8/11/14

Ώρες ευθύνης για τον Ελληνισμό

Του Σάββα Καλεντερίδη
Οι εξελίξεις στην περιοχή της Μεσοποταμίας είναι ραγδαίες και κατά τα φαινόμενα οι κυρίαρχες δυνάμεις της Δύσης, με πρώτες τις ΗΠΑ, αναγκάζονται να συμπράξουν με τους Κούρδους, εξέλιξη που προκαλεί εντάσεις στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα.
Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία, βλέποντας ότι οι εξελίξεις αναδεικνύουν το Κουρδικό και δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο που ανατρέπει τους σχεδιασμούς της Άγκυρας, στην ουσία συμπράττει με τους τζιχαντιστές του λεγόμενου Ι.Κ., προκαλώντας τη Δύση και δημιουργώντας ένα ακόμα πρόβλημα στις σχέσεις της με τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους.
Η απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν με κάθε επισημότητα και να ενισχύσουν με όπλα το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) των Κούρδων της Συρίας, που αποτελούν στην ουσία παρακλάδι του ΡΚΚ, είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες υπάρχει πιθανότητα να τεθούν σε δοκιμασία και στην Κύπρο.
Οι ΗΠΑ, για πρώτη φορά από το 1964, όχι μόνο δεν συντάσσονται με τις πολιτικές της Άγκυρας στο Κυπριακό, αλλά βρίσκονται σε πορεία σχετικής αντιπαράθεσης.
Η εμπλοκή της αμερικανικών και εβραϊκών συμφερόντων Noble Energy στα ενεργειακά της Κύπρου, με την εξέδρα γεώτρησης στο Οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ, υπήρξε προάγγελος της αλλαγής στάσης της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία δηλώνει ότι η Κύπρος, ως κυρίαρχο κράτος, έχει κάθε δικαίωμα στην εκμετάλλευση των φυσικών του πόρων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Την ίδια στιγμή φυσικά η Ουάσιγκτον αποφεύγει να καταδικάσει ευθέως την Άγκυρα για τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου με το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» και την παρουσία πολεμικών σκαφών στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ φαίνεται να συνεχίζει να επιδεικνύει ενδιαφέρον σε διπλωματικό επίπεδο για την επίλυση του Κυπριακού.

Όσον αφορά την προκλητική παρουσία των τουρκικών σκαφών στην κυπριακή ΑΟΖ, εκτιμούμε ότι η Άγκυρας έχει ως στόχο την άσκηση πίεσης στην ελληνική πλευρά για υποχωρήσεις, υπό την απειλή δημιουργίας τετελεσμένων.
Επίσης, η Άγκυρα επιδιώκει την πρόκληση στρατιωτικής έντασης, η οποία θα καταστήσει υποχρεωτική την παρέμβαση των ΗΠΑ, για να μην οδηγηθεί η περιοχή σε πλήρη αποσταθεροποίηση.
Τελικός στόχος της Άγκυρας είναι να παγώσουν οι γεωτρήσεις, να πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να λυθεί το Κυπριακό και στη συνέχεια οι γεωτρήσεις και η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ να συνεχιστεί, με τους όρους που θα προκύψουν από τη λύση, σύμφωνα με τους οποίους η Τουρκία θα έχει ενεργό και καθοριστικό ρόλο στο όλο ενεργειακό παιχνίδι.
Όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Τουρκία έχει το πλεονέκτημα της κατοχής του 40% του κυπριακού εδάφους και αυτό χρησιμοποιεί εκβιαστικά, για να πέτυχει μια λύση καταστροφική για τα συμφέροντα του Ελληνισμού.
Άρα, κυρίαρχος στόχος της ελληνικής πλευράς θα πρέπει να είναι η διαχείριση της κρίσης να παραμείνει σε πολιτικοδιπλωματικό και σε επίπεδο διεθνούς δικαίου και διεθνών σχέσεων και αποφευχθεί η στρατικοποίησή της, γιατί κάτι τέτοιο ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργηθεί πολεμικό κλίμα που μπορεί να οδηγήσει στο πάγωμα των γεωτρήσεων-εξορύξεων.

Να μην ξεχνάμε ότι οι συμφωνίες οριοθέτησης της ΑΟΖ της Κύπρου με τις γειτονικές χώρες, οι συμφωνίες παραχώρησης των οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ σε ενεργειακούς γίγαντες και η ομαλή πορεία του χρονοδιαγράμματος ερευνών, εξορύξεων και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, είναι αυτές που αλλάζουν τις παραμέτρους του Κυπριακού σε τέτοιο βαθμό, που είναι σε θέση να εξουδετερώσουν αν όχι να ακυρώσουν τα αποτελέσματα της τουρκικής εισβολής.
Μεγαλύτερη και πιο τρανταχτή απόδειξη από την αντίδραση της Τουρκίας, που είναι σε εξέλιξη, δεν υπάρχει!
Άρα, αυτό που θα πρέπει να έχουμε ως επιδίωξη, εμείς, η ελληνική πλευρά, πέραν της αποφυγής στρατικοποίησης της κρίσης, θα πρέπει να είναι το εξής:
Σε περίπτωση που ασκηθούν πιέσεις ή αναληφθούν πρωτοβουλίες για την επίλυση του Κυπριακού, η ελληνική διπλωματία θα πρέπει να επιδείξει μείζονα επιδεξιότητα, ούτως ώστε με τους όποιους χειρισμούς να προστατευθούν ως κόρη οφθαλμού οι συμφωνίες οριοθέτησης της ΑΟΖ και εκμετάλλευσης των αποθεμάτων, ούτως ώστε να μην εξουδετερωθεί το ενεργειακό, που είναι δυνατόν να εξελιχθεί σε ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί, το οποίο έχει τέτοια δυναμική, που μπορεί ακόμα και να ακυρώσει το πλεονέκτημα της κατοχής που έχει η Τουρκία.
Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για τους πολιτικούς και τους διπλωμάτες σε Λευκωσία και Αθήνα!

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "δημοκρατία"

17 σχόλια:

  1. ..Όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Τουρκία έχει το πλεονέκτημα της κατοχής του 40% του κυπριακού εδάφους και αυτό χρησιμοποιεί εκβιαστικά, για να πέτυχει μια λύση καταστροφική για τα συμφέροντα του Ελληνισμού....

    Η Τουρκία μπορεί να διαθέτει στρατό κατοχής επι κυπριακού εδάφους επουδενί όμως δεν διαθέτει των έλεγχο των κατεχομένων. Η σύγκρουση βαθέος κεμαλικού κράτους, ισλαμικού βαθέος κράτους και παράλληλος δομής του Φετουλάχ Γκιουλέν είανι αδυσώπητη, την ίδια ώρα που τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα των κατεχομένων είανι εκρηκτικά.Το γεγονός δε οτι το κατοχικό μόρφωμα δεν έχει αναγνωρισθεί απο κανέναν σοβαρό διεθνή παράγοντα ούτε καν απο τον ισλαμικό οργανισμό της αφαιρεί και το πλεονέκτημα της στρατιωτικής κατοχής.Χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί τα φοβικά σύνδρομα του Ελληνισμού είναι ιδαίτερα ισχχυρά, το περιβάλλον ιδαίτερο ρευστό, απαιτείται λοιπόν απόλυτη προσοχή σε όλα τα επίπεδα

    Το μόνο πλεονέκτημα που διαθέτει αυτή την στιγμή η Τουρκία είναι η πολιτική της των Μηδενικών Συμμάχων και των Πολλαπλών Περιπλοκών και Επιπλοκών.Ας το αναδείξουμε στο βαθμό που του πρέπει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. νομίζω ότι το παιχνίδι πρεπει να ειναι ολίγον στημένο.Δλδη ξεκινάει με ένταση απο Τουρκία,μπαίνει ο αγγλοσαξωνικος παράγοντας σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου αλλα με σαφή κατεύθυνση υπέρ του βαραβα διότι οποιαδήποτε μοιρασιά ( δίκαιη) και να προτεινουν οταν αυτη αφορά τη δική σου περιουσία παύει να αποτελεί δίκαιη. Ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας που πρεπει να έχουμε το όψιν ειναι η διαφαινόμενη ταυτοποίηση συμφερόντων ,ΑΟΖ, και στρατιωτικής προσέγγισης μεταξυ Ελλάδας Αιγύπτου και Κύπρου πράγμα καθόλου επιθυμητό για όλους αυτούς τους κυρίους, δεδομένου ότι στις χώρες αυτές βράζει μια κοινωνική αντίδραση με άγνωστης κατεύθυνσης μελλοντική εκτόνωση,ειδικά οταν ο μεγάλος αντίπαλος σιγά σιγά ισχυροποιείται στην περιοχή εκμαιταλευομενος αυτές τις ευκαιρίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ορφέα
    πιστεύεις ότι ο Σαμαράς και ο Αναστασιάδης θα πήγαιναν στο Κάιρο αν δεν το ήθελε η Ουάσιγκτον;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Αίγυπτος ΚΑΤ αρχας αυτη τη στιγμή αποτελει το μέρος που διεκδικείται απο τα δυο μέρη και αποτελει σημαντικό κεφάλαιο -ειδικά δε μετα απο αςτοχες κινηςεις των αμερικανών ως προς τον Σιςςυ που είχαν επιζήμια για αυτούς αποτελεςματα..έβαλαν αρκετό νερό στο κρασί τους
    Το ότι οι δικοί μας κατι επρπε να κάνουν μετά απο τέτοιες έκτασης προκλήσεις που έγιναν αυτον τον καιρό ειναι το ενα.Ως προς την κυρία ? σου Σαββα σου θυμίζω ότι και ο ΙωΝνιδης είχε εξασφαλίσει την διαβεβαίωση ότι οι Τούρκοι θα μείνουν αδρανής στην ανατροπή του Μακαριου.
    Οπως και να εχει το αποτέλεσμα θα φανεί και μιλάμε για το πρακτικό και οχι τα κοινά ανακοινωθέντα που σίγουρα αναμένονται θετικά,στα οποία ομως ο τούρκος τα εχει γραμμένα.Επιπλεον τέλος η συμπεριφορά των Άγγλων κατι δείχνει και δε νομίζω ότι οι αμερικανοί δεν τους λαμβάνουν υπόψιν τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ορφέα
    άλλα τα μάτια του λαγού και άλλα της κουκουβάγιας.
    Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει την πορεία των εξελίξεων, όμως σε επίπεδο διεθνούς δικαίου, διπλωματίας και διεθνών σχέσεων είμαστε δυνατοί και η Τουρκία αδύναμη.
    Εκεί πρέπει να δώσουμε τον αγώνα και να μην διολισθήσουμε σε στρατικοποίηση της κρίσης.
    Προσοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η σημερινή κατάσταση ως εξελίσσεται δίνει στην αναγκαιότητα της αποκατάστασης της διεθνούς εικόνας του Ελληνισμού (Ελλάδας και Κύπρου) επιτακτικό χαρακτήρα.

    Μέχρι πρότινος η Ελληνική Εξωτερική πολιτική βασίζονταν τις περισσότερες φορές σε λογικές αποχής,άβουλου παρατηρητή, υποταγής και άκριτης ευθυγράμμισης με την Δύση και τους εκάστοτε εκπροσώπους της Το αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής ήταν να αντιμετωπίζεται με λογικές υποτελούς χώρας.

    Παράλληλα η πολύπλευρη και πολυεπίπεδη καχεκτικότητα του δημοκρατικού μας πολιτικού συστήματος επίτρεψε σοβαρά και υπαρκτά προβλήματα να μπαίνουν κάτω απο το χαλί μέχρι να αποκτούν εκρηκτικές διαστάσεις και να μην κρύβονται πιά.

    Σε κανένα εθνικό ζήτημα δεν υπήρξε μέχρι και σήμερα σοβαρός σχεδιασμός σε βάθος χρόνου , κανένας αποτελεσματικός χειρισμός.Αντίθετα είδαμε ουκ ολίγες φορές τυχάρπαστες κινήσεις να βαπτίζονται εν μια νυκτί στρατηγικά ανοίγματα.Είδαμε στρατηγικές ήξεις αφήξεις να βαφτίζονται ως αναπροσαρμογή στα νέα δεδομένα, είδαμε σοβαρά εθνικά ζητήματα να αποτελούν πεδίο μικροκομματικής εκμετάλλευσης.

    Το αποτέλεσμα των όσων είδαμε και ζήσαμε η αφερεγγυότητα μας και η σιγουριά πως οι όποιοι τυχόν λεονταρισμοί δύνανται να μεταβληθούν μέσω των καταλλήλων καναλιών σε άτακτες υποχωρήσεις

    Τα όσα έλαβαν χώρα στα τέλη της δεκαετίας του 1980 με τις εσωτερικές προστριβές εντός της Ν.Δ. προκάλεσαν σοβαρές περιπλοκές και επιπλοκές στο Βορειοηπειρωτικό και Μακεδονικό ζήτημα αλλά και στην θέση μας στα Βαλκάνια. Οι διαμαχες των φατριών συνεχίστηκαν και επι Πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή με τα γνωστά αποτελέσματα.

    Η πεπατημένη της Τουρκικής διπλωματίας απόλυτα πετυχημένη στρατηγική.Πολύ πιθανόν αν δεν υπήρχαν οι εντάσεις και οι ενστάσεις ΗΠΑ,Αιγύπτου και Ισραήλ να θριάμβευε εκ νέου καθώς η μόνη προσπάθεια κοινής συμπόρευσης ( το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας και Κύπρου επί Ανδρεα Παπανδρέου) είχε καταρρεύσει με την δολοφονία του Θεόφιλου Γεωργιάδη και με τα όσα αυτή παρήγαγε.

    Ευτυχώς που ο διεθνής παράγοντας μας θεωρεί ως αδιαίρετο σύνολο και ως ολότητα και ετσι μας αντιμετωπίζει, αυτό μας σώζει φορές.Το οτι η Ελλαδα αποτελεί εγγυήτρια δύναμη για την Κύπρο φαίνεται πως σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο έχει την αξία του.Το ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν μπορούν αν συνεννοηθούν για τα αυτονόητα είναι τραγικό.

    Ελπίζουμε πως η παρουσία του Σόλων Κασίνη , οι επιπλοκές και οι περιπλοκές που παράγει η τουρκική προκλητικότητα, να νουθετήσουν τις ηγεσίες του Ελληνισμού και την Αντιπολίτευση σε Ελλάδα και Κύπρο και να μην ξαναζήσουμε αλλες ήττες,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η σκακιέρα στήθηκε από τους μακαρίτες Τάσο Παπαδόπουλο και Γιάννο Κρανιδιώτη, που αθόρυβα με λίγους έμπιστους ψυχωμένους συνεργάτες, έγκαιρα και αποτελεσματικά σχεδίασαν και υλοποίησαν χάνοντας και την ζωή τους, τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα της Ανατολικής Μεσογείου.

    Δεδομένα που μετασχηματίζουν δραστικά τον ενεργειακό χάρτη και λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές ισχύος για την πάντοτε διαχρονικά στρατηγική νήσο Κύπρο. Ακυρώνοντας εν τοις πράγμασι την Τουρκική εξωτερική πολιτική του λεγόμενου ‘’στρατηγικού βάθους’’, επαναπροσδιορίζοντας τις ισορροπίες των σχέσεων ΗΠΑ –ΑΓΓΛΙΑΣ - ΝΑΤΟ, ΡΩΣΙΑΣ, ΙΣΡΑΗΛ, ΑΙΓΥΠΤΟΥ και φυσικά Ελλάδος Τουρκίας.

    Στην εξίσωση προσθέστε το Κουρδικό με όλες τις πτυχές του. Οπωσδήποτε σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν οι επίσης μακαρίτες στρατηγός Φλωράκης και ο πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος (και οι δύο σκοτώθηκαν από πτώση ελικοπτέρων…). Ενώ να θυμίσουμε και ένα ακόμα ελικόπτερο που έπεσε την ίδια περίοδο στην Σιβηρία με ανώτατο Ρώσο αξιωματούχο μέλος του τάγματος φίλων της νέας Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης που υλοποίησε ο μακαριστός Πέτρος.

    Αυτά για την ιστορία που στο μέλλον θα διδάσκεται, αιωνία τους η μνήμη!

    Εμείς τι κάνουμε τώρα με υπεξ. Βενιζέλο? Και με τομεάρχη εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ τον κύριο Ήσυχο μαζί με όλο το πακέτο εξωτερικής πολιτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης……
    Τραγωδία Ελληνική!

    Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα και το ‘’στρατηγικό λάθος’’ της Ελλάδος. Τοποθετήστε αυτήν την τελευταία παράμετρο ‘’ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ – πιθανά επερχόμενος ΣΥΡΙΖΑ’’, στο εύστοχο άρθρο του Σάββα Καλεντερίδη και όλοι οι στοιχειωδώς νοήμονες αντιλαμβανόμαστε το άτοπον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ως προς δίκαιο ναι, αλλα ως προς τηνελληνικη διπλωματία και τις διεθνείς σχέσεις μας αν τις θεωρείς σωστές , θα περιοριστώ σε προσωπικές επιφυλάξεις.Αλλα δυστυχως και το οποίο δίκαιο για την εφαρμογή του προαπαιτεί την δύναμη για να το διαφυλάξει ενα κράτος,ειδικά δε οταν εχουμε να κάνουμε με Τουρκία.και για να είναι σε τέτοια θέση προαπαιτούνται πολλά πράγματα με μακρόπνοη στόχευση που στη χώρα μας απουσιάζουν. Τουναντίον η γείτονα την προηγούμενη βδομάδα είχε εθνικό συμβούλιο παρουσία πρωθυπουργού και αρχηγών για τις ένοπλες δυνάμεις με βάθος χρόνου το 2033

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μα σοβαρολογείτε να πιστεύετε ότι με τα μίζερα αυτά ανθρωπάκια που μας κυβερνούν από τον ΒΠΠ μέχρι σήμερα και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η καρέκλα τους, η Ελλάδα μας και τα δίκαιά της θα γινουν σεβαστά στο παγκόσμιο γίγνεσθαι;
    Δεν έχετε ακόμη συνειδητοποιήσει πως δεν έχουμε ΗΓΕΤΕΣ;
    Τί να πρωτοθυμηθεί κανείς;
    Την εισβολή και κατοχή της Κύπρου; Το "η Κύπρος κείται μακράν;, τα Ιμια, τα μνημόνια;...

    γ.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ναι σοβαρολογώ και παρακαλώ στα εθνικά θέματα να αφήσουμε κατά μέρος τις εμμονές μας.
    Μιλάω για ώρες ευθύνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είναι εμμονή το ότι από τον ΒΠΠ η χώρα μας ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΝΑ ΔΕΊΞΕΙ πουθενα ΕΠΙΤΥΧΊΑ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΆ ΜΑΣ ΘΈΜΑΤΑ;
    Αντίθετα έχει να δείξει μόνον ήττες!

    Μήπως ήρθε η ώρα να μιλήσουμε με ειλικρίνια, μήπως και πάψουν να βάζουν την καρέκλα τους πάνω από το μέλλον της Ελλάδας μας;

    Βόρειος Ήπειρος;
    Σκόπια;
    Υφαλοκριπίδα
    Κύπρος;
    Θράκη;

    (Ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να πω αυτά που με καίνε χρόνια τώρα, τις αλήθειες μου).

    Που ξέρεις, μπορεί και να φιλοτιμηθούν και αγαπήσουν κι αυτοί την Ελλάδα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κανείς εχέφρον Έλληνας δεν μπορεί να διαφωνήσει με την παραίνεση του κ. Καλεντερίδη.

    Το ερώτημα που παραμένει είναι:
    εφόσον η Τουρκία διαπιστώσει την στρατηγικά παθητική στάση μας, ποιος μας διασφαλίζει ότι δεν θα κλιμακώσει την ένταση σε βαθμό που δεν θα μπορούμε να αρνηθούμε την στρατιωτική αντιπαράθεση ?

    Άραγε ο στρατός μας είναι προετοιμασμένος για αυτό το ενδεχόμενο ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Παιδιά μην ξεχνάμε ότι την αρχή των συζητήσεων για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο την είχε κάνει ο Καραμανλής δεν θυμάμαι πότε τότε που συζητούσαμε και με την Αλβανία και, αν είμαι πληροφορημένος σωστά, αποσπάσει κατ’ αρχήν συμφωνία με την Αίγυπτο μετά μπήκαν οι Τούρκοι, είχαν αλλάξει τα πράγματα στην Ελλάδα, και γίναμε παιδική χαρά. Αν δούμε τα πράγματα σφαιρικά, η υποστήριξη των Αδελφών μουσουλμάνων στην Αίγυπτο από την Τουρκία για να ανέβουν στην εξουσία καθώς και οι τωρινή τους επιμονή στο αντάρτικο κατά του Ασαντ στην Συρία, είχαν και έχουν και έναν άλλο λόγω εκτός από όλους τους υπόλοιπους. Η Αίγυπτος με τους Αδελφούς μουσουλμάνους στην εξουσία θα υπόγραφε συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Τουρκία αφήνοντας έξω το Καστελόριζο ή σωστότερα το σύμπλεγμα της Μεγίστης με αποτέλεσμα η Ελλάδα να χάσει μεγάλο μέρος του υποθαλάσσιου υπεδάφους που της ανήκει ενώ η ζώνες Ελλάδος Κύπρου δεν θα εφάπτονται με αποτέλεσμα πιθανός υποθαλάσσιος αγωγός από Κύπρο προς Ελλάδα καθώς και το θαλάσσιο καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικού προς Κύπρο και Ισραήλ να συναντούσε εμπόδια. Το ίδιο και με την Συρία μια πιθανή πτώση του Άσαντ σημαίνει ότι η συμφωνία Συρίας Κύπρου για την ΑΟΖ είναι στον αέρα. Γι’ αυτό η Τουρκία στηρίζει με νύχια και με δόντια το Ισλαμικό χαλιφάτο για να πάρει τα πετρέλαια του Κιρκούκ να μην γίνει το Κουρδικό κράτος και να κάνει την Συρία υποχείριο της. Για τα υπόλοιπα που κάνει η Τουρκία στην ΑΟΖ της Κύπρου συμφωνώ με τα ως άνω αναγραφόμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν πρεπει να ξεχναμε οτι η πολιτικη στην χωρα μας χαραζεται απο τις ΗΠΑ. Δεν πρεπει να ξεχναμε οτι η Ελλαδα ειναι προτεκτορατο και δεν εχει την δυνατοτητα αφ'εαυτης, στην ληψη τοσο σοβαρων αποφασεων, οπως η δημιουργια αξονα κυπρου-αιγυπτου-ελλαδας. Αρα το συμπερασμα ειναι οτι η ελλαδα σαν πιονι στην σκακιερα, κανει κινησεις για την εξυπηρετηση των στρατηγικων επιλογων των ΗΠΑ. Ποιες μπορει να ειναι αυτες? Αυτο που κυριαρχει στην αμερικανικη εξωτερικη πολιτικη, ειναι η παρεμποδιση της ολοκληρωσης της οικονομικης αυτονομησης των brics, διοτι αυτο θα σημανει την διαλυση των ΗΠΑ, και την καταρρευση του δυτικου μπλοκ. Αυτο κυριαρχει και τιποτα αλλο. Για την επιτευξη αυτου του σκοπου, ο ελεγχος της περιοχης του λεβαντε και του ιρακ αποκτα κεφαλεωδη σημασια, διοτι σχετιζεται με τα πετρελαια και τον ελεγχο του ιραν. Το Ιραν ειναι πιθανοτατα ο επομενος εταιρος των Brics μαζι με την αργεντινη, αυτο σημαινει οτι η επαναχαραξη των συνορων στην ευρυτερη περιοχη αποκτα επειγοντα χαρακτηρα.
    Η ευαισθητη περιοχη του λεβαντε πρεπει να σταθεροποιηθει με ενα υποτελες κουρδισταν και μια σταθερη και ελεγχομενη περιοχη μεταξυ ιραν και ρωσιας, ωστε να αποκλειστει καθε εμεση ή αμεση ομοροποιηση τους. Πιθανοτατα λοιπον η κινηση ελλαδας-αιγυπτου να πυροδοτει την επομενη φαση, με κατ'αρχην αναφλεξη της περιοχης. Μην ξεχναμε οτι ο αποκλεισμος της τουρκιας απο αοζ εχει για την ιδια, σημασια αναλογη με την σημασια της ουκρανιας για την ρωσια. Αυτο σημαινει (για την ισχυουσα πολιτικη κατασταση στην τουρκια) πολεμος! Φυσικα ο πολεμος θα εχει το αποτελεσμα που θελουν οι ΗΠΑ. Με τον πολεμο αυτο θα γινει μια de facto επαναχαραξη των συνορων της περιοχης.
    Ο φοβος μου ειναι, μηπως εχει επιλεγει η παραχωρηση στην τουρκια ελληνικων νησιων και αρα ζωτικου θαλασσιου χωρου, σε ανταλαγμα για την ανατολικη τουρκια που θα παραχωρηθει για την δημιουργια του κουρδισταν. Σε καθε περιπτωση η κινηση με την αιγυπτο ειναι μεν τυρι, αλλα και φακα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αρχίζουν σιγά -σιγά να φαίνονται στοιχεία και αντιδράσεις για την τριμερή συνάντηση στο Κάιρο.
    Τ αιγυπτιακα ΜΜΕ, αναφέρουν τα συζητηθέντα μεταξύ Ελλαδος και Αιγύπτου, προηγήθηκαν δμερής συναντησεις Ελλαδος-Αιγύπτου/Αιγύπτου-Κυπρου,όπυ η Ελληνική πλευρά συζήτησε θέματα ...τρομοκρατίας και των Ελληνικών περιουσίων στην Αίγυπτο χωρίς καμία νύξη για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδος μεταξύ των δύο χωρών.
    Απομένει να δούμε τι συζητήθηκε και στην διμερή Αιγύπτου-Κύπρου για να καταλάβουμε το νόημα της τριμερούς.
    Επομένως λίγη υπομονή είναι απαραίτητη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  16. Όπως είπε κι ο κύριος Καλεντερίδης αν δεν το θέλανε οι Αμερικανοί τότε δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει καμιά κίνηση απο Ελληνικής και Κυπριακής πλευράς για προσέγγιση με την Αίγυπτο.
    Οι Έλληνες πλέον ηγέτες δεν μας έχουν συνηθίσει σε κινήσεις πατριωτικές , που να αποσκοπούν στο καλό των Ελλήνων και του Ελληνισμού. Απλά πιστεύω οτι θα μας μπλέξουν πάλι σε δρομους που δεν ξέρουν που οδηγούν αλλά ξέρουν πολυ καλά το που , τα πραγματικά αφεντικά των πολιτικών μας που όμως δεν είναι ο κυρίαρχος ελληνικός λαός όπως θα έπρεπε αλλά τα οικονομικά συμφέροντα των πετρελαιάδων που κουμαντάρουν τον κόσμο και τα γενικότερα γεωπολητικά συμφέροντα των αμερικανών.

    Ναι εντάξει ώρες ευθύνης αλλά από ποιους ? Γενικά είμαι αισιόδοξος αλλά η ρεαλιστική ματιά στο πολιτικό δυναμικό μας δεν μου το επιτρέπει για το θέμα που μιλάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.