8/11/14

Στην ελληνική παροικία της Αιγύπτου ο Αντ. Σαμαράς

Συνάντηση με τους εκπροσώπους της ελληνικής παροικίας της Αιγύπτου είχε ο πρωθυπουργός το Σάββατο λίγο μετά τριμερή Σύνοδο Κορυφής στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Ελ Σίσι και τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Αναστασιάδη.
Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο, αναφερόμενος στην Σύνοδο, για μια «μεγάλη μέρα για την Ελλάδα» σημειώνοντας πως τέθηκαν πιο γερές βάσεις για τους κοινούς στόχους των τριών χωρών, ενώ επεσήμανε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η προσωπική πλέον σχέση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Ελ Σίσσι.
Aναφέρθηκε στα σημαντικότερα ζητήματα που απασχόλησαν την Σύνοδο Κορυφής, που ήταν η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τα θέματα της οικονομίας αλλά και της οριοθέτησης της ΑΟΖ και απευθυνόμενος στην ελληνική παροικία, η οποία του επεφύλασσε θερμή υποδοχή είπε:  «Εσείς οι Αιγυπτιώτες, συμβολίζετε, είστε η ζωντανή συνέχεια του Ελληνισμού».
Ο κ. Σαμαράς, παρουσία των εκπροσώπων των δύο Ελληνικών Κοινοτήτων, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, της Ιεράς Μονής Σινά και πολλών Ελλήνων επιχειρηματιών, ευχαρίστησε τους Έλληνες της Αιγύπτου εκ μέρους του ελληνικού λαού για ό,τι έχουν κάνει, προσθέτοντας ότι είναι υπερήφανος που η καταγωγή της μητέρας του προέρχεται από την Αλεξάνδρεια».
Ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε πως σύντομα θα επισκεφτεί την πόλη και τόνισε την ανάγκη να στηριχτεί η Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά.
Παράλληλα, απευθυνόμενος προς τους Έλληνες επιχειρηματίες της περιοχής, εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός, όπως είπε, ότι η κοινότητα ενισχύεται με καινούργιους επιχειρηματίες.
Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ανοίγουν πλέον οι ορίζοντες για να πετύχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις της Αιγύπτου πολλά περισσότερα, «με την ιδιαίτερα μεγάλη επιχειρηματική παρουσία στην Αίγυπτο, που μετριέται σε περισσότερες από 176 επιχειρήσεις, με επενδεδυμένα πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια από ελληνικά κεφάλαια στην Αίγυπτο, μέσω των οποίων ζούνε περίπου 30.000 αιγυπτιακές οικογένειες».
Ακόμη τόνισε ότι μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Αίγυπτο έχουν τετραπλασιαστεί.
«Στόχος μας είναι πλέον να πετύχουμε εξαγωγές 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2014, αφήνοντας πολύ πίσω το γεγονός ότι ήμασταν 29οι στη βαθμίδα προτίμησης της Αιγύπτου καθώς τώρα έχουμε φτάσει πλέον στην 6η θέση» είπε.
Ο κ. Σαμαράς συζήτησε τα προβλήματα της ελληνικής παροικίας, με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Χρήστο Καβαλή και τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Γιάννη Σιόκα, οι οποίοι του παρέδωσαν κοινό υπόμνημα, καθώς και τον πρώην πρόεδρο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Στέφανο Ταμβάκη, υποσχόμενος ότι σύντομα θα απαντήσει συγκεκριμένα στα ζητήματα που του θέσανε.
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στην κατάσταση στην Ελλάδα λέγοντας: «Αντέξαμε, σταθήκαμε όρθιοι, η ανεργία άρχισε να πέφτει και οι επενδύσεις ήρθαν, η Ευρώπη βοήθησε και οφείλει να βοηθήσει και άλλο».
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και μίλησαν με τους εκπροσώπους της ελληνικής παροικίας ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αναστάσιος Μητσιάλης, ο Έλληνας πρέσβης στην Αίγυπτο Χριστόδουλος Λάζαρης, ο Αιγύπτιος πρέσβης στην Αθήνα κ. Μπαντάουι και άλλοι επίσημοι.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.