Οχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Πατριωτισμός σημαίνει ότι αγαπώ την πατρίδα μου, εθνικισμός όμως σημαίνει ότι εχθρεύομαι την πατρίδα του άλλου". Μεγάλη πατάτα αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.