27/12/14

ΝΑΤΟ, ΗΠΑ οι κύριες απειλές στο Νέο Στρατιωτικό Δόγμα της Ρωσίας

Το επικαιροποιημένο Νέο Στρατιωτικό Δόγμα της Ρωσίας υπέγραψε χθες ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, «αναβαθμίζοντας» το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ σε κύριες απειλές κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας. Η επιθετική πολιτική επέκτασης του ΝΑΤΟ με γεωγραφικά «ανοίγματα» κοντά στα σύνορα της Ρωσίας λαμβάνει διαστάσεις εθνικής απειλής, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Στο ανανεωμένο δόγμα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σημειώνεται πως οι «στρατιωτικές υποδομές των κρατών-μελών του NATO πλησιάζουν τα σύνορα της Ρωσίας» και αναφέρεται εκτενώς στην προσπάθεια της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να δημιουργήσει μια παγκόσμια αντιπυραυλική ασπίδα.
Η επικαιροποίηση του ρωσικού δόγματος έρχεται μετά την απόφαση του NATO να τοποθετήσει δύναμη ταχείας αντίδρασης στην ανατολική Ευρώπη, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες το Κίεβοαποφάσισε να καταργήσει το καθεστώς του «αδέσμευτου», γεγονός που ανοίγει το δρόμο για ενδεχόμενο ένταξης στο NATO, κάτι στο οποίο η Μόσχα είναι αντίθετη.
Πυρηνικά όπλα
Το νέο αμυντικό δόγμα τοποθετεί μεταξύ των μεγάλων ξένων στρατιωτικών απειλών για τη Ρωσία «τη δημιουργία και την ανάπτυξη ενός παγκοσμίου συστήματος στρατηγικών αντιβαλλιστικών πυραυλικών συστημάτων που υπονομεύει την διεθνή σταθερότητα και την ισορροπία των πυρηνικών δυνάμεων».
Απαντώντας σε δημοσιεύματα που μιλούσαν για την υιοθέτηση της πολιτικής του «προληπτικού χτυπήματος» το Κρεμλίνο τόνισε πως η χρήση του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας επιτρέπεται μόνο ως μέτρο αντίποινων και μόνον ως έσχατη λύση. Οι διατάξεις του δόγματος σχετικά με τη δυνατότητα χρήσης πυρηνικών όπλων παραμένουν σε μεγάλο βαθμό παρόμοιες με εκείνες που περιγράφονται στην έκδοση του 2010: «Η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης πυρηνικής επίθεσης, ή επίθεσης με όπλα μαζικής καταστροφής, καθώς και στην περίπτωση επίθεσης με συμβατικά όπλα, που θα απειλήσει την χώρα».
Προστασία της Αρκτικής
Ένα άλλο νέο στοιχείο στο ρωσικό αμυντικό δόγμα είναι η προστασία των εθνικών συμφερόντων στην περιοχή της Αρκτικής. Για πρώτη φορά αναφέρεται πως ένα από τα βασικά καθήκοντα των ενόπλων δυνάμεων σε περίοδο ειρήνης είναι η προστασία των συμφερόντων της Μόσχας στη ζώνη της Αρκτικής. Η Ρωσία έχει επενδύσει στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου που υπάρχει στην αρκτική ζώνη, καθώς λιώνουν οι πάγοι, και είναι μια από τις χώρες που διεκδικούν εκτάσεις του Βόρειου Πόλου και τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο υπέδαφος του Αρκτικού Ωκεανού. Τοεπίσημο έγγραφο αποσαφηνίζει πως το ρωσικό δόγμα παραμένει αμιγώς αμυντικού χαρακτήρα.
Προπαγάνδα, τρομοκρατία, ξένοι πράκτορες
Στα εσωτερικά της χώρας, το νέο δόγμα ορίζει ως μεγάλη απειλή για τη χώρα «δράσεις που στοχεύουν στην βίαιη αλλαγή της ρωσικής συνταγματικής τάξης, στην αποσταθεροποίηση του πολιτικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, την αποδιοργάνωση της λειτουργίας των οργάνων της εξουσίας καθώς και δραστηριότητες που επιδιώκουν να υποσκάψουν την συνοχή μλεσω αντι-πατριωτικής και αντι-ρωσικής προπαγάνδας». Επίσης ψηλά στην βαθμίδα των απειλών έρχονται οι τρομοκρατικές δράσεις καθώς και η δράση ξένων κατασκόπων σε ρωσικό έδαφος.
Τέλος η Μόσχα προσβλέπει στην ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, ιδιαίτερα με τους συμμάχους των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), τις χώρες – μέλη του ΟΑΣΕ και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης κλπ.
RBTHRT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.