30/1/15

Νταβούτογλου: «Η ισχύς της Τουρκίας εμπόδιο στην ένταξή της στην Ευρώπη»

Μόνο 14 από τα 35 κεφάλαια των διαπραγματεύσεων έχουν συζητηθεί

Νταβούτογλου: «Η ισχύς της Τουρκίας εμπόδιο στην ένταξή της στην Ευρώπη»
Η Τουρκία είναι «ισχυρή οικονομική και πολιτική δύναμη» και αυτός είναι ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν την δέχεται στους κόλπους της.
Αυτή είναι η εξήγηση (!) την οποία έδωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβουτογλου για την «εμπλοκή» που σημειώνεται στην ενταξιακή διαδικασία της χώρας του στην ΕΕ.

Μιλώντας σε επιτελείς του κυβερνητικού κόμματος ΑΚ ο κ. Νταβούτογλου ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ «δεν γνωρίζει πώς να απορροφήσει την τουρκική οικονομική ισχύ αν η Τουρκία γίνει μέλος της». Και πρόσθεσε ότι, σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία δεν θα είναι απλώς ένα μέλος της «Ευρώπης του μέλλοντος» αλλά «ένας ηγέτης της».

Την απαξίωση της ΕΕ υπογράμμισε και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνοντας ότι για την Τουρκία «δεν έχει καμία σημασία αν γίνει ή δεν γίνει δεκτή στην ΕΕ». Η Τουρκία, είπε απαντώντας σε ερώτηση ξένου δημοσιογράφου, «δεν είναι η χώρα που θα παρακαλέσει να της ανοίξουν την πορτα. Η Τουρκία θα ενταχθεί στην  ΕΕ ακριβώς έτσι όπως εινα. Αν δεν γίνεται έτσι δεκτή θα ακολουθήσουμε τον δικό μας δρόμο». Και κατέληξε, με αποστροφή στις Βρυξέλλες:

«Η ΕΕ οφείλει να δεχθεί την ένταξη της Τουρκίας», διαφορετικά θα αποδειχθεί ότι η ΕΕ δεν είναι τίποτε άλλο από «χριστιανική λέσχη».

Υπενθυμίζεται ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας άρχισαν το 2005 αλλά μέχρι σήμερα άνοιξαν για συζήτηση μόνο 14 από τα 35 κεφάλαια και μόνο ένα από αυτά έκλεισε. Η αδυναμία της Άγκυρας να προσεγγίσει έστω τις βασικές αρχές της Ευρώπης για δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.α. εμποδίζουν ακόμη και αναστέλλουν τις σχετικες διαπραγματεύσεις.

ΤΟ ΒΗΜΑ

2 σχόλια:

  1. Έχουν θέσει πολλά θέματα και οι δυο, ο Ερντογάν βεβαια είναι πάλι εκτος τόπου και χρόνου, αλλα ο Νταβούτογλου θέτει το ζήτημα στη σωστή του βάση. Εκεί όμως τίθενται και ερωτήματα για το τι είναι η Ευρώπη σήμερα και αν ορθώς είναι έτσι η αν πρέπει να αλλάξει. Θέλουμε ΕΕ με ισότιμα μέλη η με μέλη ανωτερα, δηλαδή ηγέτες και υποδεέστερα? Όσον αφορά για τη χριστιανική λέσχη πως γίνεται ο ένας να λέει για χριστιανική λέσχη και ο άλλος να έχει πει μόλις πριν από λίγες μέρες ότι η αληθινή θρησκεία της Ευρώπης είναι το Islam? Μόνον και μόνον η προσκόλληση αυτή στη θρησκεία που δείχνουν και οι δυο, αποδεικνύουν ποσο φανατικοί είναι, αλλα και ποσο αυταρχικοί, αντιδημοκρατική και απειλητικοί για όσα έχουν κατακτήσει οι Ευρωπαϊκοί λαοί. Όντως η ΕΕ έχει πολλά προβλήματα, πρέπει να βελτιώσει ζητήματα δημοκρατίας, αλλα με την Τουρκια αποδεκτη ως μέλος, μόνον προς την αντίθετη κατεύθυνση μπορεί να πάει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οἱ δηλώσεις τῶν τούρκων ἁρμοδίων καταδεικνύουν μία νόσο πολύ δυσθεράπευτη: ΗΘΙΚΗ ΑΧΡΩΜΑΤΟΨΙΑ.
    _Ποιά δύναμη τῆς Τουρκίας; Ἀναξιοπιστία λέγεται ἡ αἰτία πού δέν θέλει τήν Τουρκία ἡ Εὐρωπαϊκή Ἕνωση ἐντός της.
    Ὄχι ὅτι δέν τηρεῖ κάποια ἀπό τά συμφωνηθέντα μέ τούς δυτικο-ευρωπαίους. Ἀλλά ὅτι δεν σέβεται τό διεθνές δίκαιο (βλ. Κύπρος) καί ἐγείρει συνεχῶς ἀπίθανα νέα ζητήματα ὅταν νομίζει ὅτι ἡ ἔγερσή τους τήν συμφέρει γιά νά αὐξήσει τήν φαντασιακή ὑπεροχή της! Ἀκόμη καί ἐπί ἴσων ἤ καί ἐπί ἰσχυροτέρων της!
    Οὔτε χωριό δέν στήνεται ἔτσι, ὄχι ευρωπαϊκή Ἕνωση.
    Καί μακάρι νά ἦταν χριστιανική ἡ Εὐρωπαϊκή Ἕνωση. Τότε θά εἶχε πραγματική θέση στόν προθάλαμό της ἡ Τουρκία. Καί ἄν ἀναγνώριζε τίς γενοκτονίες καί καταδίκαζε τήν τζιχάντ ἔμπρακτα, τότε θά εἶχε ἐλπίδα γιά Εὐρώπη ἀλλά καί γιά πολιτισμό. Ἀλλά αὐτοί θέλουν νά ὑπονομεύσουν καί νά ἀπορροφήσουν τούς γύρω τους καί νά ἐξισλαμίσουν τήν δυτική Ευρώπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.