27/2/15

Έκαναν σκόνη και θρύψαλα ιστορία 2.700 ετών - ΒΙΝΤΕΟ

Στρατής Μαζίδης
Σκόνη και θρύψαλα έκαναν οι τζιχαντιστές ανεκτίμητες αρχαιότητες της Ασσυριακής εποχής (από τον 7ο έως τον 9ο αιώνα π.Χ.), σε μουσείο της Μοσούλης, στο Ιράκ.
Όπως μπορείτε να δείτε και στο σχετικό βίντεο οι εξτρεμιστές επιστρατεύουν βαριοπούλες και τρυπάνια για να καταστρέφουν αγάλματα καθώς πρόκειται για σύμβολα ειδωλολατρίας.


«Ο Προφήτης μας διέταξε να απαλλαγούμε από αγάλματα και φυλαχτά και οι συνοδοιπόροι του έκαναν ακριβώς το ίδιο όταν κατακτούσαν χώρες μαζί του» αναφέρει ένας εκ των τζιχαντιστών που κατέστρεψαν τα εκθέματα του Μουσείου Νινευή στη Μοσούλη.

Ωστόσο ο θρησκευτικός φανατισμός φαίνεται πως παραμερίστηκε καθώς λέγεται ότι αρκετά αρχαία αντικείμενα πουλήθηκαν στη μαύρη αγορά ώστε να διασφαλιστεί χρηματοδότηση.

Την προηγούμενη ημέρα ανατίναξαν τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Μοσούλης καταστρέφοντας 10.000 βιβλία και περισσότερα από 700 χειρόγραφα.


Freepen

2 σχόλια:

  1. Καταραμένα ζώα! Τα ίδια κάνουν παντού. Ποιος θα ξεχάσει την καταστροφή των δύο μεγαλυτέρων αγαλμάτων του Βούδα στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν to 2001; Προσπαθούν να τα ξαναφτιάξουν, αλλά θα μπορέσουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το όλο απαίσιο σκηνικό θυμίζει (κάπως;) τις επιδρομές του 396 μ.Χ. (;) του Ούλριχ (Ulrich) (*), αυτές δλδ που επέφεραν μεγάλα και βαριά τραύματα στην Ελλάδα και - εκτός των άλλων δεινών - ανυπολόγιστες ζημιές στα Αρχαία Ελληνικά έργα τέχνης.

    Δεν επρόκειτο περί... "κατακτήσεως", αλλά περί συστηματικής λαφυραγωγίας των καταλυμένων Εθνικών ναών εκ των οποίων όσα δεν μπορούσαν να κουβαληθούν... καταστρέφονταν (βλέπετε, δεν είχαν - οι τότε "Ταλιμπανί" - τα μέσα του Lord Elgin και την άδεια του Σουλτάνου). Επειδή μάλιστα δεν προλάβαιναν (το πλιάτσικο έπρεπε να πάει κάπως νοτιότερα)... αυτοί που είχαν αναλάβει τις καταστροφές, έκοβαν τις μύτες από τα αγάλματα και τα ακρωτηρίαζαν ώστε να τα παραμορφώσουν.

    Κάποιες άλλες εποχές - οι "θεοσεβάμενοι" τούτη τη φορά - έκοβαν τα τσουτσούνια των αγαλμάτων... τσ τσ τσ


    (*) καλέ του διάσημου... Αλάριχου (αρχηγού των Βησιγότθων), που ο "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ" (!) του άκμασε τον 4ο αιώνα μ.Χ. και στις αρχές του 5ου... βοήθειά μας, γενικώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.