11/12/14

Από τις ΗΠΑ, κάλεσμα στα όπλα

Manlio DinucciMondialisation.ca          (μτφ. Κριστιάν) 
Η Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ενέκρινε (στις 4 Δεκ 2014) σχεδόν ομόφωνα (411 ψήφοι έναντι 10) το Ψήφισμα 758 [1] , το οποίο "καταδικάζει σθεναρά τις ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υπό τη προεδρία του Βλαντιμίρ Πούτιν, για την εφαρμογή μιας πολιτικής επιθετικότητας με στόχο την πολιτική και οικονομική κυριαρχία επί των γειτονικών χωρών", ιδίως της Ουκρανία την οποία "υπέβαλε η Ρωσική Ομοσπονδία  σε πολιτική, οικονομική και στρατιωτική επιθετική εκστρατεία με σκοπό να εδραιώσει την κυριαρχία της σε όλη τη χώρα και να καταργήσει την ανεξαρτησία της".

Το ψήφισμα σαρώνει έτσι όλη την ιστορία της διείσδυσης των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, μέχρι το πραξικόπημα στην πλατεία Μαϊντάν  που οργανώθηκε για να προκαλέσει την αντίδραση των Ρώσων της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, φέροντας την Ευρώπη σε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο.
Το ψήφισμα καλεί, λοιπόν, τον Πρόεδρο να παρέχει όπλα, εκπαίδευση και πληροφορίες στην ουκρανική κυβέρνηση, και ταυτόχρονα να αναβαθμιστεί "η ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ". 
Κατηγορώντας τη Ρωσία για παραβίαση της Συνθήκης Inf [2] , η οποία το 1991 κατάργησε στην Ευρώπη τους πυρηνικούς πυραύλους εδάφους μέσου βεληνεκούς (συμπεριλαμβανομένων αυτών των ΗΠΑ που αποθηκεύονται στο Comiso, Σικελία), το ψήφισμα καλεί τον Πρόεδρο να «αναθεωρήσει τη χρησιμότητα της συνθήκης INF για τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών» με τη δυνατότητα "αποχώρησης από τη Συνθήκη" (όχι τυχαία την ώρα που οι ΗΠΑ εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά όπλα που διατηρούν στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας).


Το ψήφισμα παροτρύνει περαιτέρω τον Πρόεδρο να ελέγξει αν ο κάθε σύμμαχος είναι σε θέση να συμβάλει στην "συλλογική αυτοάμυνα βάσει του άρθρου 5 [3] της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού". Το άρθρο αυτό, το οποίο απαιτεί από όλα τα μέλη της Συμμαχίας να παρέμβουν εάν ένα από τα μέλη είναι αντικείμενο επίθεσης, επεκτείνεται στην πραγματικότητα τώρα επίσης και στην Ουκρανία, παρότι δεν είναι ακόμη επίσημο μέλος του ΝΑΤΟ. 
Οι σύμμαχοι διατάζονται άμεσα, στο ψήφισμα, "να παρέχουν τη πλήρη ποσόστωση  πόρων  τους για τη συλλογική άμυνα", δηλαδή να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες με βάση τη δέσμευσή τους να τις φέρουν σε τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ τους. Αυτό συνεπάγεται, για την Ιταλία αύξηση των σημερινών 52 εκατομμυρίων ευρώ την ημέρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΝΑΤΟ (72 σύμφωνα με τα στοιχεία από το SIPRI), σε περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα.

Από την οικονομική πλευρά, για να "μειωθεί η ικανότητα της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό ως μοχλό πίεσης", το ψήφισμα καλεί την ΕΕ να υποστηρίξει «τις πρωτοβουλίες ενεργειακής διαφοροποίησης» που αναλαμβάνονται από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της "αύξησης των εξαγωγών φυσικού αερίου και άλλων ειδών ενέργειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες» προς την ΕΕ, την Ουκρανία και άλλες χώρες της Ευρώπης. 
Με άλλα λόγια, καλεί την ΕΕ να εγκαταλείψει την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου (και γι 'αυτό οι ΗΠΑ έχουν θάψει τον αγωγό South Stream), για να εισάγουν το υγροποιημένο αέριο (και πολύ πιο ακριβό) που παράγεται από τις αμερικανικές πολυεθνικές.

Τέλος, το ψήφισμα καλεί τον Πρόεδρο να αναπτύξει μια στρατηγική για την "παραγωγή και διάδοση πληροφοριών στα ρωσικά σε χώρες με σημαντικές ομάδες πληθυσμού που μιλούν ρωσικά", με τη μεγιστοποίηση της χρήσης των πομπών «Φωνής της Αμερικής» και "Radio Free Europe / Radio Liberty" μέσω σύμπραξης του "δημόσιου-ιδιωτικού τομέα"» με τα εθνικά μέσα ενημέρωσης, ξεκινώντας πάλι στην Ευρώπη την προπαγανδιστική υστερία του Ψυχρού Πολέμου.

Εδώ, σε περίληψη, το περιεχόμενο του ψηφίσματος 758 [4], το οποίο, αφού εγκριθεί από τη Γερουσία, θα γίνει πραγματικός νόμος για τις τρέχουσα και μελλοντικές διοικήσεις.
Και ταυτόχρονα μια επίσημη κήρυξη πολέμου στην Ρωσία, η οποία, μέσω του ΝΑΤΟ, οδηγεί την Ευρώπη στην πρώτη γραμμή μιας νέας επικίνδυνης στρατιωτικής αντιπαράθεσης.

Manlio Dinucci
Γεωγράφος και δημοσιογράφος
 Έκδοση Τρίτης 9 Δεκεμβρίου 2014 του  μανιφέστο 
μετάφραση αγγλικά-γαλλικά  Marie-Ange Patrizio 

[2] μέσου βεληνεκούς Πυρηνικών Δυνάμεων Treaty  : 
http://fr.wikipedia.org/wiki/Trait%C3%A9_sur_les_forces_nucl%C3%A9aires_%C3%A0_port%C3%A9e_interm%C3%A9diaire
[3] http://www.nato.int/terrorism/cinq.htm ? σημειώνουμε ότι αυτή τη σελίδα στο s. 5 στην ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ είναι διαθέσιμο (από το Φεβρουάριο του 2005) σε τέσσερις γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Ουκρανίας και της Ρωσίας.
[4] Ο Γάλλος αναγνώστης (και φορολογούμενος)  θα εκτιμήσει ιδιαίτερα το καλωσόρισμα που έγινε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ στη Γαλλία και την "απόφαση να αναστείλει τη παράδοση των πλοίων Mistral  στην Ρωσική Ομοσπονδία": « Welcomes France’s decision to suspend the delivery of the Mistral-class warships to the Russian Federation ». 



1 σχόλιο:

  1. Μπορουν να μας εξηγησουν γιατι ειναι αποδεκτη η Αμερικανικη ηγεμονια στον κοσμο?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.