14/11/14

Αποχώρηση «Μπαρμπαρός» μέσω συγκλίσεων

Του Χρήστου Χαραλάμπους
Με προτάσεις αλλά και απαιτήσεις η πολιτική της Λευκωσίας απέναντι στην Τουρκία
Συγκεκριμένο πακέτο ενεργειών θα προβάλει η Λευκωσία γι' αποκλιμάκωση κρίσης και επανέναρξη συνομιλιών
Συμφωνία επί ενός συγκεκριμένου πακέτου δράσεων, το οποίο θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της κρίσης, αποχώρηση του «Μπαρμπαρός» και επανέναρξη των συνομιλιών επιδιώκει παρασκηνιακά η Λευκωσία, έχοντας ως όπλο στη φαρέτρα της τις δύο συγκλίσεις Χριστόφια - Ταλάτ για τα ομοσπονδιακά έσοδα και τον διαμοιρασμό τους, αλλά και την αποκαλυφθείσα από τη «Σ» πρόθεση για τη διενέργεια τεχνοκρατικής μελέτης για τη διαχείριση του φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα και παράλληλα, όμως, μελετώνται και σχεδιάζονται τα περαιτέρω μέτρα αντίδρασης, που θα προωθηθούν αν η Τουρκία δεν συναινέσει.

Ιδού το πακέτο
Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες της «Σ» -η οποία είχε αναφερθεί αποσπασματικά και επιγραμματικά στις σκέψεις της Κυβέρνησης με δημοσιεύματα τις τελευταίες ημέρες- ο συνολικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης περιλαμβάνει, σε αδρές γραμμές, τα εξής:

- Αποχώρηση του Μπαρμπαρός και δέσμευση ότι δεν θα επανέλθει
- Επαναφορά στο προσκήνιο, από την πρώτη κιόλας συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, των δύο συγκλίσεων της περιόδου 2008 - 2012, που ορίζουν ότι τα έσοδα από το φυσικό αέριο θα ανήκουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, καθώς και η συμπεφωνημένη φόρμουλα κατανομής τους
- Δήλωση των δύο ηγετών ότι δεσμεύονται από τις προαναφερθείσες συγκλίσεις, με στόχο την επισημοποίηση ή καλύτερα «κατοχύρωσή» τους.
- Διενέργεια μελέτης από εμπειρογνώμονες, η οποία μέσω του καθορισμού του μοντέλου διαχείρισης (πχ Νορβηγικό) θα ενισχύει τις δύο συγκλίσεις και συνεπακόλουθα τη δέσμευση της Λευκωσίας, ότι τα οφέλη από τους φυσικούς πόρους θα αφορούν το σύνολο των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Πρόταση-πακέτο
Αν και ακόμη η τελική θέση του Προεδρικού δεν έχει «κλειδώσει», αφού εκκρεμεί νέα σύνοδος του Συμβουλίου Αρχηγών την ερχόμενη εβδομάδα, όπου όλα θα τεθούν επί τάπητος με απόψεις και εισηγήσεις, η πολιτική κατεύθυνση είναι ξεκάθαρη. Στα ανώτατα δώματα της Κυβέρνησης άρχισε ήδη ο σχεδιασμός για τον τρόπο προώθησης της «αντιπρότασης» της Λευκωσίας, μέσω πάντα της παρασκηνιακής και διπλωματικής οδού. Και χαρακτηρίζεται ως αντιπρόταση, γιατί θα απαντά, όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά, τόσο στα αίολα τουρκικά επιχειρήματα για δήθεν μονομερή αξιοποίηση του φυσικού αερίου από τους Ελληνοκυπρίους, όσο και στις επικίνδυνες μεθοδεύσεις που πρότεινε κατά την εδώ παρουσία του ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Αυτό που με έμφαση διευκρινίζεται από κυβερνητικές πηγές είναι ότι «η πρόταση αυτή, όταν και εφόσον προωθηθεί, δεν θα μπορεί σε καμία περίπτωση να σαλαμοποιηθεί. Θα είναι ένα συνολικό πακέτο, που είτε θα υιοθετηθεί στο σύνολό του, είτε θα αποσυρθεί».

Κομιστής ο Α. Σαμαράς
Η λογική του Προέδρου της Δημοκρατίας και των στενών του συνεργατών στηρίζεται στην ξεκάθαρη πλέον εικόνα, ότι «η Τουρκία δεν πρόκειται να αλλάξει εύκολα ρότα και παρουσιάζεται προκλητικά αποφασισμένη να συνεχίσει τις απαράδεκτες ενέργειες». Εικόνα, για την οποία η «Σ» έγραψε από την περασμένη Κυριακή. Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτής της αρνητικής εικόνας, η Λευκωσία επιχειρεί να εντοπίσει «ακίνδυνους» τρόπους κατευνασμού της τουρκικής αντίδρασης, μέσω της δημιουργίας κινήτρων για γρήγορη αλλά πάντα δίκαιη υπό τις περιστάσεις λύση του Κυπριακού.

Στο ευρύτερο αυτό πλαίσιο εντάσσεται και η συναίνεση της ανώτατης ηγεσίας για πραγματοποίηση στην Αθήνα του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, σε επίπεδο μάλιστα Πρωθυπουργών, των Αντώνη Σαμαρά και Αχμέτ Νταβούτογλου. Μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε, η συνάντηση κορυφής στις 5 - 6 Δεκεμβρίου θα αποτελέσει τον πρώτο πραγματικό αγωγό απευθείας διαβίβασης της πρότασης του Προέδρου Αναστασιάδη στην Άγκυρα και διερεύνησης των τουρκικών προθέσεων.

Ο ρόλος Άιντα
Ρόλο στις εξελίξεις αποδίδει η Λευκωσία και στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Αν και ενοχλημένο από την πρόταση που κόμισε ο Νορβηγός το Προεδρικό έδωσε από την πρώτη στιγμή δείγματα γραφής, ότι δηλαδή δεν εξαντλείται στη μη αποδοχή της δημιουργίας μικτής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, αλλά έχει και αντιπρόταση. Στο πλαίσιο τούτο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένει την επανάκαμψη σύντομα στο νησί του κ. Άιντα στον οποίο -εφόσον τελικώς συμφωνηθεί- προφανώς θα διαβιβάσει τη θέση πλαίσιο της Λευκωσίας, ώστε αυτή να τύχει προώθησης μέσω των επαφών που αυτός έχει με τους ισχυρούς παίκτες στη σκακιέρα του Κυπριακού και κυρίως μέσω του διαύλου επικοινωνίας που διατηρεί με την Άγκυρα.

«Αν όντως ο κ. Άιντα είναι επικεντρωμένος και στοχοπροσηλωμένος στη δημιουργία συνθηκών επανέναρξης του διαλόγου, τότε όχι μόνο θα κατανοήσει την πρότασή μας, αλλά και θα τη στηρίξει και υποστηρίξει, ώστε αυτή να γίνει αποδεκτή. Είναι πρόταση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων μας» σημείωσε με έμφαση ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Και μαστίγιο
Πρέπει, ωστόσο, να ξεκαθαριστεί ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν εξαντλείται στους τρόπους με τους οποίους θα πείσει την Τουρκία να αποκλιμακώσει την κρίση, ούτε περιορίζεται στα μέσα και μέτρα κατευνασμού. Αντίθετα, ανώτατη κυβερνητική πηγή δήλωνε στη «Σ» ότι ταυτόχρονα και παράλληλα με τις προτάσεις που ετοιμάζονται, μελετάται και σχεδιάζεται ο τρόπος υλοποίησης των συμπεφωνημένων μέτρων κλιμάκωσης τής από μέρους μας αντίδρασης. Και επανέφερε στο προσκήνιο τόσο τις στρατηγικές συμμαχίες που οικοδομούνται με τα κράτη της περιοχής (τριμερής με Αίγυπτο και τριμερής με Ισραήλ) όσο και την περαιτέρω μελέτη νομικών μέτρων από τη Γενική Εισαγγελία, σε πλήρη συμπόρευση και συντονισμό με το Υπουργείο των Εξωτερικών.

Στοχοποίηση παρανομούντων
Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης αποκάλυψε, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ότι σε ειδική σύσκεψη με τη Γενική Εισαγγελία αποφασίστηκε η αγορά υπηρεσιών από διεθνείς νομικούς οίκους, που θα συνδράμουν την προσπάθεια λήψης από τη Λευκωσία, νομικών, αστικών και διαιτητικών μέτρων.

Τα μέτρα, είπε, θα μελετηθούν από διεθνείς οίκους προτού αποφασιστεί εμπεριστατωμένα πώς θα πρέπει να προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Για να μην πετύχουμε κάτι αντίθετο από εκείνο που επιδιώκουμε, σημείωσε.

Η «Σ» αποκαλύπτει ότι μία από τις σκέψεις που γίνονται είναι «αν αυτό είναι δυνατόν» -όπως είναι η προϋπόθεση που τέθηκε- οι συνεργούντες με την Τουρκία στις απαράδεκτες προκλήσεις να έχουν ατομικό κόστος. Μη αποκλειομένης, όπως μας προστέθηκε και της πιθανότητας έκδοσης διεθνών ενταλμάτων από δικαστήριο είτε της Κύπρου, είτε αλλού, εναντίον αυτών των προσώπων.
Προφανώς αυτό αφορά το πλήρωμα του «Μπαρμπαρός», το οποίο ανήκει σε νορβηγικών συμφερόντων εταιρεία, η οποία συνεργάζεται με πολλές ενεργειακές εταιρείες, ανάμεσά τους και η ΕΝΙ.

Οι δύο «επίμαχες» συγκλίσεις για τα έσοδα
Η «Σ», στο πλαίσιο διερεύνησης του ρεπορτάζ για την πρόταση-πακέτο της Λευκωσίας, ανέτρεξε στο αρχείο της και εντόπισε τις δύο συγκλίσεις της περιόδου 2008 - 2012, που αφορούν τα ομοσπονδιακά έσοδα και τον διαμοιρασμό τους στα «συνιστώντα κρατίδια» (σ.σ. η μετάφραση των συγκλίσεων έγινε από την εφημερίδα και δεν αποτελούν επίσημη μετάφραση). Οι συγκλίσεις αυτές έχουν ως εξής:
- Όλα τα έσοδα από τη διαχείριση του φυσικού πλούτου της Ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας θα ανήκουν στην Ομόσπονδη Κυβέρνηση.

Α) Η κατανομή των εσόδων της Ομόσπονδης Κυβέρνησης θα γίνεται ως εξής:
· Μέρος των εσόδων από έμμεσους φόρους θα επαναδιανέμεται στα συνιστώντα κρατίδια στη βάση πληθυσμιακής αναλογίας
· Μέρος των εσόδων (που θα αποφασιστεί) θα επαναδιανέμεται στα συνιστώντα κρατίδια στη βάση του ΑΕΠ καθενός συνιστώντος μέρους

Β) 6% του συνόλου των εσόδων της Ομόσπονδης Κυβέρνησης θα μπαίνει σε ειδικό ταμείο ανάπτυξης του ομόσπονδου προϋπολογισμού και θα χρησιμοποιείται ως εξής:
· 5/6 του συνολικού ποσού θα χρησιμοποιούνται για υλοποίηση έργων υποδομής στο Τουρκοκυπριακό Συνιστών Κρατίδιο
· 1/6 του συνολικού ποσού θα χρησιμοποιείται για υλοποίηση έργων υποδομής στο Ελληνοκυπριακό Συνιστών Κρατίδιο

Η προαναφερθείσα διανομή των ομοσπονδιακών εσόδων θα ισχύει για περίοδο 13 ετών ή μέχρι το βιοτικό επίπεδο στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο ανέβει στο 85% του βιοτικού επιπέδου στο ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.