14/2/15

Πανούσης: Τα κέντρα κράτησης τελειώνουν, θέλουμε μόνο λίγες μέρες

«Εκφράζω την ντροπή μου»
Πανούσης: Τα κέντρα κράτησης τελειώνουν, θέλουμε μόνο λίγες μέρες
O αναπληρωτής υπουργός στην Αμυγδαλέζα   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Ήρθα να εκφράσω την ντροπή μου. Τα κέντρα κράτησης τελειώνουν. Το είπαμε πριν από τις εκλογές, το είπαμε και στη Βουλή ότι αυτό δεν θα συνεχιστεί. Θέλουμε μόνο λίγες μέρες» δήλωσε το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Αμυγδαλέζα.

Το μέτρο της κατάργησης θα αποσαφηνιστεί τις επόμενες ημέρες, αφού ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες μεταξύ των υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής και Δημόσιας Τάξης.

Ο αναπληρωτής υπουργός, σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη στο Κέντρο Κράτησης, ανέφερε: «Ήρθα να εκφράσω την λύπη και την θλίψη του υπουργείου και της κυβέρνησης. Όμως τώρα εκφράζω την ντροπή μου, όχι ως υπουργού, αλλά ως ανθρώπου, ως εκπροσώπου ενός πολιτισμού. Δεν είναι εικόνα μιας ευρωπαϊκής χώρας και μιας χώρας που σέβεται τον άνθρωπο» τόνισε.

Ο αναπληρωτής υπουργός βρέθηκε εκεί ύστερα από την αναστάτωση που προκλήθηκε με την αυτοκτονία ενός πακιστανού μετανάστη το βράδυ της Παρασκευής.

Στην Αμυγδαλέζα βρέθηκε και κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ. Η βουλευτής Β' Αθηνών, Βασιλική Κατριβάνου είχε κάνει τηλεφωνικό διάβημα στον κ. Πανούση και στον υπεύθυνο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, ζητώντας να μην ασκηθεί βία.

Η κ. Κατριβάνου σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί λύση στο θέμα, ζητώντας να γίνουν άμεσες ενέργειες τις οποίες συνόψισε στα εξής: να αποτραπεί άλλη αυτοκτονία με τον εξανθρωπισμό των συνθηκών κράτησης, να αφεθούν ελεύθεροι άμεσα οι ασθενείς, οι αιτούντες άσυλο και να τεθεί το θέμα των ανηλίκων καθώς χρειάζεται να δημιουργηθούν δομές υποδοχές.

Και κατέληξε στο να ισχύσει η δέσμευση της κυβέρνησης να κλείσει το Κέντρο Κράτησης.
 
Newsroom ΔΟΛ

10 σχόλια:

  1. Αντί να εκφράζει την ντροπή του καλό θα ήταν να εκπονήσει ένα σχέδιο για την βελτίωση των συνθηκών κράτησής τους καθώς και για την δημιουργία νέων και σύγχρονων εγκαταστάσεων. Είναι αδιανόητο να αφήσει όλους αυτούς τους λαθρομετανάστες ελεύθερους. Να πάνε που? Πως θα επιβιώσουν? Δημιουργεί μία νέα βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας, βόμβα που αρχίζει να πυροδοτείται σταδιακά σε ευρωπαϊκά κράτη τα οποία έντρομα παρακολουθούν την υπονόμευση της εσωτερικής τους ασφάλειας.

    Αλήθεια πόσο επικίνδυνος μπορεί να γίνει ο συγκεκριμένος αναπληρωτής υπουργός? Αυτοκτόνησε ένας (...ας υποθέσουμε ότι αυτοκτόνησε και δεν τον αυτοκτόνησαν) και θα τους αφήσουμε ελεύθερους? Ας απελαθούν άμεσα, να πάνε στα σπίτια τους να ζήσουν ευτυχισμένοι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί δεν τούς απελαύνουν; Δεν είναι πρόσφυγες, εξ όσων γνωρίζω, αλλά απλώς λαθρομετανάστες. Θέλεις νέες και σύγχρονες εγκαταστάσεις; Πλήρωσε! Εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να το κάνω. Σιτίζονται, θερμαίνονται και ψύχονται δαπάναις των Ελλήνων φορολογουμένων, καθ' ην στιγμήν Έλληνες πολίτες τα στερούνται όλα αυτά.

      Γι αυτό και μόνο θα έπρεπε να ντρέπεται ο Πανούσης και ο κάθε Πανούσης.

      Διαγραφή
    2. Η ΕΕ δίνει για κάθε έναν λαθρομετανάστη που συλλαμβάνεται αρκετά χρήματα, χρηματοδότησε την κατασκευή κέντρων κράτησης αλλά ως συνήθως τα χρήματα αυτά εξαφανίστηκαν. Αναγκαστικά πλέον ή θα υπονομευθεί η εσωτερική ασφάλεια της χώρας από την απελευθέρωση των λάθρο-μεταναστών ή θα δαπανήσουμε δικά μας κεφάλαια για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων κέντρων κράτησης και την δημιουργία νέων. Άλλη λύση δεν βλέπω..

      Διαγραφή
    3. Δεν βλέπεις άλλη λύση; Δηλαδή δεν σκέφτεσαι καθόλου την απέλαση; Γιατί τούς μάζεψε ο Δένδιας εκεί; Για να τούς ταΐζομε; Η ΕΕ, αντί να πληρώνει, καλό θα ήταν να πάρει κάποιους απ' αυτούς, βάσει της αρχής της αναλογικότητας. Γιατί να τούς κρατούμε εμείς και μάλιστα τόσο κοντά στην πρωτεύουσα, ή οποιαδήποτε άλλη πόλη; Το Αιγαίο είναι γεμάτο νησιά, στα οποία έστελναν μέχρι το 1974 Έλληνες.

      Πώς το κάνουν, δηλαδή, οι Αυστραλοί;

      Διαγραφή
    4. Θα μπορούσαμε να τους απελάσουμε ΑΝ γνωρίζαμε από που προέρχονται και τα ακριβή στοιχεία τους. Δυστυχώς για εμάς όμως, πριν μπουν στα σαπιοκάραβα για να φτάσουν στις Ελληνικές ακτές καταστρέφουν οποιοδήποτε έγγραφο ταυτοποιεί το ποιος είναι ο καθένας τους. Μετά την σύλληψή τους αρνούνται να δώσουν το παραμικρό στοιχείο για τον τόπο προέλευσής τους ή δηλώνουν ψευδή στοιχεία. Μόνο όσοι αγανακτήσουν από την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει αποφασίζουν να δηλώσουν τα ακριβή στοιχεία τους αλλά και πάλι η διαδικασία δεν είναι εύκολη. Πρέπει το Ελληνικό κράτος να έλθει σε επαφή με την αντίστοιχη πρεσβεία, να δηλώσει τα στοιχεία, να περιμένει την επαλήθευση τους και την έκδοση νέων ταξιδιωτικών εγγράφων πράγμα το οποίο απαιτεί πολλούς μήνες καθώς έχεις να κάνεις με χώρες οι οποίες έχουν περιέλθει σε χαοτικές καταστάσεις.... Γι' αυτό δεν βλέπω σαν λύση την άμεση απέλασή τους.

      Διαγραφή
    5. Υπάρχουν τρόποι παράκαμψης αυτών των εμποδίων (πώς τούς απελαύνουν, δηλαδή, τα άλλα κράτη;), αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση, η οποία, στην Ελλάδα, δεν υπάρχει.

      Ο χρόνος παραμονής των σε κέντρα κρατήσεως, μεταξύ άλλων, έχει και τον σκοπό να διαπιστωθεί η προέλευση, να κληθεί η αρμόδια αντιπροσωπεία της χώρας και να ξεκινήσει η διαδικασία απελάσεως, εξόδοις του κράτους προελεύσεως.

      Επ' ευκαιρία, να σού διορθώσω ένα λάθος, που έκανες παραπάνω. Γράφεις "Η ΕΕ δίνει για κάθε έναν λαθρομετανάστη που συλλαμβάνεται αρκετά χρήματα". Όχι για κάθε λαθρομετανάστη, αλλά για κάθε πρόσφυγα, δηλαδή άτομο που έχει ζητήσει άσυλο.

      Διαγραφή
    6. Κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν κάνει μαζικές απελάσεις, γι'αυτό άλλωστε έχουν και τεράστιο πρόβλημα με την εγκληματικότητα και πλέον την τρομοκρατία. Το ζήσανε πριν μερικές μέρες, θα το ζήσουν εντονότερα σε λίγο καιρό. Ακόμη και η ίδια η Αυστραλία με τους τόσο αυστηρούς μεταναστευτικούς κανόνες δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο παρά την δημιουργία κέντρων φιλοξενίας-κράτησης στα οποία θα παραμένουν οι λαθρομετανάστες μέχρις ότου αναγκαστούν να δηλώσουν την πραγματική τους ταυτότητα.

      Τώρα όσον αφορά τον λαθρομετανάστη ή τον πρόσφυγα. Πρόσφυγες είναι οι μάζες ανθρώπων που καταφεύγουν σε γειτονικά κράτη κάτω από την απειλή του πολέμου, εμφυλίου ή μη χωρίς προηγούμενο σχεδιασμό. Μία ομάδα ατόμων που έχουν ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα, έχουν πληρώσει πολλά χρήματα για ένα ταξίδι, έχουν εισέλθει σε μία χώρα παράνομα και διαβιούν παρασιτικά από αυτό δείχνει ότι δεν είναι πρόσφυγες αλλά λαθρομετανάστες. Βασιζόμενοι και στην μοντέρνα δυτική άποψη ότι αν επικαλεστείς διάφορα θα πάρεις και αδεια παραμονής όλοι διεκδικούν άσυλο. Γι' αυτό και μας πληρώνει η ΕΕ για κάθε "κεφάλι", να το πω έτσι χοντρικά.

      Διαγραφή
  2. Ὃταν βλέπει Ἕλληνες νὰ τρῶνε ἀπὸ τὰ σκουπίδια ἐκφρὰζει τὴν ντροπή του;

    Αὐτὸς,ἄν εἶναι Δούρειος Ἵππος στὸ Σύριζα,ἄς τὸν πετάξει ἀπὸ τὸ κόμμα ὁ Τσίπρας ,μαζί μὲ τὴν Χριστοδουλοπούλου.

    Ἄν τώρα εἶναι αὐτὰ ἰδέες τοῦ Τσίπρα,τότε φοβᾶμαι ὃτι θὰ γυρίση πάλι στὸ 3%.

    Ἡ ἐξαφάνησι τῆς ΧΑ δὲν εἶναι λύσι,διότι ἄλλο κόμμα ἐθνικιστικὸ θὰ ξεπεταχτῆ,καὶ μαθαίνοντας ἀπὸ τὰ λάθη τῆς ΧΑ,θὰ ἀνεβῆ γρήγορα.

    Ἀλήθεια οἱ ἈΝΕΛ τὶ λένε γι᾿αὐτὰ ὅλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή ήταν και είναι η αντίληψη της αριστεράς, γενικώς. για τους λαθρομετανάστες. Δεν την έκρυψαν ποτέ, άρα δεν εξηπάτησαν κανέναν, αλλά εντούτοις ψηφίστηκαν. Ψηφίστηκαν από ανθρώπους, που δεν πλήττονται αμέσως από το λαθρομεταναστευτικό.

      Οι ΑΝΕΛ αντιτίθενται στην πολιτική αυτή κι ελπίζω να κρατήσουν κάπως την ισορροπία.

      Διαγραφή
  3. ΑΓΝΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΥΠΟΥΡΓΟ. ΕΧΟΥΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΝ ΣΤΗΝ Σ. ΑΡΑΒΙΑ (ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ) , ΝΟΜΙΜΑ ,ΝΟΜΙΜΑ , ΝΟΜΙΜΑ ΚΑΙ ΕΜΕΝΑΝ ΣΕ ΠΑΡΟΜΟΙΑ 'ΣΠΙΤΙΑ΄' ΤΥΠΟΥ ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ (PORTACABIN)... ΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟΙΧΟΣ ΤΣΙΜΕΝΤΟΛΙΘΩΝ ΥΨΟΥΣ 4 ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ - ΕΞΟΔΟΣ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΥΛΗ ΦΥΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ. ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΟΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟ Η ΔΕΞΙΟ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΟΝ-ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΝΟΜΙΜΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΑ ΣΚΛΗΡΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΩ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΛΛΑ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ. ΡΩΤΗΣΤΕ , ΤΕΛΟΣ, ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟ , ΤΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΟΤΑΝ 'ΔΕΝΟΥΝ΄΄ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ.: ΠΑΝΟΠΛΟΙ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΜΕ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑ , ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΨΗΛΑ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΩΝ...
    ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΄70...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.