30/1/15

Επιστολή του Φ. Γεωργουσόπουλου στην Πρέσβη του Ισραήλ κ. Ιρίτ Μπέν –Αμπά

Κυρία Πρέσβη,
Αποφάσισα να σας γράψω την παρούσα με αφορμή την πρόσφατη ομιλία σας σε εκδήλωση στα Ιωάννινα επ' αφορμή της Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από τους Ναζιστές της Γερμανίας.
Διάβασα με προσοχή τη σχετική ομιλία σας, και θα ήθελα να σας κάνω κοινωνό ορισμένων σκέψεών μου, οι οποίες, είμαι βέβαιος, απηχούν και άλλους:
Κατ' αρχάς, φρονώ ότι θα ήταν ιστορικά ορθό, ηθικά πρέπον και συναισθηματικά ευγενικό, αφού είστε στην Ελλάδα και απευθύνεσθε και σε Ελληνικό κοινό, να αναφέρεσθε και σε προηγούμενες του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος Γενοκτονικές εμπειρίες, όπως το Ολοκαύτωμα των Χριστιανικών Πληθυσμών στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, στο οποίο Ολοκαύτωμα υπήρξε πέραν του ενός εκατομμυρίου θυμάτων Ελληνο-Ορθόδοξης καταγωγής, πέραν των Αρμενίων και των Ασσυρίων...
Συνολικά, περίπου 3.000.000 Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων γενοκτονηθήκαν από τους Οθωμανούς και τους Κεμαλιστές. Το Ολοκαύτωμα αυτό έχει επιστημονικά και ιστορικά αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας, και οποιαδήποτε άρνησή του, θα πρέπει να θεωρείται πλέον κακόβουλη...

Είναι θέμα ηθικής τάξεως και αλληλεγγύης προς όλα τα θύματα τέτοιων φοβερών Εγκλημάτων να τυγχάνουν επαρκούς μνημόνευσης από τον καθένα μας. Θεωρώ λοιπόν απαράδεκτο να ομιλείτε μόνο για την εμπειρία των ομοθρήσκων σας Εβραίων της Ελλάδος στα χέρια των Ναζιστών. Η Γενοκτονία των Εβραίων δεν αποτελεί τη μόνη διαπραχθείσα Γενοκτονία, πολλώ δε μάλλον, όταν ο Λαός στη Χώρα, στην οποία είστε διαπιστευμένη, έχει υποστεί o ίδιος Γενοκτονία, και είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητος επί του θέματος αυτού.

Κάτι άλλο, το οποίο επίσης με ενόχλησε, ήταν ότι καθ' όλη την Ομιλία σας, δεν είχατε να πείτε ούτε μία λέξη για τα εκατοντάδες χιλιάδες μη-εβραϊκά θύματα της Ναζιστικής θηριωδίας. Ούτε μία λέξη δεν αρθρώσατε για τους Έλληνες Χριστιανούς εκτελεσθέντες και τα διαπραχθέντα κατά τόπους φρικτά Ολοκαυτώματα από τα Γερμανικά στρατεύματα Κατοχής. Οφείλετε να γνωρίζετε, ως Πρέσβης, ότι η Πατρίδα μας υπέστη φοβερά δεινά και θηριωδίες κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και ιδιαιτέρως η περιοχή των Ιωαννίνων, στην οποία ομιλήσατε, και ο Ελληνικός λαός είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητος και επί του θέματος αυτού.

Δε νομίζω ότι δεν σας ενδιαφέρει ιστορικά και ηθικά η πτυχή αυτή των άλλων θυμάτων και ότι είστε ευαίσθητη μόνο για τα εβραϊκά θύματα και για τον αντι-σημιτισμό...

Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι θεωρώ όχι μόνο απαράδεκτη, αλλά και εντελώς μη-διπλωματική την τοποθέτησή σας, και ελπίζω να μην την επαναλάβετε. Είμαι δε βέβαιος ότι οι τοπικοί Άρχοντές και ο λαός των Ιωαννίνων δεν συμφωνεί με την αποκλειστικότητα, που εκφράσατε στην ομιλία σας, χωρίς να μνημονεύσετε τους δικούς τους ανθρώπους, οι οποίοι και πολέμησαν να αναχαιτίσουν τον Ιταλό και Γερμανό εισβολέα, και είδαν τους δικούς τους ανθρώπους να θυσιάζονται ή να εκτελούνται.

Εν κατακελίδι, θεωρώ ανήθικο έως εξοργιστικό να επιδεικνύετε ως Ισραηλινοί, αλλά και ως Εβραίοι της Ελλάδος - πέραν ορισμένων γενναίων εξαιρέσεων και στο Ισραήλ και στην Εβραϊκή Διασπορά - τέτοια αδιαφορία και άρνηση για τις Οθωμανικές Γενοκτονίες-Ολοκαύτωμα, ενώ από την άλλη να ζητάτε με επιμονή όλοι οι υπόλοιποι να τιμούν και να θυμούνται συνεχώς το δικό σας Ολοκαύτωμα...

Εδώ και αρκετά χρόνια, και μάλιστα μετά από την ελληνική, αλλά και διεθνή αναγνώριση των Οθωμανικών Γενοκτονιών από το Ελληνικό, αλλά και Ξένα Κοινοβούλια και Οργανισμούς, είμασθε, δυστυχώς, μάρτυρες μιας ιστορικά και ηθικά αδικαιολόγητης άρνησης και αδιαφορίας όχι μόνο από το Ισραήλ, αλλά και από τους συμπατριώτες μας Έλληνες Εβραίους για άλλες Γενοκτονίες-Ολοκαυτώματα... Προς τι αυτή η προφανής αδιαφορία και άρνηση;

Το θέμα της ιδιότυπης αυτής άρνησης της Γενοκτονίας των Ελλήνων και όχι μόνο, εκ μέρους του Ισραήλ, αλλά και των Εβραίων της Ελλάδος, οφείλει να απασχολήσει την Ελληνική Κοινωνία, τους Φορείς της, τους Συλλόγους, και τα πνευματικά Ιδρύματά μας.

Με την ελπίδα ότι σύντομα θα επανορθώσετε, αλλά και ότι οι Εβραίοι της Ελλάδος θα επανεξετάσουν το ζήτημα της θέσης τους ως προς τις άλλες Γενοκτονίες πέραν της δικής τους, εύχομαι καλή επιτυχία στην αποστολή σας επ' οφελεία των δύο φίλων Χωρών, της Ελλάδος και του Ισραήλ.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Φίλιππος Γεωργουσόπουλος

4 σχόλια:

  1. Μηπως ονειρευομαι? Δεν το πιστευω οτι διαβαζω μια τετοια επιστολη. Σε λιγο με βλεπω παθιασμενο συριζα. Μπραβο και παλι μπραβο κ. Γεωργουσοπουλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πράγματι η επιστολή σας θα πρέπει να αποτελέσει την αρχή της διεκδίκησης που δεν τόλμησαν άλλοι μέχρι τώρα. Συγχαρητήρια κ. Γεωργουσοπουλε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχα....Όταν τα λέμε και τα γράφουμε εμείς οι εθνικιστές/πατριώτες είμαστε αντιεβραίοι και αντισιωνιστές.
    Γιατί αυτό είναι κακό ποτέ δεν πρόκειται να το χωνέψει και να το πιστέψει κανένας έλληνας κατά βάθος γιατί γίνεται με πειθαναγκασμό.
    Αλήθεια αναρωτηθήκατε γιατί κάποια "αντι" είναι καλά και κάποια είναι άσχημα;

    Είναι κακό εμείς, οι αρμένιοι, οι κούρδοι να είμαστε αντι-τούρκοι; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ.Έχουν τους λόγους τους.
    Είναι κακό που οι Ιάπωνες είναι αντι-ισλαμιστές σε απόλυτο βαθμό; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ.Έχουν τους λόγους τους.
    Είναι κακό οι γάλλοι να είναι αντιάγγλοι και οι άγγλοι αντιγάλλοι; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ .Έχουν τους λόγους τους.

    Ο αρθρογράφος αυτός αν ανέφερε και τον ρόλο που είχαν οι εβραίοι της ελλάδος στην τουρκοκρατία και την αγαστή συνεργασία που είχαν με τους τουρκαλάδες θα ήταν και ο πρώτος.
    Αλλά δεν τόλμησε.
    Ψευτομάλωσε και παραπονέθηκε μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.