29/1/15

Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Παραλογισμός η διαγραφή του χρέους

REUTERS/FABRIZIO BENSCH
Νωρίτερα ο Σαπέν (φωτ. αρχείου) είχε υποστηρίξει ότι δεν γίνεται να διαγραφεί το χρέος της Ελλάδας, διότι αυτό θα σήμαινε ότι θα μεταφερόταν το βάρος στον Γάλλο φορολογούμενο.
«Η διαγραφή του χρέους αποτελεί παραλογισμό, στο τραπέζι βρίσκεται η αναδιαπραγμάτευση» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα Libération στον ιστότοπό της.
«Υπάρχουν πολλές επιλογές τεχνικού χαρακτήρα που θα συζητηθούν. Αλλά προσοχή: όλα θα εξαρτηθούν από τις δεσμεύσεις που θα κάνει η Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις» σημείωσε ο Σαπέν, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το τι θα τεθεί σε αναδιαπραγμάτευση.
Νωρίτερα ο Σαπέν είχε υποστηρίξει ότι δεν γίνεται να διαγραφεί το χρέος της Ελλάδας, διότι αυτό θα σήμαινε ότι θα μεταφερόταν το βάρος στον Γάλλο φορολογούμενο, ενώ μιλώντας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, επανέλαβε ότι «η Γαλλία θέλει να διευκολύνει τον διάλογο ανάμεσα στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρωζώνη... Εάν επικρατούσε χάος στην Ελλάδα, αυτό θα ήταν φρικτό για τη χώρα και πολύ άσχημο και για την Ευρώπη».
Παράλληλα στελέχη της γαλλική κυβέρνησης σχολίαζαν πως η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους της, υπό την προϋπόθεση ότι θα κρατήσει τον προϋπολογισμό της ισοσκελισμένο και θα συνεχίσει την εφαρμογή των υπεσχημένων μεταρρυθμίσεων.
Ωστόσο σε μια σειρά δηλώσεων τους ξεκαθαρίζουν τις θέσεις της Γαλλίας μερικές ημέρες πριν από τις συνομιλίες με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης αποκλείοντας το ενδεχόμενο διαγραφής του ελληνικού κρατικού χρέους.
Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αρλέμ Ντεζίρ, είπε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI ότι ενδέχεται να συζητηθεί το χρονοδιάγραμμα της αποπληρωμής.
Παρόμοιες θέσεις εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τόνισε στους δημοσιογράφους πως δεν θα γίνει καμιά «ειδική παραχώρηση» στην Ελλάδα, λόγω του ότι άλλαξε η κυβέρνηση.
«Η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις έναντι της ευρωζώνης και πρέπει να τις τηρήσει» είπε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η Ευρώπη πρέπει να ακούσει το μήνυμα των Ελλήνων ψηφοφόρων.
«Πρέπει να απομακρυνθούμε από αυτόν τον «θρησκευτικό πόλεμο» ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο της Ευρώπης, με τους μεν να κατηγορούν τους δε για τα σφάλματα του παρελθόντος και τα χρέη και από την άλλη, τους τελευταίους λένε ότι τα χρέη αυτά ανήκουν στο παρελθόν και πρέπει να παραγραφούν» υποστήριξε ο Μακρόν.
Πηγή: ΑΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. τώρα, οι εταίροι μας (σε μερικα χρόνια η λέξη εταίρος θα σημαίνει ο άσπονδος φίλος) μιλάνε για διαπραγμάτευση του χρέους! Πριν λίγο το θεωρούσαν παραλογισμό! Αντε να δούμε και την διαγραφή ενός μέρους που είναι παράνομο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.