30/10/14

Γιατί ξύπνησε και πάλι ο αλβανικός εθνικισμός

Γιατί ξύπνησε και πάλι ο αλβανικός εθνικισμός
Του Σταύρου Λυγερού
Το τηλεκατευθυνόμενο ελικοπτεράκι με τη σημαία της “μεγάλης Αλβανίας” στον ποδοσφαιρικό αγώνας Σερβίας-Αλβανίας πριν μερικές ημέρες θα μπορούσε να είναι μία χωρίς πολιτικό βάρος πρόκληση θερμοκέφαλων Αλβανών εθνικιστών. Αυτό που της προσδίδει ιδιαίτερο πολιτικό βάρος είναι ο τρόπος που την αγκάλιασε όχι μόνο ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, αλλά σύσσωμο σχεδόν το πολιτικό σύστημα των Τιράνων.

Ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός συντηρήθηκε σε χαμηλή ένταση από το καθεστώς του Χότζα και αναζωπυρώθηκε όταν η Αλβανία εισήλθε στην μεταψυχροπολεμική εποχή. Η ευκαιρία, όμως, δόθηκε όταν στη δεκαετία του 1990 το καθεστώς Μιλόσεβιτς έγινε το μαύρο πρόβατο για τη Δύση. Ο περιβόητος αλβανικός UCK άρχισε τον ανταρτοπόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο, γεγονός που έδωσε το πρόσχημα στη Δύση να επέμβει στρατιωτικά.

Το αποτέλεσμα ήταν η de facto απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία και μετά από αρκετά χρόνια η αναγνώρισή του ως ανεξάρτητο κράτος. Η εξέλιξη εκείνη τροφοδότησε τον αλβανικό εθνικισμό και του προσέδωσε μία επιθετικότητα. Οι Αλβανοί θεώρησαν τότε ότι ήταν η ώρα να διεκδικήσουν και να αποσπάσουν όσα περισσότερα μπορούσαν από τις γειτονικές χώρες.

Ο τότε πρωθυπουργός της Αλβανίας Μάϊκο είχε δηλώσει με νόημα ότι οι εκτός Αλβανίας Αλβανοί έχουν δικαίωμα στη συλλογική αυτοάμυνα! Ουσιαστικά, δεν έκανε τίποτα λιγότερο από το να περιγράψει εμμέσως τον αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό, ο οποίος, αν και απουσίαζε από την επίσημη διπλωματική ρητορική, βρισκόταν στο επίκεντρο όλων των άτυπων συζητήσεων. Είναι ενδεικτικό ότι ο τότε πρόεδρος της Αλβανίας Μεϊντάνι είχε αρνηθεί να απαντήσει σε ερώτηση που του έγινε στο φόρουμ του Νταβός εάν στόχος της χώρας του είναι η δημιουργία της “μεγάλης Αλβανίας”.

Η απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία θεωρήθηκε το πρώτο και μεγάλο βήμα για τη “μεγάλη Αλβανία”. Από τη στιγμή που αυτός ο κρίκος έσπασε ήταν αναπόφευκτο ο αλβανικός εθνικισμός να επιδιώξει το σπάσιμο και των υπόλοιπων κρίκων με την ίδια μέθοδο. Έτσι ξεκίνησαν αντάρτικες επιθέσεις στη νότια Σερβία (στο τρίγωνο Πρέσεβο-Μπουγιάνοβατς-Μεντβέντια), όπου υπάρχει μεγάλη αλβανική μειονότητα.

Μετά την πτώση του καθεστώτος Μιλόσεβιτς, όμως, η Ουάσιγκτον δεν ήταν διατεθειμένη να συνεχίσει να παίζει το παιχνίδι του αλβανικού εθνικισμού. Και τότε, όμως, τον χρησιμοποίησε σαν μοχλό πίεσης εναντίον του Βελιγραδίου. Όταν η κυβέρνηση Κοστούνιτσα αρνήθηκε να παραδώσει τον Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, οι αλβανικές επιθέσεις στη νότια Σερβία κλιμακώθηκαν!

Αν και το κλίμα δεν ήταν πια τόσο ευνοϊκό για τον αλβανικό εθνικισμό, η αμερικανική ανοχή τον ώθησε να βάλει φωτιά και στη FYROM. Παραλλήλως με τις πολιτικές διεκδικήσεις των αλβανικών κομμάτων, παρακλάδι του UCK άρχισε τις ένοπλες επιθέσεις εναντίον αστυνομικών στόχων. Σκοπός του ήταν να αμφισβητήσει εμπράκτως την κυριαρχία των Σλαβομακεδόνων κυρίως στη συνορεύουσα με το Κοσσυφοπέδιο βορειοδυτική περιοχή του Τέτοβο, όπου κυριαρχεί το αλβανικό στοιχείο.

Δεδομένου ότι η Δύση υποστήριζε την ακεραιότητα της FYROM, οι εθνοτικές συγκρούσεις δεν μπορούσαν να έχουν την κατάληξη που είχαν στο Κοσσυφοπέδιο. Έτσι φθάσαμε στη συμφωνία της Αχρίδας (αρχές της δεκαετίας του 2000), με την οποία το αλβανικό στοιχείο κατοχύρωσε διευρυμένα δικαιώματα, χωρίς, ωστόσο, να επιτύχει την ομοσπονδοποίηση του νεοπαγούς κράτους.

Με τη συμφωνία της Αχρίδας κλείνει και ο κύκλος της χρήσης βίας για την προώθηση του οράματος της “μεγάλης Αλβανίας”. Από τότε έχουμε διάφορους λεονταρισμούς, αλλά τίποτα περισσότερο. Από αυτούς τους λεονταρισμούς δεν εξαιρέθηκε και η Ελλάδα.

Στα τέλη του 2003 το κατά τα άλλα σοβαρό γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ δημοσίευσε άρθρο με αλβανικές απειλές ότι ο “Απελευθερωτικό Στρατός της Τσαμουριάς” θα πραγματοποιήσει ένοπλες επιθέσεις στην Ελλάδα. Στις ελληνικές αρχές έχουν κατά καιρούς περιέλθει πληροφορίες για σχετικές κινήσεις στους κόλπους των εδώ Αλβανών μεταναστών, οι οποίες, όμως, ποτέ δεν κατάφεραν να υλοποιηθούν.

Η Ελλάδα διαφέρει ποιοτικά από το Κοσσυφοπέδιο, τη νότια Σερβία και τη FYROM. Μπορεί να φιλοξενεί πολλούς Αλβανούς μετανάστες, αλλά δεν έχει γηγενή αλβανική μειονότητα. Το γεγονός αυτό δεν εμποδίζει, βεβαίως, τους Αλβανούς εθνικιστές να θέτουν τα νότια σύνορα της “μεγάλης Αλβανίας” στον Αμβρακικό κόλπο! Σχετικοί χάρτες κυκλοφορούν εδώ και χρόνια στα Τίρανα, στην Πρίστινα και στο Τέτοβο. Οι εθνικιστικές αυτές φαντασιώσεις είναι τόσο παράλογες, που δεν θα άξιζε τον κόπο να αναφέρεται κανείς σ’ αυτές. Ο αλβανικός εθνικισμός, όμως, έχει αποδείξει ότι ρέπει στον τυχοδιωκτισμό.

Μετά τις αιματηρές συγκρούσεις που προκάλεσε η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας στη δεκαετία του 1990 στα Βαλκάνια έχει επέλθει μία ισορροπία. Ο μεγάλος κερδισμένος από τις ανακατατάξεις είναι ο αλβανικός εθνικισμός. Παρόλα αυτά, δεν κρύβει πως θεωρεί τη σημερινή ισορροπία προσωρινή. Οι φαντασιώσεις για τη “μεγάλη Αλβανία” τροφοδοτούν τον αναθεωρητισμό, την αλλαγή των υφιστάμενων συνόρων.

Η προβοκάτσια στο Βελιγράδι δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μία προσπάθεια να αναζωπυρωθούν και να επανέλθουν στη δημοσιότητα αυτές οι αλβανικές εθνικιστικές διεκδικήσεις. Το περιστατικό προκάλεσε τη σερβική κοινή γνώμη, αλλά αυτό που σε πολιτικό επίπεδο μέτρησε αρνητικά ήταν ο τρόπος που αντέδρασαν τα Τίρανα, το γεγονός ότι έριξαν λάδι στη φωτιά. Αποδεικνύεται ότι οι εν λόγω διεκδικήσεις δεν είναι μόνο φαντασιώσεις κάποιων φανατικών, αλλά εμμέσως πλην σαφώς το υπόστρωμα της επίσημης αλβανικής πολιτικής.

Από την εποχή που ήταν δήμαρχος Τιράνων, ο Ράμα είχε καλλιεργήσει για τον εαυτό του την εικόνα ενός διανοούμενου ευρωπαϊστή πολιτικού, ο οποίος δεν διστάζει να συγκρούεται με οργανωμένα συμφέροντα. Ως αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος και ως πρωθυπουργός, όμως, αποδεικνύεται άξιος συνεχιστής της θλιβερής αλβανικής πολιτικής παράδοσης. Πυροδοτεί τον διάχυτο στην αλβανική κοινωνία ακραίο εθνικισμό και βεβαίως –σύμφωνα με επανειλημμένες καταγγελίες– έχει βουτήξει για τα καλά στη διαπλοκή και στη διαφθορά.

Η ένταση που προκλήθηκε με το επεισόδιο στον ποδοσφαιρικό αγώνα οδήγησε στην απόφαση και των δύο πλευρών να αναβληθεί η επίσκεψη του Ράμα στη Σερβία. Ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Τετάρτη και ορίσθηκε για τις 10 Νοεμβρίου. Η επίσκεψη έχει χαρακτηρισθεί ιστορική, επειδή θα είναι η πρώτη επίσκεψη Αλβανού πρωθυπουργού στο Βελιγράδι μετά από 68 χρόνια και υποτίθεται ότι θα θέσει τις εχθρικές σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών σε άλλη τροχιά.

Όσον αφορά την Ελλάδα, πάντως, το πραγματικό πολιτικό μέτωπο είναι η Βόρειος Ήπειρος, γιατί ο αλβανικός εθνικισμός συνεχίζει τις προσπάθειές του να αποδυναμώσει την ελληνική μειονότητα, εάν όχι να την εκδιώξει από τις πατρογονικές εστίες της. Είναι ενδεικτικό ότι αμέσως μετά το επεισόδιο στο Βελιγράδι αντανακλαστικά μαφιόζοι εθνικιστές από το χωριό Λαζαράτι εισέβαλαν στο ελληνικό χωριό Δερβιτσάνη και επιδόθηκαν σε βιαιοπραγίες.

Η πρόκληση αυτή έρχεται ως συνέχεια της νέας διοικητικής διαίρεσης της Αλβανίας, μέσω της οποίας η Χιμάρα και οι άλλες μειονοτικές περιοχές τεμαχίζονται και προσκολλώνται σε περιοχές με αλβανικό πληθυσμό, ώστε να υπονομευθεί η δυνατότητα της μειονότητας να εκπροσωπείται στο αλβανικό Κοινοβούλιο, αλλά ακόμα και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο σχετικός νόμος ψηφίσθηκε, αλλά ο Πρόεδρος της Αλβανίας τον επέστρεψε στο Κοινοβούλιο, επειδή δεν είχαν τηρηθεί αναγκαίες προϋποθέσεις.

Ας σημειωθεί ότι παρά την κρίση η Ελλάδα παραμένει –σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Αλβανίας– η χώρα που με τα εμβάσματα των Αλβανών μεταναστών συμβάλει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην αλβανική οικονομία. Το α’ τρίμηνο του 2014 οι Αλβανοί μετανάστες έστειλαν στην Αλβανία 115 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το δ’ τρίμηνο του 2013 είχαν στείλει 159 εκατομμύρια. Παρά τη μείωση, το 42% των εμβασμάτων προέρχεται από την Ελλάδα, το 38,5% από την Ιταλία και την τρίτη θέση κατέχουν οι ΗΠΑ με 8,1%.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Παρά το γεγονός ότι –με την παρέμβαση της Άγκυρας– το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας ακύρωσε την ελληνοαλβανική συμφωνία του 2009 για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, η Αθήνα δεν προχώρησε σε αντίμετρα. Όχι μόνο δεν έθεσε όρους, αλλά και διευκόλυνε την αναγόρευση της Αλβανίας σε υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα. Η απάντηση των Τιράνων ήταν αναμενόμενη. Σκληραίνουν τη στάση τους και εμμέσως πλην σαφώς τροφοδοτούν το ανθελληνικό κλίμα.
mignatiou.com   Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014 – http://www.protothema.gr

20 σχόλια:

  1. Ἀπὸ πότε ἔγιναν "σλαβομακεδόνες "κύριε Λυγερέ;

    Ἀποφασίσατε νὰ τήν ὀνομάσετε "Σλαβομακεδονία"

    Μία εἶναι ἡ Μακεδονία καὶ εἶναι Ἑλληνικὴ.

    Ἀλλὰ τὶ ρωτῶ,ἀριστερὸ παρελθὸν ἔχετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το μόρφωμα της ΠΓΔΜ είναι πολυεθνικό. Πράγματι όπως εχει αναλυθεί η κυρίαρχη εθνότητα είναι οι Σλάβοι. Το πρώτο πρόθεμα δείχνει την καταγωγή των κατοίκων του κατά συνέπεια αποκλείει το δεύτερο πρόθεμα, όπως και το δεύτερο πρόθεμα αποκλείει το πρώτο.Πολύ απλά ή Σλάβοι (Σέρβοι ή Βουλγαροι) ή Μακεδόνες Ελληνες

    Ο όρος είναι Ελληνικής προέλευσης όπως σωστά εχει αναλυθεί και επισημανθεί. Κάποιοι χρήσιμοι ηλίθιοι προκειμένου να αποφύγουν την πραγματική αναφορά της πηγής τους αλυτρωτισμού εφευραν τον όρο "σλαβομακεδόνες¨.

    Ακόμα περισσότεροι χρησιμοι ηλίθιοι κατά την κατοχή και τον εμφύλιο ένθεν και εκείθεν έδωσαν συγχωροχάρτι σον βουλγαρικό εθνικισμό και αλυτρωτισμό βαφτίζοντας τον "σλαβομακεδονικό".

    Ουδείς Ελληνας δεν πρέπει να ξεχνά τον υπαρκτό αλυτρωτισμό της Βουλγαρίας ούτε την περίεργη στάση της Σερβίας ακόμα ακόμα και της Ρωσίας. Το μακεδονικό ζήτημα είναι ένα ζήτημα που υπερδυνάμεις αλλα και περιφερειακές δυνάμεις το χρησιμοποιούν για την διάσπαση της Ελλάδας κύρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο/Η Γρέγος Ακρίτας είπε...
    Edo megale nai to ksanaleo me ekpliseis. Isos telika na vazeis myalo?? Na min ksexaseis kai ta tagmata SNOF ton Ellinon Koumouniston pou polemisan me ton EAM kai to DSE. koinos lystosymorites. Pano apo ola na min ksexaseis tin synergasia tou EAM to 1944 me tis Boulgarikes dynameis katoxeis.

    (X) ELLINAS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 1)Τα παρασκήνια του Μακεδονικού ζητήματος-Μαρτυρίες πρωταγωνιστών, άγνωστα έγγραφα και ντοκουμέντα
    Σπύρος Κουζινόπουλος
    Εκδόσεις Καστανιώτη, 2008
    318 σελ.

    Θα βοηθήσει πολλούς , ειδικά όσων η μνήμη είναι ασθενής μαζί με το πνευματικό τους οπλοστάσιο και τρεφεται απο τα copy paste.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=18300:kouzinopoulos-elas-thes&catid=110:istoria&Itemid=329 30η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944: Ο ΕΛΑΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ -Του ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΖΙΝΟΠΟΥΛΟΥ*

    Καλη αναγνωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή





  6. 30η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944: Ο ΕΛΑΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ -Του ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΖΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ????
    Poia thesaloniki autin pou afisaneoi germanoi ?? Re rentikola kseftilismena. Ta pitsi pitsi me tous Boulgarous ta ksexnate.Mono ilithiotites milate. Oloi oi wermacht eixe ypoxorisei mexri telos septembriou 1944. Pia antistasi re kseftilismene

    http://www.scribd.com/doc/96450443/Εγκλήματα-του-ΚΚΕ-στη-Θεσσαλονίκη-Η-Δίκη-της-ΟΠΛΑ
    Εγκλήματα του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη - Η Δίκη της ΟΠΛΑ

    TA EGGLIMATA POU AKOLOUTHISANE APO TO OPLA DEN SE BLEPO NA TA VAZEIS. Sou eipa kopse tin proini Augi kai ton apogeumatino Rizospasti.
    tou komatos
    Telika xano ta logia mou me lovotomimenous Aristerous kai Xrysa 'uga auga kai sia.

    Pantos pes sta syntrofia sou edo kai sto komma sou oti I epanastasi tritos gyros den tha ginei..oso kai an to epizitate..

    To prakato symvan den prokaite na to ksanazisoume eksaitias sas.

    «Τους διέταζα να γδυθούν κι ύστερα τους έβαζα να γονατίσουν στο χώμα και να σκύψουν το κεφάλι πάνω σε μεγάλες πέτρες, που είχα αραδιάσει έξω από τα Διυλιστήρια της Ούλεν. Τότε έπαιρνα ένα τσεκούρι και τους έδινα μια τσεκουριά πίσω στο κεφάλι και αν δεν τους αποτελείωνα με την πρώτη, τους έδινα και δεύτερη και τρίτη, ώσπου “να τα βροντήξουν”... Άλλα παλικάρια, όπως ο Τζογανάκος και ο Μακαρόνας, τους έδιναν κάμποσες μαχαιριές στην καρδιά και κατόπιν ερχόταν αλλουνού η σειρά. Όταν κουραζόμουν, έπαιρνε άλλος τη θέση μου...».
    (Στέφανος Λιόλιος, δήμιος του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ)




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Tin ELENI akoma na tin diksei I Kratiki tileorasi ?? Giati re kseftilismene???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπορεις να ρωτήσεις για τον Κουζινόπουλο αν διαβασες απο που καταγεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Oxi mono eisai mperdemeni meiopsifia . Oxi mono den einai apantisi oti anike sto EAM kai oti einai apo tin MAKDEONIA. Ton fosteridi ton ksereis??? Rota gia na matheis ti kanane stous Pontious pano stin MAKEDEONIA. EAM kai soumperites NAZISTES Ena matso apo ta idia. Gia pes mas re megale Gaulaiter tou kommatos.. Giati denpaizoune tin ELENI STA KANALIA???Mipos anike sto EDES I stous Tagmatasfalites?? Oso gia ton syntrofo Pige stin psili kai vgike nai I oxi?? I alloi pigane gia mia anakrisi re gelio kataskeuasma kai den gyrisane pote??? Tha sto ksanapo gia na to les sta syntrofia sou... Trito gyro den blepaite oute me kyalia...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Στην Θεσσαλονίκη ιδρύεται έτσι από νεαρούς αξιωματικούς και άλλους πατριώτες η οργάνωση ΥΒΕ (Ύπερασπισταί Βορείου Ελλάδος), που στη συνέχεια συγχωνεύεται με την ΠΑΟ,
    η οποία αναπτύσσει αξιόλογες δυνάμεις σε όλη την περιοχή της Μακεδονίας. Στην Ανατολική Μακεδονία, κάτω από βουλγαρική Κατοχή, την εθνική αντίσταση οργανώνει ο Αντών Τσαούς
    (Αντώνιος Φωστερίδης) ο οποίος και συνεργαζόμενος με τον ΕΔΕΣ διατηρεί υπό τον έλεγχό του την περιοχή καθ' όλη την διάρκεια του αγώνα. Άλλες ανταρτικές ομάδες με αξιωματικούς
    βγαίνουν στα μακεδονικά βουνά: στην Νιγρίτα υπό τον συνταγματάρχη Αβδελλά, στην περιοχή Φλωρίνης υπό τον συνταγματάρχη Παπαπέτρου, στην περιοχή Κοζάνης και Βοΐου υπό τους ταγματάρχες Πόρτη και Μάντζο, τους υπολοχαγούς Μπελλογιάννη, Νικ. Γκαντώνα και άλλους.
    Στις Πρέσπες βγαίνει στο βουνό ο λοχαγός Τσάμης από το Πισοδέρι. Όλες αυτές οι ομάδες εξοντώνονται από τον ΕΛΑΣ μόλις αυτός ανδρώνεται. Ο συνταγματάρχης Αβδελλάς
    σφαγιάζεται στην Νιγρίτα, ο συνταγματάρχης Παπαπέτρου έξω από το Αμύνταιο αν και είναι επ' αδελφή γαμβρός του Γ. Γραμματέα του ΕΑΜ Θανάση Χατζή. Ο Τσάμης υποχρεώνεται να
    ενσωματωθή στον ΕΛΑΣ. Η ΠΑΟ δέχεται καταιγιστικές επιθέσεις και την κατηγορία ότι είναι «συνεργάτης του κατακτητή» — κατηγορία που συνεχίζεται ακόμη σήμερα.
    Στις 4 Μαρτίου 1943 οι ανεξάρτητες ανταρτικές ομάδες Βοΐου και Κοζάνης συνεργαζόμενες, μετά από συμφωνία με τον ΕΛΑΣ, επιτυγχάνουν άθλο. Στη θέση Μπάρα, έξω από τη Σιάτιστα, εξοντώνουν μια φάλαγγα Ιταλών, σκοτώνουν 20, αιχμαλωτίζουν 90 και κυρίως καταλαμβάνουν εννέα φορτηγά αυτοκίνητα γεμάτα πολεμικό υλικό. Ένα τάγμα Ιταλών που σπεύδει στη μάχη
    εξουδετερώνεται επί τόπου. Όλοι οι άνδρες του συλλαμβάνονται αιχμάλωτοι (1 ταγματάρχης, 16 αξιωματικοί και 432 οπλίτες) ενώ κυριεύονται τρία πυροβόλα, 4 όλμοι, 8 βαρειά πολυβόλα, 30 οπλοπολυβόλα, 500 τουφέκια. Η περιοχή συγκλονίζεται από την κοινή νίκη. Λίγες μέρες
    αργότερα, στις 7 Μαρτίου 1943 μυστική σύσκεψη του ΕΛΑΣ με τους Σλαβομακεδόνες συνεργάτες του της ομάδας Τερπόφσκυ αποφασίζει εκκαθάριση της περιοχής από τα «αντιδραστικά στοιχεία». Οι ταγματάρχες Μάντζος και Πόρτης, ο υπολοχαγός Μπελλογιάννης και όλα τα στελέχη των ανεξαρτήτων ανταρτικών ομάδων Βοΐου εκτελούνται. Οι ομάδες
    διαλύονται. Όσοι σώθηκαν φεύγουν στον Ζέρβα, στην Ήπειρο. Καθ' όλο τον Απρίλιο 1943 πραγματοποιούνται παρόμοιες εκκαθαρίσεις σ' όλη την Μακεδονία, όπου τελικά επιβάλλεται πλήρως ο ΕΛΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Για τη δράση εντούτοις του ΕΛΑΣ εναντίον των Γερμανών υπάρχει μια μαρτυρία μη
    επιδεχομένη καμμιά αμφισβήτηση. Προέρχεται από τον στρατιωτικό εγκέφαλο του ΚΚΕ, τον Θόδωρο Μακρίδη (Έκτορα), που, πολλά χρόνια μετά την Κατοχή και τον ανταρτοπόλεμο, δηλώνει:
    "Εγώ αναφέρομαι στο γεγονός ότι οι Γερμανοί που υποχωρούσαν, είχαν κυκλωθεί εκεί στη Μακεδονία και μπορούσαν να εξοντωθούν. Και η εξόντωση των Γερμανών θα μας έδινε 40 ‐ 50 κανόνια, ναι τόσα κανόνια μπορούσαμε να κυριεύσουμε, και να αναπτύξουμε
    ανάλογα τη μαχητική ικανότητα και αριθμητική δύναμη της ΟΜΜ (Ομάδας Μεραρχιών Μακεδονίας) και του ΕΛΑΣ γενικά. Αλλά ο Μάρκος και ο Μπακιρτζής προτίμησαν να τρέξουν
    στη Θεσσαλονίκη, που μπορούσαν να την έχουν οποιαδήποτε στιγμή στα χέρια τους, αντί να
    εξοντώσουν τις κυκλωμένες γερμανικές δυνάμεις στην περιοχή τους."
    Γεγονός αναμφισβήτητο παραμένει ότι πράγματι ο ΕΛΑΣ δεν πολέμησε κατά την
    υποχώρηση τους Γερμανούς το 1944. Διότι πρώτον πολεμούσε τους Έλληνες και δεύτερον διευκόλυνε με κάθε μέσο τους κατακτητές να αδειάσουν μια ώρα νωρίτερα τον τόπο για να τον
    καταλάβη ο ΕΛΑΣ. Από στενά πολιτική άποψη το ΚΚΕ ενήργησε σωστά. Ο στόχος του δεν ήταν ποτέ οι Γερμανοί ούτε η αποτελεσματική βοήθεια προς τους μαχόμενους Συμμάχους. Στόχος του ήταν και παρέμεινε μέχρι τέλους η κατάληψη της εξουσίας, μέσω των ελεγχομένων από το
    ΚΚΕ μονοπωλιακών αντιστασιακών δυνάμεων, και η εγκαθίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σταύρο πρώτον πρέπει να ψάξεις λίγο τον ρόλο του Μακρίδη το 1943 στην μετάλλαξη του ΕΛΑΣ , ρόλος κομβικός που κατέστησε τον ΕΛΑΣ Κομματικό στρατό απογυμώνοντας τον απο τα λαικά του ερείσματα η οποία και μεταφράστηκε σε εξοβελισμό του Βελουχιώτη αφου ανασύρθηκε η περίφημη "δήλωση" του και αφού τα κουτβικα στοιχεία του ΚΚΕ είχαν φροντίσει να παραποιήσουν πολλά γεγονότα όπως η δολοφονία Ψαρρού απο τον Ζούλα και η απαγωγή και δολοφονία Μαραθέα . Τα στοιχεία για την μετάλλαξη αυτή δεν χωρούν καμιά αμφισβήτηση

    Δεύτερον αναφορικά με την Εθνική Αντίσταση και τις Οργανώσεις θα πρέπει να γνωρίζεις ότι στις περιοχές δράσης τους ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ εξόντωσαν ή απορρόφησαν κάθε άλλη επαναστατική οργάνωση οι δε πρακτικές Ζέρβα και Βελουχιώτη ελάχιστα διέφεραν. Για να κριθούν δε θα πρέπει να γίνει αντιληπτή η πραγματικότητα που επικρατούσε στην Ελληνική Ύπαιθρο εκείνη την εποχή.Ενδεικτικά μπορείς να ανατρέξεις στο παρακάτω λήμμα (http://users.sch.gr/symfo/sholio/istoria/kimena/1941-44.stema+svastika6.htm) Χάγκεν Φλάισερ Στέμμα και σβάστικα, η Ελλάδα της Κατοχής και της Αντίστασης, 1941-1944.

    Τρίτον αναφορικά με το κατα πόσο το ΚΚΕ σκόπευε στην κατάληψη της Εξουσίας με ένοπλα μέσα. Πλήθος στοιχείων καταδεικνύει οτι το ΚΚΕ υπάκουσε στην διεθνιστική γραμμή της ΕΣΣΔ να χρησιμοποιηθεί ο Ελληνικός Εμφύλιος ως άλλοθι για τα όσα έλαβαν χώρα στην Ανατολική Ευρώπη. Παράλληλα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι καμιά κυβέρνηση στην Ελλαδα δεν ήταν νόμιμη,ούτε η Κυβέρνηση του Βουνού, ούτε τα απομεινάρια της Μεταξικής δικτατορίας των δοσίλογων των Γερμανών, ούτε ο αστικός πολιτικός κόσμος που διεκδικούσε την νομιμοποίηση του μέσω της Αγγλίας .

    Για το τέλος
    ..Στην έκθεσή του, ο αξιωματούχος του ΜΙ5 δεν παραλείπει να υπογραμμίσει τις δραστηριότητες του Γρίβα και των συνεργατών του, αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας (12 Φεβρουαρίου 1945), όταν δηλαδή ξέσπασε το κύμα των αντεκδικήσεων, όχι μόνον εναντίον των κομμουνιστών, αλλά και πολιτών που είχαν ενταχθεί ή συμπαθούσαν το ΕΑΜ. «Ο Γρίβας για περισσότερο από ένα χρόνο συνέχισε μια εκστρατεία βίαιου εκφοβισμού κατά των πολιτικών του αντιπάλων και επεδίωξε με απάνθρωπες πράξεις να επιβάλει τη θέλησή του. Αλλά σε γενικές γραμμές δεν πέτυχε τον σκοπό του και ό,τι δεν κατόρθωσε να κερδίσει με τη βία, δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα το πετύχει με τη συναίνεση. Συνεπώς, πολιτικά και ηθικά έχει χρεοκοπήσει και η παρουσία του στην πολιτική σκηνή ξεθώριασε με την αποκατάσταση της μοναρχίας το φθινόπωρο του 1946. Το αποτέλεσμα ήταν να καταλήξει στην αφάνεια και τη συνταξιοδότηση, αναπαράγοντας χωρίς αμφιβολία τις κακές εμπειρίες που γνώρισε» (19 Μαρτίου 1959 - KV2/3879). Η ΜΙ5 αποκαλύπτει τη δράση του στρατηγού Γρίβα -ΒΥΡΩΝΑΣ ΚΑΡΥΔΗΣ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

    Το ίδο πολιτικό τέλος είχε και η προσπάθεια του Ζέρβα να κεφαλοποιήσει τις υπηρεσίες που προσέφερε στον Αγγλικό παράγοντα. Για αυτές δεν χωρά καμιά αμφισβήτηση όποιος επιθυμεί μπορεί να ανατρέξει στο βιβλίο του Υπαρχηγού του ΕΔΕΣ Κομνηνού Πυρομάγλου "Δούρειος Ίππος"

    Για το δε Αρη Βελουχιώτη αξίζουν αναγνωσης προσεκτικης και αντιπαραβολής τα βιβλία¨1) Η πολιτική διαθήκη του Άρη Βελουχιώτη- του Γιάννη Γ. Χατζηπαναγιώτου , 2) Άρης ο αρχηγός των ατάκτων του Διονύση Χαριτόπουλου, 3) ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ (ΔΙΤΟΜΟ) Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ (ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ 1905-1945)- ΛΑΓΔΑΣ ΠΑΝΟΣ και Ο ΕΛΑΣ και η εξουσία / Φαράκος, Γρηγόρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ksereis Stauro otan den mporoune na apantisoune oi Anthellines panta eksisonoune ta egglimata tous me allous. To idio kanane kai stin Polonia. To katyn oute kan to anagnorizan mexri to 1989. Stin eksegersi ton augousto tou 1944 stin Barsobia o Rosikos stratos ekane toumpeki 2 milia ekso apo tin proteuousa. Giati na polemisoune tous Germanous kalitera na afisoune na eksontothoune oi Ethnikistes patriotes Polonoi. Akoma kai oi Polonoi koumounistes diavaiveonoune tis diatages apo tin Mosxa. O Digenis Komatoskylo ektos oti den exei oute onomata oute dieuthinseis eksisonei ton thymame to thiti. Ta egglimata tou EAM einai gnosta. Yparxoune onomata kai dieuthinseis. Faianoi, Tartara Lobotina euritanias. Makedonia. Alla to kalitero einai otan oi idioi oi koumounistes anafernoune tis egglimatikes prakseis tous. Oso afora to kommatoskyla san ton Akrita stin diarkeia tis katoxis otan eksontonane tous antipalous tous panta legane oti doulevane me ton exthro. Se diki na me paei gia ta stoixeia pou anaferno tha xasei kai to kserei mesa tou vathia. Ego den exo provlima katholou. Den einai tyxaio oti akoma kai mprosta sta xrysa auga o pafilis ou KKE ekane ntoumpeki. Epsis den exoune vgalei apo to myalo tous ton revansismo. Fantasou tora kathe antithetos dimarxos na epaize ton Zerva i griva se thelei o vasilias ti tha ginotane stin Ellada. Autoi omos exoune syxoroxarti na paizoune koumounistikes aidies. ENO AKOMA DEN EXOUNE ZITISEI SYGNOMI GIA TA EGGLIMATA TOUS.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ 1944-45

    Εκδοση Ινστιτουτου Στρατιωτικής Ιστορίας του Γενικου Επιτελείου του Βουλγαρικού Λαϊκού Στρατού Τόμος Β σελίδες 78-82 Ετος εκδοσεως 1982

    Αρχές Σεπτεμβρίου 1944 η 16η Μεραρχία Πεζικού τελείωσε την εγκατάσταση σταθεροποιηση ανατολικά του Στρυμώνα. Η 62α και 29η Μεραρχια κατέλαβαν αμυντικές θέσεις νοτιοανατολικά της 7ης Μεραρχίας Πεζικού στον Τομέα Στρυμώνα Ορφάνιο. Η 22α Μεραρχία Πεζικού παρέμεινε στην εφεδρεία της Στρατιάς στην περιοχή Δοξάτου-Προσωτσάνης- Δράμας. Κατά την εξελιξη των αμυντικών και σταθεροποιητικών επιχειρησεών της η 16η Μεραρχία Πεζικού σε συνεργασία αδελφοτητας και αλληλεγγύης μετα του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΑΜ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΑΣ διεξήγαγε ισχυράν επίθεση εναντίον Ελλήνων Εθνικιστών πού αριθμούσαν περιπου 2500 ανδρες και ήταν οργανωμένοι στις ορεινές περιοχές Σμίτζα,Τσαλ Ντάγ,Μπόζ Ντάγ περιοχής Δραμας.

    Με την αδιάκοπη πάντα συνεργασία και αδελφοτητα μεταξύ των Βουλγαρικών στρατευματων, Βουλγαρων Παρτιζανων και ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΛΑΣ στις 16 και 17 Σεπτεμβριου 1944, τμήματα της 16ης Μεραρχιας Πεζικου(σημ μεταφρ: Αυτή η μεραρχια απεκαλειτο από τους Ελληνες "σφαχτική" διοτι εκανε τις σφαγες στην Δραμα, Δοξατο κτλ τον Σεπτεμβριο Οκτωβριο 1941) συγκεντρωθηκαν στο Δοξατο-Προσωτσανη και σε επιχειρησή τους κατεστρεψαν ένα τμημα 600-700 άτομα Ελληνων Εθνικιστών νοτιως του χωριου Τσερέπλιανη (Μυρινα στα Ελληνικά)(σημ μεταφ: Προκειται για την μαχη που εδωσε το 19ο συνταγμα εθνικιστων με τακτικο Βουλγαρικο στρατο ο οποίος το εκυκλωσε σε πεδινη περιοχη και μετα από σκληρή μαχη και πληρη εξάντληση των πυρομαχικων αιχμαλωτιστηκαν οι εναπομειναντες 330 ανταρτες μαζυ με τον Συνταγματαρχη Ι.Παπαπετρου διοικητη του ηρωϊκού 31ου Συνταγματος στην Αλβανια και 14 άλλους αξιωματικούς. Μεταφερθηκαν ως αιχμαλωτοι στις φυλακες Σερρων και μετα την πλήρη αποχωρηση των Βουλγαρων από το Ελληνικο εδαφος ΠΑΡΕΔΟΘΗΣΑΝ ΣΤΟΥΣ ΕΑΜ/ΕΛΑΣ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΑΝ ομαδικα αλλα και μαρτυρικά μαζύ με άλλους κρατουμενους συνολικα 368 άτομα στο 13ο χλμ της οδού Σερρών-Βροντούς παρα την παρουσια στην Δράμα αντιπροσωπίας κυβερνησεως Γ.Παπανδρεου υπό τους υπουργους Λαμπριανίδη και Πορφυρογένη και στην Θεσσαλονικη του Γ.Μόδη. Οι υπουργοι το έμαθαν κατόπιν.) Στις 9 Οκτωβριου δύο ταγματα του 57ου Συνταγματος ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΑ ΜΕ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΑΣ και Βουλγαρους παρτιζανους κατέλαβαν τον σταθμο Νουστραλή και υποχρέωσαν τους Εθνικιστες ανταρτες να οπισθοχωρήσουν στο χωριο Ζαριτζ( Ψηλή ραχη στα Ελληνικά) Συμφωνα με την απολυτη συνεργασια του Βουλγαρικου Λαϊκου Στρατού και της κυβερνησης του Πατριωτικού Μετωπου για την διοικηση των περιοχων του Αιγαιου μετα τις 9 Σεπτεμβριου και μεχρι τελους του μηνος απεσταλησαν μερικα βοηθητικά τμηματα σ ενισχυση των στρατιωτικων τμηματων σταθεροποιησις. Στις 22 Σεπτεμβριου ανδειχτηκε Διοικητης όλων των τμηματων εκει ο Συνταγματαρχης Ιβαν Ράντεφ (σημ μεταφρ: μιλουσε Ελληνικα καλύτερα από τους Ελληνες και ήταν γνησιος Πειραιώτης κομμουνιστης!!!) Με την βοηθεια των στρατιωτικων επιτροπων (σοβιετ), του στρατιωτικου Διοικητη του ΕΛΑΣ και την ηθικη ενισχυση των πολιτικων αρχων αποκατασταθηκε η ταξη στην περιοχη της χώρας αυτης. Η στιγμη είναι εκτακτη και εχει μεγαλη σημασια ,διοτι από ωρας 18 της 26ης Σεπτεμβριου 1944 τμηματα της 7ης Μεραρχιας Πεζικου που ΕΙΧΑΝ ΠΛΗΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΛΑΣ δεχονται σφοδρα πυρα από τους Εθνικιστες ανταρτες ανατολικα του Στρυμωνα και σε εκετεταμενο προγεφυρωμα (μαχες Ν.Μπαφρας, Κορμίστας, Ηλιοκώμης, Πρωτης, Αναληψης κτλ μεταξυ Βουλγαρο- Ελασιτων και Εθνικιστών) (Σημ: Οί εθνικιστες ανταρτες που αναφερουν οι Βουλγαροι είναι οι ανταρτες της ΠΑΟ και του Φωστεριδη-Τσαούς Αντών.) Με την συνεργασια πάντα του ΕΛΑΣ για την εξαληψη του προγεφυρώματος ο Διοικητης της 7ης Μεραρχιας Πεζικου μετεφερε το ιδιο βραδυ από το χωριο Ηρακλεια δυναμεις του 39ου Συνταγματος πεζικου που ήταν στην εφεδρεια με πυροβολικο και τεθωρακισμενη ίλη. Οι εθνικιστες ανταρτες αντιμετωπιστηκαν επιτυχως και αναγκαστηκαν να συμπτυχθουν παλι στα βουνα όπου και πριν ήταν οργανωμενοι ,οποτε ο ΕΛΑΣ με την συμπαράστασή μας τοποθετησε φρουρες και στελεχη διακυβερνησης στα χωρια της περιοχης αυτης.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Στις 29-9-44 η Ανωτατη Διοικηση απεσυρε τμηματα της 2ας Στρατιας και τα ενσωματωσε στην 7η Στρατια.Κατοπιν εντολης των κυβερνησεων των συμμαχων κρατων και του σχεδιου που εκπονησε η Διοικηση του Βουλγαρικου Λαϊκού Στρατού οι δυναμεις μας έπρεπε να εγκαταλείψουν την περιοχη του Αιγαίου. Μεταξυ 12-14 Οκτωβριου 1944 τελειωσε η μεταφορα του στρατιωτικου υλικου και από 12-21 Οκτωβριου 1944 ο στρατος που ειχε παραταχθει για σταθεροποίηση στο Αιγαίο άρχισε να υποχωρει προς Βορράν. Η 16η Μεραρχια Πεζικου( σημ μεταφραστή: αυτή πού κατεσφαξε την Δραμα- Δοξατο κτλ προ διετιας περιπου)και το 4ο Συνταγμα Πυροβολικου ακολουθησαν τον δρομο Δραμα-Ζυρνοβο-Νευροκοπι. Στις 25 Οκτωβριου εγκατεσταθησαν στην περιοχη Νευροκοπίου στα χωριά Ζεστοβο και Λιπιάστοβο. Την ημερομηνια αυτή εγκατελειψε τελικά τελικά ο Βουλγαρικος Λαϊκος Στρατος την περιοχη του Αιγαιου. Κατά τον χρονο της παραμονης των δυναμεων μας στην περιοχη του Αιγαιου μετα τις 9 Σεπτ 1944 τα στρατιωτικα μας τμηματα προσεφεραν σημαντικη βοήθεια στα Ελληνικα προοδευτικα στοιχεια στον αγωνα τους κατά των Γερμανοφασιστων και των άλλων εθνικιστων Ελληνων.

    Οι καλες σχέσεις μεταξυ του ΕΛΑΣ και του Βουλγαρικου Λαϊκου Στρατού συνετελεσαν ώστε αρκετα υλικά μας να μεταφερθούν στην χωρα μας( ΣΗΜ: δηλαδη με απλά λογια οι Ελασιτες βοήθησαν τους Βουλγαρους να ξεγυμνωσουν όλη την Ανατολικη Μακεδονια - Θρακη από κάθε ιδιωτικο και δημοσιο πλούτο!!!) Ακόμη η αναπτυξη των αδελφικών σχεσεων με τον ΕΛΑΣ συνετελεσε στην ασφαλη υποχώρησή μας πλήν δυσκολιών στην περιοχη Ζυρνόβου όπου επεκρατησαν οι εθνικιστες ανταρτες. Η συνεργασια μας ακομη με το ΕΑΜ και το ΕΛΑΣ ειχε σαν αποτελεσμα με την βοήθειά μας να τους ανατεθει η εξουσια στην περιοχη αυτή του Αιγαιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Coup de grâce

    «Συλλυπητήρια για τη φιέστα στη Μακρόνησο»

    Αγαπητέ Μίκη,

    Προς αποφυγή τυχόν παρεξηγήσεων είμαι υποχρεωμένος ευθύς εξαρχής να δηλώσω την ταυτότητά μου.

    Είμαι παλιός συναγωνιστής σου στους αγώνες για «λαϊκή δημοκρατία», «ειρήνη» και «σοσιαλισμό». Καταδικασμένος σε θάνατο μαζί με τον Μπελογιάννη και εν συνεχεία τρόφιμος επί δεκαπενταετία, των εγκληματικών φυλακών της χώρας. Ο πατέρας μου ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, γραμματέας του Εργατικού ΕΑΜ στην κατοχή καταδικάστηκε για την αντιστασιακή του δράση σε θάνατο από γερμανικό στρατοδικείο και εκτελέστηκε το Μάη του 43. Και η μητέρα μου καταδικάστηκε για την αντιστασιακή της δράση σε ισόβια δεσμά από βουλγάρικο στρατοδικείο και στη διάρκεια του εμφυλίου πέρασε και αυτή από τη Μακρόνησο...

    Στη φυλακή, Μίκη, είχα το χρόνο να διαβάσω αρκετά, να σκεφτώ πολλά και να καταλάβω περισσότερα. Και μετά τη φυλακή, ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ "ΥΠΑΡΚΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ", βλέποντας τις αλλεπάλληλες λαϊκές εξεγέρσεις στις χώρες αυτές και τις ΙΣΑΡΙΘΜΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΩΝ ΤΑΝΚΣ στους δρόμους της Βουδαπέστης, του Βερολίνου και της Πράγας, κατάλαβα την φοβερή αλήθεια.

    Ενώ νομίζαμε ότι πολεμούσαμε για τα «ανώτερα ιδανικά» της «ελευθερίας», της «δημοκρατίας» και του «σοσιαλισμού», στην πραγματικότητα πολεμούσαμε και θυσιαζόμασταν για την επιβολή της στυγνής δικτατορίας των Ζαχαριάδη - Ιωαννίδη, για την μετατροπή της πατρίδας μας σε Σοβιετικό προτεκτοράτο. Δεν μπορώ λοιπόν Μίκη να σε συγχαρώ για τη φιέστα στη Μακρόνησο. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να σου απευθύνω ειλικρινή συλλυπητήρια. Γιατί ενώ η πατρίδα μας έχει ζωτική ανάγκη από εθνική ενότητα και ομοψυχία, εσύ και όσοι συνεργάστηκαν μαζί σου, επιμένετε να ξύνετε πληγές, επιμένετε να βρικολακιάζετε ένα παρελθόν για το οποίο μόνο ντροπή μπορούμε να νοιώθουμε. Πασχίζετε για λόγους κομματικής σκοπιμότητας, να διαιωνίζετε ανύπαρκτες, πλέον, «διαχωριστικές γραμμές».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Είναι πράγματι πρωτοφανείς οι αγριότητες που διέπραξαν οι αντίπαλοί μας στη Μακρόνησο. Όμως οι αγριότητες, Μίκη, είναι νόμος του εμφυλίου. Και σε αγριότητες δεν υστερήσαμε και εμείς. Ας θυμηθούμε την Ελένη Γκατζογιάννη και τις άλλες μαρτυρικές μανάδες της Ηπείρου. Ας θυμηθούμε το Χρήστο Λαδά. Κι ας μην ξεχνάμε τις βιαίως στρατολογημένες ανήλικες χωριατοπούλες που με το ζόρι βάζαμε να πολεμήσουν, με το ζόρι να σκοτώσουν και να σκοτωθούν!

    Το πραγματικό ερώτημα λοιπόν δεν είναι ποιος ευθύνεται για τις αγριότητες του Εμφυλίου αλλά ποιος ευθύνεται για τον ίδιο τον εμφύλιο και συνεπώς για τις αγριότητές του. Και οι μεγάλοι ένοχοι Μίκη είμαστε εμείς. Αυτή είναι η οριστική και τελεσίδικη κρίση της ιστορίας. Και την κρίση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο έγκυρο και αδιαμφισβήτητο τρόπο ο «μεγάλος αρχηγός», ο Νίκος Ζαχαριάδης...

    Στο χρονικό του, που άρχισε να γράφει την Πρωτομαγιά του 1966, χαρακτηρίζει «κάλπικη» την άποψη ότι το ελληνικό αριστερό κίνημα παρασύρθηκε στον ένοπλο αγώνα από τους Άγγλους. Και απερίφραστα δηλώνει: «Στην πραγματικότητα, οι Άγγλοι θέλαν να μας παρασύρουν στις δικές τους εκλογές για να επικυρώσουν έτσι κοινοβουλευτικά, "λαϊκά", το καθεστώς που επέβαλαν με την ένοπλη επέμβασή τους και με τη Βάρκιζα».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δεν μας έσπρωξαν λοιπόν οι Άγγλοι στον Εμφύλιο, Μίκη. Μόνοι μας μπήκαμε στο σφαγείο! «Για να σώσουμε την τιμή του ΚΚΕ» καμαρώνει ο Ζαχαριάδης!

    Κάποια στιγμή, Μίκη, αντί να θρηνούμε για τις αγριότητες του Εμφυλίου και να επιδιώκουμε «ρεβάνς», αντί να παριστάνουμε τους κήνσορες και τους τιμητές, θα πρέπει να κρύψουμε το πρόσωπό μας από ντροπή και να κλάψουμε πικρά για το αδικοχυμένο αίμα των δικών μας αλλά και των αδελφών της άλλης πλευράς.

    Και όμως θα μπορούσες, Μίκη, να οργανώσεις μια πραγματικά εθνική γιορτή στη Μακρόνησο. ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ. Όπου θα καλούσες να παραστούν όλοι. Και οι δικοί μας αλλά και οι «άλλοι».

    Οι συγγενείς της Ελένης Γκατζογιάννη και του Χρήστου Λαδά. Τα αδέλφια και τα παιδιά όχι μόνο των δικών μας μαχητών αλλά και των χιλιάδων ανδρών και αξιωματικών του ελληνικού στρατού που έπεσαν στο Γράμμο και στο Βίτσι για να παραμείνει η χώρα μας ελεύθερη και δημοκρατική. Σ' αυτή τη γιορτή, Μίκη, θα τραγουδούσαμε και θα κλαίγαμε μαζί, θα ταξιδεύαμε σε έναν κόσμο αγάπης και αδελφοσύνης με τα φτερά της υπέροχης μουσικής σου. Κι όρκο βαρύ θα παίρναμε ότι ποτέ πια δεν θα σηκώναμε όπλα εναντίον αλλήλων.

    Σ' αυτή τη γιορτή, Μίκη, θα μπορούσες να υψωθείς σε εθνική μορφή, σε πανελλήνιο σύμβολο ενότητας και συμφιλίωσης. Δεν το έπραξες. Προτίμησες να περιχαρακωθείς στο πολιτικό και ιδεολογικό γκέτο της χρεοκοπημένες και ανυπόληπτης Αριστεράς, αυτής που τόσες συμφορές προκάλεσε στον τόπο με την ανεύθυνη και τυχοδιωκτική πολιτική της. Δεν είναι κρίμα, Μίκη;

    Με βαθύτατη απογοήτευση,

    Τάκης Λαζαρίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Το πραγματικό ερώτημα λοιπόν δεν είναι ποιος ευθύνεται για τις αγριότητες του Εμφυλίου αλλά ποιος ευθύνεται για τον ίδιο τον εμφύλιο και συνεπώς για τις αγριότητές του. Και οι μεγάλοι ένοχοι Μίκη είμαστε εμείς. Αυτή είναι η οριστική και τελεσίδικη κρίση της ιστορίας. Και την κρίση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο έγκυρο και αδιαμφισβήτητο τρόπο ο «μεγάλος αρχηγός», ο Νίκος Ζαχαριάδης...






    AutI einai I diafora me emas kai esas KOMATOSKYLO Akrita. Auti einai I diafora. Balto sto FTOXO myalo sou. ESEIS AKOMA NA ZITISETE SYGNOMI. I dikia moiu pleura zitise...Eseis paramenete ANTHELLINES AKOMA. OSO GIA TON KOUZINOPOULO EINAI ANEF ISTORIKOU PERIEXOMENOU. TO EAM TO XRISIMOPOISE TO KKE OSOI PATRITOES APO TO EAM TO KATALAVANE I FYGANE I EKETELESTIKANE oi ALLOI EINAI OLOI KOMATOSKYLA ME VAMENA XERIA SAN TOUS LEROMENOUS VROMIKOUS EUKAIRIAKOUS TAGMATASFALITES (OXI OLOI) KAI TOUS SOUMPERITES. kIA TO ASTEIO EINAI OTI TA ONOMATA TON EKTELESMENON YPARXOUNE AKRITA KAI TA MNEIMEIA TOUS EPISIS..




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η συμφωνίες του Λιβάνου και της Καζέρτας σηματοδοτούσαν τη νόμιμη κυβέρνηση της Ελλάδος. Τίποτα όμως δεν δικαιολογεί τις σφαγές αθώων, το παιδομάζωμα, και την έναρξη ενός παρανοϊκού εμφύλιου με τη σφαγή στο Λιτόχωρο αντί να συμμετάσχει το ΚΚΕ στις εκλογές και να πάρει ένα δυνατό ποσοστό.
    Βέβαια το ΚΚΕ της εποχής (και της προηγούμενης) δεν ήταν πατριωτικό κόμμα. Αρκούν δύο επισημάνσεις : Ριζοσπάστης 12-07-1935 "Αν δεν νικιόμασταν στη Μικρασία η Τουρκία θα ήταν σήμερα πεθαμένη και μεις Μεγάλη Ελλάδα. Γι' αυτό, εμείς όχι μόνον δεν λυπηθήκαμε για την αστοτσιφλικάδικη ήττα στη Μικρασία, μα και την επιδιώξαμεν".
    Το Νοέμβριο του έτους 1933 σε Μανιφέστο της η Κεντρική Επιτροπή του Κ.Κ.Ε. στην οποία μετέχουν πια οι Ν. Ζαχαριάδης, Γιώργης Σιάντος και Γιάννης Ιωαννίδης (οι
    δυο τελευταίοι θα είναι οι καθοδηγητές του ΕΑΜ‐ΕΛΑΣ και του Κ.Κ.Ε. στην Κατοχή και στα
    Δεκεμβριανά) αναφέρει: «Έλληνες εργάτες και εργαζόμενοι,
    Υπερασπισθείτε τον καταπιεζόμενο λαό των εθνικών μειονοτήτων. Παλέψτε μαζί του για το δικαίωμα να καθορίζουν μόνοι των την τύχη τους. Για την ενιαία και ανεξάρτητη Μακεδονία και Θράκη. Οι Εβραίοι, οι Μακεδόνες, οι Βούλγαροι, οι Τούρκοι της χώρας μας είναι αδέρφια μας, στην εκμετάλλευση και καταπίεση κοινό έχουμε μαζί τους τον εχθρό,
    τους Έλληνες καπιταλιστές, κοινό πρέπει να είναι το μέτωπό μας μαζί τους. ΠΑΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ, ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΕ ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΣΤΡΕΨΤΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ
    ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΧΘΡΟΥ, ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ
    ΦΑΝΤΑΡΟΥΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΡΑΤΩΝ. ΠΕΡΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΛΟΥ ΟΤΑΝ ΣΑΣ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΣΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΟΥΚΡΑΝΙΚΕΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΕΣ, ΠΑΛΕΨΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ
    ΕΞΟΥΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΕΓΓΥΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ.
    ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ". Τέτοιες αλλά και προηγούμενες ανθελληνικές θεωρίες ώθησαν το Βενιζέλο να φτιάξει το 1929 ως νόμο το ιδιώνυμο κατά των κουμουνιστών και να τους στείλει στις πρώτες εξορίες. Είχε άδικο ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.